Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym

igla

Recommended Posts

@przemo1

Czyli jeżeli opróżnię zasobnik i odkręcę kran z ciepłą wodą minimalnie w kolejnym pkt. poboru wody, to wtedy kocioł nie uruchomi grzania bo ciśnienie będzie za małe?

Kocioł 2-funkcyjny potrzebuje określonego, minimalnego przepływu przy poborze ciepłej wody, żeby uruchomić palnik - jak go nie zapewnisz, to palnik nie zastartuje ( nie wiem, czy są odczuwalne różnice tego ustawienia między kotłami - w praktyce u mnie to zjawisko jest marginalne, nie pamiętam problemów z tego tytułu).

Kocioł 2-funkcyjny ze zbiornikiem warstwowym też ma priorytet CWU - po opróżnieniu zbiornika, przy dalszym poborze ciepłej wody będzie działał jak przepływowy. Po zakończeniu poboru będzie jeszcze pracował, aż dogrzeje zbiornik - więc w tym przypadku czy ponownie odkręcając zawór ciepłej wody będzie spełniony minimalny przepływ czy nie i tak będzie grzał.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A i ten zestaw rozdzielacza: DIM A-BT ErP, muszę zastąpić zamontowanym już mieszaczem, czy mogę ewentualnie go dodać?

Bo przypuszczam, że razem chyba nie mogą być zamontowane?

CAR-V2 jest regulatorem pogodowym więc jak kupisz zestaw razem z czujnikiem zewnętrznym to regulacja na zasilaniu będzie tym wyższa im niższa jest temperatura zewnętrzna.

Odpowiednią krzywą grzewczą która jest wynikiem tych dwóch temperatur musisz dobrać do domu i typu ogrzewania.

Może on także utrzymywać temperaturę wewnątrz bo posiada takowy czujnik więc montując go np. w salonie będziesz miał stałą temperaturę w domu.

Jednym modułem DIM A-BT ErP zasilasz zarówno podłogówkę jak i grzejniki.

Zawiera on w sobie zarówno sprzęgło, zawór trójdrogowy jak i dwie pompy oraz elektronikę która steruje i komunikuje się z kotłem i regulatorami.

Mając już mieszacz niestety nic nie zrobisz. Nie ma on możliwości sterowania chyba że ręcznego, nawet dokupując siłownik zaworu trójdrogowego w systemie musiała by zaistnieć sama elektronika z DIM -a która tym steruje i mierzy temperatury.

Doradca w sklepie odradził mi ten kocioł z Junkersa z zasobnikiem warstwowym, bo podobno mocno zachodzi kamieniem i doradził mi Junkers Cerapur Acu Smart ZWSB 30-4E z wbudowanym zasobnikiem wężownicowym 48 l. Parametry podobne, tylko zasobnik ogrzewany wężownicą a nie warstwowo. Co o tym sądzicie? Czy komfort ciepłej wody będzie porównywalny jak w kotle z zasobnikiem warstwowym?

CAR-V2 jest regulatorem pogodowym więc jak kupisz zestaw razem z czujnikiem zewnętrznym to regulacja na zasilaniu będzie tym wyższa im niższa jest temperatura zewnętrzna.

Odpowiednią krzywą grzewczą która jest wynikiem tych dwóch temperatur musisz dobrać do domu i typu ogrzewania.

Może on także utrzymywać temperaturę wewnątrz bo posiada takowy czujnik więc montując go np. w salonie będziesz miał stałą temperaturę w domu.

Jednym modułem DIM A-BT ErP zasilasz zarówno podłogówkę jak i grzejniki.

Zawiera on w sobie zarówno sprzęgło, zawór trójdrogowy jak i dwie pompy oraz elektronikę która steruje i komunikuje się z kotłem i regulatorami.

Mając już mieszacz niestety nic nie zrobisz. Nie ma on możliwości sterowania chyba że ręcznego, nawet dokupując siłownik zaworu trójdrogowego w systemie musiała by zaistnieć sama elektronika z DIM -a która tym steruje i mierzy temperatury.

Mareks77 Lepiej dla mnie byłoby wyrzucić ten mieszacz i zakupić cały zestaw, tj. DIM A-BT ErP i do tego CAR-V2 plus kocioł VICTRIX 12 X TT 2 ERP z zasobnikiem 120l. Chciałbym aby wszystko sprawnie funkcjonowało, tym bardziej, że dzięki sterownikowi piec sam będzie się regulować. Z góry dzięki z pomoc!

