Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz + kominek z płaszczem 16 kW - czy to normalne?

Interoman

Recommended Posts

Drodzy, doświadczeni użytkownicy,

zwracam się z prośbą o opinie i sugestie gdyż osobiście jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy związane z tematyką forum.

Zakupiłem dom w zabudowie bliźniaczej, około 120m, piętrowy. Była już w nim rozprowadzona instalacja grzewcza, wyjścia na kaloryfery + podłogowe ogrzewanie na dole (kuchnia, łazienka, wiatrołap - około 30 m.).

Zdecydowałem się na piec gazowy Ciao Green 25kw, grzejniki Radson Intergra ramo oraz stosunkowo drogi kominek KRATKI Lucy 16 kW z płytowym wymiennikowym ciepła pod schodami (był problem ze znalezieniem miejsca na zbiornik stąd wymiennik.)

Generalnie nie jestem specjalnie zadowolony z mocy kominka.Oczywiście rozumiem, że kominek 16 kW jest słabszy niż piec gazowy 25 KW. Ten drugi w moment rozgrzewa chatę, kominek tak naprawdę nigdy sam nie dał rady,

Na sterowniku przy kominku ustawiłem teraz, że pompy mają się załączać przy 50 stopniach. Tak, żeby faktycznie czuć ciepłe kaloryfery.

Generalnie problem jest w tym, że po uruchomieniu się pomp na podłogę i kaloryfery, temperatura płaszcza spada (co chyba naturalnie) i jest problem, żeby ponownie pompy po spadku tem. się uruchomiły. Jak dorzucę drewna to się włączą przy wzroście, ale za chwilę to samo.

Czy to normalne, że nie da się, żeby palić normalnym drewnem i temperatura po włączeniu pomp rosła? Fakt, drewno nie jest super wysuszone ale brykiet wiele nie zmieniał. Trudno utrzymać działanie pomp chociaż przez godzinę.

Ktoś doradzał, żeby pod oknem kominka zrobić dodatkowe wloty powietrza (jeden główny idzie pod posadzką z dworu do kominka). U góry zabudowy mam 3 wyloty powietrza i generalnie one praktycznie ciepła nie dają.

Co myślicie? Jak spowodować, żeby palenie w kominku faktycznie grzało chatę jak gaz? Dodam, że od 16 września do 2 lutego b.r. zużyłem gazu za około 800 zł i 2,5 m. drewna mieszanego paląć średnio 3 dni w tygodniu po kilka h.

Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi,

Piotr

Co można Tobie odpowiedzieć

Po co ciepłe kaloryfery -dotykasz ich?

Kupiłeś kocioł gazowy z najniższej półki to lepiej było zainwestować ciut więcej w kocioł a nie kominek- kominek jak lubisz ogień trzeba było zwykły zamontować

i trzeba było jak taką wysoką musisz utrzymywać temperaturę kupić mocniejsze grzejniki aby kocioł mógł pracować na niższych tem. a 180 zł na miesiąc za gaz to całkiem dobry wynik bez kominka wyjdzie z 250-300 i nie będziesz miał problemu a jak już masz ten kominek to sobie pal od czasu do czasu a 16KW na 120 m2

to bardzo dużo coś nie tak z chatą albo instalacją

Pozdrawiam.

Co można Tobie odpowiedzieć

Po co ciepłe kaloryfery -dotykasz ich?

nie, ale jesne jest, że kaloryfer musi być ciepły, żeby rozgrzać budę z 19 do 21

Kupiłeś kocioł gazowy z najniższej półki to lepiej było zainwestować ciut więcej w kocioł a nie kominek- kominek jak lubisz ogień trzeba było zwykły zamontować

i trzeba było jak taką wysoką musisz utrzymywać temperaturę kupić mocniejsze grzejniki aby kocioł mógł pracować na niższych tem. a 180 zł na miesiąc za gaz to całkiem dobry wynik bez kominka wyjdzie z 250-300 i nie będziesz miał problemu a jak już masz ten kominek to sobie pal od czasu do czasu a 16KW na 120 m2

to bardzo dużo coś nie tak z chatą albo instalacją

Pozdrawiam.

Doradzała to wszystko instalowała, ten płaszcz wodny z całą instalacją był drogi, liczyłem, że poprzez płaszcz zaoszczędzę sporo na gazie. No ale ten płaszcz jest mało efektywny. Ponawiam pytanie czy to naturalne, że nie da się, żeby temeperatura rosła na płąszczu po uruchomieniu pomp?

Do grzejników nie mam zarzutów, nie ich wina że płaszcz ich nie nagrzewa.

Przepraszam mało wyraźnie napisałem

Ile byś chciał płacić za gaz -jak nie będziesz go zużywać i tak z 600 do 1000 wydasz na opłaty stałe.

Jaką masz pompę i na jaki biegu

Ustaw przepływy inne na grzejnikach (pod głowicą - jeśli to Radson ma zamontowane wkładki Heimeier tam są nastawy przepływu zmień je na takie jakie powinny być tz zmniejsz je i poprawi się.

ale i tak to się nie opłaci gaz wyjdzie taniej bo bezobsługowy i będziesz miał go taniej po przekroczeniu m3.

Pozdrawiam

Przepraszam mało wyraźnie napisałem

Ile byś chciał płacić za gaz -jak nie będziesz go zużywać i tak z 600 do 1000 wydasz na opłaty stałe.

Jaką masz pompę i na jaki biegu

Ustaw przepływy inne na grzejnikach (pod głowicą - jeśli to Radson ma zamontowane wkładki Heimeier tam są nastawy przepływu zmień je na takie jakie powinny być tz zmniejsz je i poprawi się.

ale i tak to się nie opłaci gaz wyjdzie taniej bo bezobsługowy i będziesz miał go taniej po przekroczeniu m3.

Pozdrawiam

Ten gaz naprawdę drogo nie wychodzi, ale jak włożyłem kilkanaście koła w kominek z płaszczem to oczekiwałbym rozsądnej wydajności, szczególnie góry nie grzeje.

Mam 3 pompy Evosta 40/70, na głowicach termo radosnów mam zależnie od pomieszczenia od 3 do 5. Nastawy przepływów? Chodzi o te dwie rurki pod kaloryferem? Czy gdzieś trzeba grzebać w tych białych skrzynkach przy pompach?

Skłaniając się przy takiej instalacji byłem przekonany, że kominek będzie duuużo tańszy od gazu, okazuję się porównywalny nie mając dostępu do darmowego drewna. Wyszło jak wyszło, płaszcz jest zbędny chyba, dół i tak grzeje się od samego kominka.

Instalacja pod schodami do przeróbki. Narysuj strzałki i opisz co gdzie idzie. Brak odpowietrznika na obiegu kominka przy wymienniku. Zawór 3d nie w tym miejscu. Jaką funkcję ma spełniać. Lepiej poszukaj innego wykonawcę bo ten co to wykonał raczej nie wie ci robi. Zawór 3d z pompą na podłogówkę powinien być wpięty między wymiennik a pompą od grzejników.

Instalacja pod schodami do przeróbki. Narysuj strzałki i opisz co gdzie idzie. Brak odpowietrznika na obiegu kominka przy wymienniku. Zawór 3d nie w tym miejscu. Jaką funkcję ma spełniać. Lepiej poszukaj innego wykonawcę bo ten co to wykonał raczej nie wie ci robi. Zawór 3d z pompą na podłogówkę powinien być wpięty między wymiennik a pompą od grzejników.

Taką odpowiedź uzyskałem, Twój post wyslałem im.

"Z tego, co mogę zaobserwować odpowietrznik jest zamontowany prawidłowo tuż przy kominku, w najwyższym punkcie. Co do podłączenia hydraulicznego; układ wykonany jest prawidłowo. Jak przyjedziemy wytłumaczymy jeszcze raz i narysujemy zasadę działania układu. Zawór 3d reguluje temperaturę zasilania na podłogę aby nie szła wyższa temperatura niż 43 stopnie (nastawa zaworu od 20 do 43 stopni) stopni. Poglądowo ma Pan zamontowany termometr na dalszej części nitki.

Co możemy poprawić to podłączenie elektryczne układu, aby piec gazowy załączał ogrzewanie podłogowe, przy okazji zobaczymy co dzieję się z kominkiem(dlaczego nie można podbić temperatury) i postaramy się rozwiązać problem. "

Odpowietrznik może i jest przy kominku ale do wymiennika rury idą pod górkę i stamtąd nie ma którędy usunąć się powietrze, dlatego na rurze zasilającej z kominka powinien być odpowietrznik przy samym wymienniku. Podłączenie po drugiej stronie wymiennika też jest nieprawidłowe. Pompy nie mogą być połączone szeregowo ( jedna tłoczy w drugą). Za wymiennikiem płytowym ma być trojak a do niego podłączone obiegi grzejnikowy i podłogowy. zawór zwrotny na obiegu grzejników powinien być za pompą. Pomaga to również w szybszej wymianie pomp w razie konieczności i czyszczeniu filtra. A cha jeszcze przed pompami powinny być filtry. Coś w tym stylu:

http://www.kominki.org/kominki/plaszcze-wodne-i-dgp/art,1084,wspolpraca-kominka-z-kotlem-grzewczym.html

Tu jest bardziej czytelny schemat:

http://muratordom.pl/eko-murator/ekorozwiazania-dla-domu/kociol-gazowy-kominek-z-plaszczem-wodnym-i-kolektory-sloneczne-w-jednej-instalacji,117_2772.html

Edytowane przez gersik

Kominek o mocy 16 kw nie jest w stanie ogrzać 120 metrów ?? Kpina...

ano kpina...Ten cały dom (blizniak, 120m2) potrzebuje urządzenia grzewczego o mocy maks 8-9kw (to już i tak na wyrost - domyślnie zakładam, że dom jest nowy, bo nie było to powiedziane wprost) - a ma 2 potwory - kocioł gazowy 25kw i kominek 16kw który nie potrafi nagrzać...masakra

A ma ktoś takie wolnostojące? https://kratki.com/pl/oferta/piece-wolnostojace/?b=7 Jak one się sprawdzają?

Ja w starym mieszkaniu miałem takie coś https://4.allegroimg.com/s400/01bade/b5fa1486440085ba2e5dd495d5e4

Kupiłem go wtedy za 1800zł i użytkowałem bezproblemowo przez 3 lata. Oczywiście to wersja budżetowa. Firma jakaś bułgarska chyba PRITY.

Edit: dokładnie to http://allegro.pl/piec-kominkowy-koza-z-plaszczem-wodnym-14k-wegiel-i7155071867.html?reco_id=8e7bc8ed-212a-11e8-aaac-246e96780420

Edytowane przez eliks

• 3 weeks później...

Witam,

Nie wiem jeszcze jak się poruszać po forum , a mam pytanie. Planuję wstawić kominek z płaczem wodnym. Proszę o podpowiedź czy dobrze jest rozplanowana jest instalacja C.O. Dodam, że instalacja wkładu będzie podłączona do instalacji C.O. piecyka gazowego (wpięcie przed rozdzielaczem). Mam nadzieję, że rysunek jest czytelny. Przepraszam za wszelkie nieprofesjonalne określenia

Szkic instalacji: https://drive.google.com/open?id=160...VL6NJ1mTfG1zLE