Staszeg 22.02.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Witam serdecznie , Wraz z dziewczyną musieliśmy przeprowadzić się bliżej nowego miejsca pracy.Otrzymaliśmy mieszkanie ( w kamienicy należącej do jej cioci ) nie mamy czynszu co jest bardzo pomocne natomiast problemem jest ogrzewanie.Mieszkanie około 60m2 w starym budownictwie z ogrzewaniem na piec kaflowy ,który efektywnością nie powala. Poza tym budynek nie jest ocieplony , i najprawdopodobniej okna nie są do końca szczelne. Aby troszkę ogrzać atmosfere palimy w tym kafloku dziennie z 20-30 kg ( kupowany w workach wychodzi 11 zł za 10 kg) węgla a efekt jest mizerny. W takim tempie miesięcznie wydajemy 600zł- 900zł na sam węgiel a i tak jest chłodno. jeden pokój trzymamy po prostu zamknięty żeby zmniejszyć powierzchnie którą musimy ogrzać , a i tak z tego pokoju nie korzystamy , pytanie czy jest jakiś sposób żeby ogrzać to lepiej w tej kwocie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszeg 22.02.2018 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Bardzo bym prosił o konkretniejsze odpowiedzi nie jestem specjalistą , nie jestem nawet obyty w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Zamontuj klimę i nią grzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszeg 22.02.2018 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 jaka klimatyzacja najlepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dopasowaną do potrzeb i portfela. Tu pomocna lektura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszeg 22.02.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 a coś innego niż klima ?? koło 2000zł za samo dogrzanie do końca zimy to trochę za dużo nie wiadomo jak długo zostaniemy na tym mieszkaniu więc wstrzymał bym się z większymi inwestycjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Taniej niż węglem bez większych (jeżeli te 3-3,5K uznać za większą) inwestycji nie ogrzejesz. Co najwyżej szukaj lepszego i tańszego węgla, bo drogo płacisz. Możesz też pokombinować, jak oszczędniej palić - bo obstawiam, że sporo ciepła wylatującego kominem możesz zatrzymać w domu. Ale tu trzeba się zagłębić w szczegóły Twojego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 22.02.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Jak nie chcesz inwestować kup kilka ogrzewaczy elektrycznych np takich http://allegro.pl/mini-handy-heater-grzejnik-elektryczny-ogrzewacz-i7174132180.htmli grube dresy i skarpetki i przetrzymasz zimę to nie żart Będzie taniej niż ten węgiel.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.02.2018 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Drogę obrałeś słuszną jeżeli chodzi o zredukowanie powierzchni grzewczej. Z uwagi na tymczasowość mieszkania inwestycje nie wchodzą w grę. Proponuję uszczelnić i nawet okleić okna taśmą to już trochę powinno pomóc. Jeżeli dobowy koszt węgla wynosi do 30 zł i pomieszczenie nie jest dogrzane to kontynuowanie tego nie ma chyba sensu to jest w sumie ok licząc po 60 gr za kw 50 kwh. Choć taryfy np Tauronu są tańsze możesz po prostu włączyć 2kw ogrzewacz i nie wierzę że nie będzie ciepło. Taryfy Tauron ma na poziomie chyba 35 gr? Jeżeli mieszkanie nie jest używane w dzień to szybko zmień taryfe na g12w to pomoże bo 7h od 6 do 13 ogrzewanie będzie miało przerwę a podciągnie temperaturę od 13 w tańszej taryfie. Ja takie rozwiązanie ma juz od 14 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Aby troszkę ogrzać atmosfere palimy w tym kafloku dziennie z 20-30 kg ( kupowany w workach wychodzi 11 zł za 10 kg) węgla a efekt jest mizerny. W takim tempie miesięcznie wydajemy 600zł- 900zł na sam węgiel a i tak jest chłodno. jeden pokój trzymamy po prostu zamknięty żeby zmniejszyć powierzchnie którą musimy ogrzać , a i tak z tego pokoju nie korzystamy , pytanie czy jest jakiś sposób żeby ogrzać to lepiej w tej kwocie ? Ogrzewanie 32m2 z 15m2 okien klimatyzacją kosztowało mnie ubiegłej zimy 1300 kWh głównie w II taryfie czyli na całą zimę wydałem mniej niż wydajecie miesięcznie na węgiel. I nic nie dźwigałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszeg 23.02.2018 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Rozumiem ,że Klimatyzacja jest bezsprzecznie bardziej wydajna niż ten kaflok ( szczerze powiedziawszy cieplej się robi jak mi moja dziewczyna sprośne rzeczy mówi niż jak napale w tym piecu) ja natomiast nie pisałem o kompletnej zmianie sposobu ogrzewania bo jak wspomniałem nie wiem czy zostane na tym mieszkaniu na tyle długo by opłacało się inwestować ponad 2000zł za sam klimatyzator. szukam sposobu żeby w nieco lepszych warunkach przetrwać zimę. Uszczelniłem sobie okna , i zastanawiam się czy by nie wypróbować termowentylatora (2000W) policzyłem że na 8 godzin dziennie takiego grzania ,w miesiącu wydam około 300zł dodatkowo do prądu ( co stanowi 1/3 tego co wydaje na węgiel ) a jedno pomieszczenie powinno dogrzać.Pozostaje tylko pytanie czy mam racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 wypróbować termowentylatora (2000W) policzyłem że na 8 godzin dziennie takiego grzania ,w miesiącu wydam około 300zł dodatkowo do prądu Jak spalasz ponad 700kG węgla, to przy nawet tragicznym piecu i słabym węglu ponad 7000MJ czyli z 2MWh, które licząc po 57gr/kWh kosztowałyby wyciągnięte z gniazdka 1140zł. Fakt, wygodniej. Ale pytałeś o zmniejszenie kosztów, a nie zwiększenie wygody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.02.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Rozumiem ,że Klimatyzacja jest bezsprzecznie bardziej wydajna niż ten kaflok ( szczerze powiedziawszy cieplej się robi jak mi moja dziewczyna sprośne rzeczy mówi niż jak napale w tym piecu) ja natomiast nie pisałem o kompletnej zmianie sposobu ogrzewania bo jak wspomniałem nie wiem czy zostane na tym mieszkaniu na tyle długo by opłacało się inwestować ponad 2000zł za sam klimatyzator. szukam sposobu żeby w nieco lepszych warunkach przetrwać zimę. Uszczelniłem sobie okna , i zastanawiam się czy by nie wypróbować termowentylatora (2000W) policzyłem że na 8 godzin dziennie takiego grzania ,w miesiącu wydam około 300zł dodatkowo do prądu ( co stanowi 1/3 tego co wydaje na węgiel ) a jedno pomieszczenie powinno dogrzać. Pozostaje tylko pytanie czy mam racje. A czytałeś co Ci odpisałem? Czy będziesz bił pianę na temat klimatyzatora którego i tak nie zamierzasz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts