Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien - czy warto ?

Recommended Posts

Buduje dom energooszczedny, 20cm styro w podłodze i na elewacji. Będzie WM, dodając 3tys do ciepłego montażu przez kilkanaście lat tego nie odzyskam, gdzie tu sens i logika? Budżet nie jest z gumy, naprawdę wolę te 3tys dołożyć do lepszego rekuperatora lub ocieplenia skosów niż w ciepły montaż.

Naprawdę mam wrażenie że skupiamy się tu w paranoiczny sposób nad marginalnymi oszczędnościami.

• Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buduje dom energooszczedny, 20cm styro w podłodze i na elewacji. Będzie WM, dodając 3tys do ciepłego montażu przez kilkanaście lat tego nie odzyskam, gdzie tu sens i logika? Budżet nie jest z gumy, naprawdę wolę te 3tys dołożyć do lepszego rekuperatora lub ocieplenia skosów niż w ciepły montaż.

Naprawdę mam wrażenie że skupiamy się tu w paranoiczny sposób nad marginalnymi oszczędnościami.

ile płacisz za instalacje CO ?

ja pisałem o oszczędności 25k

chyba nie marginalne

"jeśli jednak dom ma być niskoenergetyczny i szczelny to szczelne okna mogę być różnicą pomiędzy instalacją CO za 40k a ogrzewaniem domu niecentralnie byle czym za powiedzmy 15k

nie można liczyć opłacalności dla jednego systemu wyciągniętego z kontekstu

dodając 5k do okien można oszczędzić 25k gdzie indziej"

Paranoja ;)

Dyskutujcie sobie Panowie dalej :)

Koledze Dez proponuje zamontować okna dwuszybowe najtańsze jakie są na rynku - inwestycja w lepsze w ciągu 5 lat na pewno się nie zwróci ;)

Choc i tak jestem w szoku bo z premedytacją robisz WM z reku a to też się nie zwróci w założonym okresie czasu

Edytowane przez jareko

innym przykładem może być konieczność robienia klimatyzacji lub nie

edit:

dodatkowo jeśli robisz nieszczelny dom to dolicz koszty leczenia i L4 spowodowane użytkowaniem klimatyzacji/grzybem/nieoptymalną wilgotnością

dolicz koszt oczyszczaczy powietrza aby zniwelować działanie pyłu dostającego się do domu w niekontrolowany sposób poza filtrem centrali wentylacyjnej

dom to urządzenie i skomplikowany system wzajemnych zależności

edit2:

dolicz jeszcze obniżenie wartości domu poprzez utworzenie stref przy oknach niezdatnych do użytkowania bo 'piździ' chłodem. Ile to będzie m2 2? 4? 10? ile kosztuje m2 twojego domu?

Edytowane przez MhUser

Buduje dom energooszczedny, 20cm styro w podłodze i na elewacji. Będzie WM, dodając 3tys do ciepłego montażu ...

My musimy dopłacić jedynie 1,5 tys. Dlatego to i kilka wpisów tutaj przekonało mnie do zastosowania takiego a nie innego montażu ;)

Wiesz budowa domu to jest jednak inwestycjanna lata, więc nawet jak taki montaż ma spłacić się po 5 czy 8 nawet latach to chyba jest sens ? Czy mylę się ?

Chyba już wcześniej wyraziłem zdziwienie tą dopłatą 3,5 tys. za ok 60mb. Dez, nie sprecyzowałeś o jaki "ciepły montaż" chodzi, bo już w jakiejś grupie spotkałem się z definicją, że "ciepły montaż =w warstwie docieplenia" a wtedy nawet tak niska dopłata jak 50zł/mb jest nieuzasadniona ekonomicznie.

Jesli ktoś Ci dolicza 50kn za montaż z foliami to jest to po prostu drogo i trzeba dobrego uzasadnienia by nie powiedzieć "zdzierstwo".

Staram się naprawdę rozsądnie podejść do tematu, a wy robicie że mnie skąpego wariata.

Na samym początku powiedziałem że ciepły montaz nie wpływa na komfort użytkowania domu (chyba że ktoś śpi na parapecie i mu "wieje") , a jedynie na oszczędności, które są moim zdaniem złudne i nie pokryją kosztów inwestycji w ten sposób montażu.

WM, klimatyzacja, HS, rolety i wiele innych rzeczy nie ma na celu generować oszczędnosci, a polepszyć komfort użytkowania domu. Inwestujac w nie człowiek liczy się z tym że się nigdy nie zwrócą, ale mimo wszystko to robi żeby żyło mu się lepiej.

Naprawdę bez przedstawienia rzetelnych i realnych obliczeń nie przekonacie mnie (i mam nadzieje innych) do inwestycji w ciepły montaż.

MhUser z tym l4 i pyłami dostajacymi się przez "nie ciepły montaz" poszalałeś, to tak jakbyś namawiał do PC i jako argument podawał że nie będzie się płaciło za rehabilitanta który będzie naprawiał zepsute plecy od noszenia węgla do kotłowni.

Już raz się żegnałam i niepotrzebnie wdałem się w ponowną dyskusję. Myślę że nic madrzejszego już na ten temat nie powiemy sobie.

Pozdrawiam

Chyba już wcześniej wyraziłem zdziwienie tą dopłatą 3,5 tys. za ok 60mb. Dez, nie sprecyzowałeś o jaki "ciepły montaż" chodzi, bo już w jakiejś grupie spotkałem się z definicją, że "ciepły montaż =w warstwie docieplenia" a wtedy nawet tak niska dopłata jak 50zł/mb jest nieuzasadniona ekonomicznie.

Jesli ktoś Ci dolicza 50kn za montaż z foliami to jest to po prostu drogo i trzeba dobrego uzasadnienia by nie powiedzieć "zdzierstwo".

Dopłata wynosi 3tys, za 65mb, od handlowca wiem że chodzi o folie od wew i zew. Mam rolety podtynkowe więc montaz w ociepleniu kompletnie odpada (większość okien do podłogi co daje 18cm skrzynkę rolety. Nie twierdzę że mnie nie próbują oszwabić, pytałem w 3 miejscach, naprawdę wychodzi 3tys różnicy plus za HSa 500zl różnicy. Gdybym wyszło na całości różnica w granicach 1tys to bym to przemyślał, ale tak to... już o tym pisałem ;)

skrzynki montowane na zewnątrz w całości widoczne na elewacji, są najtańsze. prawie nie robią mostków termicznych, dostępne do naprawy, oddzielone od domu pełną warstwą izolacji będą najmniej słyszalne w środku

A widziałeś takie "cudo" gdzieś w nowym budownictwie? Dobrze przygotowane nadproże minimalizuje mostek, ale nie o tym temat.

A mam 4900brutto za ciepły i 1600 brutto za zwykły. Może by szło coś utargować, ale przy takiej różnicy nawet nie podchodzilem do tematu.

A ten ciepły, to dołożenie do zwykłego folii z dwóch stron? Czy taśmy rozprężne?

IMO taśmy rozprężne mają sens gdy chcesz długo nie robić elewacji.

A ten ciepły, to dołożenie do zwykłego folii z dwóch stron? Czy taśmy rozprężne?

IMO taśmy rozprężne mają sens gdy chcesz długo nie robić elewacji.

Nikt nie wspominał o taśmie rozpreznej, więc zakładam, że na piance i foliach - być może mylnie. Tasma rozprezna jaka mogłaby zrobić różnice w cenie?

Nikt nie wspominał o taśmie rozpreznej, więc zakładam, że na piance i foliach - być może mylnie. Tasma rozprezna jaka mogłaby zrobić różnice w cenie?

Znaczące. Jak pisałem ja w ofercie (i to nie najtańszej) miałem 800zł/63mb obwodu dopłaty za folię z jednej strony.

Jak ktoś daje drastycznie wyższą cenę - to znaczy, że ma być zaporowa. żeby zniechęcić. Pytanie czemu chce zniechęcić do tego klienta? To nie jest przecież wielka filozofia, folia nie kosztuje majątku - a dla partacza jeszcze zakryje niedoskonałości piany, pozostawione kliny czy inne niedoróbki (dlatego warto patrzeć na ręce na bieżąco w czasie prac).

A mam 4900brutto za ciepły i 1600 brutto za zwykły. Może by szło coś utargować, ale przy takiej różnicy nawet nie podchodzilem do tematu.

Może słusznie. Jak firma z tych głupich, a chyba tak jest, to kupując rozwiązanie nieprawidłowe, prawidłowy montaż można mieć za darmo:-).