Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła

Godfather1982

Recommended Posts

Dziękuję za pomoc i wsparcie.....

Nie było pytania.

Nie przejmuj sie Arturo, on tak juz ma. Przy podanym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania i cwu zadna pompa gruntowa nie ma uzasadnienia, jezeli jestes z obszaru Tauronu

to i PC powietrzna moze nie miec uzasadnienia, tylko czysty prąd. Podaj projektowe obciązenie cieplne budynku.

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obciążenie cieplne pomieszczeń w projekcie 6,8 W/m2.

Nie, to zyski bytowe wg nowej normy, stanowczo za duze i zniekształcające wyniki całkowite zapotrzebowania na ciepło i projektowe obciązenie cieplne. Nie ma uzasadnienia dla tak wysokich zysków bytowych, ale niestety tak liczą audytorzy o których wspomina Arturo, bezmyslnie i niedokladnie.

Dom parterowy prosta bryła,pow użytkowa 115 m2 +garaż w bryle domu i kotłownia (32m2),ława fundamentowa, pustak ceramiczny, ocieplenie 20 cm styropianu, strop drewniany, dach czterospadowy, dobre okna, ogrzewanie podłogowe, rekuperacja.Roczne zapotrzebowanie na energie użytk. dla ogrzewania i wentylacji 7190 kWh, dla CWU 3529 kWh.

Te obliczenia to PCHE od projektanta? Bo wyglądają jakby zapomniał zaizolować strop.

Gość Arturo72
Dziękuję za pomoc i wsparcie.....

Nie było pytania.

Ktoś (jakiś kret MOD) działa wbrew forum ?

Polecam lekturę forum,wtedy podziekujesz...

Screenshot_20180501-231430.jpg

Edytowane przez Arturo72

Te obliczenia to PCHE od projektanta? Bo wyglądają jakby zapomniał zaizolować strop.

Po czym tak sądzisz? po zapotrzebowaniu na ciepło? jest calkiem w porządku, ale to przekłamanie bo przyjęto do obliczen zyski bytowe 6,8 W/m2. Oczywiscie ta wartosc moze byc ale to trzeba uzasadnic, stały pobór mocy ok 500W (+ zyski od mieszkanców) to trochę za dużo.

Projektowana charakterystyka energetyczna - w tym jest zapisane.

Nie potrafię ocenić czy jest to prawidłowo wyliczone czy nie bo się po prostu na tym nie znam. Przepisałam te wartości z projektu

Potrzebuję pomocy profesjonalisty.Jeśli ktoś może pomóc poproszę o info jak mogę sie skontaktować.

Nie potrafię ocenić czy jest to prawidłowo wyliczone czy nie bo się po prostu na tym nie znam. Przepisałam te wartości z projektu

Potrzebuję pomocy profesjonalisty.Jeśli ktoś może pomóc poproszę o info jak mogę sie skontaktować.

Nie jest prawidłowo wyliczona, zresztą nie wiadomo czy w projekcie podane jest projektowe obciązenie cieplne, jak by nie patrzec to tylko papier do uzyskania PNB, niewiarygodny a dobór zródła i mocy grzewczej na jego podstawie obarczony duzym ryzykiem.

Po czym tak sądzisz? po zapotrzebowaniu na ciepło? jest calkiem w porządku

Przede wszystkim dlatego, że to ledwo przy PC PW mieści się w limicie EP. Ale wątpię, by takie było celowanie i obstawiam, że było robione dla WT 2014 dla kotła gazowego - bo wtedy wychodzi EP 119,22kWh/m2/r.

Moim zdaniem jest podobnie zawyżone, jak zapotrzebowanie na ciepło do CWU - bo to ponad 5m3 wody o temp min. 55*. Czteroosobowa rodzina zużywa z połowę tego (standardowo - oczywiście są rekordziści co zużyją nawet więcej a i oszczędni, co im 1,5m3 na miesiąc wystarczy).

Oczywiście mogę się mylić, bo wiele rzeczy dopowiadam - przyjmuję przyzwoity styropian i podobnej skuteczności izolację dachu/stropu i PnG, nieogrzewany odizolowany garaż. Ale 7190kWh/r przy domu 115m2 to trzeba wszystko co nie doprecyzowane przyjąć najgorsze, a i tak tyle trudno będzie osiągnąć.

Gość Arturo72

Sorki Majka ale nawet jak będziesz wiedziała jaką moc potrzebujesz i tak będziesz uchodzila za owoce do strzyżenia bo nie masz pojęcia czego konkretnie chcesz..

Masz już raz przykład,że traktują Cię jako ofiarę i stąd 70 klocków za coś co warte jest max. 30.

Idiotow nie sieją i sami się rodzą ?

Gość Arturo72
Po co pisac o PIS w temacie doboru rodzaju i mocy pompy ciepła. Mod działa dobrze, politycznych zakał na forum nie potrzeba.

Będąc długo na forum widzę duże podobieństwo bezmyślnych w budowie tzw "suwerena" vs myślących na budowie czyli tzw "gorszego sortu" .

Gość Arturo72
Czyli potrzebuję obliczenia zapotrzebowania na ciepło oraz podpowiedzi sposobu ogrzewania domu. Z tego co Pan napisał wnioskuję, że zapłaciłam za projekt, w którym zapisano cokolwiek, aby tylko było i by udało sie uzyskać PNB.

Czyli potrzebujesz nauki i rozeznania w cenach.

Bo narazie to jak Rydzyk w sprawie czy z gumką lepiej....

Czyli potrzebuję obliczenia zapotrzebowania na ciepło oraz podpowiedzi sposobu ogrzewania domu. Z tego co Pan napisał wnioskuję, że zapłaciłam za projekt, w którym zapisano cokolwiek, aby tylko było i by udało sie uzyskać PNB.

Dokładnie tak, ale nie nalezy sie tym martwic gdyz jest to powszechna praktyka, zdecydowana wiekszość architektów oszukuje wstawiając do charakterystyki dane z kapelausza aby był spełniony warunek Ep <= 95 kWh/m2*a, niektórzy bardziej uczciwi (lub nie umiejący tej charaktyrystyki wykonac) zlecają jej wykonanie branzowcom, skutek jest podobny. Cel jeden, przepchanie mówiąc kolokwialnie projektu aby uzyskac PNB i jest to cel nadrzedny.

Potrzeba jest wykonania dokladnych i rzetelnych obliczen OZC i nic wiecej.

Gość Arturo72
Sorki Arturo, Chyba sprawia Ci przyjemność obrażanie innych. I coś mi się tu nie zgadza bo to chyba jednak cecha "suwerena" jest.

Akurat tutaj jest konkretny temat.

Suweren pływa w konkretach bazując na demagogii i propagandzie z TVPis

Będąc długo na forum widzę duże podobieństwo bezmyślnych w budowie tzw "suwerena" vs myślących na budowie czyli tzw "gorszego sortu" .

Wnioski z czapy, nie potrafisz udowodnic ze preferencje partyjne mają wpływ na swiadomosc odnosnie sposobu ocieplen, wyboru zródla ciepła, ozc, projektu ogrzewania podłogowego, doboru mocy pompy ciepła. Nie potrafisz udowodnic bo nie masz takich danych, na tym forum nie ma ich nikt, podejrzewam ze takich danich nikt nie zbierał. To ze kilku uzytkowników forum otwarcie deklaruje swoje preferencje polityczne jednoczesnie pokazując ze ma niby wiedzę w tematach które wymieniłem ( w istocie jest to wiedza wycinkowa, pobiezna a czasem szczątkowa) nie oznacza ze jest grupa reprezentywna w ujęciu systematyki i metodyki zbierania danych statystycznych. Ze swej strony ja mogę sądzic ze opcja przeciwna tzw suwerenowi to ludzie o zacieciu hejterskim pieniactwie i zwykłym braku kultury. Czy ta grupka jest repezentatywna dla opcji anty PIS o ile mozna to tak nazwac nie wiem. W kazdym razie nie widzę ciebie w roli doradcy biur badania opinii społecznej. To nie twoja działka.