mihalski 20.02.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 trochę się już pogubiłem , działka jest rolna Rv/VI z wydanymi warunkami zabudowy jako budowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego . Chcę wybudować dom letni drewniany, bal lub deska , który będzie służył kwiecień - październik , nie chcę tam na razie pieca CO , tylko kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza duktami do pomieszczeń (bez płaszcza wodnego). Pytanie czy taki dom będzie uznany jako jednorodzinny, mieszkalny i zgodny z WZką , czy też ze względu na brak typowego CO będzie to uznane jako dom rekreacyjny i nie dostanę pozwolenia na budowę . Zastanawia mnie , przy jakich warunkach dom jest uznany z całoroczny mieszczalny a kiedy za letniskowy - poczytałem warunki ale co do warunku ogrzewania, mam dylematpomóżcie proszę M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Co masz w projekcie? Przeprowadź zmianę w projekcie na kominek który chcesz (komin, nawiew itp.), wykonaj, odbierz i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalski 20.02.2018 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 oryginalnie w projekcie będzie pewnie piec CO wrysowany , czyli rozumiem , że zamiast tego trzeba wrysować kominek z rozprowadzeniem ciepła po pomieszczeniach ? ktoś mi powiedział , że w budynku jednorodzinnym całorocznym muszą być 2 źródła ogrzewania. Dziwne to raczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Oczywiste! W każdym domku tak jest, drugie źródło ciepła to grill na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalski 20.02.2018 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 no bardzo śmieszne ... a na poważnie to przepis ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Jako , że przeznaczenie bydynku w WZce to budynek mieszkalny jednorodzinny to kominek teoretycznie nie spełnia tej funkcji. Mylę się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.02.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 no bardzo śmieszne ... a na poważnie to przepis ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Jako , że przeznaczenie bydynku w WZce to budynek mieszkalny jednorodzinny to kominek teoretycznie nie spełnia tej funkcji. Mylę się ? Nie. Robisz dwa osobne obwody zakończone gniazdkami do podłączenia pieców akumulacyjnych. Pieców nikt nie bedzie oglądać, mogą ewentualnie szukać zegara na drugą taryfę na tych obwodach, no to go załóż na tablicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts