goguś1719517740 23.06.2022 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Jak mówię podobnie, to wiele osób robi wielkie oczy. Ciągle słyszę na niektórych szkoleniach i od wielu inwestorów, że pierwsze 10-15 m nie należy brać pod uwagę... Czyli one w ogóle nie powinny działać To dlaczego do 8 metrów działają od konceptusa ? grunt to grunt tam zawsze jest jednakowe ciepło chyba że ktoś dowierci się do tysiąca metrów to i 33 stopnie osiągnie :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 29.06.2022 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Witam - czy ilość i długość odwiertów pionowych zależy wyłącznie od mocy pompy gruntowej? Czy można przyjąć średnią moc cieplna ok. 50W/mb? Dla pompy 8,8kW ile i jakiej długości odwerty wybralibyście? Fi 40, glikol etylowy i sondy zabezpieczone cementem termiczny - no właśnie termocement jest na korzyść wydajności odwiertu? Ilość i długość odwiertów nie zależy od mocy pompy a od zapotrzebowania domu. Mój dom potrzebuje pompy 8kW a wziąłem 10kW pompę. 2x100m może by wystarczyło ale zrobiłem zapas na 2x120m. Pompa 10 kW w mrozy -20 pracuje u mnie ok 16 godzin/dobę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 29.06.2022 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Ilość i długość odwiertów nie zależy od mocy pompy a od zapotrzebowania domu. Mój dom potrzebuje pompy 8kW a wziąłem 10kW pompę. 2x100m może by wystarczyło ale zrobiłem zapas na 2x120m. Pompa 10 kW w mrozy -20 pracuje u mnie ok 16 godzin/dobę Dzięki za cenne uwagi praktyka. Jednak mam trochę inne zdanie na temat doboru mocy pompy. Idąc tropem - "ma być 8kW - zastosowałem 10 kW", podobnie do liczby i długości odwiertów to wracamy do starej szkoły hydraulików: Weż Pan większy, nie zmarzniesz zimą" - tym sposobem wędziłem 12 lat kotłem ok. 40kW jak się dowiedziałem od producenta a w najzimniejsze dni spalałem w ciągu 16h węgla ze średnią mocą 7,7kW - dobrałem więc 8,8kW a tak naprawdę główny realizator projektu po oględzinach domu i wywiadzie ze mną To mi się spięło z moimi obliczeniami - audyt energetyczny wyszedł mi 13.3kW..... Pompa ma dodatkowo grzałki , max 9kW w kombinacjach 3-6-9. Wydaje mi się, że takie mocne zimy z długotrwającą temperaturą ok. -20 - najwyżej kilka dni w sezonie. A teraz dobór długości dla mocy 8,8kW - wiadomo grunty są różne u mnie ponoć są dobrze zawodnione a w projekcie mam dla 6,6kW mocy z ziemi przyjęto ok.35W/mb - wyszło niecałe 200 m, więc decyzja 2x100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.06.2022 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Dzięki za cenne uwagi praktyka. Jednak mam trochę inne zdanie na temat doboru mocy pompy. Idąc tropem - "ma być 8kW - zastosowałem 10 kW", podobnie do liczby i długości odwiertów to wracamy do starej szkoły hydraulików: Weż Pan większy, nie zmarzniesz zimą" - tym sposobem wędziłem 12 lat kotłem ok. 40kW jak się dowiedziałem od producenta a w najzimniejsze dni spalałem w ciągu 16h węgla ze średnią mocą 7,7kW - dobrałem więc 8,8kW a tak naprawdę główny realizator projektu po oględzinach domu i wywiadzie ze mną To mi się spięło z moimi obliczeniami - audyt energetyczny wyszedł mi 13.3kW..... Pompa ma dodatkowo grzałki , max 9kW w kombinacjach 3-6-9. Wydaje mi się, że takie mocne zimy z długotrwającą temperaturą ok. -20 - najwyżej kilka dni w sezonie. A teraz dobór długości dla mocy 8,8kW - wiadomo grunty są różne u mnie ponoć są dobrze zawodnione a w projekcie mam dla 6,6kW mocy z ziemi przyjęto ok.35W/mb - wyszło niecałe 200 m, więc decyzja 2x100m Tu jesteś w błędzie totalnym bo gruntówka może być a nawet powinna być przewymiarowana z dużym buforem bo ona jako że sprawniejsza nocą może chodzić tylko w taniej taryfie nocnej czego nie można powiedzieć o tzw powietrznej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 30.06.2022 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Tu jesteś w błędzie totalnym bo gruntówka może być a nawet powinna być przewymiarowana z dużym buforem bo ona jako że sprawniejsza nocą może chodzić tylko w taniej taryfie nocnej czego nie można powiedzieć o tzw powietrznej . A dlaczego mam grzać wtedy kiedy śpię na siłę? Pomijając aspekt tańszego prądu. Ustawię na sterowniku głównym 23 stopnie i wio. Tak sobie przynajmniej wyobrażam, bufor mam dobrany 100L, 240m2 prawie całe na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.06.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 (...)bufor mam dobrany 100L, 240m2 prawie całe na grzejnikach. Jaka jest funkcja tego bufora w Twojej instalacji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 30.06.2022 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 bufor ma pełnić role sprzęgła chroniąc pompę przed przegrzaniem lub taktowaniem, z tego co pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.06.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Masz termostaty na grzejnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 01.07.2022 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Mam... Jakieś rady odnośnie ich używania z pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Jeśli wszystko działa jak należy i pompa nie taktuje, to ja bym nic nie ruszał, ale wtedy bufor uzasadniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 01.07.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Jeśli wszystko działa jak należy i pompa nie taktuje, to ja bym nic nie ruszał, ale wtedy bufor uzasadniony. Chodzi Ci o to, że raz ustawione termostaty nie ruszać (w sumie tak mam, nie kręcę nimi co chwilę) i dla takiego układu bufor uzasadniony? Bo pompę dopiero będę miał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2022 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Aaa myślałem, że już ją masz. A grzejniki były wymieniane pod pompę ciepła na niskotemepraturowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 01.07.2022 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Instalator po oględzinach i wywiadzie ocenił, ze są ok (duze) - dobrana pompa 8,8kW , 2x100 pionowego - na 250m, prwie 100% grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Duże to niestety mało powiedziane. Trzeba poznać ich moc dla danej temperatury zasilania. Przy takim podejściu możesz mieć problemy zimą. To inverter czy on off? Jeśli grzejniki nie będą w stanie oddać mocy pompy, będzie taktowała i bufor 100l tego nie uratuje. Już nie wspominając o wysokich temperaturach GZ jeśli grzejniki będą za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 01.07.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 W grzejnikach mam ok 20 wiader 10 litrowych bo sam uczestniczyłem przy spuszczaniu wody kilka lat temu, czyli jakieś 180L + wbudowany bojler do pompy 170l no i ten bufor 100 L. Dodam choc to analizowałem do bólu, że "wędziłem" piec na 50stopniach a na grzejnikach miałem ok 44, w dodatku grzały tylko w 1/3 od góry co tez przemawia na korzyść grzejników. No i palenie 16h/24h. Komfort cieplny był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Ok, a teraz pytanie czemu byy cieple tylko w połowie? Czym instalator zamierza zalać układ? Szczerze mówiąc, przy grzejnikach chyba preferowałbym jednak pompę inverter - nawet PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 01.07.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Instalator stwierdził, że musiała mi "uciec" temperatura i z kulki zaworu zrobiło się jajo - miał na to diagnozę. W grzejnikach będzie woda, w pinowych kolektorach glikol etylowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.07.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Woda z czym? Jak planuje zabezpieczyć układ przed korozją? Jakie filtry? Czemu zdecydowałeś się na pompę gruntową? Choć sam mam gruntową, to do grzejnków, z zamiarem grzania całą dobę szedłbym w wysokotemperaturową powietrzną. Co to za pompa gruntowa? 280l w układzie to wcale nie tak dużo. Pompa to ogrzeje bardzo szybko, pytanie ile odda GZ w czasie. Jeśli instalator na oko stwierdza, że grzejniki ok, to albo zaufasz jego doświadczeniu - o ile go znasz, albo potem będziesz kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 01.07.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) Gruntową dlatego, że ja z kolei nie ufam powietrznym do dużych domów a takowy posiadam. Tym bardziej, że ceny porządnych pomp powietrznych wystrzeliły do góry, więc wole dołożyć i mieć gruntową, zakładam, że na lata - grzejniki mam niskotemperaturowe 45/55 Buderusa. Ciekawa opinia osoby, która ma gruntową i mysli o powietrznej, z moich znajomych co maja powietrzna wspominają, że dobrze by mieć gruntową.... Edytowane 6 Lutego 2023 przez skystar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.07.2022 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Nikt przy zdrowych zmysłach nie pogardził by gruntówką to chyba oczywiste a że psioczą no cuż ludzie są zazdrośni nawet o rzeczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts