grzesio1712 23.05.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) W kotłowni chcesz pompę do brudnej wody? Dobrze zrozumiałem? Bo jest np. Grundfos Kp250 AV1. Ma pływak pionowy, a nie tradycyjny na kablu. Jej wysokość to 24cm.Jest też Wilo TMW 32/8 (29cm) lub 32/11 (33cm). Plywak na kablu. Tańsza od Grundfos.Obie nie nadają się one do szamba. Ciecz musi być wolna od fekaliów.Ciężko będzie też znaleźć pompę co wychwyci tak mały poziom napełnienia, przynajmniej ja się nigdy z takimi nie spotkałem. Chyba że samemu przerobić pływak. Edytowane 23 Maja 2019 przez grzesio1712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.05.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 No trochę kombinuję. Bo w tej chwili potrzebuję pompy do brudnej wody (odwodnienie wykopu), a w przyszłości chciałbym tę samą pompę wykorzystać w zagłębieniu w kotłowni, ale z tego co piszesz to raczej nie ma to sensu i na dzień dzisiejszy potrzebuję innej pompy (wykop, brudna woda) niż taka niska pompa z pływakiem (pompa o wysokości do ok. 35cm). A jaka jest zwykle orientacyjna minimalna głębokość zanurzenia pompy, żeby pływak mógł ją włączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 23.05.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Ja miałem do czynienia z pompami w studniach schładzających w węzłach cieplnych budynków wielorodzinnych. I tam były montowane do czystej wody (czyli drobne zanieczyszczenia mogą być - wg producenta do 10mm). Ważniejsze było to, że pompa mogła działać w podwyższonej temperaturze cieczy tłoczonej. Teraz bym kupił jakąś najtańszą do wykopu, a potem już docelową do kotłowni. Tradycyjne pływaki raczej utrzymują taki poziom, że cała pompa jest przykryta wodą. Drobnymi modyfikacjami udało mi się utrzymać poziom wody w połowie pompy. Z pionowymi plywakami nigdy nie miałem styczności. Edytowane 23 Maja 2019 przez grzesio1712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.05.2019 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Robinson74 napisał: A jaka jest zwykle orientacyjna minimalna głębokość zanurzenia pompy, żeby pływak mógł ją włączyć? Poziom wody musi w całości zakrywać otwór ssawny pompy. Inaczej pompa będzie zapowietrzona i nic z tego nie będzie. Pływak zazwyczaj daje trochę zapasu żeby pompa nie włączała się tylko na chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.05.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Cytat Poziom wody musi w całości zakrywać otwór ssawny pompy. Czyli należałoby szukać takiej pompy, której otwór ssawny jest dość nisko? Może Eurotec PU208 z długim wężem? https://allegro.pl/oferta/eurotec-pompa-do-szamba-z-rozdrabniaczem-plywak-7163316353 Tak na oko znawców, jaka musi być minimalna głębokość zanurzenia tej pompy, żeby pływak ją włączył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 24.05.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Te co podałem też mają otwory ssawne u podstawy. Twój przykład to pompa do fekaliów, więc otwory i cała część ssawna są większe. (od 21 sek.) Tutaj masz mniej więcej zobrazowane jak pływak działa. Możesz sobie teraz wyobrazić z jakiego poziomu różne pompy zaczną działać (w zależności od długości przewodu tego pływaka) Gdzieś kiedyś widziałem, że jako akcesoria można dokupić sondę stykową, którą mocujesz do pompy na dowolnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.05.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Hehe, no OK. Widzę, że przecież można przytrzymać pływak ręcznie, żeby pompa kontynuowała dalej wypompowywanie. To chyba rozwiązuje mój problem. Byle tylko w odpowiednim momencie z powrotem położyć pływak. Czy krótka praca prawie na sucho (wypompowując wodę z samego dna) może od razu uszkodzić pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.05.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Pozostaje jeszcze to, czy do odpompowania wody z wykopu gliniastego należy wybrać pompę opisaną jako "do brudnej wody" czy raczej "do szamba" czy może jednak takie opisy niczego konkretnego nie mówią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 24.05.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Od razu nie. Musisz wiedzieć, że woda jest zarówno czynnikiem chłodzącym oraz smarującym taką pompę. Do wykopu gliniastego chyba warto wziąć z rozdrabniaczem. Nigdy nie wiadomo co może zassać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.12.2020 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Mam jeszcze takie pytanie. Poszukuję pompy, która działa jak pływakowa, ale nie ma pływaka na kablu, a być może zastosowano jakieś inne rozwiązanie, np. pływak zabudowany w korpusie pompy. Chodzi o to, że mam wąską studzienkę i taki pływak źle działa. Dlatego potrzebuję pompy, której budowa umożliwi w razie potrzeby samoczynne wypompowywanie wody z wąskiej studzienki. Taka pompa będzie na stałe podłączona do prądu i powinna się włączyć po podniesieniu się poziomu wody na pewną wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Robinson74 napisał: Mam jeszcze takie pytanie. Poszukuję pompy, która działa jak pływakowa, ale nie ma pływaka na kablu, a być może zastosowano jakieś inne rozwiązanie, np. pływak zabudowany w korpusie pompy. Chodzi o to, że mam wąską studzienkę i taki pływak źle działa. Dlatego potrzebuję pompy, której budowa umożliwi w razie potrzeby samoczynne wypompowywanie wody z wąskiej studzienki. Taka pompa będzie na stałe podłączona do prądu i powinna się włączyć po podniesieniu się poziomu wody na pewną wysokość. Kiedyś widziałem takie rozwiązanie chyba w Grundfosie - pływak był zamknięty w pionowej tubie, tuż obok korpusu pompy. Zasada działania identyczna tylko "forma" pływaka inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.12.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 No właśnie. Tylko gdzie to teraz znaleźć? Ktoś mi mówił, że widział tego typu pompę w Castoramie. Ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.01.2021 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Robinson74 napisał: No właśnie. Tylko gdzie to teraz znaleźć? Ktoś mi mówił, że widział tego typu pompę w Castoramie. Ktoś coś wie? Wystarczy wygooglować... tu masz pierwszą z brzegu: https://www.ceneo.pl/9982068 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.01.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 OK, dzięki. O coś takiego chodziło. PS. A czy ktoś zna może model jak najniższej pompy pływakowej, też najlepiej w wersji z pływakiem zabudowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts