amir 22.02.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Planuję budowę budynku usługowo-magazynowego w którym temperatura może być niska zimą. W związku z tym nie widzę sensu w budowie mega ściany z super współczynnikiem izolacji. Czy ktoś mi podpowie czy budowa ściany trójwarstwowej z silikatów (zewnętrzna elewacyjna warstwa z takich cegieł elewacyjnych i fugi między cegłami) była by najtańszą opcją? Jeszcze pytanie dodatkowe do fachowców - czy są jakieś gotowe prefabrykowane nadproża które pasują do takiej silikatowej ściany? We wnętrzu chcę także postawić ściany działowe z silikatu z jednej warstwy cegieł i fugi między nimi i tutaj ten sam problem z nadprożami? Natomiast instalację elektryczną rozumiem, że w takiej ścianie można wykonać bruzdownicą? Zmierzam do maksymalnego ograniczenia kosztów jednocześnie przy zachowaniu jakiegoś poziomu estetyki budynku - proszę o uwagi i sugestie. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 To po co Ci ściana trójwarstwowa? Nie wystarczy jednowarstwowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 22.02.2018 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Niestety w części tam gdzie mają ludzie przebywać jest wymóg jakiejś izolacyjności z tego co projektant mówił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 To te pomieszczenia dodatkowo zaizoluj i ogrzewaj. Jeżeli to jest jakaś mała część całego budynku to nie ma sensu robić go całego. Przecież i tak nie będziesz go całego ogrzewał jak rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 22.02.2018 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 No nie będę ogrzewać całego tylko część. A w tej części którą zaizolować mam to jak wykonać takie ściany trójwarstwowe? Co z nadprożami w tej technologii no i co z ściankami działowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 23.02.2018 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) No nie będę ogrzewać całego tylko część. A w tej części którą zaizolować mam to jak wykonać takie ściany trójwarstwowe? Co z nadprożami w tej technologii no i co z ściankami działowymi? To są zdjęcia które zrobiłem wczoraj w IKEI. Czy ktoś wie czy to mogą być bloczki silikatowe pomalowane czymś, że wyglądają jak całkiem przyzwoita ściana na gotowo?? Tutaj linki: https://drive.google.com/open?id=1gXrS0XaBtJtC2I_GMeKAyUp-tDP6UkB1 https://drive.google.com/open?id=1ErNTV1yA2oonMQSSkIiCBUdheUzCFaZN https://drive.google.com/open?id=1tbrpVPtGy-R7jQeg28U6nWen8Gw-yX17 Czy ktoś wie czym to jest pomalowane, że nie brudzi?? Edytowane 25 Lutego 2018 przez amir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts