Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawność WG w zależności od temperatury

Recommended Posts

A ja bym powiedział, że od 0 do 1000%. Zazwyczaj wartosci skrajne, rzadko optymalne. Wszystko zależy od temperatury zewnętrznej, temperatury wewnętrznej, ciśnienia, prędkości i kierunku wiatru, wilgotności powietrza itp. Dlatego nie mogę się doczekać przeprowadzki z mieszkania (WG) do budowanego domu który będzie miał WM

Przy wentylacji grawitacyjnej sprawność zawsze wynosi 0%.

Inaczej zapytam

Zna ktoś algorytm obliczeń jak wpływa (prędkość/wydajność) różnica temperatur wewnętrzna/zewnętrzna na przepływ powietrza w WG. Wiatr i wilgotność powietrza pomijam interesuje mnie tylko różnica temperatur.

Możesz skorzystać ze wzoru na ciąg kominowy (inaczej ciśnienie czynne):

"Ciśnienie czynne jest różnicą ciśnień hydrostatycznych pomiędzy ciśnieniem wywieranym przez słup powietrza zewnętrznego o gęstości ρ z a ciśnieniem wywieranym przez słup powietrza wewnętrznego o gęstości . ρ w. Ponieważ ciśnienia te wyznacza się na poziomie odpowiadającym podstawie komina o danej wysokości h, to ciśnienie czynne opisane jest wzorem:

∆p = (ρ z − ρ w )⋅ h ⋅ g

gdzie g – to przyspieszenie ziemskie."

podstawiasz do wzoru gęstość powietrza w danej temperaturze - jaka Cię interesuje.

A ja bym powiedział, że od 0 do 1000%.

1000% czyli przewody wentylacyjne zimą samoistnie będą się nagrzewać do temperatury np. 250°C? To by odpowiadało tej sprawności i dzisiejszej różnicy temperatur. Nagrzewanie się ma nastąpić zapewne w wyniku tarcia? Czy to nie spowoduje pożaru?

1000% czyli przewody wentylacyjne zimą samoistnie będą się nagrzewać do temperatury np. 250°C? To by odpowiadało tej sprawności i dzisiejszej różnicy temperatur. Nagrzewanie się ma nastąpić zapewne w wyniku tarcia? Czy to nie spowoduje pożaru?

No cóż. Na pewno w przypadku pytania o sprawność WG nie chodzi o sprawność energetyczną. To tak jak byś odpowiadał jaka jest sprawność studzenia zupy w garnku. Dla mnie sprawność 100% wentylacji grawitacyjnej oznacza odpowiednią jej wydajność - wymieniane jest tyle powietrza na ile była projektowana.

No cóż. Na pewno w przypadku pytania o sprawność WG nie chodzi o sprawność energetyczną. To tak jak byś odpowiadał jaka jest sprawność studzenia zupy w garnku. Dla mnie sprawność 100% wentylacji grawitacyjnej oznacza odpowiednią jej wydajność - wymieniane jest tyle powietrza na ile była projektowana.

Czyli pytasz o wydajność lub przepływ a nie o sprawność.

Przeczytaj definicję https://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawno%C5%9B%C4%87

Czyli pytasz o wydajność lub przepływ a nie o sprawność.

Przeczytaj definicję https://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawno%C5%9B%C4%87

Weź idź, bo Twoja zabawa w forumowego guru nie jest śmieszna. Po pierwsze nie ja pytam - ja odpowiedziałem. Autor z resztą doprecyzował o co mu chodzi

Inaczej zapytam

Zna ktoś algorytm obliczeń jak wpływa (prędkość/wydajność) różnica temperatur wewnętrzna/zewnętrzna na przepływ powietrza w WG. Wiatr i wilgotność powietrza pomijam interesuje mnie tylko różnica temperatur.

Po drugie jak można mówić o sprawności energetycznej czegoś czego się nie zasila (WG)? Pomyśl czasem zanim cokolwiek napiszesz. Słowo sprawność nie jest równoznaczne ze sprawnością energetyczną. Tak samo jak stosunek nie koniecznie musi być seksualny

Edytowane przez e_gregor

Ciekawe po co komu taki algorytm? Im większa delta pomiędzy temp. zewn. i wewn. tym sprawniejsza wentylacja. Do tego dochodzi wiatr, długość przewodów wentylacyjnych i wysokość kominów, dlatego wszelkie algorytmy są o kant du... Czasem działa to, czasem nie... Mam wentylację grawitacyjną z nawietrzakami okiennymi w każdym pomieszczeniu i uważam że w Polsce wentylacja mechaniczna powinna być obowiązkowa, tak jak to ma miejsce np. w Holandii.

Ciekawe po co komu taki algorytm? Im większa delta pomiędzy temp. zewn. i wewn. tym sprawniejsza wentylacja. Do tego dochodzi wiatr, długość przewodów wentylacyjnych i wysokość kominów, dlatego wszelkie algorytmy są o kant du... Czasem działa to, czasem nie... Mam wentylację grawitacyjną z nawietrzakami okiennymi w każdym pomieszczeniu i uważam że w Polsce wentylacja mechaniczna powinna być obowiązkowa, tak jak to ma miejsce np. w Holandii.

To może przy jakiej delcie między temp. zewn. i wewn. projektowana jest wymiana powietrza dla budynków na pobyt ludzi. Załóżmy na jedną osobę przypada wymiana 50m3/h. Przy jakiej delcie jest to obliczane?

Rozumiem że przyjmuje się jakieś przekroje jakieś długości kanałów wywiewnych żeby w określonych warunkach uzyskać te 50m3/h. Skoro WG działa wydajniej lub wcale przy różnej delcie to nasuwa się pytanie przy jakich przekrojach i jakiej delcie da się zapewnić tą wymianę na poziomie załóżmy 50m3/h.

Powraca też moje pytanie co do kratek higrosterowalnych. Skoro jest sztywno ustalona wymiana w zależności od liczby osób i rodzaju pomieszczenia to jak się ma do tego stosowanie kratek higrosterowalnych które zmniejszają lub zwiększaja przepływ w zależności od wilgotności i nie patrzą ile jest osób lub jaki jest rodzaj pomieszczenia.

Edytowane przez olo75

Olo75, google siè klania:

Kanały wywiewne muszą być zaprojektowane i wykonane w taki sposób, aby zapewniały usuwanie powietrza z pomieszczeń zgodnie z wymaganiami normy (przy temperaturze zewnętrznej +12 stopni Celsjusza i temperaturze w pomieszczeniu zgodnej z parametrami obliczeniowymi powietrza wewnętrznego). Skuteczność działania kanałów wywiewnych wentylacji naturalnej zależy od siły ciągu (mierzonej prędkością przepływu powietrza) oraz od wielkości pola przekroju kanału. Z kolei ciąg w kanale wentylacyjnym zależy od warunków naturalnych (różnicy gęstości powietrza wewnętrznego i zewnętrznego) oraz długości kanału. Rolą projektanta powinno więc być określenie wymiarów kanału, zapewniających jego właściwą wydajność.

Przepisy określają minimalną wielkość kanału wywiewnego wentylacji naturalnej. Pole przekroju musi mieć co najmniej 0,016 m2. Należy przy tym pamiętać, że najmniejszy wymiar kanału prostokątnego musi mieć co najmniej 10 cm. W praktyce nie prowadzi się żadnych obliczeń, a wymiary przekroju kanałów przyjmowane są zwyczajowo 14x14 cm lub 14 x 21 cm. Nie uwzględnia się przy tym długości kanałów, która w wypadku mieszkań na ostatniej kondygnacji często jest mniejsza niż 1,5-2 m, a więc nawet przy sprzyjających warunkach nie może zapewnić wymaganej intensywności wentylacji.

W praktyce kanał, który obsługuje toaletę (wymagany strumień usuwanego powietrza - 30 m3/h) powinien mieć co najmniej 2 m długości przy przekroju 14 x 21 cm lub 3 m długości przy przekroju 14 x 14 cm.

Wentylacja.org.pl

Mamy pomieszczenie, +12 stopni na zewnątrz i jedną osobę przebywająca w pomieszczeniu oraz +20 stopni wewnątrz. Załóżmy że norma wymaga wymiany 50m3/h. Kanały wentylacyjne oraz nawiew są tak zaprojektowane. Załóżmy że zostało to sprawdzone doświadczalnie i taka wymiana jest. Teraz mamy to samo pomieszczenie, tą samą jedną osobę ale na zewnątrz temp. jest -10. Pomijam wpływy innych czynników atmosferycznych.

Pytanie o ile % wzrośnie wymiana powietrza przez wentylację?

Tak na szybko jak się pomyliłem to mnie poprawcie

wykorzystując wzór na ciąg kominowy

temp wew. +20 gęstość 1,179kg/m3

zew. +10 gęstość 1,225 kg/m3

zew. -10 gęstość 1,324 kg/m3

h=2m

g=9,81m/s2

dla warunków normowych ciąg = (1,225-1,179)*2*9,81=0,90252kg/ms2

dla war. -10 ciag =(1,324-1,179)*2*9,81=2,8449 kg/ms2

ciąg wzrasta ponad 3 krotnie.

jak ma się to do wzrostu przepływu? też wzrasta 3 krotnie?

Edytowane przez olo75

To jeszcze dla -5 gęstość 1,298kg/m3

ciąg = (1,298-1,179)*2*9,81=2,33478kg/ms2

ciag już przy -5 wzrasta 2,6 krotnie.

Ciekawi mnie dlaczego nikt (jakieś państwo) jeszcze nie zaczął myśleć nad ograniczeniem strat WG przez wzrost ciągu a więc jej wydajności przez jakieś kratki samosterowalne. W skali państwa to są straty ogromne. Chyba że rozwiązaniem była produkcja okien bez nawietrzaków więc jak nie ma nawiewu to wywiew nie wyciągnie więc problem strat rozwiązany.

Edytowane przez olo75