Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka taśma LED po szafkę kuchenną

Recommended Posts

Zastanawiam się nad założeniem oświetlenia nad blatem w kuchni. Chodzi mi o przyklejenie pod szafką taśmy LED. Z tego co się orientuje, to dobre są diody 5050. Mam pytanie odnośnie mocy. Jaką taśmę założyć 14.4W na metr czy 4,8W?! Dodam, że w zależności od aranżacji kuchni można zastosować ciepłą barwę lub zimną. Ja chyba zdecyduje się na neutralną. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Zastanawiam się nad założeniem oświetlenia nad blatem w kuchni. Chodzi mi o przyklejenie pod szafką taśmy LED. Z tego co się orientuje, to dobre są diody 5050. Mam pytanie odnośnie mocy. Jaką taśmę założyć 14.4W na metr czy 4,8W?! Dodam, że w zależności od aranżacji kuchni można zastosować ciepłą barwę lub zimną. Ja chyba zdecyduje się na neutralną. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Kilko dni temu kupiłem w casto taśmę led kolorową, sterowaną pilotem, 5 metrów (można ciąć co trzecią diodę). Na razie dział i fajnie wyglada, przykleiłem ją pod parapetem kuchennym. Wiadomo, chińska ale 2 lata gwarancji jest. Teraz widzę, że to wierna podróba Philipsa.

Widziałem te RGB z pilotem. Mi chodzi o najprostsze rozwiązanie. Załączasz, korzystasz bez zbędnych bajerów. Zwykłe podświetlenie nad blatem i zlewem. Z tego co doczytałem, należy zamontować LED 14,4W/metr i najlepiej na profilu metolowym/aluminium w celu wydłużenia pracy i wyeliminowania za wysokiej temperatury.

Widziałem te RGB z pilotem. Mi chodzi o najprostsze rozwiązanie. Załączasz, korzystasz bez zbędnych bajerów. Zwykłe podświetlenie nad blatem i zlewem. Z tego co doczytałem, należy zamontować LED 14,4W/metr i najlepiej na profilu metolowym/aluminium w celu wydłużenia pracy i wyeliminowania za wysokiej temperatury.

Te taśmy są prawie zimne. Jest fajna strona z artykułami oświetleniowymi, trochę już u nich zamówiłem, wejdź i zobacz. Taśmy mają Philipsa a jak wiadomo drożej od casto, ale to działa, działa i nadal działa.Ta stronka to tyskielampy.pl

Z tego co patrzyłem, to neutralna jest między 4000 a 5000 K. Odnośnie podłączenia np. 1 metra taśmy 14,4W przy 12V zasilania mamy minimalnie więcej niż 1A. Czy to dużo? Trudno powiedzieć, ale do 1 -1,5 metra wydaje mi się raczej zbędne zasilanie z drugiej końcówki. To tylko 1-1,5 ampera. Dodatkowo napiszę, że jednak narożna jest lepsza. Z załączonych zdjęć widać, że taśma pośrodku oświetla w szczególności także ścianę a tego efektu nie chcę mieć..

Zależy ile to "krótki odcinek"

Przy 2,5m zasilanych z 12V na drugim końcu taśmy jest około 8-9V. Zasilana z dwóch stron daje w środku taśmy około 10-11V.

A może autor założy taśmę metrową, albo dwie po jednym metrze, każda zasilania odrębnie, co wtedy ?

Też ma pakować zasilania z dwóch stron ?

Edytowane przez elpapiotr

Ja chyba zdecyduje się na neutralną. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Doświadczenia mamy takie, że istotą jest dobranie barwy światła do oczekiwanego efektu, ale też do innych źródeł światła w pobliżu. Z tym jest czasem problem. Różnicę pomiędzy barwa ciepłą 2700 a też ciepłą 3000 K już zauważysz i takie zestawienie świateł może trochę przeszkadzać. Czy 4 W, czy 4 - zależy od oczekiwanego efektu: dyskretne, stanowiące raczej uzupełnienie i tło, czy bardziej mocne? Niestety taśma LED nie zastąpi oświetlenia głównego. Do kuchni wybieram neutralne 4000 K, ale to ze względu na kolor kuchni, światło ciepłe zażółca przestrzeń.... i takie tam rozważana o "żarówkach" ledowych

Niestety ja wiem jak długo. Deklarowane 50 000 godzin podzielone przez 10 godzin dziennie = 5000 dni. 5000:365 dni w roku=13,7 w zaokrągleniu (w dół, wbrew zasadzie B-K) niechby tylko 13 lat. Żaden no name nie wytrzymał dłużej niż rok. Tani zakup często oznacza wysokie koszty.

Srał to pies, padnie to złożę reklamację. Następnym razem będzie Philips.