Heniutek 18.02.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzień dobry, Chcę kupić 1 dużą działkę, którą następnie chce podzielić na 2 równe - jedną chcę zatrzymać sobie, a drugą za jakiś czas sprzedać mam nadzieję że z zyskiem. Ja pokrywam koszta podziału działek i notariusza - tak się dogadałem z właścicielem bo on nie chce tego załatawiać. Jak to zrobić aby było najkorzystniej finansowo? Ja widzę dwie opcje: Opcja 1: Właściciel dzieli 1 dużą działkę na 2 mniejsze (ja płace za podział i wszelkie dodatkowe opłaty) i następnie u notariusza sporządzamy dwie umowy notarialne, na każdą z działek osobno. Opcja 2: Kupuję całą działkę. U notariusza sporządzamy akt jednej działki. Po zakupie sam sobie dzielę działkę na dwie równe. Domyślam się że druga opcja jest korzystniejsza, ze względu na spore koszta notariusza, ale to tylko moje domysły, może o czymś nie wiem. Którą opcję wybrać aby było najkorzystniej? Jakie będą koszta notariusza, podziału działek oraz wszelkich dodatkowych opłat przy założeniu że kupię tą dużą działkę za kwotę 340 000 zł i jest to działka typu budowlanego poza rejonem miasta (należny do gminy). Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.02.2018 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Primo: Kupisz jeśli właściciel (gmina?) zleci geodecie okazane granic działki, a ty jako nowonabywca będziesz podczas okazania granic. W protokole raczej sie nie podpiszesz bo nie jesteś jeszcze stroną, ale zobaczysz granice i procedurę. Będziesz pewien co kupujesz. Granice okazane podlegają pomiarowi, można wtedy kontrolnie policzyc powierzchnię i sprawdzic czy zgadza sie z danymi w wypisu - wszystko temat dla geodety. I to jest najważniejsze. Urzędnik z gminy nie musi się znać na geodezji (na granicach) i odpowiedzialnośc jego w tej materii jest z-e-r-o-w-a.Secundo: Podziału możesz dokonać po kupnie (czyli opcja 2.) pod warunkiem że jestes pewien na 100% co jest zapisane w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego (w MPZP, że na cele budownictwa mieszkaniowego lub mieszkalno-usługowego.........itd.) i że wydzielone działki nie będą większe niż dopuszcza zapis w planie (niekiedy w planie są zapisane zakazy podziałów wtórnych lub maksymalne powierzchnie działek i insze cudeńka). MPZP powinien być dostępny na stronach gminy (kolorowa mapa z symbolami i częśc opisowa) - wydrukuj i porozmawiaj z architektem czy nie widzi przeciwskazań. O koszty pytaj geodetę i notariusza na miejscu.Nie sądzę aby koszta geodety przekroczyły 1% wartości działki, choc nie znam kształtu działki i innych uwarunkowań lokalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts