Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikat - cena, skład budowlany, mazowieckie

Recommended Posts

Witam,

na wiosnę ruszam z budową domu.

Czy możecie polecić producenta lub dystrybutora, u którego zamawialiście silikat na terenie województwa mazowieckiego, okolice Warszawa-Tarczyn-Piaseczno? Boję się, że w okolicach Warszawy będzie drogo, więc może poszukać trochę dalej?

Towar i tak zazwyczaj będzie jechał do Ciebie prosto z fabryki. Mój wykonawca bierze z Minoxa, ale sam będę dopiero w niedługim czasie wyceniał Silkę, więc jeszcze nie jestem w stanie Ci powiedzieć. Ponieważ u mnie też okolice Piaseczna, to jestem ciekaw jakie ceny uda Ci się obecnie znaleźć.

Boję się, że w okolicach Warszawy będzie drogo, więc może poszukać trochę dalej?

Obdzwoń trochę składów - i rozmowę zaczynaj nie "za ile" a "na kiedy" albo i "czy" dostarczą.

Bezpośrednio od producenta nie zamawiaj, chyba, że masz warunki i paleciaka albo chociaż koparkę do rozładowania (zakładając że wielki TIR wjedzie na budowę). Dlatego najczęściej lokalny skład przepakowuje dostawę od producenta na HDSa i rozwozi lokalnie.

• 2 weeks później...

Po rozeznaniu, tylko najlepsze oferty:

1.Grupa Silikaty (bezpośrednio od producenta), loco zakład:

Silikat N25 - 3,20 zł brutto/szt.

Silikat N12 - 1,72 zł brutto/szt.

Transport z hds 922,50 brutto

2.Centrobud Tarczyn:

Silka Xella

E24 - 4,74 zł brutto/szt.

E12 - 2,71 zł brutto/szt.

3.PSB Madeks Piaseczno

Silka Xella

E24 - 4,48 zł brutto/szt.

E12 - 2,54 zł brutto/szt.

4.Minox:

Silka Xella

E24 - 4,85 zł brutto/szt.

E12 - 3,19 zł brutto/szt.

Ceny z poz. 2-4 uwzględniają dostawy zestawami i rozładunek hds.

Kluczem do sukcesu jest dostępność materiału a nie wycena:-)

Ceny z Grupa Silikaty rewelacyjne aż mi się wierzyć nie chce że ktoś za tyle sprzedaje, transport musi być za płotem bo producenci ścian raczej stawiają na odbiory własne, a koszt dostawy bez HDS to w większości stawki 500-800 zł netto.Ale co jeśli potrzebujesz 42 palety to pojedzie 3 kursy po 922,5?( na auto wchodzi 20 palet choć czasem wrzuca tylko 19), a jak Ci braknie 1 czy 2 palety? To znów 922,5 za kurs???

Wykonawca jest w takiej sytuacji podwykonawcą danej hurtowni, musi im wystawić fv, żeby skład mógł zafakturować materiał z usługą na 8%.Formalnie wtedy to hurtownia jest wykonawcą. Najlepiej takie kwestie ustalać bezpośrednio na linii inwestor-wykonawca-hurtownia

Dokładnie. A ekipa spod sklepu faktury nie wystawi.