Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła

Godfather1982

Recommended Posts

Gość Arturo72
A jak z tego wszystkiego wyliczyć moc potrzebnej pompy?

Z tego co się orientuję producenci powietrznych produkują pompy o mocy grzewczej 12kW co wg mnie będzie dobra ale nie optymalną mocą a później jest przeskok na 16kW i wg mnie taka będzie ok. Np ta z linka z ceneo.

Pozwoli Ci ona grzać głównie w taniej taryfie co spowoduje zmniejszenie kosztu kWh.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co się orientuję producenci powietrznych produkują pompy o mocy grzewczej 12kW co wg mnie będzie dobra ale nie optymalną mocą a później jest przeskok na 16kW i wg mnie taka będzie ok. Np ta z linka z ceneo.

Pozwoli Ci ona grzać głównie w taniej taryfie co spowoduje zmniejszenie kosztu kWh.

Z tego co gdzieś czytałem to żeby grzać tylko w taniej taryfie powinna być zachowana odpowiednia grubość posadzki która będzie dłużej trzymać ciepło. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Ile mniej więcej kosztuje montaż takiej pompy?

Gość Arturo72
Z tego co gdzieś czytałem to żeby grzać tylko w taniej taryfie powinna być zachowana odpowiednia grubość posadzki która będzie dłużej trzymać ciepło. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Ile mniej więcej kosztuje montaż takiej pompy?

Dobrze czytałeś. Grubość ok.8-9cm będzie ok.

Montaż takiej pompy to ok.2-3tys.zl plus zasobnik 300l ok.2-3tys.zl chociaż ja mam Galmeta Sgws 300l pon.2000zl.

Gość Arturo72
Lepiej jest samemu kupić pompę i zamówić firmę do montażu czy brać komplet od firm zajmujących się tematem?

Oczywiście lepiej jest jak kupuje się u jednego sprzedawcy całość ale najpierw rozeznaje się temat co ile może kosztować i negocjuje się cenę jak nie z jednym to z drugim czy trzecim.

Druga sprawa z wieści forum można się dowiedzieć,że sprzedawcy "naciagaja" nieświadomych inwestorów na drogie i zbędne gadżety typu bufor a co się z tym wiąże dodatkowy osprzęt i kasa czy też zasobniki cwu w kosmicznych cenach i stąd są późnej kosmiczne wyceny na całość.

Lepiej jest samemu kupić pompę i zamówić firmę do montażu czy brać komplet od firm zajmujących się tematem?

Prosta zasada jest taka - policz :)

Weź cenę netto i dodaj netto montaż i pomnóż przez 1,08. Tam, gdzie materiały stanowią zdecydowaną większość ceny wyjdzie taniej z montażem.

I poczytaj jeszcze warunki gwarancji - gwarancję niektórych rzeczy wyrzucasz do kosza montując sam.

Samemu to już nie kupisz pompy ciepła, ani nawet klimatyzatora. Chyba że przedstawisz umowę na montaż konkretnego urządzenia z konkretną firmą z numerem cetryfikatu f-gazowego.

Oczywiście lepiej jest jak kupuje się u jednego sprzedawcy całość ale najpierw rozeznaje się temat co ile może kosztować i negocjuje się cenę jak nie z jednym to z drugim czy trzecim.

Druga sprawa z wieści forum można się dowiedzieć,że sprzedawcy "naciagaja" nieświadomych inwestorów na drogie i zbędne gadżety typu bufor a co się z tym wiąże dodatkowy osprzęt i kasa czy też zasobniki cwu w kosmicznych cenach i stąd są późnej kosmiczne wyceny na całość.

Czyli bufor to ściema i nie powinien być stosowany?

A co do zasobnika cwu. Warto montować?

Gość Arturo72

Oczywiście,że w nowych domach z podlogowka bufor to sciema i naciąganie inwestora na dodatkową kasę.

Wpinasz pompę bezpośrednio w rozdzielacz podlogowki i tyle.

Zasobnik cwu musisz mieć chyba,że nie będziesz się myl ani kapal ;)

Mam identyczny metraż jak ty. Kubatura jeszcze większa (kubatura brutto 1650m3). Grzeję PC pierwszy sezon. Od początku września do dzisiaj zużyłem prądu za 1980 pln. W tym CWU dla 7 osób od początku grudnia.

Sąsiad w nowym, podobnie ocieplonym budynku 150m2 w tym samym czasie wsypał 3,3 tony pelletu. Wnioski nasuwają się same:)

Odnośnie bufora (sprzęgła), to poczytaj trochę w naszych tematach-nie raz o tym tu było...W niektórych sytuacjach może być potrzebny.

Jeśli wybierzesz np Panasa , to aby mógł osiągnąć nominalną moc musi osiągać nominalny przepływ- a jeśli masz duże opory instalacji , to zamiast np 9 kW będziesz miał 7 kW.Oczywiście nie zamarzniesz i nie zbankrutujesz-ale nie będziesz miał do dyspozycji tego za co zapłaciłeś.Generalnie przy dużych wielokondygnacyjnych domach raczej sprzęgiełko będzie stosowane. To powinno wynikać z projektu instalacji , z fizycznego uzasadnienia.

pzdr

Mam identyczny metraż jak ty. Kubatura jeszcze większa (kubatura brutto 1650m3). Grzeję PC pierwszy sezon. Od początku września do dzisiaj zużyłem prądu za 1980 pln. W tym CWU dla 7 osób od początku grudnia.

Sąsiad w nowym, podobnie ocieplonym budynku 150m2 w tym samym czasie wsypał 3,3 tony pelletu. Wnioski nasuwają się same:)

Co Cię przekonało do pompy gruntowej zamiast powietrznej?

Jeżeli to nie tajemnica to ile wyszła Cię pompa gruntowa z montażem i czy masz bufor?

Jaką masz wentylację, grawitacyjną czy mechaniczną?

Co Cię przekonało do pompy gruntowej zamiast powietrznej?

Jeżeli to nie tajemnica to ile wyszła Cię pompa gruntowa z montażem i czy masz bufor?

Jaką masz wentylację, grawitacyjną czy mechaniczną?

biłem się długo z myślami...sama PC z montażem to 36k. nie mam bufora i mam wentylację graw.

O to, że są inne, mające istotny wpływ na wynik, parametry. A tych zabrakło w Twoim poście...

jakich parametrów zabrakło wg ciebie? forumowicz o podobnym metrażu domu do mojego poszukuje informacji, więc mu je podałem. skorzysta z nich, bądź nie- to wszystko. chcesz mu również coś przekazać- proszę bardzo- wolny kraj...

Gość Arturo72
Temp. w domu w ciągu tego całego rozpatrywanego okres?

Nie przesadzaj,dla większości komfortowa temperatura to 21,5-23st.C a nie sądzę,żeby ktoś biegal po domu w kufajkach czy w samych stringach...

... Grzeję PC pierwszy sezon. Od początku września do dzisiaj zużyłem prądu za 1980 pln. W tym CWU dla 7 osób od początku grudnia. Sąsiad w nowym, podobnie ocieplonym budynku 150m2 w tym samym czasie wsypał 3,3 tony pelletu. Wnioski nasuwają się same:)

Jakie wnioski?

Jadę jednym razem samochodem A a innym razem samochodem B z miasta C do miasta D. Samochód A spalił średnio 6l na 100km a samochód B spalił średnio 10l na 100km. Który samochód oszczędniejszy? Wnioski nasuwają się same! Jednak są to mylne wnioski, ponieważ za każdym razem jechałem tym samym samochodem, tylko pierwszym razem ze średnia prędkością 70km/h a następnym razem ze średnią prędkością 140km/h.

Nie pisz o wnioskach, które nasuwają się same, ponieważ możesz kogoś nieświadomie wprowadzić w błąd.

Edytowane przez carlos68