egger 25.02.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Witam wszystkich i proszę o radę. Mam do rozgryzienia trudny temat ogrzewania domu mojej teściowej i po kilku dniach zastanawiania się doszedłem do wniosku, że może zapytam ludzi, którzy wiedzą coś więcej niż ja.Coś chcielibyśmy zrobić przed następnym sezonem grzewczym, żeby spać spokojniej Aktualne sytuacja:Dom z początku lat 90-tych. Jakieś 260 m2 na trzech kondygnacjach. Nieocieplony, stolarka drewniana, nieszczelna.W domu mieszka samotnie kobieta > 70 lat.Parter 90 m2 (to tu toczy się życie) 2 pokoje, kuchnia, łazienka, kotłownia.Kotłownia moim zdaniem nie spełniająca żadnych norm. Wąska (jakieś 1.1m), bez okna, nawiewu. W kotłowni stary kopciuch na węgiel."Ogrzewane" są dwie kondygnacje. Spalane jest jakieś 5 - 6 ton węgla na sezon. Efektem tego "ogrzewania" jest temperatura oscylującą w ciągu doby między 10 a 16 stopni (w zależności od pory dnia i miejsca). (a może nawet niżej, nie bywam często)Grzejniki są różne w poszczególnych pomieszczeniach (żeliwo, stal). Ogólnie instalacja już z wyglądu to tragedia.Teściowa nie radzi sobie z paleniem. Boimy się że sobie zrobi krzywdę, lub spali dom (pożar w kotłowni już był) Teściowa ma oszczędności i chce zainwestować. (ocieplenie, zmianę sposobu ogrzewania), tylko co zrobić?W budynku jest gaz. Rozwiązanie 1. Wyburzenie tego klocka i wybudowanie domku 70 m2. Niestety koszty tego rozwiązania zbyt wysokie a i nie byłoby na to zgody. Rozwiązanie 2. - Nowy kocioł węglowy.Ocieplenie budynku.Wymiana stolarki okiennej na parterze.Wymiana obecnego kotła na nowoczesny z podajnikiem. (znalazłem kocioł z podajnikiem z tyłu, który ewentualnie by się zmieścił)Zrobienie nawiewu w kotłowni. Wady rozwiązania: - Nawet nowe kotły chyba nie są tak całkiem bezobsługowe. (Ale ja mieszkam od urodzenie w bloku i mam małą wiedzę) Rozwiązanie 3. -Przejście na gazOcieplenie budynku.Wymiana stolarki okiennej na parterze.Komin dla gazu. Wady rozwiązania: - Dość spory koszt inwestycji.- Nie wiem, czy to bezpieczne. Rozwiązanie 4. - Prąd, piece akumulacyjne.Ocieplenie budynku.Wymiana stolarki okiennej na parterze.Piece tylko na parterze - trudno ustalić zapotrzebowanie. Wady rozwiązania: - Dość spory koszt inwestycji.- Zapewne jednak wyższe koszty ogrzewania, mimo, że ogrzewany będzie tylko parter.Główna zaleta - żona przestanie się bać, że coś się stanie. Powiedzcie, co sądzicie? Może ktoś miał podobne dylematy.Jestem otwarty na wszelkie propozycje (mogą być niestandardowe). Nie trzymam się schematów.Koszt ogrzewania jest ważny, ale w tym wypadku nie jest najważniejszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.02.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 zaizoluj strop i ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.02.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Rozwiązanie 5.Sprzedaż domu z działką i kupno mieszkania (winda, ogrzewanie miejskie i inne plusy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egger 25.02.2018 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 No jest to jakiś pomysł, ale nie przejdzie.Starych drzew się nie przesadza. Poza tym dom, nie jest w atrakcyjnej okolicy, więc i tu koszt byłby znaczny, nawet gdyby się udało sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egger 25.02.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Od tego zamierzam rozpocząć. Ale co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.02.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Moja babcia się przeprowadziła w wieku 85 lat ale spoko, rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuhajbej 25.02.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Brać mamę na zimę do siebie lub wynająć na te zimowe miesiące jakąś kawalerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egger 25.02.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Brać mamę na zimę do siebie lub wynająć na te zimowe miesiące jakąś kawalerkę. Spoko, takie rozwiązania też rozważaliśmy. Ale to wszystko odpada. Teściowa jest osobą niezależną i nie dającą sobą sterować, nie mówiąc już o tym że w mieszkaniu nie wytrzymuje godziny. Biega całymi dniami po polu. (Tutaj pole w znaczeniu i podkarpackim i dosłownym). Może jednak ktoś odniesie się do pomysłu ogrzania części budynku prądem. Pomysł mój jest bardzo świeży, dzisiaj na to wpadłem, wcześniej myślałem raczej o dociepleniu i wymianie pieca. (pomysł nie jest wywołany propaganda rządu). Jestem realistą i liczę się z kosztami, ale czy jest możliwe w miarę poprawne ogrzanie jednej kondygnacji domu prądem. Jak w takim wypadku obliczyć zapotrzebowanie na energię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.02.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dla mnie ogrzewanie nowym piecem gazowym jest bezpieczniejsze niż węglem czy ekogroszkiem. Zabraknie prądu i jak coś nie zadziała, to w piecu wrzątek itdOgrzewanie gazem to również wymiana instalacji na nową, by w obiegu nie było np 300l wody a 50l .Elektryczne piece - a instalacja wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 25.02.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Jak pisałeś Teściowa chce trochę zainwestować. Zamontuj kocioł gazowy taki z WiFi (aby żona wiedziała co u mamy to jeszcze kamerka z WiFi ok 200zł ). Kup grzejniki żeliwne (za grosze bo ludzie wywalają) daj fachowcowi przeliczyć moce grzejników np50/40 zamontuj zawory termostatyczne na pietrze ustawisz 16stopni na parterze 20 + regulator w najczęściej używanym pomieszczeniu i masz spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 25.02.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dla mnie ogrzewanie nowym piecem gazowym jest bezpieczniejsze niż węglem czy ekogroszkiem. Zabraknie prądu i jak coś nie zadziała, to w piecu wrzątek itd Ogrzewanie gazem to również wymiana instalacji na nową, by w obiegu nie było np 300l wody a 50l . Elektryczne piece - a instalacja wytrzyma? i nie zmieniaj na mało litrów jak pisze kolega wyżej do kondensata to nie jest wskazane a ciepło zostaje w chacie dlatego grzejniki o dużej bezwładności (żeliwne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Rozwiązanie 5. Sprzedaż domu z działką i kupno mieszkania (winda, ogrzewanie miejskie i inne plusy). Dokładnie. A jak się upiera przy domu - to po sprzedaży kupić albo wybudować malutki, nowoczesny. Kasy powinno jeszcze zostać. Próba wydzielenia z tego domu tylko kondygnacji do termomodernizacji i wymiany okien to kosztowny i tylko częściowo skuteczny pomysł - nie wiadomo, gdzie czkawką się odbije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Może jednak ktoś odniesie się do pomysłu ogrzania części budynku prądem. Pomysł mój jest bardzo świeży, dzisiaj na to wpadłem, wcześniej myślałem raczej o dociepleniu i wymianie pieca. (pomysł nie jest wywołany propaganda rządu). Pomysł ogrzewania prądem wymaga dobrego odizolowania stosunkowo małej strefy i zamontowania przy grzejnikach gigantycznego bufora jeżeli myślisz o G12as. Tyle, że do istniejącego domu nie wtargasz bufora co ma 2 czy 3m3. A bez tego sporo trzeba będzie grzać w drogiej strefie i będzie dalej drożej, niż gazem. Ta taryfa jest dla nielicznych - dla nowoczesnych domów o niskim zapotrzebowaniu na ciepło (czyli dobra izolacja i rekuperacja) i dużej akumulacyjności (czyli podłogówka z grubymi wylewkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egger 25.02.2018 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Pomysł ogrzewania prądem wymaga dobrego odizolowania stosunkowo małej strefy i zamontowania przy grzejnikach gigantycznego bufora jeżeli myślisz o G12as. Tyle, że do istniejącego domu nie wtargasz bufora co ma 2 czy 3m3. A bez tego sporo trzeba będzie grzać w drogiej strefie i będzie dalej drożej, niż gazem. Zapewne drożej, kwestia ile drożej? Spokojna głowa - bezcenne. Instalacja dla gazu będzie sporo kosztowała, zapewne więcej niż przerobienie elektryki. No ale dokładne odizolowanie parteru się nie uda, więc mówimy ewentualnie o dobrze zaizolowanych ścianach zewnętrznych i słabo z góry i z dołu. Pewnie zgodnie z waszymi sugestiami przemyślę ogrzewanie gazowe ale bez entuzjazmu. Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to zachęcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 25.02.2018 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Teściowa i tak płaci ok 70 zł za to ze ma gaz to trzeba to wykorzystać i masz z głowy tańsze niż ocieplenie chaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.02.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 i nie zmieniaj na mało litrów jak pisze kolega wyżej do kondensata to nie jest wskazane a ciepło zostaje w chacie dlatego grzejniki o dużej bezwładności (żeliwne) Qrka, ciekawa opcja. Na pewno przetestowana? Moje doświadczenia - upadek kotłowni ogrzewającej kilka bloków, przymusowe przejście na ogrzewanie indywidualne. Część ludzi wymieniła całą instalację w mieszkaniach, część tylko "podpięła" piece pod grzejniki żeliwne i stare rury. W domu moich teściów podobnie - najpierw wpięcie pieca gazowego do starej instalacji. Nie pamiętam ile wody było ale wiem, że po roku zmieniono resztę i wody było prawie czterokrotnie mniej. W obydwu przypadkach całkowita wymiana dawała zużycie gazu duuuużo mniejsze. Uważasz, że instalacja na 90m2 parteru jest za mała na kondensat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 25.02.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nie czytasz wszystkiego i ze zrozumieniem.Żeliwne duża bezwładność ale ma dołożyć ma przeliczyć ile potrzebuje mocy grzejników. A ta teza mało wody mało gazu to bzdura ( podłogówek by się nie opłacało montować to dużo wody i olbrzymia bezwładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2018 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Zapewne drożej, kwestia ile drożej? Podaj OZC i pojemność bufora to policzę. Sam koszt zmienny brutto kWh w taniej strefie G12as to ok. 21,50gr. Z gazu z 5-7 gr taniej (zależy jeszcze od sprawności kotła). Zakładając 10MWh (po dobrym wydzieleniu termicznym małej powierzchni) wychodzi jakieś 2150zł dla prądu vs 1500zł dla gazu. Przy założeniu, że 100% ciepła uda się wyprodukować w 8h taniej strefy G12as co jest mało realistyczne i wymagałoby ogromnego bufora którego nie wstawisz bez rozwalania ściany. Przy "zwykłym" buforze licząc 50% grzania w drogiej strefie wyszłoby jakieś 3500zł za prąd do ogrzewania. Ale bez OZC to wróżenie z fusów i nie podejmuję się obrony żadnej z powyższych kwot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egger 26.02.2018 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Podaj OZC i pojemność bufora to policzę. Sam koszt zmienny brutto kWh w taniej strefie G12as to ok. 21,50gr. Z gazu z 5-7 gr taniej (zależy jeszcze od sprawności kotła). Zakładając 10MWh (po dobrym wydzieleniu termicznym małej powierzchni) wychodzi jakieś 2150zł dla prądu vs 1500zł dla gazu. Przy założeniu, że 100% ciepła uda się wyprodukować w 8h taniej strefy G12as co jest mało realistyczne i wymagałoby ogromnego bufora którego nie wstawisz bez rozwalania ściany. Przy "zwykłym" buforze licząc 50% grzania w drogiej strefie wyszłoby jakieś 3500zł za prąd do ogrzewania. Ale bez OZC to wróżenie z fusów i nie podejmuję się obrony żadnej z powyższych kwot. Może wróżenie ale daje mi jakiś pogląd. Różnica 1000 PLN za sezon nie przeraża. Inaczej bym do tego podchodził budując dom dla siebie na 40 lat, a inaczej to trzeba liczyć próbując ułatwić komuś życie na najbliższe 20 lat (optymistycznie). Czy inwestycja w piec+komin+przeróbkę gazu ma sens? Samo zapotrzebowanie będę musiał zgrubnie skalkulować (mogę też się pobawić programem do OZC, już to raz robiłem), ale twoja odpowiedź daje mi jakieś pojęcie. Co do samego bufora ciepła, to czy ktoś wie jak faktycznie pracuje dynamiczny piec akumulacyjne? Czy rzeczywiście jest w stanie oddawać ciepło przez kilkanaście godzin, by ograniczyć korzystanie z droższej taryfy? Ile są w stanie zakumulować ścianki działowe z cegły? Nadal nie wykluczam gazu, ale kusi mnie ten prąd. Jest to niewątpliwie najbezpieczniejszy sposób ogrzewania dla starszej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.02.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Kaizen, często polecasz klimatyzator, ja wiem że to w innych przypadkach, ale czy nie można całkowicie odciąć wyższych kondygnacji od parteru? Nie wiem jakie byłyby tego koszty, na razie tak tylko dumam - gdyby ocieplić strop od wewnątrz, przeorganizować układ pomieszczeń i tę część mieszkalną maksymalnie zmniejszyć, zamykając ją termicznie od reszty budynku? Zastanawiałbym się jedynie nad skutkami całkowitego odcięcia dla wyższych kondygnacji i czy to nie spowoduje gdzieś np. wytrącania się wilgoci i potencjalnie grzybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts