fabians 18.02.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Zastanawiam się nad założeniem oświetlenia nad blatem w kuchni. Chodzi mi o przyklejenie pod szafką taśmy LED. Z tego co się orientuje, to dobre są diody 5050. Mam pytanie odnośnie mocy. Jaką taśmę założyć 14.4W na metr czy 4,8W?! Dodam, że w zależności od aranżacji kuchni można zastosować ciepłą barwę lub zimną. Ja chyba zdecyduje się na neutralną. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Zastanawiam się nad założeniem oświetlenia nad blatem w kuchni. Chodzi mi o przyklejenie pod szafką taśmy LED. Z tego co się orientuje, to dobre są diody 5050. Mam pytanie odnośnie mocy. Jaką taśmę założyć 14.4W na metr czy 4,8W?! Dodam, że w zależności od aranżacji kuchni można zastosować ciepłą barwę lub zimną. Ja chyba zdecyduje się na neutralną. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Kilko dni temu kupiłem w casto taśmę led kolorową, sterowaną pilotem, 5 metrów (można ciąć co trzecią diodę). Na razie dział i fajnie wyglada, przykleiłem ją pod parapetem kuchennym. Wiadomo, chińska ale 2 lata gwarancji jest. Teraz widzę, że to wierna podróba Philipsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 18.02.2018 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Widziałem te RGB z pilotem. Mi chodzi o najprostsze rozwiązanie. Załączasz, korzystasz bez zbędnych bajerów. Zwykłe podświetlenie nad blatem i zlewem. Z tego co doczytałem, należy zamontować LED 14,4W/metr i najlepiej na profilu metolowym/aluminium w celu wydłużenia pracy i wyeliminowania za wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Widziałem te RGB z pilotem. Mi chodzi o najprostsze rozwiązanie. Załączasz, korzystasz bez zbędnych bajerów. Zwykłe podświetlenie nad blatem i zlewem. Z tego co doczytałem, należy zamontować LED 14,4W/metr i najlepiej na profilu metolowym/aluminium w celu wydłużenia pracy i wyeliminowania za wysokiej temperatury. Te taśmy są prawie zimne. Jest fajna strona z artykułami oświetleniowymi, trochę już u nich zamówiłem, wejdź i zobacz. Taśmy mają Philipsa a jak wiadomo drożej od casto, ale to działa, działa i nadal działa.Ta stronka to tyskielampy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 18.02.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jeżeli to oświetlenie użytkowe, to montujemy nawet 18W/mb w profilu, o którym wspomniałeś...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 18.02.2018 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 To już się sprawa pomału wyjaśnia, należy zastosować oświetlenie mocne i na listwie, ze względu na chłodzenie. Pozostaje jedna sprawa. Jaki profil zamontować? Czy w rogu czy na środku pod szafką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 18.02.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 W rogu kątowy taśma 14,4W minimum pamiętaj o zasilaniu z dwóch stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.02.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 W rogu kątowy taśma 14,4W minimum pamiętaj o zasilaniu z dwóch stron. Po co przy takim krótkim odcinku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.02.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Barwa ciepłobiała lub neutralna. Zimnobiała to trupi kolor, jak kiedys rtęciówki na ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Barwa ciepłobiała lub neutralna. Zimnobiała to trupi kolor, jak kiedys rtęciówki na ulicy. Napisz konkretnie ile Kelwinów. Ciepła i "wygodna" dla oczu to 2700. Neutralna to znaczy ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 18.02.2018 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Z tego co patrzyłem, to neutralna jest między 4000 a 5000 K. Odnośnie podłączenia np. 1 metra taśmy 14,4W przy 12V zasilania mamy minimalnie więcej niż 1A. Czy to dużo? Trudno powiedzieć, ale do 1 -1,5 metra wydaje mi się raczej zbędne zasilanie z drugiej końcówki. To tylko 1-1,5 ampera. Dodatkowo napiszę, że jednak narożna jest lepsza. Z załączonych zdjęć widać, że taśma pośrodku oświetla w szczególności także ścianę a tego efektu nie chcę mieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 18.02.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Po co przy takim krótkim odcinku ? Zależy ile to "krótki odcinek" Przy 2,5m zasilanych z 12V na drugim końcu taśmy jest około 8-9V. Zasilana z dwóch stron daje w środku taśmy około 10-11V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.02.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Zależy ile to "krótki odcinek" Przy 2,5m zasilanych z 12V na drugim końcu taśmy jest około 8-9V. Zasilana z dwóch stron daje w środku taśmy około 10-11V. A może autor założy taśmę metrową, albo dwie po jednym metrze, każda zasilania odrębnie, co wtedy ? Też ma pakować zasilania z dwóch stron ? Edytowane 19 Lutego 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.02.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Ja chyba zdecyduje się na neutralną. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Doświadczenia mamy takie, że istotą jest dobranie barwy światła do oczekiwanego efektu, ale też do innych źródeł światła w pobliżu. Z tym jest czasem problem. Różnicę pomiędzy barwa ciepłą 2700 a też ciepłą 3000 K już zauważysz i takie zestawienie świateł może trochę przeszkadzać. Czy 4 W, czy 4 - zależy od oczekiwanego efektu: dyskretne, stanowiące raczej uzupełnienie i tło, czy bardziej mocne? Niestety taśma LED nie zastąpi oświetlenia głównego. Do kuchni wybieram neutralne 4000 K, ale to ze względu na kolor kuchni, światło ciepłe zażółca przestrzeń.... i takie tam rozważana o "żarówkach" ledowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.02.2018 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Napisz konkretnie ile Kelwinów. Ciepła i "wygodna" dla oczu to 2700. Neutralna to znaczy ile? Używam tylko 2400-2700 *K = ciepło biała. Tak są opisane ledy firmy na literę "O" i "P" . No name wszystkie już na złomowisku. Kryterium ceny jest złym pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.02.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Używam tylko 2400-2700 *K = ciepło biała. Tak są opisane ledy firmy na literę "O" i "P" . No name wszystkie już na złomowisku. Kryterium ceny jest złym pomysłem Kryterium ceny jest dobrym pomysłem - im drożej, tym lepiej. Kupiłem w casto i działa, jak długo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.02.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Niestety ja wiem jak długo. Deklarowane 50 000 godzin podzielone przez 10 godzin dziennie = 5000 dni. 5000:365 dni w roku=13,7 w zaokrągleniu (w dół, wbrew zasadzie B-K) niechby tylko 13 lat. Żaden no name nie wytrzymał dłużej niż rok. Tani zakup często oznacza wysokie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.02.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Niestety ja wiem jak długo. Deklarowane 50 000 godzin podzielone przez 10 godzin dziennie = 5000 dni. 5000:365 dni w roku=13,7 w zaokrągleniu (w dół, wbrew zasadzie B-K) niechby tylko 13 lat. Żaden no name nie wytrzymał dłużej niż rok. Tani zakup często oznacza wysokie koszty. Srał to pies, padnie to złożę reklamację. Następnym razem będzie Philips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts