Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstępny projekt małej kuchni

metgear

Recommended Posts

... jeśli ktoś chce kuchnię wg wszelkich podręcznikowych standardów powinien ją zaprojektować przed pierwszą cegłą.

Niestety takiej możliwości nie było, więc trzeba podjąć wyzwanie ze stanem deweloperskim tej kuchni.

Na dodatek bardzo łatwo jest zaplanować to wnętrze sensowniej i w zgodzie z ergonomią - zwłaszcza, jak przestawieniu ulegnie grzejnik

Ciekawa propozycja aranżacji.

Czy mowa o grzejniku znajdującym się pod stołem na ww projekcie?

Czy grzejnik 600x500 (gł. ok. 10 cm) wystarczy?

http://www.alldesign.com.pl/wp-content/uploads/2017/12/DSC_8458.jpg

Widzę, że podobna propozycja wizualizacji pojawiła się na początku tego tematu.

Edytowane przez metgear

wielkość grzejnika dobiera się uwzględniając wielkość pomieszczenia i moc grzewczą grzejnika.

Jeśli szerokość grzejnika będzie większa od 60 cm (zaproponowany stół półokrągły o śr. 60 cm) to nie będzie to estetyczne.

Myślę nad zrezygnowaniem z kaloryfera w kuchni (obok stołu) i wdrożenia ogrzewania podłogowego "z powrotu grzejnika". Czy ktoś stosował takie rozwiązanie?

Edytowane przez metgear

W bloku nikt nie pozwoli na takie kombinacje z ogrzewaniem.

Na ogrzewanie podłogowe z powrotu grzejnika? Czy przeniesienie kaloryfera obok stołu?

Reasumując wszelkie sugestie ostatecznie powstały dwie propozycje. Która propozycja z tych wymienionych jest najlepsza?

2 propozycja.jpg

1 propozycja.jpg

Edytowane przez metgear

Dzień dobry,

Posiadam mieszkanie w stanie deweloperskim i zmagam się z problemem urządzenia wnętrza w małej kuchni. Pomieszczenie ma ok. 10 m2 i zawiera 4 kominy wentylacyjne (ok. 0,15 m2). Według mnie najlepszą rozwiązaniem jest zastosowanie formy tzn "L". Niestety wspomniane kominy są dla mnie wyzwaniem do ich ukrycia w projekcie (kominy powinny być mało widoczne). Przy takim pomieszczeniu problematyczne staje się także ustawienie stołu (prostopadle lub równolegle do ściany, naprzeciw piekarnika).Kaloryfer zamontowany jest pod parapetem okiennym i według rysunku 1 i 2 będzie zabudowany. Poniżej przedstawiam dwa pomysły na wnętrze dla tego pomieszczenia (rysunki "1" i "2" są tylko poglądowe, rzeczywiste wymiary pomieszczeniu przedstawione są na rysunku nr "3").Czy zastosowanie takiego rozwiązania jest funkcjonalne? Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na tym forum proszę o wyrozumiałość.

To nie jest mała kuchnia....

• 6 months później...