Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brodzik stawiany a krzywe płytki

veratoxic

Recommended Posts

Jestem kilka miesięcy po remoncie łazienki i pojawił się problem z brodzikiem stawianym na płytkach. Płytki miejscami są na różnej wysokości ok 1-2 mm i nie ma idealnego poziomu. Wydawalo sie ze nie jest to duży problem jednak brodzik mocno pracował i odspoił się silikon. Po rozebraniu wszystkiego usztywniłam brodzik wypełniając pianą i wypoziomowałam na podkładkach niestety w miejscu podkładek też brodzik pracuje. Czy ktoś zna sposób na podrównanie podłogi z płytek pod brodzikiem bez ich skuwania? Myślałam o wylewce z żywicy pod brodzikiem. Ewentualne 2 mm podniesienia na obrzezach można zakryć silikonem...Moze jakiś inny pomysł? Prosze o rady.

W miejscach dotyku brodzika do podłogi czyli po całym obwodzie oraz wewnętrznych wzmocnieniach jeśli takie istnieją a także przy ścianach należy nałożyć silikon.

Najlepiej tubę uciąć tak aby nałożony był ok 1 cm średnicy pas.

Następnie zamontować brodzik poziomując go odpowiednio oraz dociskając do podłogi i ścian.

Po wyschnięciu czyli ok doby zamontować wcześniej ustawiony odpływ oraz nałożyć silikon na łączeniach brodzika ze ścianami i podłogi profilując go odpowiednio.

Przed silikonowaniem łączeń podłogi i ścian z brodzikiem nakleić taśmy które wyznaczą granicę cokolika wyprofilowanego z silikonu.

Wszystko było zrobione tak jak opisał Mareks77. Jedynie osylikonowanie przy podłodze było na końcu i po dwóch brzegach (kabina narożna). Więc należało przyklejać brodzik na całym obwodzie do podłogi??? Brodzik to odlew akrylowy pusty od spodu z rantem kilka mm. Wysokość 4,5 cm ze zintegrowaną obudową bez stelaża.

Niestety silikon odspoił się od ścian. Układ został rozebrany, usztywniony od spodu na całej powierzchni pianą i ustawiony na nowo ale mimo wypoziomowania w miejscu podkładek odczuwalne jest uginanie. Pozostaje już tylko chyba rozwiązać problem z wypoziomowaniem podłogi z płytek. Skłaniam się ku wylewce z bezbarwnej żywicy epoksydowej na płytki. Czy ktoś już bawił się żywicą i może podać jakieś niuanse pracy z nią? Może jakieś inne pomysły jak wyrównać podłogę z płytek bez ich skuwania?

Edytowane przez veratoxic

Brodzik akrylowy pusty w środku ze ścianką kilkamm.

To jakiś szajs totalny.

Można jeszcze ewentualnie wkleić na brzegach twardy styropian XPS, po całym obwodzie a także przez środek tak aby płaski bok styropianu licował się z brzegiem brodzika.

Wtedy klejenie sposobem który opisałem.

Powierzchnia styku z podłogą ustabilizuje upartego i już go nikt nie ruszy.

Ponieważ odpływ mam zrobiony w podłodze pod konkretny model (odpływ na środku przy rancie) i niewielką możliwość korekcji. Są może jeszcze 2 modele które mogłyby pasować ale też nie ma informacji czy są wypełnienione od spodu a zresztą żaden nie ma płaskiego dna na podkladanie czegokolwiek tylko ze spadkiem w kierunku odpływu. Brodzik ze stelażem to juz inna wysokość o jakieś 8-10 cm a pod kabine są już kołki w ścianach...na razie ratuje się jak mogę...

2 mm wylewka na płytkach szkliwionych to jakaś zupełna pomyłka, nawet z gruntem szczepnym.

Powtarzam. Wklej styrodur XPS i na taką szeroką powierzchnię nanieś grubą warstwę silikonu.

Ona przyklei brodzik do płytek, skompensuje nierówności oraz wytłumi drgania powstające podczas codziennego używania.

Brodzik podobny do Twojego opisu razem z opisanymi przeze mnie wzmocnieniami ze styropianu lub twardej pianki to KOŁO Pacyfik Półokrągły.

https://www.kolo.com.pl/produkty/kabiny-i-brodziki/brodziki-pookrage/brodzik-pookragy-pacyfik-90/4654/

Instrukcje montażu i strona wskazuje ze jest tam jakaś obudowa ale w rzeczywistości to całość jednolita akrylowa a od środka twardy styrodur który przycinałem w celu doprowadzenia odpływu.

Edytowane przez Mareks77