brencik 10.03.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 O masz... jakiś mało optymistyczny ten kalkulator Wyliczył mi koszt ogrzewania gazem większy niż ciepłowłaściwe o niemal 400zł/rok. W temacie porównania gaz vs prąd jest to 2400 vs....6500 przy 0,60zł/1kWh przy 0,30 4250zł Ale który? Mi ten http://ziemianarozdrozu.pl/kalkulator-zuzycia-ciepla wyliczył o ponad 50% mniej niż ten http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fkalkulator.cncpompyciepla.pl%2F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.03.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ale który? Mi ten http://ziemianarozdrozu.pl/kalkulator-zuzycia-ciepla wyliczył o ponad 50% mniej niż ten http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fkalkulator.cncpompyciepla.pl%2F Mnie ciepłowłasciwe wyliczyło mniej niż ziemianarozdrożu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 12.03.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 O kant kuli rozbić te kalkulatory. To programy pisane przez studentów pewnie bez uwzględnienia masy czynników i bez świadomości sensu i logiki takich wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.03.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Panowie każdy może liczyć w czym chce, jedne są mniej dokładane inne bardziej. I nie jest powiedziane że ten co liczy mniej jest lepszy, bo jak liczy źle to będzie zimno i przykra sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 13.03.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Mnie ciepłowłasciwe wyliczyło mniej niż ziemianarozdrożu U mnie podobnie. Jednak cieplowlasciwe pokazało spalanie gazu ca. 7m3 na dobę podczas "przeciętnego dnia zimy" i dokładnie tak jest, w "najmroźniejszy dzień" 14m3, przy -15/17C było 12m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.03.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Osobiście uważam, że ogrzewanie niskotemperaturowe jest najkorzystniejsze. Proponuję wykonać w całym domu podłogówkę dość gęsto ukręconą np. co 10 cm. Później trzeba wybrać dobry wydajny kocioł. Może być gazowy, ale wówczas jakiś dobry kondensat. Jak kondensat, lub pompa ciepła - zapraszam do zapoznania się z oferta urządzeń Viessmann - rodzina gazowych kotłów kondensacyjnych Vitodens lub pomp ciepła Vitocal! Polecam zapoznać się z warunkami serwisu i gwarancji służę pomocą, jeśli pojawią się konkretne pytania. W razie pytań jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 21.03.2018 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Później trzeba wybrać dobry wydajny kocioł. Może być gazowy, ale wówczas jakiś dobry kondensat. Ale ja nie chcę zadnego kotła Chyba kolega nie doczytał pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 21.03.2018 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Polecam zapoznać się z warunkami serwisu i gwarancji służę pomocą, jeśli pojawią się konkretne pytania. W razie pytań jestem do dyspozycji! Nie chcę zadnego kotła a i PC juz też wykluczam na dzień dzisiejszy. No a tym bardziej Wieśmana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 28.03.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Nie chcę zadnego kotła a i PC juz też wykluczam na dzień dzisiejszy. No a tym bardziej Wieśmana. dlaczego nie chcesz pompy ciepła?? Moim zdaniem to ekologiczne i warte uwagi rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 28.03.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Pompa ciepła jest spoko- mamy u siebie i pomimo, że dom nie jest do końca docieplony, to rachunki są znośne, a w środku na razie ok 10 stopni, żeby ekipy mogły swobodnie pracować. Myślę, że dla własnego zdrowia warto wykluczyć wszelkie kopciuchy na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 dlaczego nie chcesz pompy ciepła?? Moim zdaniem to ekologiczne i warte uwagi rozwiązanie. Skoro takie ekologiczne, to po co te obostrzenia na gazy w niej zawarte (tzw. f-gazy) i czemu współczynniki do EP takie nędzne w porównaniu z niby nieekologiczną "biomasą"? No i cena takiego rozwiązania w większości przypadków jest wyższa od konkurencyjnych rozwiązań. Chodzi mi o TCO - czyli o zakup, używanie i utylizację. Czas zwrotu jest dłuższy, niż czas eksploatacji - czyli nigdy nie wyjedzie taniej nawet porównując z najdroższą opcją w używaniu, czyli z czystym prądem 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 03.04.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 podobne gazy co masz w pompach masz w lodówce i jakoś każdy ma taką lodówkę w domu.Klima w aucie też ma gaz i co?? Każdy używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.04.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Klima w aucie też ma gaz i co?? Każdy używa. Używa. Ale tylko mistrzowie propagandy są w stanie wmawiać, że rozwiązanie oparte na f-gazach i spalaniu paliw kopalnych jest ekologiczne. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.04.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Nie przesadzaj Kaizen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Używa. Ale tylko mistrzowie propagandy są w stanie wmawiać, że rozwiązanie oparte na f-gazach i spalaniu paliw kopalnych jest ekologiczne. A jakie to ma znaczenie...? Ma być tanio i wygodnie w eksploatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.04.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 A jakie to ma znaczenie...? Ma być tanio i wygodnie w eksploatacji... Paliwa kopalne nie są ani wygodne ani tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 A jakie to ma znaczenie...? Ma być tanio i wygodnie w eksploatacji... To już pytaj mazi07, dlaczego akurat taką nieprawdziwą zaletę PC używa jako argument "za". A powiedz mi jeszcze czemu wybrałeś kable, skoro PC jesta tania i wygodna? Bo i wyszło że ani tania, ani wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.04.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Używa. Ale tylko mistrzowie propagandy są w stanie wmawiać, że rozwiązanie oparte na f-gazach i spalaniu paliw kopalnych jest ekologiczne. Kogo eko obchodzi byle tanio było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.04.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Paliwa kopalne nie są ani wygodne ani tanie dupa Mnie ciepłowłasciwe wyliczyło mniej niż ziemianarozdrożu Jeden i drug zawyża wynik przynajmniej w moim przepadku ciepłowłaściwe jest bliższe rzeczywistości. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 To już pytaj mazi07, dlaczego akurat taką nieprawdziwą zaletę PC używa jako argument "za". A powiedz mi jeszcze czemu wybrałeś kable, skoro PC jesta tania i wygodna? Bo i wyszło że ani tania, ani wygodna. Kaizen ja budowałem się w 2001 roku, wiedzą na temat pomp ciepła była żadna a jeżeli już coś ktoś to cena z kosmosu ... Kable wydawały się proste a grzejników nie chciałem... Dzisiaj zrobiłbym podłogówkę wodną z buforem a do samego bufora co popadnie... Do kabli nic nie mam, po prostu wkorwia mnie takie celowanie na styk ze wszystkim zamiast nagrzać sobie tak jak bozia przykazała a nie jakieś tam celowanie w godzinki i walczenie o 0,5* bo inaczej to koszty o 50% w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts