strulkhasgmail.com 22.02.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Witam szanowne forumRodzinny dom razem z działką mam powieżchnie przeliczeniową ponad 1ha co sprawia , że za wszystkie zabudowania 2 wiaty i 2 garaże płacimy ok 250 PLN podatku rocznego. Chce wybudować dom na działce i teraz nie wiem jak to ugryźć bo jak wyznaczenie działkęI przepisze ją na siebie rodzice nie będą już rolnikami i za te wiaty (wysokie wchodzi ciągnik z przyczepą)będą płacić spory podatek. Czy mogę wybudować dom bez wydzielania działki a później za ileś tam lat podzielić i przepisać na siebiedziałkę? Czy mogę wydzielić działkę(bez zmiany jej właściciela) wybudować dom i dopiero kiedyś przepisać ja na siebie ?Gra jest warta świeczki ponieważ to przynajmniej 1500 PLN rocznie różnicy w podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 "Rodzice budują", ty masz upoważnienia notarialne na wszelkie formalności (muszą być wymienione w upoważnieniu/pełnomocnictwie = notariusz wyjaśni ) i załatwiasz wszystko. W międzyczasie kończysz kursa i zostajesz rolnikiem. Nie wiem jak to dziś wygląda u dwuzawodowców, a takim się staniesz = praca i rolnik. Jest tylko jeden haczyk w tym kierunku: jeśli są inni spadkobiercy a nie dostaniesz darowizny zanim rodzice odejdą, to spadkobiercy naskoczą ci na chatę i zażądają spłaty ich udziałów w spadkobraniu. Wówczas może zaboleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strulkhas 22.02.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dlatego chcę wyodrębnić działkę bez zmiany jej właściciela i "testamentem" zapisać ja na siebie . Czy później będę mógł wydzielić działkę z już wybudowanym domem, czy będą jakieś przeszkody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2018 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Co jest zapisane w MPZP? Szukaj w BIP lub na stronach gminy. Czy działka rodziców jest na terenie rolnym (najczęściej niekolorowana mapa) czy pod budownictwo (jakies M, MN lub podobne)? Mapa plus częśc opisowa (może być zakaz podziałów lub minimalne powierzchnie działek i inne uwarunkowania np. obostrzenia dla wznoszenia nowych budynków ) - nie chodzi o użytek według ewidencji gruntów (R, Ł, Ps). Za mało wiemy. Wypis z planu MPZP i architekta a potem do geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strulkhas 23.02.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Wypis dla działki z MPZP już wziąłem więc trzymać się wytycznych wyznaczyć działkę bez zmiany jej właściciela i nie powinno być żadnych niespodzianek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.02.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Wypis dla działki z MPZP już wziąłem więc trzymać się wytycznych wyznaczyć działkę bez zmiany jej właściciela i nie powinno być żadnych niespodzianek ? JAk ci mam cokolwiek odpowiedzieć jeśli nie zacytowałeś treści MPZP dla twojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcio 25.02.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 witam mam pytanie konkretne.chcę się budować rodzice chcą dac mi działkę ona jest długa a nie tak szeroka 118x20M. ale z tyłu sąsiad ma łąkę i tak myślę że może by się z nim dogadał żeby zrobić działki takie kwadratowe.od czego zacząć? jak rozmawiać z właścicielem żeby się zgodził? druda sprawa jest taka ze u nas w gminie aby być rolnikiem i mieć swobodę w budowie trzeba mieć ponad 1.8hektara oczywiście ja nie mam nic.ostatnio jeden gościu mi podpowiedział co robic:1. zamienić działki na kwadrat2. Rodzice niech starają się o warunki zabudowy3. Rodzice niech starają się o pozwolenie na budowę4. później zrobić cesje dla mnie na tą działkę Można tak? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts