Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

trochę się już pogubiłem , działka jest rolna Rv/VI z wydanymi warunkami zabudowy jako budowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego .

Chcę wybudować dom letni drewniany, bal lub deska , który będzie służył kwiecień - październik , nie chcę tam na razie pieca CO , tylko kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza duktami do pomieszczeń (bez płaszcza wodnego). Pytanie czy taki dom będzie uznany jako jednorodzinny, mieszkalny i zgodny z WZką , czy też ze względu na brak typowego CO będzie to uznane jako dom rekreacyjny i nie dostanę pozwolenia na budowę .

Zastanawia mnie , przy jakich warunkach dom jest uznany z całoroczny mieszczalny a kiedy za letniskowy - poczytałem warunki ale co do warunku ogrzewania, mam dylemat

pomóżcie proszę

M.

no bardzo śmieszne ... ;)

a na poważnie to przepis

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

mówi

Instalacje ogrzewcze

§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony

w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

Jako , że przeznaczenie bydynku w WZce to budynek mieszkalny jednorodzinny to kominek teoretycznie nie spełnia tej funkcji.

Mylę się ?

no bardzo śmieszne ... ;)

a na poważnie to przepis

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

mówi

Instalacje ogrzewcze

§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony

w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

Jako , że przeznaczenie bydynku w WZce to budynek mieszkalny jednorodzinny to kominek teoretycznie nie spełnia tej funkcji.

Mylę się ?

Nie.

Robisz dwa osobne obwody zakończone gniazdkami do podłączenia pieców akumulacyjnych. Pieców nikt nie bedzie oglądać, mogą ewentualnie szukać zegara na drugą taryfę na tych obwodach, no to go załóż na tablicy.