Zdecydowałem się na kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem. Rozważam poniżej wymienione modele i teraz proszę o sugestie odnośnie wyboru bo nie wiem jaka moc grzewcza jest najlepsza. Z tego co czytałem to czym szerszy zakres i niższe taktowanie to lepiej bo kocioł będzie rzadziej się włączał i pracował efektywniej. Ale czy na pewno tylko na to zwracać uwagę? Kocioł musi ogrzać dom o pow. użytkowej ok 80 m2 dół plus poddasze (ogrzewanie podłogowe w całym domu) oraz zapewnić komfort ciepłej wody dla rodziny 2+2. Kotły które biorę pod uwagę:

• Junkers Cerapur Acu Smart ZWSB 30-4E (zasobnik wężownicowy 48 l),
  • Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3E (zasobnik warstwowy 42 l),
  • Immergas Victrix Zeus 26 2 ERP (zasobnik wężownicowy 45 l),
  • Immergas Victrix Zeus Superior 26 ERP (zasobnik wężownicowy 52 l),
  • Termet EcoCondens Integra II Plus 25 (zasobnik wężownicowy 48 l),
  • Viessmann 111-W (zasobnik warstwowy 46 l).

Podpinam się pod temat również jestem zainteresowany kotłami typu

• Immergas Victrix Zeus 26 2 ERP (zasobnik wężownicowy 45 l),
  • Immergas Victrix Zeus Superior 26 ERP (zasobnik wężownicowy 52 l),
  • Termet EcoCondens Integra II Plus 25 (zasobnik wężownicowy 48 l)

chyba że ktoś ma lepsze propozycję na :

dom ok 100m2 ogrzewanie podłogowe na parterze (salon kuchnia i łazienka) grzejniki na piętrze, dom bliźniak nowe budownictwo solidnie docieplony, rekuperacja. Zwróciłem na nie uwagę bo z dostępnych na rynku mają chyba największą możliwą modulację tj. mogą pracować najniższą możliwą mocą ok 3kw co w przypadku takiego domu jest chyba bardzo korzystne

z góry dzięki za propozycje i sugestie

,

Warto zwrócić uwagę, że jeśli mamy dwa kotły o tej samej mocy i takiej samej pojemności zasobniki to zasobnik ładowany warstwowo będzie gwarantował dużo wyższy komfort. Wynika to z tego, że w przypadku "wyczerpania" zasobnika wężownicowego aby ponownie uzyskać ciepłą wodę należy zaczekać aż cały zasobnik zostanie wygrzany gdyż ciepło dostarczane jest w dolnej części i ciepła woda grawitacyjnie unoszona jest do góry powodując mieszanie się wody w zasobniku. W przypadku zasobnika warstwowego mimo tego że jest on zimny będziemy mieli ciepłą wodę gdyż kocioł zachowuje się wtedy jak urządzenie przepływowe. Gorąca woda podawana jest na górną część zasobnika gdzie się uwarstwia.

tak zgadzam się z tym że zasobnik ładowany warstwowo daje większy komfort użytkowania, ale mi się wydaję, że w tym przypadku większe jednak ma znaczenie ta mniejsza moc minimalna, kocioł będzie w okresach przejściowych działał z minimalną mocą i nie będzie ciągłego włącz-wyłącz. Tak mi się wydaje jeżeli moje rozumowanie jest błędne proszę o sprostowanie. Ktoś pomoże w wyborze tego kotła ?

tak zgadzam się z tym że zasobnik ładowany warstwowo daje większy komfort użytkowania, ale mi się wydaję, że w tym przypadku większe jednak ma znaczenie ta mniejsza moc minimalna, kocioł będzie w okresach przejściowych działał z minimalną mocą i nie będzie ciągłego włącz-wyłącz. Tak mi się wydaje jeżeli moje rozumowanie jest błędne proszę o sprostowanie. Ktoś pomoże w wyborze tego kotła ?

Dla mnie najlepszym wyborem jest dwufunkcyjny VITODENS 222-W z zakresem mocy od 1,8kW...jednak jego cena jest zaporowa, szczególnie dla takich, którzy muszą z myślą o jego eksploatacji, zakupić zmiękczacz wody (ok 2000pln)

Niestety, konkurencja w temacie 2F z zasobnikiem wbudowanym i mocy minimalnej nie zbliża się do Viessmanna, stąd zapewne taka cena ;/ A niestety, w małych domkach moc minimalna ma znaczenie.

Z drugiej strony.. użytkuję 3 Turbo Viessmannowskie w małych mieszkaniach (38-46m2) plus znam kilka osób mających te piecyki od 5ciu lat i nikt nie ma z nimi problemów, mimo że mają bodaj od 10,5 do 24kW i zapewne taktują czy inne takie tam... :)

Czy coś ktoś podpowie w temacie Immergas lub Termet. Niestety Viessman trochę odpada z powodów kosztowych. Szukam czegoś dobrego i nie drogiego z mała mocą minimalną i zasobnikiem wbudowanym. Może ktoś z forumowiczów miał doświadczenie z tymi kotłami i coś sensownego podpowie z góry dzięki

@fricko jeden i drugi dobre. Termet trochę badziewne sterowniki pokojowe, ale poza tym fajny kocioł. Immergas lepsze sterowanie (bardziej rozbudowane).

@motomaniak111 najpierw kocioł próbuje na bieżąco ładować zasobnik, dopiero gdy mu się to nie udaje, pracuje jak zwykły dwufunkcyjny.

Jestem na etapie zakupu kotła gazowego i mam dylemat czy wybrać kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym, czy lepiej kocioł z osobnym większym zasobnikiem? W pierwszym wariancie rozważam kocioł Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3E z wbudowanym zasobnikiem warstwowym 42L. W drugim wariancie kocioł Junkers Cerapur Compact ZWB 24-1 DE + zasobnik ok 150 l. Bliżej mi ku pierwszemu wariantowi głównie ze względu na małą kotłownię, ale priorytetem jest uzyskanie dużego komfortu ciepłej wody.

Wymagania dla kotła:

• ogrzewanie podłogowe ok. 150 m2,
  • ogrzanie wody dla 4-osobowej rodziny,
  • punkty poboru ciepłej wody: prysznic z deszczownicą, kran w łazience, kran w wc, kran w kuchni.

Do tej pory miałem do czynienia tylko z przepływowym podgrzewaczem, więc tutaj komfort jest niski. Piec załącza się tylko przy dużym ciśnieniu wody oraz temperatura wody jest niestabilna w momencie korzystania z kilku punktów poborów wody jednocześnie.

Pytanie do osób, które użytkują w/w typy kotłów lub zajmują się instalacją takich kotłów, który wariant polecacie?

Jak dokładnie działa taki kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem warstwowym? Czy po wyczerpaniu zasobnika woda jest automatycznie uzupełniania i podgrzewana czy wtedy działa jako przepływowy podgrzewacz i muszę mocno odkręcić wodę żeby kocioł się uruchomił i podgrzewał na bieżąco? Co w momencie gdy korzystam z dwóch punktów poboru ciepłej wody jednocześnie i wyczerpię zasobnik? Czy nadal będzie leciała ciepła woda i czy jej temperatura się obniży?

Witam,

Wybór typu kotła kondensacyjnego powinien być przeprowadzony na podstawie zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową w budynku jako suma wszystkich punktów poboru. Kocioł Cerapur Acu z wbudowanym zasobnikiem warstwowym o pojemności 42l, pozwala na przygotowanie CWU do 21 l/min (delta T = 30K wg. normy EN 625). Wspominał Pan o posiadaniu deszczownicy w łazience. Jedna deszczownica to wydatek ciepłej wody na poziomie 15-18 l/min, więc podczas kąpieli może nie wystarczyć podgrzanej wody do korzystania z kranu w kuchni i łazience. Dlatego lepiej zastanowić się nad kotłem jednofunkcyjnym z zasobnikiem CWU. Warto rozważyć zastosowanie zasobnika minimum 200l.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch

• 11 months później...

Witam,

Przeczytałem cały temat i prosiłbym tylko o potwierdzenie.

Czy dla domu 140 m2 ogrzewanie podłogowe + 2 drabinki w łazienkach wystarczy kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem ?

Na razie dwójka osób w domu. Z wody zawsze korzystamy oszczędnie. Docelowo rodzina 2+2.

Dobrze rozumiem? Że piec dwufunkcyjny pobiera wodę z dna zasobnika warstwowego żeby ją podgrzać i trwa to wtedy krócej niż bezpośrednio z wodociągu?

Jeśli korzystamy z ciepłej wody przy zasobniku małym ok. 42 l np. prysznic i jednoczesne mycie naczyń to piec widzi, że wody ubyło od jakiegoś poziomu i za nim zacznie lecieć w kranie zimna to on na tyle wcześniej się uruchomi, że nie odczujemy różnicy przy korzystaniu ?

• 10 months później...

@motomaniak111 najpierw kocioł próbuje na bieżąco ładować zasobnik, dopiero gdy mu się to nie udaje, pracuje jak zwykły dwufunkcyjny.

Jak to rozumieć?

"próbuje na bieżąco ładować zasobnik" - zasobnik jest z wężownicą, woda w wężownicy to obieg c.o. i w zasobniku następuje wymiana temperatury dla c.w.u.

"gdy mu się to nie udaje, pracuje jak zwykły dwufunkcyjny" - nie może tu przecież nastąpić przełączenie aby w tych samych rurkach od c.o. w kotle nagle popłynęła c.w.u., chyba, że woda do zasobnika zawsze przepływa przez kocioł osobnym obiegiem

Gdybam ale przypuszczałbym, że po częściowym opróżnieniu zasobnika załącza się obieg podgrzewania nadal przy użyciu wężownicy tyle, że kocioł grzeje z pełną mocą? Jak to jest dokładnie?

• 4 years później...

Muszę odkurzyć wątek po latach, mało jest wątków i opinii osób stojących przed wyborem czy też już użytkujących kotły 2f z wbudowanym zasobnikiem (warstwowo czy też wężownicą). Przeważnie chyba ludzie (i deweloperzy) kupują 2f bez zasobnika lub jak ktoś ma miejsce, zazwyczaj dom, to niemal zawsze decyduje się na 1f z zasobnikiem. Już pomijam fakt,że coraz więcej osób od razu stawia na PC i wtedy zasobnik CWU jest zazwyczaj olbrzymi.

Chętnie zobaczę opinie osób korzystających z opcji: 2f z wbudowanym zasobnikiem: warstwowym/wężownicą. 

A może faktycznie skoro nie jest to tak popularne pójść w stronę 1f i zewn zasobnik?

@fricko @igla co wybraliście i jak się użytkuje?

Dodam, że najchętniej pasowałby mi chyba 2f z wbudowanym warstwowo.

W moim przypadku dotyczy mieszkanie 70m2, całe podłogowe, 1lazienka, 1kuchnia, 3os, w łazience mam wnękę pod schodami: ok 1x1m2 pełna wysokość plus 1x1m2pod schodami, gdzie w tej wnęce planuje wstawić: kocioł gazowy,pralkę,zmiękczacz wody no i właśnie na upartego w kąt zmieszczę jakiś zbiornik 100L cwu jeśli wybrałbym kocioł 1f ale będzie ultra upchane.

Moje główne obawy to:

- w opcji 1f+zasobnik zewn 100L zajmie dużo miejsca z tej małej wnęki, w skrajnych przypadkach zabraknie cwu

- w opcji 2f wbudowany zasobnik warstwowy: zakamienienie wymiennika, chociaż jeśli będzie zmiękczacz to nie będzie tragedii?

- w opcji 2f wbudowany zasobnik wężownicą: czy dobrze rozumiem, że w przeciwieństwie do warstwowego, podgrzanie będzie trwało dłużej bo od dołu wężownicą?

Edytowane przez kisage

To nie chodzi o popularność ale o praktyczność, oszczędności w użytkowaniu i wygodę. Kotły 2f sprawdzały się w domach z mało rozbudowaną instalacją gdzie na ciepłą wodę nie trzeba długo czekać.

Kocioł 2f z wbudowanym zasobnikiem jest po pierwsze likwidacją małych wad w użytkowaniu tych pierwszych związaną ze stabilnością temperatury wody przy gwałtownych zmianach przepływu.

Sprawdza się także w domach śrenich ze względu na możliwość zamontowania cyrkulacji.

W domach o bardziej rozbudowanej instalacji lub gdy punkty poboru są oddalone od źródła ciepłej wody sprawdzają się kotły jednofungcyjne z zasornikiem.

Ponadto kocioł to jednak nadal źródło ogrzewania więc ze względu na coraz bardziej izolowane budownictwo o małym zapotrzebowaniu na energię, oraz ograniczenia zakresu modulacji palnika, dla domu do 150m2 lepszym rozwiązaniem jest zakup kotła 1F o mocy 15-20kW z zasobnikien gdzie jego moc minimalna jest na poziomie już ok 2kW aniżeli zakup kotła 2F o mocy 24kW którego moc minimalna kształtuje się niestety na poziomie 4,5 - 6kW

Edytowane przez Mareks77

W moim przypadku jak napisałem instalacja jest niezłożona, niewielka. Pomimo to, odrzucam zwykły 2f. Zapomniałem dodać że zrobiłem cyrkulacje, więc jak mniemam muszę mieć zbiornik i chce, tylko czy mały zintegrowany w kocioł 2f czy zewnętrzny do kotła 1f

Stoję przed wyborem: 2f ze wbudowanym płytowym/warstwowym, 2f ze wbudowanym wężownicą, 1f plus zewnętrzny zbiornik CWU.

Jak dobrze zrozumiałem jednym z ważniejszych czynników, a zapewne przy ogrzewaniu podłogowym jest moc minimalna, ok. Zapewne im mniej tym lepiej. Można wyznaczyć wartość minimalnej która musi spełniać kocioł aby się nim zainteresować? Są kotły 2f z minimalną 3.3kW no Termet Integra Comfort - jak się ma te 3.3 do np 2kW? To duża różnica i dlaczego?

Czy powinienem brać jakieś inne czynniki przy moim wyborze?

Edytowane przez kisage

Zbiornik nie jest tylko zależny od wielkości domu a więc ilości łazienek, kuchni ale także od ilości osób mieszkających, dzieci itp.

Moc minimalna jest zależna od wielkości domu oraz od typu instalacji grzewczej, czy jest to instalacja niskotemperaturowa tzw: podłogówka lub konwencjonalne grzejniki a także łączenie obu typów.

Można powiedzieć że wyznacza ją projektowe lub wykonane poprzez badanie OZC zapotrzebowanie na ciepło budynku i poszczególnych pomieszczeń.

Forum to raczej nie jest portal do dyskusji i kopalnia wiedzy. Można przedstawić projekt w celu konsultacji oferty, rozwiania wądpliwości itp.

Dla mieszkania 70m2 możliwe że pasował by 2F z wbudowanym zasobnikiem montowany w kuchni ale jeśli jest miejsce to tylko 1F z zasobnikiem 100-120L.

Moc jak najmniejsza do 3kW

Edytowane przez Mareks77

20 minut temu, Mareks77 napisał:

Zbiornik nie jest tylko zależny od wielkości domu a więc ilości łazienek, kuchni ale także od ilości osób mieszkających, dzieci itp.

Zgadzam się, jak to jest że często instalatorzy oraz ludzie na forach do mocno uśrednionego obliczenia jakiej wielkości zbiornik wybrać, przyjmuje się zasadę 40-50L/os, co przy rodzinie 3 lub 4osobowej rodziny i domu np 120m2, kończy się tym, że najczęściej ludzie wybierają 150-200L zbiorniki? 

Właśnie jestem u teściów, gdzie jest bojler elektryczny 60L. Spokojnie 5 osób pod rząd wzięły prysznic i te 60L starczyło ciepłej wody? To po co ludzie biorą zbiorniki 150-200L? Ja rozumiem że każdy inaczej bierze prysznic i jeden umyje się w 5min a inny w 20min. Mam wrażenie że jest tendencja do brania na zapas w myśl lepiej więcej jak mniej boi zabraknie lub przewymiarowywania przez doradców.

To pytanie ma nadal związek z moim pytaniem i wahaniem wyboru 2f z zasobnikiem, który jest ok45-60L i czy mi to starczy.

BTW, @Mareks77 bardzo dziękuję za odpowiedzi

33 minuty temu, Mareks77 napisał:

ale jeśli jest miejsce to tylko 1F z zasobnikiem 100-120L

Dlaczego? :)

Naprawdę próbuje zrozumieć różnice w produktach, w szczególności z punktu widzenia obsługi i eksploatacji a nie konstrukcji urządzenia bo te na pewno są.

Różnica funkcjonalna, pomiędzy 1f plus zewn zasobnik a 2f zintegrowany zasobnik wężownicą, to wg mnie (oprócz konstrukcji działania 1f vs 2f) to przede wszystkim mniejszy zbiornik w 2f z góry ograniczony modelem kotła. No i właśnie skoro: na www przykładzie 60L z bojlera elektrycznego jest wystarczajaca na 5os na naszym konkretnym przykładzie, to po co mi zbiornik 100-120L?

JAk dotąd myślałem o zestawie 1f plus zewn zbiornik aż do momentu gdy instalator na moje mieszkanie powiedział mi czy aby na pewno tak chcę i on mi proponuje ze zintegrowanym (konkretnie Immergas Victis Zeus Superior który to min ma 4,7!!), mówi że taki ma i jest zadowolony a ma dom i ma miejsce na zewnętrzny zbiornik i ma rodzinę 4os., dom 110m i cała podlogowka. I to mówi instalator na swoim przykładzie, dodatkowo mówi mi że 120L i powyżej to jest przegiecie powielane w internetach

Ja naprawdę rozumiem że zapotrzebowanie każdy ma inne ale ile w tym jest realnego zapotrzebowania a ile wróżenia z fusów, brania na zapas lub bo w necie tak piszą (40L/os)?