simplyptak 18.02.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Hej, prosiłbym o bardziej doświadczone osoby o pomoc. Posiadam Vaillant ecoTEC + zasobnik wodny 120L + reg. pokojowy chyba colormatic 370. Mój problem polega na tym, że woda użytkowa czesto ma temperaturę niższą niż zadaną w ustawieniach. Zadana jest 50'c - a z reguły jest około 40'c. Temperatura często bywa wyższa - jednak wygląda na to, że urządzenie raz dziennie podgrzewa wodę do 50'c - a gdy ta spadnie - to nie podgrzewa jej na bieżąco. Czy jest możliwość ustawienia widełek czy coś - aby spadała max 3-4 stopnie? Bo teraz jest tak, że ustawione 50'c a mam 39'c. Dodam tylko, że w opcjach mam ustawione przygotowanie wody pon-nie od 7:00-do-23:00 - więc myślałem, że w tych dniach/godzinach sterownik będzie trzymać temperature w zasobniku. Z góry dzięki za sugestie,Pozdrawiam,Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 18.02.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Byc moze masz priorytet C.O. a nie C.W.U.Trzeba to zmienik w kodach kotła d.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 18.02.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Vaillant ma ustawione o 7 stopni C.W.U. jak spadnie to powinno podgrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simplyptak 18.02.2018 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzięki za info, jeszcze przyjrzę się sytuacji i posprawdzam częściej, bo wydaje mi się, że nawet jak woda ma te niby 42-43 stopnie to w rzeczywistości ma mniej (okolo 36-39). Piec ma 4 lata z zasobnikiem, może już jakiś czujnik powoli świruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Nie opieraj się na temperaturze wody wychodzącej z kranu bo ta może się różnić od rzeczywistej w zasobniku ze względu na jakość ocieplenia rur oraz długość połączeń.Regulacji histerezy jako takiej nie ma więc w ustawieniach instalatora kod dostępu 17 należy sprawdzić aktualną temperaturę zasobnika, komfotr cwu, ograniczenie mocy dla cwu i inne ustawienia, porównując je z fabrycznymi.Czujnik zasobnika jest wkładany od góry i jest luźny więc mógł zmienić swoją wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simplyptak 19.02.2018 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dzięki kolego - bardzo konkretna odpowiedź i bardzo pomocna. Dziwnym trafem okazało się, że temp ustawiona na 50'C w regulatorze pokojowym nijak ma się do tego co jest ustawione w piecu (a tam było 45'C) - dziwne, myślałem, że jak ustawię na jednym to w piecu samo się przestawi - w końcu to sterowanie piecem. Nie mniej jednak dziwna sprawa, bo na regulatorze pokojowym pokazywało |Temp zadana 50| Temp aktualna: 40| - czyli 10C różnicy. Zaś na piecu samym, że Temp zadana 45. Także ustawiłem wszędzie na 50C i zobaczę. Wszedłem również w kod dostępu 17 - i faktycznie jes wszystko. Póki co wydaje mi się, że wszystkei opcje domyślne (moc auto, przekazniki domyslnie ustawienia, komfortu nie znalazłem w tym miejscu - ale to już sciągnę instrukcje i przysiade glebiej). Poki co zobacze co dalo przestawienie na 50C. Dzięki za wsparcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.02.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) wejdź w funkcje diagnostyczne. Chociaż jak na kotle było 45*C a na zasobniku 40*C to znaczy że nie przekroczyło progu. Po ustawieniu wszędzie 50*C powinno już być OK. Edytowane 20 Lutego 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts