Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka cementowa samopoziomująca

Jinikao

Recommended Posts

Witam. Jako, że chce ogrzewanie podłogowe w całym domu (ok 200 m2) i chcę grzać akumulacyjnie, to postanowiłem dać grubą wylewkę cementową (9-10 cm). Wcześniej miałem pomysł z anhydrytem, ale w powodu małej akumulacyjności odpadł ten pomysł. Mixokret ma minus, ponieważ nie otula rurek z ogrzewania tak dobrze jak wylewki samopoziomujące. Teraz pytanie, czy kto ma wylewkę samopoziomującą cementową? czy to się opłaca, czy jest to lepsze na podłogówkę niż mixokret? Zaznaczam, że będę miał pompę ciepła. Pozdrawiam

Witam. Jako, że chce ogrzewanie podłogowe w całym domu (ok 200 m2) i chcę grzać akumulacyjnie, to postanowiłem dać grubą wylewkę cementową (9-10 cm). Wcześniej miałem pomysł z anhydrytem, ale w powodu małej akumulacyjności odpadł ten pomysł. Mixokret ma minus, ponieważ nie otula rurek z ogrzewania tak dobrze jak wylewki samopoziomujące. Teraz pytanie, czy kto ma wylewkę samopoziomującą cementową? czy to się opłaca, czy jest to lepsze na podłogówkę niż mixokret? Zaznaczam, że będę miał pompę ciepła. Pozdrawiam

Zastanów się - jeśli chcesz mieć ogrzewanie akumulacyjne, to otulenie rurek ma tu drugorzędne znaczenie, o ile w istocie takiego funkcjonowania ma znaczenie.

Beton B20 ładnie otuli rurki. Powinna rozłożyć go ekipa od posadzek przemysłowych. Normalni miksokreciarze nie dadzą sobie rady. Pytanie jak podać taki beton do domu. Bo taczką po rurkach nie będą jechać. Druga możliwość to nabyć najtańszy samopoziom , wylać pomiędzy rurki, ściągnąć po górnej krawędzi rurek. Ten etap można zrobić samodzielnie. Potem, mając już otulone rurki lecisz już miksokretem.