veratoxic 19.02.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jestem kilka miesięcy po remoncie łazienki i pojawił się problem z brodzikiem stawianym na płytkach. Płytki miejscami są na różnej wysokości ok 1-2 mm i nie ma idealnego poziomu. Wydawalo sie ze nie jest to duży problem jednak brodzik mocno pracował i odspoił się silikon. Po rozebraniu wszystkiego usztywniłam brodzik wypełniając pianą i wypoziomowałam na podkładkach niestety w miejscu podkładek też brodzik pracuje. Czy ktoś zna sposób na podrównanie podłogi z płytek pod brodzikiem bez ich skuwania? Myślałam o wylewce z żywicy pod brodzikiem. Ewentualne 2 mm podniesienia na obrzezach można zakryć silikonem...Moze jakiś inny pomysł? Prosze o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 W miejscach dotyku brodzika do podłogi czyli po całym obwodzie oraz wewnętrznych wzmocnieniach jeśli takie istnieją a także przy ścianach należy nałożyć silikon.Najlepiej tubę uciąć tak aby nałożony był ok 1 cm średnicy pas.Następnie zamontować brodzik poziomując go odpowiednio oraz dociskając do podłogi i ścian.Po wyschnięciu czyli ok doby zamontować wcześniej ustawiony odpływ oraz nałożyć silikon na łączeniach brodzika ze ścianami i podłogi profilując go odpowiednio.Przed silikonowaniem łączeń podłogi i ścian z brodzikiem nakleić taśmy które wyznaczą granicę cokolika wyprofilowanego z silikonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 19.02.2018 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 (edytowane) Wszystko było zrobione tak jak opisał Mareks77. Jedynie osylikonowanie przy podłodze było na końcu i po dwóch brzegach (kabina narożna). Więc należało przyklejać brodzik na całym obwodzie do podłogi??? Brodzik to odlew akrylowy pusty od spodu z rantem kilka mm. Wysokość 4,5 cm ze zintegrowaną obudową bez stelaża. Niestety silikon odspoił się od ścian. Układ został rozebrany, usztywniony od spodu na całej powierzchni pianą i ustawiony na nowo ale mimo wypoziomowania w miejscu podkładek odczuwalne jest uginanie. Pozostaje już tylko chyba rozwiązać problem z wypoziomowaniem podłogi z płytek. Skłaniam się ku wylewce z bezbarwnej żywicy epoksydowej na płytki. Czy ktoś już bawił się żywicą i może podać jakieś niuanse pracy z nią? Może jakieś inne pomysły jak wyrównać podłogę z płytek bez ich skuwania? Edytowane 19 Lutego 2018 przez veratoxic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Brodzik akrylowy pusty w środku ze ścianką kilkamm.To jakiś szajs totalny. Można jeszcze ewentualnie wkleić na brzegach twardy styropian XPS, po całym obwodzie a także przez środek tak aby płaski bok styropianu licował się z brzegiem brodzika.Wtedy klejenie sposobem który opisałem.Powierzchnia styku z podłogą ustabilizuje upartego i już go nikt nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 19.02.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jak masz zdemontowany brodzik to wylej samo-poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 20.02.2018 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 W gre wchodzi max 2 mm tam gdzie jest dobrze. Płytki trzeba by odtłuścić ale też dać grunt szczepny tylko jaki???? Pytanie czy wylewka samopoziomująca 2 mm da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 20.02.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 A dlaczego nie możesz zmienić brodzika na taki ze stelażem i nóżkami, które można wypoziomować, albo chociaż podeprzeć podkładką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 20.02.2018 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Ponieważ odpływ mam zrobiony w podłodze pod konkretny model (odpływ na środku przy rancie) i niewielką możliwość korekcji. Są może jeszcze 2 modele które mogłyby pasować ale też nie ma informacji czy są wypełnienione od spodu a zresztą żaden nie ma płaskiego dna na podkladanie czegokolwiek tylko ze spadkiem w kierunku odpływu. Brodzik ze stelażem to juz inna wysokość o jakieś 8-10 cm a pod kabine są już kołki w ścianach...na razie ratuje się jak mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.02.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) 2 mm wylewka na płytkach szkliwionych to jakaś zupełna pomyłka, nawet z gruntem szczepnym. Powtarzam. Wklej styrodur XPS i na taką szeroką powierzchnię nanieś grubą warstwę silikonu.Ona przyklei brodzik do płytek, skompensuje nierówności oraz wytłumi drgania powstające podczas codziennego używania. Brodzik podobny do Twojego opisu razem z opisanymi przeze mnie wzmocnieniami ze styropianu lub twardej pianki to KOŁO Pacyfik Półokrągły.https://www.kolo.com.pl/produkty/kabiny-i-brodziki/brodziki-pookrage/brodzik-pookragy-pacyfik-90/4654/ Instrukcje montażu i strona wskazuje ze jest tam jakaś obudowa ale w rzeczywistości to całość jednolita akrylowa a od środka twardy styrodur który przycinałem w celu doprowadzenia odpływu. Edytowane 20 Lutego 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 20.02.2018 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Niestety moj brodzik jest prostokątny 80x90. Jest już zapianowany od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.02.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Niestety moj brodzik jest prostokątny 80x90. Jest już zapianowany od spodu. No niestety. Niektórzy zawsze i wszędzie mają pod górkę. A wystarczyło by trochę inwencji twórczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts