biesmag 26.02.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Hej wszystkim Szukam porad odnośnie mojego pomysłu na dom i ewentualnych problemów których mogę nie dostrzegać Duży obrazek: link Powyższy projekt bazuje na:: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-mekintoszach-6-m41921d8c69070 Powierzchnia zabudowy 158,48 m2 Powierzchnia podłóg 123,25 m2 Kubatura 841,52 m3 Wysokość budynku 6,73 m Powierzchnia dachu 245,40 m2 P1: Pytanie czy przy takiej liczbie zmian brać projekt czy zamówić indywidualny (inne fundamenty inny strop) - w sumie sporo jest napisane tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342218-Ocena-projektu-rady-dla-zielonoego/page2 ale wciąż się zastanawiam Umiejscowienie na działce: FUNDAMENT P2: XPS + Płyta + styropian EPS ? Ciepła płyta? Mamy szkody górnicze 2 kategorii, działalność nie przewidywana. Czekam na geo i wyniki z odwiertów. P3: Architekt wstępnie zaproponował płytę wkopaną w ziemię na głębokość (nie pamiętam ) potem piach i słupy i znowu płyta - brzmi drogo - czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem? ŚCIANY Powierzchnia ścian zewnętrznych 135,20 m2 Powierzchnia ścian działowych parter 119,30 m2 P4: Ściany o dobrej izolacji akustycznej - nie wiem silka/termalica a może karton gips akustyczny - https://www.ytong-silka.pl/pl/sciany_akustyczne_ytong_silka.php DACH + STROP 2x spadowy Dachówka lub blacha Więźba prefabrykowana wzmocniona w stylu http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_06/wiaz5.jpg Strych na graty także te cięższe które stałyby na środku czegoś (wirtualnie 2 pomieszczenia 3mx5m + hall) P5: Jak takie coś się wykańcza? Płyta osb od spodu, ocieplenie 30 cm, rury od WM, jakieś stelaż aby dać osb na górę? P6: Jak coś to w tym korytarzu czy można dać wtedy styro z rurkami ogrzewaniem i dopiero na to osb aby w odległej przyszłości mogły tam się zrobić 2 mini pokoje na ultra lekkie rzeczy krzesło/biurko/laptop. P7: Czy trzeba dawać ocieplenie na dach P8: A może po prostu strop lany i tradycyjna więźba? STOLARKA Do zrobienia 2x duże 2m fix + 2m okna przesuwne - ciepły montaż. P9: Więcej fixów? P10: Rolety czy żaluzje, + moskitiery - są jakieś systemy? INSTALACJE Ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni Piec Gazowy woda i ciepło Wentylacja mechaniczna (w przedsionku) Elektryka standardowa (puszki na gniazdka z wifi) P11: Elektryka zrobiona tak aby można każde gniazdko sterować - czy to spory narzut? P12: Kanalizacja 50m od działki - planujemy jeszcze jeden dom na działce czy warto zainwestować w takim wypadku w zrobienie tej kanalizacji? ZALETY I WADY - Mała sypialnia - Brak garażu - Duża powierzchnia fundamentu i dachu - Brak zadaszenia przed salonem od południa - Kuchnia nie oddzielona fizycznie - Zabiera ok 50m2 działki więcej niż piętrowy - rozległy - Potrzebna elektryka do ogrzewania + Parterówka + Wiata na auta z przodu (w planach) + Duży strych + Małe straty na komunikację + Duży salon + Duża kuchnia + Duży wiatrołap + Wentylacja mechaniczna + Ogrzewanie podłogowe na całości + Gabinet/garderoba/pralnia/spiżarnia + Duże okna w salonie + Brak szafek wiszących w kuchni + Duży pokój dla dzieci z możliwością podziału + Pergola + Pomieszczenia gospodarcze od północy + Prosta bryła + Prosty dach + Bez kominka + Dwie łazienki z prysznicami + Rozmieszczenie pomieszczeń gospodarczych i użytkowych P13: Ile SSO czegoś takiego? Czy płyta i dach nie zrobią kosmicznych kosztów? Edytowane 27 Lutego 2018 przez biesmag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 wszyscy mieszkańcy w gatkach lub piżamach będą biegać do garderoby by się ubrać? Bo nie widzę szaf w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.02.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 daj większy ten rysunek bo nawet jak go powieszam to nie potrafie nic przeczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biesmag 27.02.2018 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Dorzuciłem link do większej wersji projektu (lol - nie wiedziałem, że z automatu tu takie miniatury wychodzą) Tutaj też dodaje:link Umeblowanie tak bardzo poglądowo wrzuciłem więc mocno się nie sugerujcie... Co do garderoby to tak - u dzieci wrzucę jakieś szafki na ciuchy bardzo skromne ale taki jest zamysł centralnej garderoby. Generalnie tak jak z kąpielą/łazienką - jak bardzo potrzebujesz wyjść ubrany z niej to agregujesz potrzebne rzeczy z garderoby i TADA - jak nie to przemieszczasz się w gatkach - luksus nieposiadania szaf kosztuje Edytowane 27 Lutego 2018 przez biesmag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 27.02.