Gang_Plank 21.02.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Cześć! Za jakiś czas wchodzi spec od instalacji, do tej pory muszę położyć styropian na podłodze. Niestety wylany chudziak jest tak sobie jeżeli chodzi o trzymanie poziomu. Okno u góry jedno też mam niestety osadzone o 2cm niżej... bo chudziak tam był niżej. Wyszło to dopiero teraz jak kupiłem sobie poziomicę laserową. W każdym razie.. A.Na dole mam wahania od 29cm do 31,5cm (tyle potrzebuję styropianu + wylewka) aby wyrównać poziom idealnie do granicy okna. Chcę podłogę (panele, płytki) tak kłaść aby trochę zachodziły na ramę okien i drzwi. Nie żeby wchodziły pod okno. Może tak być? Ile styropianu w takim razie mam położyć? Myślałem o 23 cm. 4x5cm + 1x3cm Czy tak może być? czy lepiej mniej? Czy lepiej 4x5cm czy może 2x10cm? B. Kotłownia. Mam 18-19cm do podniesienia. 2x5cm plus wylewka. Czy takie założenie jest ok? C. Garaż. Mam 18-19cm do podniesienia.. 1x5cm + 1x3cm + wylewka D. Góra Tutaj wahania mnie najbardziej drażnią. powiedzmy, że średnio to jest 15cm. Myślałem nad 1x5cm + 1x3cm i reszta wylewka. Czy takie założeniu układania płyt jest ok? Czy nie planuję za cienkich wylewek? Czy na dolę mogę ułożyć 4 warstwy po 5cm? Chciałbym kupić styro w dwóch grubościach żeby było łatwiej w zakupie. Dwie płyty do kupy zawszę złoże, rozciąć gorzej. Dom to przy alabastrowej 26, Styropian planuję EPS 100. Podłogówki to łazienki, salon i kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.02.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Naprawdę nie wiem co Ty kombinujesz?Zastosuj 2x10cm po całości, a resztę niweluj wylewką - wylewka ze zbrojeniem siatką +włókno polipropylenowe. Im więcej warstw tym gorzej. Dwie to max i nie udziwniaj. w garażu daj jedną warstwę jak najtwardszego 7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Dwie warstwy daj na mijankę - nie ma sensu więcej. Jak do ogrzewanego garażu, to dajesz za mało styropianu. Jak do nieogrzewanego - to zupełnie zbędny jest. Do garażu min. EPS200 Mieszanie podłogówek i kaloryferów to zły pomysł. Daj wszędzie podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 22.02.2018 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedzi. Podłogówka jest wymieszana z grzejnikami, bo żona się uparła po co mi rozwód.... Jeszcze nie kombinuję, po prostu się pytałem. Czy można dać 4 warstwy, żeby to było bardziej uniwersalne po prostu przy zamawianiu. Nie można, ok Dzięki za radę z garażem i EPS 200. Mówicie, że na dole 20cm styropianu i aż 9 wylewki? Stety albo niestety tam gdzie podłogówka 3cm musi być zostawione bo majster sam kładzie tam 3cm swój styropian. Więc mam tam mieć 17 swojego i 3 "majstrowego" czy 20 swoje i 3 "majstrowego"? Przy szukaniu speców od instalacji ten jeden chce kłaść swój styropian dla pewności. Paru innych samą folię. Mimo to ten wyszedł najkorzystniej i wyliczył piec na mój dom o mocy 13 KW (Skamp-PV) cała reszta upiera się przy minimum 23-25KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.02.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dwie warstwy daj na mijankę - nie ma sensu więcej. Jak do ogrzewanego garażu, to dajesz za mało styropianu. Jak do nieogrzewanego - to zupełnie zbędny jest. Do garażu min. EPS200 Mieszanie podłogówek i kaloryferów to zły pomysł. Daj wszędzie podłogówkę. A co EPS100 się załamie? No bez przesady. W garażu nie będzie stał czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) wyliczył piec na mój dom o mocy 13 KW (Skamp-PV) cała reszta upiera się przy minimum 23-25KW. A te 25KW to na zasadzie "my zawsze 50KW na wungiel dawalim", czy są na to jakieś wyliczenia? W moim domu (150m2) system grzewczy o mocy 10KW chodzi średnio ~4h dziennie w zimie. Przy -10C 8h. Przy -20 - 12h Duzy masz ten dom? Co w projekcie stoi. I zaprowadź żonę do jakiegoś domu z pełną podłogówka. Żebyś potem nie żałował. Pamiętaj że podłogówka w domu, to nie to samo co maty grzewcze w łązience które włączane na chwile przyjemnie w stopy grzeją przed kąpielą. Dobrze ocieplony dom, dobrze zaprojektowana podłogówka niskotemperaturowa i jej zupełnie nie czujesz. Podłoga nawet nie musi być ciepła, jest nie zimna. W domu ciepło i niewiadomo skąd. Edytowane 23 Lutego 2018 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.02.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Kolega Jastrząb trafnie wszystko ujął..... 100%popieram bo sam mam i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.02.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Kolega Jastrząb trafnie wszystko ujął..... 100%popieram bo sam mam i sobie chwalę. Jedna uwaga. Jeśli żona to typ który latem siedzi w klimie, a zimą w swetrze przy 28C przy farelce, to zdecydowanie kaloryfery. Podłogówka niskotemperaturowa nie zapewnia takich uderzeń gorąca. NIe da się też w 15min podgrzać pomieszczenia jak kaloryferem. Trzeba sobie z tego zdawać sprawe. Podłogówka umożliwia stałe utrzymywanie temperatury na założonym poziomie w miare niezauważalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 23.02.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Kolega Jastrząb trafnie wszystko ujął..... 100%popieram bo sam mam i sobie chwalę. Dokładnie...miałem podobne obawy i sytuację z żoną. Zaryzykowałem z podłogówką, ale aby uniknąć rozwodu do pętli podłogówki kazałem podłączyć grzejnik w łazience i pralni (zasilany niskotemperaturowo, bez dodatkowych zmian w instalacji). Dzięki temu grzejnik jest do wieszania ręcznika a 500zł to mniej niż rozwód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 24.02.2018 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Ze wszelkich wyliczeń wychodzi 11-12 KW. Ja biorę SKAMP PV 13KW bo mniejszego nie ma. Instalatorowi odpowiada. ma wyjście boczne. Ci co się upierają przy 25KW to im podziękowałem. Dom 112metrów. 3 szyby, 15cm czarnego styropiany. na podłodze 23cm styropianu. Moja żona w saunie potrafi zmarznąć ! Byliśmy u znajomych z full podłogówką, jej kierownik który jest "pół roku przed nami" też poleca full podłogówkę. żona jest nieugięta! będzie to plus to. spoko. Wracając do tematu. Obdzwoniłem paru "podłogowców" i wszyscy jak usłyszeli 29cm to kazali kłaść 23cm styropianu. Pytałem się ich o styropian czy może być 4x5cm + 3cm. Wszyscy mówią, że to lepsze rozwiązanie niż 2x10cm... co fachowiec to opinia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts