Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant ecoTEC - przygotowanie ciepłej wody

simplyptak

Recommended Posts

Hej,

prosiłbym o bardziej doświadczone osoby o pomoc. Posiadam Vaillant ecoTEC + zasobnik wodny 120L + reg. pokojowy chyba colormatic 370.

Mój problem polega na tym, że woda użytkowa czesto ma temperaturę niższą niż zadaną w ustawieniach. Zadana jest 50'c - a z reguły jest około 40'c. Temperatura często bywa wyższa - jednak wygląda na to, że urządzenie raz dziennie podgrzewa wodę do 50'c - a gdy ta spadnie - to nie podgrzewa jej na bieżąco.

Czy jest możliwość ustawienia widełek czy coś - aby spadała max 3-4 stopnie? Bo teraz jest tak, że ustawione 50'c a mam 39'c. Dodam tylko, że w opcjach mam ustawione przygotowanie wody pon-nie od 7:00-do-23:00 - więc myślałem, że w tych dniach/godzinach sterownik będzie trzymać temperature w zasobniku.

Z góry dzięki za sugestie,

Pozdrawiam,

Grzesiek

Nie opieraj się na temperaturze wody wychodzącej z kranu bo ta może się różnić od rzeczywistej w zasobniku ze względu na jakość ocieplenia rur oraz długość połączeń.

Regulacji histerezy jako takiej nie ma więc w ustawieniach instalatora kod dostępu 17 należy sprawdzić aktualną temperaturę zasobnika, komfotr cwu, ograniczenie mocy dla cwu i inne ustawienia, porównując je z fabrycznymi.

Czujnik zasobnika jest wkładany od góry i jest luźny więc mógł zmienić swoją wysokość.

Dzięki kolego - bardzo konkretna odpowiedź i bardzo pomocna. Dziwnym trafem okazało się, że temp ustawiona na 50'C w regulatorze pokojowym nijak ma się do tego co jest ustawione w piecu (a tam było 45'C) - dziwne, myślałem, że jak ustawię na jednym to w piecu samo się przestawi - w końcu to sterowanie piecem.

Nie mniej jednak dziwna sprawa, bo na regulatorze pokojowym pokazywało |Temp zadana 50| Temp aktualna: 40| - czyli 10C różnicy. Zaś na piecu samym, że Temp zadana 45. Także ustawiłem wszędzie na 50C i zobaczę.

Wszedłem również w kod dostępu 17 - i faktycznie jes wszystko. Póki co wydaje mi się, że wszystkei opcje domyślne (moc auto, przekazniki domyslnie ustawienia, komfortu nie znalazłem w tym miejscu - ale to już sciągnę instrukcje i przysiade glebiej). Poki co zobacze co dalo przestawienie na 50C.

Dzięki za wsparcie!