igla 18.02.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jestem na etapie zakupu kotła gazowego i mam dylemat czy wybrać kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym, czy lepiej kocioł z osobnym większym zasobnikiem? W pierwszym wariancie rozważam kocioł Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3E z wbudowanym zasobnikiem warstwowym 42L. W drugim wariancie kocioł Junkers Cerapur Compact ZWB 24-1 DE + zasobnik ok 150 l. Bliżej mi ku pierwszemu wariantowi głównie ze względu na małą kotłownię, ale priorytetem jest uzyskanie dużego komfortu ciepłej wody. Wymagania dla kotła: ogrzewanie podłogowe ok. 150 m2,ogrzanie wody dla 4-osobowej rodziny, punkty poboru ciepłej wody: prysznic z deszczownicą, kran w łazience, kran w wc, kran w kuchni. Do tej pory miałem do czynienia tylko z przepływowym podgrzewaczem, więc tutaj komfort jest niski. Piec załącza się tylko przy dużym ciśnieniu wody oraz temperatura wody jest niestabilna w momencie korzystania z kilku punktów poborów wody jednocześnie. Pytanie do osób, które użytkują w/w typy kotłów lub zajmują się instalacją takich kotłów, który wariant polecacie?Jak dokładnie działa taki kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym? Czy po wyczerpaniu zasobnika woda jest automatycznie uzupełniania i podgrzewana czy wtedy działa jako przepływowy podgrzewacz i muszę mocno odkręcić wodę żeby kocioł się uruchomił i podgrzewał na bieżąco? Co w momencie gdy korzystam z dwóch punktów poboru ciepłej wody jednocześnie i wyczerpię zasobnik? Czy nadal będzie leciała ciepła woda i czy jej temperatura się obniży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Junkers dziś to nie to samo co w latach 80-tych gdzie należało mocno odkręcać wodę z powodu sterowania ciśnieniem wody, gdzie membrana popychała iglicę Kocioł na bieżąco bada temperaturę wychodzącą cwu oraz wody w zasobniku i załącza się automatycznie gdy któraś z nich spadnie poniżej nastaw. Kocioł pracuje wówczas przepływowo a z uwagi na zasobnik mamy możliwość uzyskiwania wyższego ciśnienia w kranach. Gdy wykorzystamy całą wodę z zasobnika wydajność jest na poziomie 13,4 l/min, ale wykorzystanie jej nie oznacza spuszczenia w kranie 42 litrów gdyż woda w zasobniku gdy z niej korzystamy powoduje dopływ zimnej a to z kolei powoduje tylko spadek jej temperatury i załączenie grzania przepływowego które nie podgrzewa wody zimnej lecz tą cieplejszą z zasobnika więc wydajność jest na poziomie 21l/min. Te 42l kotła dwufunkcyjnego z zasobnikiem zintegrowanym odpowiada mniej więcej jednofunkcyjnemu z zasobnikiem 150l. Korzystanie jednocześnie z dwóch punktów poboru wody nie powinno przysporzyć problemów, jednak gdy pobór będzie naprawdę duży to po wykorzystaniu ok 120 - 150l wody z powodu braku ciepłej wody w zasobniku kocioł spowoduje obniżenie ciśnienia wody do poziomu 13l.min tak aby był w stanie nagrzać ją przepływowo. Problemem jednak nie jest tu cwu ale co, gdyż kocioł i jego moc minimalna kształtuje się na wysokim poziomie 8kW, co w przypadku ogrzewania podłogowego może sprawiać problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.02.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Te 42l kotła dwufunkcyjnego z zasobnikiem zintegrowanym odpowiada mniej więcej jednofunkcyjnemu z zasobnikiem 150l. . a to dziwna teoria.... co do ilości wody to w każdych danych technicznych zasobnika znajdują się zawsze wydatek ciągły i wydatek chwilowy(10-cio minutowy). wydatek ciągły - czyli odkręcamy wodę i woda leje się od dziś przez rok zachowując wymaganą temperaturę (w celu uproszczeń sprawność wytwarzania wody 100%, brak brudu itp) ilość wody możemy sobie wyliczyć ze wzoru m=Q/(cp*dt) Q- moc kotła cp- ciepło właściwe wody dt - o ile została podgrzana woda (woda z ujęcia miejskiego przyjmuje się 10*C), i przyjąłem że ciepła woda będzie mieć 40*C czyli temp gorącego prysznica zatem przyjmując moc kotła np 24kW otrzymujemy m=[24/(4,19 *(40-10))]*60= 11,46 l/min i nieważne jak duży będzie zasobnik drugi wydatek to wydatek jaki możemy uzyskać przez pierwsze 10 minut (potem choćby i koniec świata..) i ten wydatek będzie zależny od mocy kotła i pojemności zasobnika m= [(Q/(cp*dt)]*60+pojzas/10 i dla zasobnika 42l m=[(24/(4,19*(40-10))]*60+42/10=11,46+4,2=15,66 l/min dla zasobnika 150l m=[(24/(4,19*(40-10))]*60+150/10=11,46+15=26,46 l/min jeżeli to dla Ciebie to samo to gratuluję znajomości matematyki i fizyki jedyna różnica wynikająca ze sposobu podgrzania ciepłej wody to taka że w przypadku gdy wypróżnimy z ciepłej wody zasobnik 150l to aby ponownie się pojawiła ciepła woda musimy czekać ok 15 minut (aż się cały zasobnik wygrzeje- bo źródło ciepła jest na dole) a w przypadku zasobnika warstwowego ponieważ ciepła woda jest wrzucana od góry to następuje uwarstwienie i możemy ja brać natychmiast mimo zimnego zasobnika (oczywiście pod warunkiem, ze będziemy brać nie więcej wody niż wynosi wydatek ciągły) oczywiście w teorii strumienie będą odpowiednio mniejsze bo są straty, bo kocioł startuje dopiero jak zauważy wychłodzenie w zasobniku, itp. wbudowany zasobnik, nawet najmniejszy, poprawia nam zdecydowanie komfort użytkowania c.w.u. Po pierwsze nie jesteśmy ograniczeni mocą minimalną a co za tym idzie minimalnym strumieniem wody. W termie albo kotle 2-u funkcyjnym musimy brać przynajmniej taki strumień wody jaki odbierze minimalną moc urządzenia. Po drugie mamy zmagazynowaną wodę więc jeśli jedna osoba bierze prysznic a druga chce w tym samym czasie umyć ręce to ten pod prysznicem nie odczuje zmiany strumienia a co za tym idzie nie zmieni mu się temperatura wody. a jak już strzeliłem tyle wykładu to pozwolę sobie prosić o zwrócenie uwagi na kocioł Vitodens 111-W lub Vitodens 222-W oba kotły z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo o poj. 46l, wykonanym ze stali szlachetnej. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igla 19.02.2018 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Wnioskuję z nich, że wybór kotła z małym wbudowanym ale warstwowym zasobnikiem to wybór dobry i że taki piec kocioł będzie działał wydajnie.@Mareks77, napisałeś że kocioł i jego moc minimalna kształtuje się na wysokim poziomie 8kW, co w przypadku ogrzewania podłogowego może sprawiać problemy. Możesz rozszerzyć tą myśl?@Konsultant Viessmann, rozważałem oba te kotły, ale hydraulik wykonujący instalację jest przedstawicielem junkersa i bardziej nakierował mnie na tą markę, ale na ten moment rozważam również kotły Viessmann'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) a to dziwna teoria.... .......a jak już strzeliłem tyle wykładu to pozwolę sobie prosić o zwrócenie uwagi na kocioł Vitodens 111-W lub Vitodens 222-W oba kotły z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo o poj. 46l, wykonanym ze stali szlachetnej. Przecież to cytat z waszej strony w kotle Vitodens 222-W więc czyżbyście wprowadzali użytkowników w kanał? https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-222w.html "Zaletą wartą podkreślenia jest wysoki komfort korzystania