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 To dobra baza na fajny projekt. Ale przemyśl gdzie będą szafy, garderoba itp.Płyta i dobre ocieplenie gwarantują niskie zapotrzebowanie na ciepło, ale tego architekta co tak taką "podwójną" płytę radzi to od razu sobie odpuść. Będzie drogo i z kupą mostków pod ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.02.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Mi się koncepcja bardzo niepodobna, pokoje o proporcjach 1:2 to nieustawne wagony. Długie wąskie korytarze potęgują wrażenie że to pociąg. Pokoje z uskokami moze i metry maja ale kształt kiepski. Co do wielkości pokoi w domku pisałem to wielokrotnie 10-11 m2 to standard w blokach za gierka. A co to jest ta klitka z wiatrołapu 1,47 m2? 4 metrowa garderoba też szału nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.02.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 ... bardzo podoba mi się sformułowanie : " wrzucę jakieś szafki " oraz " luksus nieposiadania szaf kosztuje " ... no pewnie, że kosztuje " Architekt wstępnie zaproponował płytę wkopaną w ziemię na głębokość (nie pamiętam ) potem piach i słupy i znowu płyta - brzmi drogo - czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem? " - spotkałem się z takim rozwiązaniem dla mega trudnych warunków posadowienia obiektu i z wychodnią uskoku w tle. Dziwne natomiast wydaje mi się to, że Architekt proponuje takie rozwiązanie, a nie projektant konstrukcji po przeanalizowaniu Opinii Geotechnicznej, której ( jak piszesz ) nie masz ! Jednym słowem mamy wróżenie z fusów, ale ( podejrzewam ) że niektórzy mają jednak rentgen w oczach i potrafią dostrzec to, czego inni nie widzą ( lub nie chcą zobaczyć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.02.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Z opisu przypomina to fundament skrzyniowy stosowany w budownictwie pod ogromne obiekty tak jak Łukasz pisze na słabych gruntach. Ale kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nadal nie widzę funkcjonalności chodzenia w gaciach po ubrania do centralnej garderoby, zamiast porobić mniejsze garderoby przy pokojach, zapewniające minimum intymności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biesmag 27.02.2018 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Dzięki za wszystkie odp Długie wąskie korytarze W sumie nie są aż tak długie - czy sugerujesz inna bryłę - ewentualnie jak załatwić w parterówce 4 pokoje niegierkowskie (15m2) bo mi się wydaje, że budynek byłby gigantyczny jeśli chcę zachowac obecny salon - masz jakieś ko konkretne projekty na myśli które wciąż realizowały by koncepcję prostej bryły i nieskomplikowanego dachu? Co do wielkości pokoi w domku pisałem to wielokrotnie 10-11 m2 to standard w blokach za gierka No takie są w projektach, ja w sypialni przebywam minimalnie i więcej mi nie potrzeba, a dla dzieci jest troche więcej - w okresie gdy są małe współczynnik wielkości proporcjonalnie jest atrakcyjny a jak są większe to maleje ich przebywanie w domu więc stwierdziliśmy, że jak chcą długo zostać z nami to się musza liczyć z takim dyskomfortem powierzchniowym (albo zmianę w postaci przebudowy bo na strychu wtedy coś zaplanuję, ewentualnie drugi planowany budynek) co to jest ta klitka z wiatrołapu 1,47 m2? Tam miał być gaz + rekuperator ale chyba po prostu to zabuduję czymś lekkim i też będzie ok - ergo klitka zniknie Nadal nie widzę funkcjonalności chodzenia w gaciach po ubrania do centralnej garderoby, zamiast porobić mniejsze garderoby przy pokojach, zapewniające minimum intymności. Intymność vs agregacja ubrań w jednym miejscu - może to ma sens - muszę to przemyśleć. Miałem idealistyczną wizję rezygnacji z wszystkich wielkich szaf i zastąpienie ich master pomieszczeniem - może to błąd Jednym słowem mamy wróżenie z fusów, ale ( podejrzewam ) że niektórzy mają jednak rentgen w oczach i potrafią dostrzec to, czego inni nie widzą ( lub nie chcą zobaczyć ) Trochę tak było - - ale jako laik w temacie myślałem, że będzie gadka w stylu nie wiadomo co w gruncie ale standardowo pierdzielniemy po ewentualnym przygotowaniu ziemi, posypek etc, styro i płytę i zazwyczaj to działa na szkodach. Czekam na papiery i będę dopytywał. Znasz jakieś fajne źródła o płytach na szkodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.02.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Wiesz co kto lubi, ale naprawdę pokój 10 m2 w domu to klita. Wychowałem się w bloku , potem też blok, potem dom i miałem sypialnie 16 m2 wydawała mi sie spora, ale tak wyszło że odm rozbudowałem i mam sypialnie +20 i ta mi sie podoba . Ogólnie z zoną lubimy otwarte przestrzenie , zero wiatrołapów, dziupli po 1,5m2 Garderoba master to tak z 10 m2 by musiała mieć. Mam 6m2 i nie mieszczą się tam wszystkie ubrania 4 osobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 P1-zależy jaka cena gotowca,zmiany przy adaptacji powinny Cię kosztować ok.3tys.zl a i tak musisz ją robić. P2- bardzo dobra koncepcja P3-zmień architekta,ja mam 3 kat. szkód P4-silikat ale nie koniecznie od Xelli P5-mogą być zwykle płyty osb,ale ja nic nie mam bo to tylko strych na graty. P7-8-izolujesz/ocieplasz tylko strop nad parterem,dach zostaw surowy bo myszkom zimno nie przeszkadza. Strop drewniany,tańszy niż lany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nadal nie widzę funkcjonalności chodzenia w gaciach po ubrania do centralnej garderoby, zamiast porobić mniejsze garderoby przy pokojach, zapewniające minimum intymności. Oj tam Elfir...i nie będę rozwijał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 P10-polecam plisy,rolet nie chciałem a żaluzje nie weszły na ramę. P12-kanaliza P13-zależy jak leży ale przedział 120-150tys.zlPłyta nie powinna podrazac bo oszczedzasz na na chudziaku,sciance fundamentowej itp,oczywiście w przypadku więźby taniej będzie tradycyjna ze stropem drewnianym niż wiązary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Czekam na papiery i będę dopytywał. Znasz jakieś fajne źródła o płytach na szkodach? Ja,ja,ja znam.. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5150252&viewfull=1#post5150252 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Arturo - pal licho dwojga dorosłych, ale nastolatki mijające się z mamą w bieliźnie to dramatyczne doświadczenie dla obojga stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.02.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Znasz jakieś fajne źródła o płytach na szkodach? jeśli piszesz o "szkodach" , czy też " czynnikach geologiczno - górniczych " ( idąc za OUG ) - to podstawowym źródłem o płytach jest wiedza i doświadczenie projektanta konstrukcji obiektu ( nie tylko samych fundamentów, ale całego obiektu). Wiedzę ogólną, podstawową - jasne, powinien mieć każdy, ale nie kto inny jak konstruktor będzie odpowiadał za statykę budynku na takiej, a nie innej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Arturo - pal licho dwojga dorosłych, ale nastolatki mijające się z mamą w bieliźnie to dramatyczne doświadczenie dla obojga stron. Nie no jasne,to było w formie żartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.02.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Arturo - pal licho dwojga dorosłych, ale nastolatki mijające się z mamą w bieliźnie to dramatyczne doświadczenie dla obojga stron. A ja odpowiem jako ojciec 2 córek ale napisz o starszej -14 lat - nastąpiła rewolucja seksualna , dla niej chodzenie w bieliźnie po domu to nie jest problem. Mało tego przy koledze również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 01.03.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A ja mam syna bałaganiarza i jakbym miał z nim mieć wspólną garderobę, to by trafiło mnie albo jego. Podobnie, dorastające rodzeństwo i wspólna garderoba, to może być punkt zapalny.Pytanie, ile osób będzie w domu mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts