Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła

Godfather1982

Recommended Posts

Ile najniżej schodzą te 7kW i 9kW z mocą?

Moja 7kw seri H najniżej schodzi z poborem na ok.450W ,seria J to tylko kosmetyczne poprawki wiec bedzie podobnie ,troche wydajniejszy gaz wiec copy troszkę beda lepsze.

No i teraz te 450W razy cop osiagany dla danych warunków temperaturowych jak leci np.z cop 4 to 1,8kw

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Mam pytanie co do doboru pompy ciepla powietrze woda

Prosze o opinie ktora pompa jest lepsaz pod wzgledem jakosci wykonania i trwalosci ,wiem ze sa to split i monoblock ale chodzi mi o jakosc pompy

Nie pytam o dobor pod konkretne dom ale o klase pompy

Mitsubishi zubadan 10kw

Alpha innotec LWDV 9kw

A rozważasz jeszcze inne marki? Aktualnie w Viessmann mamy promocję i przy zakupie monobloków Vitocal 200-A lub Vitocal 222-A, oczyszczacz powietrza dodajemy GRATIS. Szczegóły dotyczące promocji możesz sprawdzić TUTAJ Jeśli masz jakieś pytania dotyczące naszych urządzeń, to chętnie odpowiem!

alpha jest minimalnie tańsza i to monoblok także ciężko cos zle podłączyć ale opinie o instalatorze 100 na 100 pozytywne.

Zubadan chyba bardziej znany przynajmniej dla mnie .

Moze ktos ma opinie o trwalosci alpha LWDV ,wszystko jest produkowane w Niemczech i jak gdzieś czytalem sa bardzo dobre

Alpha ma moc znamionowa 9kw przy -20 moc spada do 6kw

przy -7 c na wyjsciu ma +70c

przy -22c na wyjsciu ma +60c

cop 6.03 przy A +10c woda 35c

cop 5.41 przy A+7c woda 35c

cop 4.61 przy A+2c woda 35c

cop 3.14 przy A-7c woda 35c

srednie roczne scop 4.9 w35 z wlaczona pelna elektryka sprawnosc 193.2 % A+++

przy W55 ma scop 3,85 sprawnosc 151.1% pelne obciazenie A+++

Alpha ma moc znamionowa 9kw przy -20 moc spada do 6kw

Czyli jest zwykłą "pompką" jak tuzin innych :)

Bez żadnych rewalacji.

Jeśli będzie tańsza od Samsunga, LG, Panasa to można rozpatrywać.

Jeśli ma być brana cena pod uwagę czyli im droższa tym lepsza to myślę, że to dobry wybór.

Edytowane przez Arturo1972

Czyli mitsubishi zubadan 10kw bedzie w twojej opinii lepszy w parametrach czy tez taki sam?

Mitsubishi zubadan PUHZ-SW100YAA podaje takie dane

Moc grzewcza / COP (A7 / W35) -4.55

/ COP (A2 / W35) -3.89

COP (A-7 / W35) -3.24

Klasa efektywności energetycznej A++ sptawnosc energetyczna 35c 165%

SCOP(35 °C)1- 4.21

Czyli ma parametry gorsze od alphy

przy -20c Alpha jest troche slabsza od Zubadana ale przy -7 parametry i wydajnosc ma lepsza .

Ile razy w roku jest -20c

Chyba ze mam zle dane pompy zubadan to prosze mnie poprawic.

Patrzyłbym na parametry ok. -10 – -15 stopni, raczej w tych okolicach dobiera się temperaturę biwalencji (choć co instalator, to inna koncepcja na to).

Przy SCOP-ach patrz na to, dla jakich stref klimatycznych są podawane, i nie można porównywać SCOP-ów pomp o różnej mocy znamionowej.

Dla Zubadana plusem jest to, że nawet przy dużych mrozach prawdopodobnie nie włączy grzałki – finansowo to żadna różnica (dopóki nie trafi się jakaś zima stulecia), ale jakoś tak większy komfort psychiczny.

Potrzebuje porady w sprawie pompy ciepła.

Dom 105m2.

Rekuperacja

Ogrzewanie podłogowe. Planuje osobne sterowanie ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu.

Ocieplenie: podłoga 20 ściany 20 strop 30

Okna trzyszybowe

Szacując na stronie ciepło właściwie wychodzi moc grzewcza potrzebna na 3,6kW rocznie około 7000KWh

Chciałbym się zmieścić w granicach 25-30 tyś za całą instalacje razem z CWU. Jaka PC szukać?. Jaka firma, model?

Moc pompy 5-6kW na 100% wystarczy

Czy większa pompa np 9kw połączona z niewielkim buforem nie była by lepsza? Z racji ze planuje osobne sterowanie na każde pomieszczenie czyli może się zdarzyć ze będzie potrzeba naprawdę mało mocy w danym czasie. Koszt PC nie rośnie tak bardzo wraz ze wzrostem mocy.

Jak to najlepiej rozwiązać?

Dom 105 m2. Rekuperacja

Ogrzewanie podłogowe. Planuje osobne sterowanie ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu.

Ocieplenie: podłoga 20 ściany 20 strop 30

Okna trzyszybowe

Szacując na stronie ciepło właściwie wychodzi moc grzewcza potrzebna na 3,6kW rocznie około 7000KWh

Jak to najlepiej rozwiązać?

Przecież to domek dla Jasia i Małgosi,

Przerost formy nad treścią

• 2 weeks później...
Nibe to Deawoo a Zubadan może być mercedes. A ty powinienś poszukać forda, toyoty czy kii.

A skąd te porónania do Daewoo czy Mercedesów? Zgodnie z hasłem "jesli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie." każda dobrze dobrana PC będzie spełniać swoją rolę jeżeli tylko instalator ma pojęcie jak wygląda dom i jego GZ