z ciepłej wody użytkowej. Gazowy kocioł kondensacyjny posiada wbudowany zasobnik ładowany warstwowo, wykonany ze stali nierdzewnej i mieszczący 46 l wody. Podczas poboru ciepłej wody wydajność zasobnika odpowiada wydajności ustawionego oddzielnie zasobnika ciepłej wody użytkowej o pojemności 150 l." poza tym to na stronie producenta można sprawdzić wydajność: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-acu.html " bardzo wysoki komfort ciepłej wody użytkowej, dzięki wbudowanemu zasobnikowi warstwowemu o poj. 42 l (do 21 l/min) przy zimnej wodzie w zasobniku, automatyczna praca w trybie przepływowego podgrzewacza wody (13,4 l/min)" @Mareks77, napisałeś że kocioł i jego moc minimalna kształtuje się na wysokim poziomie 8kW, co w przypadku ogrzewania podłogowego może sprawiać problemy. Możesz rozszerzyć tą myśl?. Z doświadczenia wiem że moc 8kW przy podłogówce z zasilaniem maksymalnym 45*C wystarcza w zupełności nawet w największe mrozy. Oczywiście zakładając że dom będzie dobrze ocieplony ale to z racji podłogówki raczej pewne. Jeśli więc przyjdą okresy przejściowe późnej jesieni i wczesnej wiosny kiedy to ogrzewanie jest uruchamiane ale temperatury nie spadają poniżej +5*C to kocioł z tak dużą mocą będzie więcej odpoczywał niż pracował lub też taktował uruchamiając się i wyłączając na przemian kilkaset razy na dobę a jedynym ograniczeniem będzie w tym przypadku czas blokady palnika. W tym przypadku wyższość na Viessman 222-W i jego moc 1.9kW Edytowane 19 Lutego 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igla 19.02.2018 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) @Mareks77 ale chodzi o to, że nawet jak zastosuję regulator pokojowy i temp. spadnie poniżej zakładanej to kocioł z taką mocą bardzo szybko dogrzeje i się wyłączy? To jest niepożądane zachowanie?Na stronie producenta jest napisane, że moc dla vitodens-111-w zaczyna się od 6,5 kW. Czy to już jest odpowiednia wartość? Bo jednak model 222-w jest droższy średnio o 2500 zł od 111-w. Edytowane 19 Lutego 2018 przez igla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Jak wygląda cała instalacja? Dwa rozdzielacze i co dalej przed nimi. Jest sprzęgło i pompy czy całość napędzana kotłem? Edytowane 19 Lutego 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igla 19.02.2018 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Instalacja będzie robiona w przyszłym tygodniu. Będą dwa rozdzielacze każdy z pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Każdy z pompą w celu? Będą mieszacze obniżające temperaturę wody dla podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igla 19.02.2018 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Instalator, który będzie robił instalację powiedział że jak będę miał dwa rozdzielacze, to muszę mieć dwie pompy. Tak, mają być mieszacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.02.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Przecież to cytat z waszej strony w kotle Vitodens 222-W więc czyżbyście wprowadzali użytkowników w kanał? upsss... w takim razie zwracam honor, oczywiście chodziło o komfort a nie wydatki już zleciłem poprawkę na naszej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igla 19.02.2018 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Proszę jeszcze Was o wytłumaczenie mi różnicy pomiędzy kotłem jednofunkcyjnym z zasobnikiem, a kotłem dwufunkcyjnym z zewnętrznym zasobnikiem? Czy to jest tak, że skoro piec jest jednofunkcyjny to w danym momencie może albo grzać wodę, albo ogrzewać dom, a dwufunkcyjny może obie te funkcje wykonywać jednocześnie? Bo zazwyczaj jeżeli spotykam zestaw kocioł + osobny zasobnik to jest to kocioł jednofunkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.02.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Proszę jeszcze Was o wytłumaczenie mi różnicy pomiędzy kotłem jednofunkcyjnym z zasobnikiem, a kotłem dwufunkcyjnym z zewnętrznym zasobnikiem? Czy to jest tak, że skoro piec jest jednofunkcyjny to w danym momencie może albo grzać wodę, albo ogrzewać dom, a dwufunkcyjny może obie te funkcje wykonywać jednocześnie? Bo zazwyczaj jeżeli spotykam zestaw kocioł + osobny zasobnik to jest to kocioł jednofunkcyjny. Jedno-funkcyjny = ogrzewanie tylko CO, zbiornik CWU grzany jest jako wydzielony obieg CO (obiegi mogą być grzane jednocześnie), może on być zewnętrzny lub wbudowany w jedną obudowę. Ograniczeniem ilości CWU jest wielkość zbiornika (odkręcenie kilku baterii w jednym czasie nie powoduje spadku temp. wody pobieranej, a jedynie szybsze opróżnianie zbiornika). Dwu-funkcyjny = ogrzewanie CO i - jako osobna funkcja - CWU (z priorytetem CWU - jeśli odkręcisz kran z ciepłą wodą, grzanie CO jest przerywane na rzecz CWU), "źródłem" ciepłej wody jest wymiennik w kotle. Mają określony, ograniczony przepływ max (L/min) ciepłej wody (odkręcenie kilku baterii w jednym czasie powoduje obniżenie temp wody pobieranej). Odmianą tego typu są kotły z wbudowanym zbiornikiem warstwowym (ciepła woda z wymiennika w kotle trafia "na górę" zbiornika i jest od razu dostępna do pobierania, nadmiar zostaje zmagazynowany w zbiorniku. Jeśli odkręcisz kran minimalnie, co przy kotle bez zbiornika nie uruchomi grzania, to masz dostępną ciepłą wodę, pobór przy kąpieli z innego źródła CWU też nie obniża temperatury kąpieli -do czasu opróżnienia zbiornika. Przy dłuższym/większym poborze, po opróżnieniu zbiornika warstwowego, taki kocioł działa jak 2-funkcyjny bez zbiornika. Edytowane 19 Lutego 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bondek 19.02.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jedno-funkcyjny = ogrzewanie tylko CO, zbiornik CWU grzany jest jako wydzielony obieg CO (obiegi mogą być grzane jednocześnie), może on być zewnętrzny lub wbudowany w jedną obudowę. Ograniczeniem ilości CWU jest wielkość zbiornika (odkręcenie kilku baterii w jednym czasie nie powoduje spadku temp. wody pobieranej, a jedynie szybsze opróżnianie zbiornika). Dwu-funkcyjny = ogrzewanie CO i - jako osobna funkcja - CWU (z priorytetem CWU - jeśli odkręcisz kran z ciepłą wodą, grzanie CO jest przerywane na rzecz CWU), "źródłem" ciepłej wody jest wymiennik w kotle. Mają określony, ograniczony przepływ max (L/min) ciepłej wody (odkręcenie kilku baterii w jednym czasie powoduje obniżenie temp wody pobieranej). Odmianą tego typu są kotły z wbudowanym zbiornikiem warstwowym (ciepła woda z wymiennika w kotle trafia "na górę" zbiornika i jest od razu dostępna do pobierania, nadmiar zostaje zmagazynowany w zbiorniku. Jeśli odkręcisz kran minimalnie, co przy kotle bez zbiornika nie uruchomi grzania, to masz dostępną ciepłą wodę, pobór przy kąpieli z innego źródła CWU też nie obniża temperatury kąpieli -do czasu opróżnienia zbiornika. Przy dłuższym/większym poborze, po opróżnieniu zbiornika warstwowego, taki kocioł działa jak 2-funkcyjny bez zbiornika. Przemo a Ty jaki masz u siebie piec? Bo widzę, że masz podłogówkę i grzejniki. Masz jakieś sprzęgło czy coś zamontowane, czy obyło się bez? Mam już mętlik w głowie jaki kocioł wybrać i czy sam mieszacz wystarczy by podłogówka współgrała z grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.02.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 blisko ale nie do końca kocioł 1f to kocioł robi tylko jedną funkcję pod obudową. Czyli przygotowuje tylko wodę instalacyjną a ta jest kierowana albo do co albo do cwu. Skierowanie to może się odbywać wewnątrz kotła za pomocą zaworu trójdrogowego lub na zewnątrz zwykle za pomocą oddzielnych pomp. kocioł 2f to kocioł który pod obudową wykonuje 2 funkcje czyli zarówno przygotowywanie wody instalacyjnej jak i wody użytkowej. Tradycyjny kocioł 2f ma w sobie tylko wymiennik woda-woda w którym woda instalacyjna oddaje swoje ciepło wodzie instalacyjnej. W odróżnieniu od kotła z wbudowanym zasobnikiem który również ma wymiennik woda-woda ale dodatkowo wytworzona woda użytkowa jest magazynowana w zasobniku, hmm... to gdzie to moje "nie do końca"? Pytam, bo nie widzę różnicy - Ty użyłeś tylko innych słów, ale sens chyba ten sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.02.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Przemo a Ty jaki masz u siebie piec? Bo widzę, że masz podłogówkę i grzejniki. Masz jakieś sprzęgło czy coś zamontowane, czy obyło się bez? Mam już mętlik w głowie jaki kocioł wybrać i czy sam mieszacz wystarczy by podłogówka współgrała z grzejnikami. Ja mam 2-funkcyjny (ciasno w kotłowni), producenta na V, obyło się bez sprzęgła (budowałem "za pomocą" żony będąc w tygodniu w delegacji - nie miałem zbyt wiele czasu na pomyślenie o sprzęgle). Mam mieszacz pompowy na OP a grzejniki bezpośrednio z kotła - działa bez uwag, zużycie gazu mam jak dla mnie akceptowalne. Nie mam nawet pogodówki (sterowanie tylko nastawą Tz na kotle, bez termostatu pokojowego), jakoś tak nie mogę się zebrać do jej zakupu Jedyną niedogodnością przy tym układzie jest konieczność ręcznej zmiany nastawy głowicy termostatycznej w mieszaczu OP (3-4 razy w sezonie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Bondek Do tego swojego Vitrixa dokup sobie zestaw rozdzielacza DIM A-BT ErPTo Ci pozwoli na niezależne sterowanie obu obiegów.Ustawisz sobie dwie krzywe grzewcze osobno dla grzejników i podłogówki.Regulator pogodowy CAR-V2 i jest pełna automatyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bondek 19.02.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Czyli ten sterownik CAR - V2 ErP, będzie sterował sam temperaturę w pomieszczeniach? I tu pytanie czy jakoś można łączyć z czujnikiem zewn. pogodowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igla 19.02.2018 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 @przemo1 Jeśli odkręcisz kran minimalnie, co przy kotle bez zbiornika nie uruchomi grzania, to masz dostępną ciepłą wodę, pobór przy kąpieli z innego źródła CWU też nie obniża temperatury kąpieli -do czasu opróżnienia zbiornika. Przy dłuższym/większym poborze, po opróżnieniu zbiornika warstwowego, taki kocioł działa jak 2-funkcyjny bez zbiornika. Czyli jeżeli opróżnię zasobnik i odkręcę kran z ciepłą wodą minimalnie w kolejnym pkt. poboru wody, to wtedy kocioł nie uruchomi grzania bo ciśnienie będzie za małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bondek 19.02.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 A i ten zestaw rozdzielacza: DIM A-BT ErP, muszę zastąpić zamontowanym już mieszaczem, czy mogę ewentualnie go dodać?Bo przypuszczam, że razem chyba nie mogą być zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts