finch_pl 18.02.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Witam, Grzałem dom piecem kondensacyjnym z temperaturą zasilania 45 stopni, szło to na grzejnik (góra) i ogrzewanie podłogowe(dół) poprzez rozdzielacz z podmieszaniem firmy TECE (9 sekcji) z temperatura 30 stopni. Od tego sezonu grzewczego grzeje dom pompą ciepła z temperaturą zasilania 35 stopni (grzejniki) a po podmieszaniu na podłogę trafia max 30 stopni - nie ukrywam że chciałbym zejść z temperaturą zasilania na 30 stopni (podłoga i grzejniki) stąd pojawił się temat z przeróbką rozdzielacza (wyrzucić podmieszacz z pompą) i puścić zasilanie podłogi bezpośrednio z pompy ciepła jednocześnie mieć możliwość w przyszłości w razie czego podnieść temperaturę na grzejnikach bez podłogówki. Pomysł mam taki: 1) zdemontować podmieszacz z pompą 2) zamienić belki rozdzielacza (zasilanie mam na dole, powrót u góry) 3) na zasilaniu zamocować głowice termostatyczną z kapilarą zamontowaną na powrocie (w przypadku gdybym musiał podnieść temperaturę zasilania w mroźną zimę). Mój rozdzielacz: Proszę o opinię czy to będzie działało Edytowane 18 Lutego 2018 przez finch_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Działać będzie ale głowica termostatyczna z kapilarą to zły pomysł.Radzę nie rezygnować z podmieszania i zamiast widocznej głowicy i bypasu zamontować termostatyczny zawór trójdrogowy który będzie lepiej utrzymywał stałą temperaturę dla pętli podłogówki.Poza tym rezygnacja z pompy napędzającej pętle podłogówki i oparcie całości na jednej pompie napędzającej kaloryfery i podłogówkę może nieść za sobą zakłócenia w pracy które należało by eliminować poprzez kryzowanie kaloryferów i regulację przepływomierzy na pętlach podłogówki. Teraz niejako pompa na podmieszaniu wysysa czynnik grzewczy z całości obiegu a po jej likwidacji zasilanie podłogówki będzie się systematycznie zmieniało w zależności od ilości i stanu głowic RTL na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 18.02.2018 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź Czyli jak dobrze rozumuję to: 1) zamieniam belki rodzielacza 2) montuję termostatyczny zawór trójdrogowy np w zakresie np 20 -45 stopni C (połączony z powrotem w celu podmieszania) 3) za zaworem montuje pompę zasilająca podłogówkę Coś takiego: Edytowane 18 Lutego 2018 przez finch_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Właśnie tak. Jeśli pompa mieszacza nie jest niczym innym sterowana to na zasilaniu przed zaworem można umieścić stosowny włącznik termiczny który będzie ją uruchamiał. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 19.02.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Właśnie tak. Jeśli pompa mieszacza nie jest niczym innym sterowana to na zasilaniu przed zaworem można umieścić stosowny włącznik termiczny który będzie ją uruchamiał. Pytałem już nie raz na forum ale nadal finalnie nie wiem czy wybrałem z instalatorem dobre rozwiązanie instalacji. Jest jak narazie w planie zrobienei instalacji w kotłowni jak na załączonym zdjęciu, narysowane przezemnie przed chwilka. I tu mam pytanie czy zamiast osobno rozdzielaczy i mieszaczy można by zastosować takie rozwiązanie jak na zdjęciu nr.2 powyżej przez "finch_pl". Czy to by spełniało taką samą role i mniej miejsca by zastępowało w śpiżarnio-kotłowni . Temeperature chce ustawiać w całym domku taką samą, tylko jeden sterownik koło salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Pytałem już nie raz na forum ale nadal finalnie nie wiem czy wybrałem z instalatorem dobre rozwiązanie instalacji. Jest jak narazie w planie zrobienei instalacji w kotłowni jak na załączonym zdjęciu, narysowane przezemnie przed chwilka. I tu mam pytanie czy zamiast osobno rozdzielaczy i mieszaczy można by zastosować takie rozwiązanie jak na zdjęciu nr.2 powyżej przez "finch_pl". Czy to by spełniało taką samą role i mniej miejsca by zastępowało w śpiżarnio-kotłowni . Temeperature chce ustawiać w całym domku taką samą, tylko jeden sterownik koło salonu. Nie wiem co masz na myśli bo osobne mieszacze i rozdzielacze na Twoim rysunku tak naprawdę są zintegrowane i wyglądają jak na fotce kolegi. Jeśli jednak myślisz o jednym rozdzielaczu i zaoszczędzeniu miejsca to raczej nie możliwe bo prowadzenie pętli podłogówki z rozdzielacza umieszczonego na parterze do podłogi na poddaszu to złe rozwiązanie. Inną możliwością jest umiejscowienie tylko mieszacza w kotłowni a dwa rozdzielacze umiejscowione na parterze i poddaszu. Ono ma tą wyższość że zawór trójdrogowy można wyposażyć w siłownik oraz sterować z kotła. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murraty 19.02.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Najlepiej zgłoś się do fachowca ze swoim problemem, na forum nie każdy się jednak zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 19.02.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Nie wiem co masz na myśli bo osobne mieszacze i rozdzielacze na Twoim rysunku tak naprawdę są zintegrowane i wyglądają jak na fotce kolegi. Możliwe że żle to narysowałem. Może opisze słowami to mam mieć zainstalowane po kolej i może rysunek się rozjaśni. Piec póżniej sprzęgło od sprzęgła rozejście na podłogówke dół i góra . Po rozejściu zestawy mieszająco-pompowe a póżniej rozdzielacze. Ale wiadomo 2 zestawy mieszająco -pompowe zajmują troche miejsca na ścianie i dlatego przeszło mi przez myśl czy nie można by zastosować tych pomp z trójnikami trójnogowymi w szafkach przy rozdzielaczach .A miejsce w których mają być na sciane montowane te zestawy pozostało by mi wolne na półki które tam planowałem sobie zrobić na szpargały dla żony .Bo jak pisłąem miała być to mała spiżarko kotłownia i na razie wychodzi na samą kotłownie a druga połowa niezadowolona. Na początku przed robotą jak instalator był mówił że zmieścimy sie oki a jak rozpoczeli roboty przyjezdzam po 3 dniach a tu kotłownia rozpruta i straciła planowany zamysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 19.02.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Najlepiej zgłoś się do fachowca ze swoim problemem, na forum nie każdy się jednak zna Konsultowane ale jak instalator ma wizje to trzeba walczyć i mieć pewność że może coś przerobić by było oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Możliwe że żle to narysowałem. Może opisze słowami to mam mieć zainstalowane po kolej i może rysunek się rozjaśni. Piec póżniej sprzęgło od sprzęgła rozejście na podłogówke dół i góra . Po rozejściu zestawy mieszająco-pompowe a póżniej rozdzielacze. ........................ Zestawy mieszające czyli zawór trójdrogowy razem z pompą będzie zintegrowany z rozdzielaczem. Są takie tylko instalator musi poszukać w hurtowni. Mieszczą się spokojnie w standardowych szafkach ściennych. Tu akurat przykład 6 obwodowego: http://www.dolazienek.pl/rozdzielacz-6-obwodow-do-ogrzewania-podlogowego-id-996.html Kol.finch akurat podał fotkę takowego który instalator robił na piechotę z elementów. Podejrzewam że wyszedł trochę taniej lub akurat nie było dostępnej opcji z tyloma obwodami. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 19.02.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Zestawy mieszające czyli zawór trójdrogowy razem z pompą będzie zintegrowany z rozdzielaczem. Są takie tylko instalator musi poszukać w hurtowni. Tak tak ja też będe musiał zakładać na piechote bo szafki są już zamontowane z rozdzielaczami. Tylko mam pytanie czy takie zestawy będą spełniały taką samą role jak te mieszacze z pompami na ścianie i rozdzielaczami za nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tak. Taką samą rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts