Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z smierdzacym prysznicem

koperix

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum wiec proszę o odrobinę wyrozumiałości

Mam problem z niemiłym zapachem z prysznica dokładnie z kanalizacji :)

Mieszkanie znajduje się na 1 pietrze 3 piętrowego bloku, jest to pierwsze mieszkanie w pionie, pod mieszkaniem jest klatka schodowa.

Po wymianie kabiny prysznicowej wraz z syfonem pojawił sie nie miły zapach. Jest to najniżej położony punkt odpływu w domu. Zauważałem ze woda z syfonu jest zasysana w całości. Kabinę wraz odpływem montował fachowiec sprawdzony :) . Wszystkie spadki sa zachowane, syfon porządnej firmy. Wzywałem konserwatora bloku żeby sprawdził odpowietrzenie kanalizacji na dachu . Wszystko jest ok . U sąsiadów w pionie nic nie śmierdzi . Z żadnego innego punktu kanalizacyjnego w mieszkaniu nie śmierdzi. Pytanie skąd się bierze az taki zassys wody z syfonu ze jest tam sucho. Co mogę zrobić ? jakieś propozycje ?

Zapewne zbyt mała różnica poziomów względem odpływu i każdy wypływ ścieków z pionu powoduje wyssanie wody z Twojego syfonu kabinowego. Na czas wymiany proponuję korek, ale koniecznie trzeba to poprawić - wymiana syfonu na bardziej "głęboki"

W ostateczności na odpływie zastosować http://www.instalacjebudowlane.pl/9465-25-73-pum--syfon-suchy-do-odprowadzania-skroplin.html

Dlaczego jest sucho? Tak było od poczatku po montażu nowej kabiny? Pewnie błąd montażu. Żle zamontowany syfon nie spełnia swojej roli np. z braku miejsca syfon nie jest pionowo, lustro wody w syfonie nie odcina zapachów z kanalizacji i wydostaje się smród. Pytanie kontrolne: czy wysysanie wody w syfonu ma związek z używaniem twojego porcelanowego telefonu? Czy tak wygląda kolejność podłączeń - od najwyższego: syfon kabiny, porcelanowy telefon , pion kanalizacyjny? Umywalka jest osobno podłączona?

Od prawej strony pionu wchodzi najwyzej polozony punkt pralka potem najnizej z calej lazienki jest kabina a od lewej strony do pionu przychodzi umywalka ktora jest 2 od gory i sedes ktory jest nizej od umywalki ale wyzej od brodzika (mam nadzieje ze xrozumiale napisane :) )Kabina na wysokim stelazu wiec nie sadze zeby nie bylo miejsca na poprawny montaz syfonu , a jak pisakem sprawdzony fachowiec lecz tylko czlowiek wiadomo mogl sie pomylic. Odpływ wody z syfonu nie ma nic wspolnego z uzywaniem sedesu