Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mi wystarczy?

madridista011

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnosnie wykonczenia domu. Jestem teraz na etapie ssz (oprocz drzwi i bramy garazowej), zaraz wchodzi elektryk, a w polowie kwietnia beda wykonywane tynki. Od tego etapu bede mial do dyspozycji ok 120 tys zl, a do zrobienia hydraulika , ocieplenie poddasza, wylewki i wykonczenie. Zakladam, ze nie bede w pelni wyposazal kazdego pomieszczenia, na gornej kondygnacji do zrobienia bedzie tylko sypialnia. Przewiduje ogrzewanie gazowe, a cala instalacje wykonam sam, poniewaz jestem wlasnie instalatorem. Mam dojscie do najlepszych cen materialow, takze to tez jest plus.

W projekcie sa pewne zmiany. Zrobilem duza lazienke na parterze, a nad garazem jest strop teriva, dzieki czemu uzyskalem tam pomieszczenie na calej jego dlugosci

Oczywiscie nie licze podworka, kostki i ogrodzenia.

projekt szumiace topole: https://projekty.muratordom.pl/projekt_szumiace-topole-wariant-i,1101,0%2C0.htm

20180218_123122.jpg

Edytowane przez madridista011

Więcej własnej inicjatywy, własnych prac które możesz robić samemu. Skoro potrafisz gaz to i hydraulikę, odkurzacz centralny, kanalizację , wszystkie przyłącza, malowanie i gruntowanie. Ocieplenie poddasza też powinno być wykonane samodzielnie.

Ja właśnie prócz gazu który kosztował mnie 3,5tyś wszystko inne zrobiłem praktycznie sam(instalacje, podłączenia ocieplenia wentylacje itp.

Nie każę Ci układać płytek ceramicznych, ale tam gdzie możesz to zacieranie, gruntowanie i malowanie to ok 12 zł/m2

Biały montaż hydrauliki to ok 50 zł/punkt, Ocieplenie, poczytaj forum pooglądaj filmy - musisz spróbować i na pewno wyjdzie Ci lepiej niż niejedna firma :). Zaoszczędzisz tyle ile sam chciałbyś zarobić wykonując tą pracę:) ja przez 2 lata zarobiłem ok 150 tyś.

Takie rzeczy jestem w stanie zrobić. Za wszelką cenę chce uniknąć kredytu bo perspektywa życia z takim zobowiązaniem jest dla mnie ciężka do przyjęcia.

Pamiętaj, że jeszcze masz forum Jak stwierdziłsz, że nie wiesz- to piszesz, ja z mojej strony pomogę dobrym słowem i może cenną radą.

Dziękuję za pomoc. Mimo, że w tym niejako siedzę będąc hydraulikiem, to sama budowlanka jest dla mnie obca. Niestety mało się opłaca wziac kredyt ok 50 tys na wykończenie

Jak sobie za 5 lat policzysz, to pewnie będziesz żałował, bo dzisiaj za materiał z robocizną wydasz mniej, niż za parę lat na sam materiał.