Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstępny projekt małej kuchni

metgear

Recommended Posts

Dzień dobry,

Posiadam mieszkanie w stanie deweloperskim i zmagam się z problemem urządzenia wnętrza w małej kuchni. Pomieszczenie ma ok. 10 m2 i zawiera 4 kominy wentylacyjne (ok. 0,15 m2). Według mnie najlepszą rozwiązaniem jest zastosowanie formy tzn "L". Niestety wspomniane kominy są dla mnie wyzwaniem do ich ukrycia w projekcie (kominy powinny być mało widoczne). Przy takim pomieszczeniu problematyczne staje się także ustawienie stołu (prostopadle lub równolegle do ściany, naprzeciw piekarnika).Kaloryfer zamontowany jest pod parapetem okiennym i według rysunku 1 i 2 będzie zabudowany. Poniżej przedstawiam dwa pomysły na wnętrze dla tego pomieszczenia (rysunki "1" i "2" są tylko poglądowe, rzeczywiste wymiary pomieszczeniu przedstawione są na rysunku nr "3").Czy zastosowanie takiego rozwiązania jest funkcjonalne? Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na tym forum proszę o wyrozumiałość.

KUCHNIA_PROJEKT.jpg

Edytowane przez metgear

Czy jeśli zabudowany zostanie kaloryfer (szafka + zlewozmywak + kaloryfer) będą duże straty ciepła?

Czy w takim zabudowaniu stosuje się jedną szafkę, w które montuje się drugą szafkę (przegrodę) na zabudowę kaloryfera i montuje się kratki wentylacyjne jak na powyższej inspiracji?

Można też zrobić taką ażurową zabudowę, ale wtedy tracisz miejsce na szafkę.

145590_fb409f19-0772-4dfa-b087-656450c038cb_max_1250_680_-kuchnia-styl-vintage.jpg

http://meble-bogusz.pl/big/kuchnia37.jpg

Lub zrobić blat zamiast szafki pod oknem, żeby nie zakrywać grzejnika i wtedy wykorzystać to miejsce jako "stół", a zabudowę pociągnąć dalej w miejscu planowanego stołu.

172915_c8ccd60d-0877-4bc6-9001-d2c2ada15c4f_max_1250_680_-kuchnia-styl-skandynawski.jpg

172915_2181df10-2d03-4575-adbb-4a256a550bcd_max_900_1200_-kuchnia-styl-skandynawski.jpg

http://www.kuchenny.com.pl/obrazki3/blat_pod_oknem_jako_stol_w_malej_kuchni_mikolajska_060417.jpg

Pójść w takim kierunku

397a47da3f3f.jpg

Proszę zauważyć, że wnęka przy drzwiach ma ok. 0,5 m. Jeśli umiejscowimy lodówkę przy wejściu jw to łączna długość wyniesie ok. 1,2 m (wg mnie duża odległość).

Dziękuję za propozycje, są bardzo inspirujące. Nie mogę przekonać się do całkowitego zakrycia kaloryfera w kuchni. Mam jeszcze jedną koncepcję i liczę na Państwa komentarze.

Nowa koncepcja.jpg

Edytowane przez metgear

Nie rozumiem jaka wnęka i skąd się bierze 1,2?

A robiąc jeden ciąg kuchenny proszę powiedzieć ile szafek będzie na dole... Gdzie będą chowane garnki, talerze, sprzęt, miski itd...

Jedynie jakakolwiek normalna szafka jest między zlewem a płytą- uwzględniając dodatkowo zmywarkę. Czy to nie za mało?

Nie rozumiem jaka wnęka i skąd się bierze 1,2?

A robiąc jeden ciąg kuchenny proszę powiedzieć ile szafek będzie na dole... Gdzie będą chowane garnki, talerze, sprzęt, miski itd...

Jedynie jakakolwiek normalna szafka jest między zlewem a płytą- uwzględniając dodatkowo zmywarkę. Czy to nie za mało?

Ściana działowa przy drzwiach (okolice wanny) ma wymiar ok. 0,50m (0,54 m) a lodówka ma głębokość ok. 0,6 m (średnia po analizie kilku lodówek) co w sumie wynosi ok. 1,2 m. Szafki będą montowane także nad blatem, ale w przedstawionej przeze mnie wizualizacji jest ich faktycznie za mało.

Ściana działowa przy drzwiach (okolice wanny) ma wymiar ok. 0,50m (0,54 m) a lodówka ma głębokość ok. 0,6 m (średnia po analizie kilku lodówek) co w sumie wynosi ok. 1,2 m. Szafki będą montowane także nad blatem, ale w przedstawionej przeze mnie wizualizacji jest ich faktycznie za mało.

A ja dalej nie rozumiem... przeczytałam 5x początkowy post i tam nie ma żadnej informacji o jakiejś wnęce. Na rysunku ściana z wanną ma 188cm.

O którą ścianę chodzi?

5d8c1dc0b72f.jpg

Czy to jest rzut tej konkretnej kuchni??? A kominy tutaj są najmniejszym problemem.

• 2 weeks później...

Mam bardzo podobną kuchnię - wejście, okno, kształt pomieszczenia

u mnie szafki są ustawione w literę L

1.Kuchnia.jpg

widok na wizualizacji od strony wejścia,

stolik (mały stoliczek) stoi przy ścianie, za którą u Ciebie jest wanna

wiem, wiem zaraz odezwą się głosy odnośnie trójkąta roboczego ;)

że trzeba było zamienić zlew z płytą,

ale nie chciałam zlewu pod oknem

a poza tym w tak małym pomieszczeniu zrobić krok więcej od lodówki do zlewu to żaden problem

wszystko jest na wyciągnięcie ręki

Agnieszka55 a czy w kuchni jest kaloryfer/ogrzewanie?

Czy otwieranie piekarnika /szafek nie przeszkadza siedzącym przy stoliku osobom?

Czy w projekcie znajduję się okap/zmywarka?

Projekt poprawny tylko u mnie niestety występują kominy wentylacyjne 80x30 cm, które najbardziej utrudniają w aranżacji wnętrza.

Edytowane przez metgear

Agnieszka55 a czy w kuchni jest kaloryfer/ogrzewanie? [/Quote]

Był kaloryfer pod oknem,

ale go zlikwidowałam.

W poprzednim mieszkaniu miałam kaloryfer za szafką

był cały czas zakręcony, więc teraz żeby nie tracić głębokości szuflad

wolałam go usunąć.

Czy otwieranie piekarnika /szafek nie przeszkadza siedzącym przy stoliku osobom?

pod piekarnikiem są szuflady - faktycznie osoba siedząca najbliżej słupka uniemożliwia otwieranie piekarnika/szuflad

pozostałe osoby nie mają na to wpływu

Czy w projekcie znajduję się okap/zmywarka?

zmywarka jest po prawej stronie od zlewu (ta z uchwytem)

okapu nie mam

Projekt poprawny tylko u mnie niestety występują kominy wentylacyjne 80x30 cm, które najbardziej utrudniają w aranżacji wnętrza.

no właśnie, ja miałam łatwiej, nie miałam kominów ;)

Ludzie zejdźcie czasem na ziemię z tym trójkątem roboczym... Na takim metrażu zadbaj o priorytety, sensowny blat roboczy, miejsce do jedzenia jeśli takowe planujesz, pojemność szafek aby klitki po 20cm nie powychodziły, w małej kuchni wszystko jest pod ręką, jeśli ktoś chce kuchnię wg wszelkich podręcznikowych standardów powinien ją zaprojektować przed pierwszą cegłą.

trójkąt roboczy ma sens - pakując zmywarkę, która jest daleko od zlewu będziesz chlapał po całej kuchni resztkami.

Na dodatek bardzo łatwo jest zaplanować to wnętrze sensowniej i w zgodzie z ergonomią - zwłaszcza, jak przestawieniu ulegnie grzejnik:

21849ef2a033c399gen.jpg

Cargo wysokie 25 (5 cm zapasu od ściany): https://www.reling.pl/userdata/gfx/b58aae9dceb3ccf8a9b5a08ae3da5ff3.jpg

lodówka 60

szafka 60

zmywarka 45

szafka na wymiar 95 z drzwiczkami 60 (dzięki czemu wylewka baterii może być poza oknem)

blenda 3 cm (ułatwi otwieranie szuflad)

szafka 40, (lub 60)

szafka 60,

piekarnik z płytą 60,

szafka 60 (lub 40, jeśli wcześniej była 60)

Do tego wiszące szafki z zabudowanym pochłaniaczem.

Stolik półokrągły śr 60 cm, aby nie walnąć się w kant i dwa taborety.

uchwyty frezowane.