Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie w nowym domu parterowym 130-140 m2?

brencik

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ile Ty tych pomp zamontowałeś że taką wiedzę tajemną posiadłeś?

Wystarczy,że ja posiadam pompę,która bez DZ,bezpośrednio podpięta jest pod rozdzielacz bez dodatkowych ustrojstw typu pompa obiegowa itp.

Co dla gruntowki jest nie możliwe i trzeba dodatkowo płacić za to wszystko bo inaczej z ciepła w domu nici :D

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wystarczy,że ja posiadam pompę,która bez DZ,bezpośrednio podpięta jest pod rozdzielacz bez dodatkowych ustrojstw typu pompa obiegowa itp.

Co dla gruntowki jest nie możliwe i trzeba dodatkowo płacić za to wszystko bo inaczej z ciepła w domu nici :D

A ty widziałeś kiedykolwiek gruntową pompę ciepła...?

Rozumiem że do powietrznej nie potrzeba zasobnika CWU,. nie potrzeba żadnych kabli, czujników itp...?

Tak po prostu masz podłączone dwoma szlauchami rozdzielacz i tyle...

• 1 month później...
Gość Arturo72
Pytanie o kable, czy ktoś montował kable odrazu w plycie fundamentowej na gotowo?

Jaki koszt przy około 90m2?

Da się zamontować samemu czy to wyższa filozofia i trzeba brać ekipę?

Idź do wątku grzejacych elektrycznie ale zacznij czytać od 2010r,budowlany_laik ma kable bezpośrednio w płycie.

Ja w 2010r miałem wycenę kabli z Elektry na 6500zl razem z 8 sterownikami.

Idź do wątku grzejacych elektrycznie ale zacznij czytać od 2010r,budowlany_laik ma kable bezpośrednio w płycie.

Ja w 2010r miałem wycenę kabli z Elektry na 6500zl razem z 8 sterownikami.

W tamtym właśnie wątku, powiedzieli mi cytuje:

"Zgodnie z prawem (budowlanym) nie można kłaść instalacji grzewczych w płycie fundamentowej"

Mocno się zdziwiłem, muszę pogadać z budowlany_laik.

Gość Arturo72
W tamtym właśnie wątku, powiedzieli mi cytuje:

"Zgodnie z prawem (budowlanym) nie można kłaść instalacji grzewczych w płycie fundamentowej"

Mocno się zdziwiłem, muszę pogadać z budowlany_laik.

Opowiadaja głupoty lub źle zrozumiales.

Zgodnie z prawem ogrzewanie elektryczne nie może być jedynym i głównym ogrzewaniem bo nie spełnia norm.

Opowiadaja głupoty lub źle zrozumiales.

Zgodnie z prawem ogrzewanie elektryczne nie może być jedynym i głównym ogrzewaniem bo nie spełnia norm.

Oczywiście że może, pompa ciepła też jest ogrzewaniem elektrycznym :o

Tu chodzi o to że instalacja grzewcza w postaci kabli grzejnych nie może być zainstalwoana w elementach konstrukcyjnych budynku jakim jest np. płyta fundamentowa.

Witam!

Póki co jesteśmy z małżonka dopiero na etapie wybierania koncepcji domu ale już należy myśleć nad setką innych, ważnych kwestii.

Jedną z nich jest system ogrzewania budynku.

Dom planujemy niskoenergetyczny, może aż nie pasywny ale na pewno energooszczędny.

Wiadomo, termoizolacja, okna, rekuperacja, brak mostków itp co jest podstawą obecnie.

Osobiście skłaniam się na grzanie czystym prądem (kable w wylewce, II taryfa), lecz przez myśl przeszła mi też koncepcja pompy ciepła (powietrznej).

Niezależnie PC PW dla CWU.

Dodatkowo jakaś klima (kanałowa?) do chłodzenia latem i ogrzewania w okresach przejściowych.

Okazało się natomiast jakiś czas temu że okolicy, a nawet w ulicy jest gaz. I sąsiedzi nowobudowani będą się podłączać. Ja musiałbym niestety od drogi jakieś 30 m swojego gazociągu jeszcze pociągnąć (koszty).

Proszę o sugestie i pomoc w wyborze doświadczonych forumowiczów.

Witam,

Dobrze, że zastanawia się Pan na wyborem systemu ogrzewania już na etapie wybierania projektu domu. Jeżeli posiada Pan możliwość podłączenia budynku do sieci gazowej warto zastanowić się nad kondensacyjnym kotłem gazowym, ponieważ takie rozwiązanie jest bardzo komfortowe, jednocześnie przy racjonalnych kosztach inwestycyjno-eksploatacyjnych. W przypadku powietrznej pompy ciepła wymagane będą wyższe koszty inwestycyjne, lecz koszty eksploatacyjne będą na niższym poziomie. Przy wyborze pompy ciepła można również uzyskać oszczędności w postaci pominięcia budowy komina spalinowego, przyłącza gazowego oraz oddzielnego pomieszczenia kotłowni. Warto również wspomnieć, że powietrzna pompa ciepła może również być wykorzystywana do chłodzenia budynku w sezonie letnim. Jest to możliwe dzięki rewersyjnej pracy sprężarki. W sprawie wyboru odpowiedniego urządzenia grzewczego zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści pomogą w doborze, jak i również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Więcej informacji o naszych kotłach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Rozwijamy temat dalej.

