Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie styropianu pod wylewkę.

Gang_Plank

Recommended Posts

Cześć!

Za jakiś czas wchodzi spec od instalacji, do tej pory muszę położyć styropian na podłodze.

Niestety wylany chudziak jest tak sobie jeżeli chodzi o trzymanie poziomu. Okno u góry jedno też mam niestety osadzone o 2cm niżej... bo chudziak tam był niżej. Wyszło to dopiero teraz jak kupiłem sobie poziomicę laserową. W każdym razie..

A.Na dole mam wahania od 29cm do 31,5cm (tyle potrzebuję styropianu + wylewka) aby wyrównać poziom idealnie do granicy okna. Chcę podłogę (panele, płytki) tak kłaść aby trochę zachodziły na ramę okien i drzwi. Nie żeby wchodziły pod okno. Może tak być?

Ile styropianu w takim razie mam położyć? Myślałem o 23 cm. 4x5cm + 1x3cm Czy tak może być? czy lepiej mniej? Czy lepiej 4x5cm czy może 2x10cm?

B. Kotłownia. Mam 18-19cm do podniesienia. 2x5cm plus wylewka. Czy takie założenie jest ok?

C. Garaż. Mam 18-19cm do podniesienia.. 1x5cm + 1x3cm + wylewka

D. Góra Tutaj wahania mnie najbardziej drażnią. powiedzmy, że średnio to jest 15cm. Myślałem nad 1x5cm + 1x3cm i reszta wylewka.

Czy takie założeniu układania płyt jest ok? Czy nie planuję za cienkich wylewek?

Czy na dolę mogę ułożyć 4 warstwy po 5cm? Chciałbym kupić styro w dwóch grubościach żeby było łatwiej w zakupie. Dwie płyty do kupy zawszę złoże, rozciąć gorzej. Dom to przy alabastrowej 26, Styropian planuję EPS 100. Podłogówki to łazienki, salon i kuchnia.

Naprawdę nie wiem co Ty kombinujesz?

Zastosuj 2x10cm po całości, a resztę niweluj wylewką - wylewka ze zbrojeniem siatką +włókno polipropylenowe. Im więcej warstw tym gorzej. Dwie to max i nie udziwniaj. w garażu daj jedną warstwę jak najtwardszego 7 cm.

Dwie warstwy daj na mijankę - nie ma sensu więcej.

Jak do ogrzewanego garażu, to dajesz za mało styropianu. Jak do nieogrzewanego - to zupełnie zbędny jest.

Do garażu min. EPS200

Mieszanie podłogówek i kaloryferów to zły pomysł. Daj wszędzie podłogówkę.

Dzięki za odpowiedzi.

Podłogówka jest wymieszana z grzejnikami, bo żona się uparła ;) po co mi rozwód....

Jeszcze nie kombinuję, po prostu się pytałem. Czy można dać 4 warstwy, żeby to było bardziej uniwersalne po prostu przy zamawianiu. Nie można, ok ;)

Dzięki za radę z garażem i EPS 200.

Mówicie, że na dole 20cm styropianu i aż 9 wylewki? Stety albo niestety tam gdzie podłogówka 3cm musi być zostawione bo majster sam kładzie tam 3cm swój styropian. Więc mam tam mieć 17 swojego i 3 "majstrowego" czy 20 swoje i 3 "majstrowego"?

Przy szukaniu speców od instalacji ten jeden chce kłaść swój styropian dla pewności. Paru innych samą folię. Mimo to ten wyszedł najkorzystniej i wyliczył piec na mój dom o mocy 13 KW (Skamp-PV) cała reszta upiera się przy minimum 23-25KW.

Dwie warstwy daj na mijankę - nie ma sensu więcej.

Jak do ogrzewanego garażu, to dajesz za mało styropianu. Jak do nieogrzewanego - to zupełnie zbędny jest.

Do garażu min. EPS200

Mieszanie podłogówek i kaloryferów to zły pomysł. Daj wszędzie podłogówkę.

A co EPS100 się załamie? No bez przesady. W garażu nie będzie stał czołg.

wyliczył piec na mój dom o mocy 13 KW (Skamp-PV) cała reszta upiera się przy minimum 23-25KW.

A te 25KW to na zasadzie "my zawsze 50KW na wungiel dawalim", czy są na to jakieś wyliczenia?

W moim domu (150m2) system grzewczy o mocy 10KW chodzi średnio ~4h dziennie w zimie. Przy -10C 8h. Przy -20 - 12h

Duzy masz ten dom? Co w projekcie stoi.

I zaprowadź żonę do jakiegoś domu z pełną podłogówka. Żebyś potem nie żałował. Pamiętaj że podłogówka w domu, to nie to samo co maty grzewcze w łązience które włączane na chwile przyjemnie w stopy grzeją przed kąpielą. Dobrze ocieplony dom, dobrze zaprojektowana podłogówka niskotemperaturowa i jej zupełnie nie czujesz. Podłoga nawet nie musi być ciepła, jest nie zimna. W domu ciepło i niewiadomo skąd.

Edytowane przez Jastrząb

Kolega Jastrząb trafnie wszystko ujął..... 100%popieram bo sam mam i sobie chwalę.

Jedna uwaga. Jeśli żona to typ który latem siedzi w klimie, a zimą w swetrze przy 28C przy farelce, to zdecydowanie kaloryfery. Podłogówka niskotemperaturowa nie zapewnia takich uderzeń gorąca. NIe da się też w 15min podgrzać pomieszczenia jak kaloryferem. Trzeba sobie z tego zdawać sprawe. Podłogówka umożliwia stałe utrzymywanie temperatury na założonym poziomie w miare niezauważalnie.

Kolega Jastrząb trafnie wszystko ujął..... 100%popieram bo sam mam i sobie chwalę.

Dokładnie...miałem podobne obawy i sytuację z żoną. Zaryzykowałem z podłogówką, ale aby uniknąć rozwodu do pętli podłogówki kazałem podłączyć grzejnik w łazience i pralni (zasilany niskotemperaturowo, bez dodatkowych zmian w instalacji). Dzięki temu grzejnik jest do wieszania ręcznika a 500zł to mniej niż rozwód :-)

Ze wszelkich wyliczeń wychodzi 11-12 KW. Ja biorę SKAMP PV 13KW bo mniejszego nie ma. Instalatorowi odpowiada. ma wyjście boczne. Ci co się upierają przy 25KW to im podziękowałem. Dom 112metrów. 3 szyby, 15cm czarnego styropiany. na podłodze 23cm styropianu.

Moja żona w saunie potrafi zmarznąć ! ;) Byliśmy u znajomych z full podłogówką, jej kierownik który jest "pół roku przed nami" też poleca full podłogówkę. żona jest nieugięta! ;) będzie to plus to. spoko.

Wracając do tematu. Obdzwoniłem paru "podłogowców" i wszyscy jak usłyszeli 29cm to kazali kłaść 23cm styropianu.

Pytałem się ich o styropian czy może być 4x5cm + 3cm. Wszyscy mówią, że to lepsze rozwiązanie niż 2x10cm... co fachowiec to opinia! :D