Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien - czy warto ?

Recommended Posts

Czyli taki profil w typie np. Veka Artline 82 i na to styropian do. o.k. tylko jednocentymetrowego odstępu od samej szyby miałby sens?

Są na FM tacy, co obsadzali same pakiety szybowe.

Przy standardowym rozwiązaniu pozostaje kwestia estetyki - przymierz się. Gdyby dookoła było nawet zero ramy - to dla mnie OK. Ale, niestety, na dole trzeba parapet wsunąć pod ramę - i to już mi się nie podoba, jak na dole widać całą ramę, a z pozostałych trzech stron (prawie) nic nie widać. Chyba, że dobierzesz profile pod kolor elewacji - ale znowu kwestia estetyki.

• Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie do końca wystarczy

Listwa przeważnie ma 3cm +luz na wypoziomowanie okna cirka 5mm

Parapety przeważnie klienci wybierają konglomeraty 3 cm czyli pod parapetem masz raptem 5mm kleju

Ciepły parapet w miejscu pod parapet wewnętrzny ma ok 4 cm

Jest do dodatkowe ocieplenie najzimniejszego miejsca przy montażu okna a nikt o zdrowych zmysłach nie daje aż 4 cm luzu pod listwa podparapetowa a jeśli nawet nie daje 4 cm piany pod parapet

Edytowane przez jareko

Listwy które stosuję mają 40mm (widoczne poza ramę) a 90% montaży to parapety 20mm. Dlatego mówię wystarczy.

Poza tym - nie gra roli ile tego kleju jest pod spodem. Czy 5 czy 15mm - on wypełnia tylko przestrzeń pomiędzy parapetem a murem (ociepleniem). Mur (jako cała ściana) jest z założenia ciepły. Mostek powstaje pod samym oknem na listwie podparapetowej. Ale grubość Tejże listwy jest taka sama niezależnie który wariant wybierzesz (Linia zaznaczona na niebiesko na zdjęciach)

Zrzut ekranu 2018-11-06 19.25.28.jpg

Zrzut ekranu 2018-11-06 19.25.36.jpg

Listwy które stosuję mają 40mm (widoczne poza ramę) a 90% montaży to parapety 20mm. Dlatego mówię wystarczy.

Poza tym - nie gra roli ile tego kleju jest pod spodem. Czy 5 czy 15mm - on wypełnia tylko przestrzeń pomiędzy parapetem a murem (ociepleniem). Mur (jako cała ściana) jest z założenia ciepły. Mostek powstaje pod samym oknem na listwie podparapetowej. Ale grubość Tejże listwy jest taka sama niezależnie który wariant wybierzesz (Linia zaznaczona na niebiesko na zdjęciach)

[ATTACH=CONFIG]421347[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]421349[/ATTACH]

No tak u ciebie przy listwie ten mostek ma wysokość 40 mm a przy parapecie ma 22 mm. Ponadto na podkładzie podparapetowym idealnie pasują parapety wewnętrzne jak i zewnętrzne bez rzeźbienia by je założyć, a zewnętrzne parapety ładny jednakowy spadek mają.

Różnica w cenie nie jest wartej tej oszczędności.

Mur wewnątrz ciepły?

Hmmm...ciekawe bardzo ciekawe

A choć raz widziałeś przebieg izoterm w tym miejscu i porównanie jak przebiega z ciepłym parapetem i bez niego ?

Bo gdybyś widział...

Ciepły parapet ma jeszcze jedna niedoceniana zaletę - eliminuje błędy wykonawcze kolejnych wykonawców

A czy to się opłaca?

A czy budowa domu się opłaca? ;)

Mur wewnątrz ciepły?

No tak - jak jest izolowany z zewnątrz, to jest ciepły.

Listwa podparapetowa z XPS też robi robotę. Przecież jak wyjedziesz z zewnątrz styropianem na listwę, to masz jeszcze lepiej, bo nie masz łączenia które występuje między ciepłym parapetem a styropianem pod nim - masz litą płytę.

Jest wprawdzie łączenie pionowe w tym miejscu. I dobre pytanie, które rozwiązanie będzie miało lepsze U. Obstawiam, że różnice będą pomijalne.

Ciepły parapet ma jeszcze jedna niedoceniana zaletę - eliminuje błędy wykonawcze kolejnych wykonawców

Nie eliminuje. Mi zrobili parapety zewnętrzne bez spadku albo i z odwrotnym na ciepłym parapecie. Parapet z płytek klinkierowych i musieli podnieść poziom doklejając styropian.

Ciepłe...coz... czy od narożna muru do parapetu jest ok 1.5 cm czy prawie 4...zadna różnica ;)

Tak naprawdę nie chodzi wcale o straty bo one w ogólnym bilansie domu są pomijalne. Chodzi o odbiór parapetu - czy czujemy chłód czy nie.

Nie zamierzam nikogo przekonywać do ciepłych parapetów - to realnie żadna kasa ale wiem że tu każde 100zl urasta do problemu.

Poszukaj przebiegu izoterm - mnie się nie chce po prostu

Porównaj i sam wyciagnij wnioski

Nie eliminuje. Mi zrobili parapety zewnętrzne bez spadku albo i z odwrotnym na ciepłym parapecie. Parapet z płytek klinkierowych i musieli podnieść poziom doklejając styropian.

Jakim trzeba być partaczem żeby ciepły parapet zrobić z odwrotnym spadkiem? Takie rzeczy to tylko u Kaizena.

No tak u ciebie przy listwie ten mostek ma wysokość 40 mm

Pisząc mostek zastosowałem skrót myślowy. Mostek mamy kiedy zostaje stara listwa podparapetowa. Montując Listwę z XPS - mostek likwidujemy. Niezależnie od tego czy jego wysokość jest 40 czy 22 (nie wiem skąd ten wymiar skoro parapet miał mieć 30mm). Szerokość stosowanych przeze mnie listew to 70mm (do BE92). Jeśli twierdzisz że 70mm XPS-u to mostek cieplny to zerknij na ten dokument. http://klinar.pl/pdf/DWU3-L01XT-2017.pdf

Co do jednego się zgadzamy - czy zastosujemy pełen ciepły parapet czy tylko listwę z XPS już jest dobrze. Zyski cieplne nie są mierzalne. Jeśli klient chce pełen profil podparapetowy- proszę uprzejmie. Jeśli mnie pyta czy jest to ekonomicznie uzasadnione - nie, wg mnie nie jest.

IMG_20181107_061032.jpg

Edytowane przez Grabicak

Wbrew pozorom można i na dole tak zrobić by

No właśnie podobno można, tylko ja jeszcze nie widziałam "w naturze". http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-v82-modern-design

A estetyka? Taka strzelnicza mi się nawet podoba, imho w oknach to i tak to właśnie szyby są najładniejsze. Czego nie widać, to ani się nie brudzi, ani nie wypacza od słońca, ani za bardzo nie ma czego podważyć łomem... Tylko czy faktycznie da się to tak zrobić...

Edytowane przez Odolana
literówka

Jeśli twierdzisz że 70mm XPS-u to mostek cieplny to zerknij na ten dokument. http://klinar.pl/pdf/DWU3-L01XT-2017.pdf

Zerknąłem i we wskazanym dokumencie nie znalazłem żadnej informacji o wartości mostków cieplnych. Potrzebne informacje znajdują się za to w sprawozdaniu MLTB 808/2013 lub 2214/2016. Oba dokumenty zdają się prezentować nieco inny pogląd na istnienie i wartość liniowych mostków cieplnych. Polecam lekturę :-).

Polecam lekturę :-).

Zawsze chętnie się czegoś dowiem ale numery nic mi nie mówią. Mogę prosić o linka?

chyba że masz na myśli raporty MTLB dla Klinara?

Niezależnie od treści tego co podeślesz... 70mm prawidłowo zamontowanego XPS nie uważam za mostek cieplny. :D

Edytowane przez Grabicak

70mm prawidłowo zamontowanego XPS nie uważam za mostek cieplny. :D

Oba wymienione sprawozdania znajdują się na stronie firmy Klinar w materiałach do pobrania. A co do tych mostków... mamy bezwzględną wymierną fizykę i nasze poglądy na fizykę, wyniki i działanie jej praw. Bywa, że się nie zgadzają :-)