Planuję zastosować w domu system klimatyzacji (kanałowej?) z funkcją grzania w okresach przejściowych zanim odpalę na dobre podłogówkę.

Koncepcja pierwsza jest taka aby grzać w zimę kablami w podłodze + panele PV na dachu 6-8kWp.

CWU i klimatyzacja z powietrznej PC (najlepiej jako jedno urządzenie hybrydowe - nie jestem w temacie ale chyba takowe istnieją).

Koncepcja druga to PC PW do wszystkiego. Ale wtedy już raczej bez PV bo interes robi się za drogi.

Co o tym sądzicie i jak to wszystko ogarnąć aby miało to ręce i nogi i nie zjadło finansów aż tak.

Gość Arturo72
Rozwijamy temat dalej.

Planuję zastosować w domu system klimatyzacji (kanałowej?) z funkcją grzania w okresach przejściowych zanim odpalę na dobre podłogówkę.

Koncepcja pierwsza jest taka aby grzać w zimę kablami w podłodze + panele PV na dachu 6-8kWp.

CWU i klimatyzacja z powietrznej PC (najlepiej jako jedno urządzenie hybrydowe - nie jestem w temacie ale chyba takowe istnieją).

Koncepcja druga to PC PW do wszystkiego. Ale wtedy już raczej bez PV bo interes robi się za drogi.

Co o tym sądzicie i jak to wszystko ogarnąć aby miało to ręce i nogi i nie zjadło finansów aż tak.

Jedno i drugie to dobre rozwiązanie ale bardziej komfortowe i tańsze to pompa do całości ,oczywiście bez PV bo w domu z małymi stratami ciepła mija się to z celem wg mnie.

Rozwijamy temat dalej.

Klima kanałowa OK.

Po do odpalać podłogówkę, jeśli klimatyzator da radę?

Kable w podłodze? Po co jeśli klimatyzator ogrzeje 3 razy taniej? Mogą być w podłodze jeśli jest nadmiar kasy i jest to etap budowy. Nie zaszkodzą. Ale używać tylko w ostateczności.

PV OK. Trochę za duże. Mniejsze będzie bardziej rentowne.

CWU i klimatyzacja z jednego urządzenia to błąd nawet jeśli istnieją. Należy kupić dwa osobne, bo to dwie różne delty temperatur.

Koncepcja druga bez sensu z powodu jak wyżej.

Zacznij od kanałówki bo to najtaniej i najszybciej się zwróci - już w 3-5 sezonów.

Potem PV na pokrycie I taryfy i zwrot w 9 lat.

Kolejne inwestycje to dłuższy okres zwrotu lub nigdy.

Ogrzewanie z klimy będzie tylko dodatkową funkcją stosowaną w okresach przejsciowych aby dogrzac na szybko zanim na dobre odpalona będzie podłogówka.

Głownym zadaniem klimy bedzie chłodzenie latem.

Ogrzewanie nadmuchowe jako podstawowe mnie nie interesuje gdyż ma same wady.

Też tak myślałem 10 lat temu. Klima miała być na okres przejściowy. Potem sobie to przeliczyłem na złotówki. Sprawdziłem jak sobie radzi. I teraz klimatyzator jest głównym źródłem ciepła, a piece akumulacyjne stoją nieużywane.

Za to chłodzenia nie używamy za często. W zeszłym roku ani razu. W tym wyjątkowo używamy już w maju z uwagi na upały.

Myślę że typowy klimatyzator bez problemu poradzi sobie do -20. Mój stary miał gwarancję do -15 ale nie było okazji sprawdzić. Przy -14,3 w marcu br działał bardzo dobrze. Teraz kupiłem nowy, który ma deklarowane działanie do -20°.

Gość Arturo72
Też tak myślałem 10 lat temu. Klima miała być na okres przejściowy. Potem sobie to przeliczyłem na złotówki. Sprawdziłem jak sobie radzi. I teraz klimatyzator jest głównym źródłem ciepła, a piece akumulacyjne stoją nieużywane.

Za to chłodzenia nie używamy za często. W zeszłym roku ani razu. W tym wyjątkowo używamy już w maju z uwagi na upały.

Myślę że typowy klimatyzator bez problemu poradzi sobie do -20. Mój stary miał gwarancję do -15 ale nie było okazji sprawdzić. Przy -14,3 w marcu br działał bardzo dobrze. Teraz kupiłem nowy, który ma deklarowane działanie do -20°.

Ale sciema.

Zatem pytania pomocnicze.Jakie obciazenie cieplne ma Twój dom przy -15 i -20st.C i pochwal się tym klimatyzatorem,który przy -15st.C posiada nie większą moc niż Twój dom potrzebuje ?

I mam nadzieję,że rozmawiamy o Twoim domu z lat 70-tych z 5cm na scianie i WG....

Dla ułatwienia dodam,że mój przy -20st.C potrzebuje 3,5kW.

Edytowane przez Arturo72