Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc przy wykonaniu podejścia do brodzika

veratoxic

Recommended Posts

Witam. Jak widać na zdjęciu mam źle zrobione podejście do odpływu brodzika. Wykombinowane jest elastyczne złącze jak na zdjęciu ale żeby podłączyć syfon do brodzika musi on być przesunięty w kierunku do ściany o jakieś 2 cm niestety rura elastyczna przeszkadza. Dodatkowo przy montażu do brodzika syfon zostanie podniesiony o jakieś 2 cm do góry. Z rurą odpływową raczej już nic nie da się zrobić, łączy się z kanalizacją jakieś 70 cm dalej pod stelażem. Proszę o rady czy i jak można to wszystko połączyć inaczej...

odpływ1.jpg

Harmonijka to problemy. W karbach szybko osadzi sie tłuszcz (mydło) , do tłuszczu czepią sie włosy i najpóźniej za pół roku będą problemy = zalana łazienka jak się zagapisz. Kombinuj kolankami lub jak pisze MarcinMpos, karbowana rura to zło ( ekipa typu - trzymaj rurę , ja pędzę do kasy!).

W starym domu przerabiałem to, wprawdzie tam były rury żeliwne szorstkie w środku, za to miały pewnie więcej lat niż my razem, czyli pozarastane tłuszczem itp. To oznacza kłopoty ze spływem wody i sztuczki z drutem lub żmijką. Chemia to półśrodek.

Naprawdę są przyjemniejsze sposoby spędzania czasu.

Dla pewności - redukcję wsadza się do odciętej rury w środek?

"wsadzić redukcje 50/40 i podłączyć na 1 lub 2 kolach fi40 syfon"

czy chodziło o 1 lub 2 kolana?

mam wątpliwości tylko czy da się połączyć syfon na sztywno tak żeby był równo i w odpowiedniej wysokości do brodzika...

Edytowane przez veratoxic