Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o porady i odp na pytania dotyczące projektu

Recommended Posts

Hej wszystkim

Szukam porad odnośnie mojego pomysłu na dom i ewentualnych problemów których mogę nie dostrzegać

Screen Shot 2018-02-25 at 15.11.55.jpg

Duży obrazek:

link

Powyższy projekt bazuje na::

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-mekintoszach-6-m41921d8c69070

Powierzchnia zabudowy 158,48 m2

Powierzchnia podłóg 123,25 m2

Kubatura 841,52 m3

Wysokość budynku 6,73 m

Powierzchnia dachu 245,40 m2

P1: Pytanie czy przy takiej liczbie zmian brać projekt czy zamówić indywidualny (inne fundamenty inny strop) - w sumie sporo jest napisane tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342218-Ocena-projektu-rady-dla-zielonoego/page2 ale wciąż się zastanawiam

Umiejscowienie na działce:

plan_(3).jpg

FUNDAMENT

P2: XPS + Płyta + styropian EPS ? Ciepła płyta?

Mamy szkody górnicze 2 kategorii, działalność nie przewidywana. Czekam na geo i wyniki z odwiertów.

P3: Architekt wstępnie zaproponował płytę wkopaną w ziemię na głębokość (nie pamiętam ) potem piach i słupy i znowu płyta - brzmi drogo - czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem?

ŚCIANY

Powierzchnia ścian zewnętrznych 135,20 m2

Powierzchnia ścian działowych parter 119,30 m2

P4: Ściany o dobrej izolacji akustycznej - nie wiem silka/termalica a może karton gips akustyczny - https://www.ytong-silka.pl/pl/sciany_akustyczne_ytong_silka.php

DACH + STROP

2x spadowy

Dachówka lub blacha

Więźba prefabrykowana wzmocniona w stylu http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_06/wiaz5.jpg

Strych na graty także te cięższe które stałyby na środku czegoś (wirtualnie 2 pomieszczenia 3mx5m + hall)

P5: Jak takie coś się wykańcza? Płyta osb od spodu, ocieplenie 30 cm, rury od WM, jakieś stelaż aby dać osb na górę?

P6: Jak coś to w tym korytarzu czy można dać wtedy styro z rurkami ogrzewaniem i dopiero na to osb aby w odległej przyszłości mogły tam się zrobić 2 mini pokoje na ultra lekkie rzeczy krzesło/biurko/laptop.

P7: Czy trzeba dawać ocieplenie na dach

P8: A może po prostu strop lany i tradycyjna więźba?

STOLARKA

Do zrobienia 2x duże 2m fix + 2m okna przesuwne - ciepły montaż.

P9: Więcej fixów?

P10: Rolety czy żaluzje, + moskitiery - są jakieś systemy?

INSTALACJE

Ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni

Piec Gazowy woda i ciepło

Wentylacja mechaniczna (w przedsionku)

Elektryka standardowa (puszki na gniazdka z wifi)

P11: Elektryka zrobiona tak aby można każde gniazdko sterować - czy to spory narzut?

P12: Kanalizacja 50m od działki - planujemy jeszcze jeden dom na działce czy warto zainwestować w takim wypadku w zrobienie tej kanalizacji?

ZALETY I WADY

- Mała sypialnia

- Brak garażu

- Duża powierzchnia fundamentu i dachu

- Brak zadaszenia przed salonem od południa

- Kuchnia nie oddzielona fizycznie

- Zabiera ok 50m2 działki więcej niż piętrowy - rozległy

- Potrzebna elektryka do ogrzewania

+ Parterówka

+ Wiata na auta z przodu (w planach)

+ Duży strych

+ Małe straty na komunikację

+ Duży salon

+ Duża kuchnia

+ Duży wiatrołap

+ Wentylacja mechaniczna

+ Ogrzewanie podłogowe na całości

+ Gabinet/garderoba/pralnia/spiżarnia

+ Duże okna w salonie

+ Brak szafek wiszących w kuchni

+ Duży pokój dla dzieci z możliwością podziału

+ Pergola

+ Pomieszczenia gospodarcze od północy

+ Prosta bryła

+ Prosty dach

+ Bez kominka

+ Dwie łazienki z prysznicami

+ Rozmieszczenie pomieszczeń gospodarczych i użytkowych

P13: Ile SSO czegoś takiego? Czy płyta i dach nie zrobią kosmicznych kosztów?

Edytowane przez biesmag

Dorzuciłem link do większej wersji projektu (lol - nie wiedziałem, że z automatu tu takie miniatury wychodzą)

Tutaj też dodaje:link

Umeblowanie tak bardzo poglądowo wrzuciłem więc mocno się nie sugerujcie...

Co do garderoby to tak - u dzieci wrzucę jakieś szafki na ciuchy bardzo skromne ale taki jest zamysł centralnej garderoby. Generalnie tak jak z kąpielą/łazienką - jak bardzo potrzebujesz wyjść ubrany z niej to agregujesz potrzebne rzeczy z garderoby i TADA - jak nie to przemieszczasz się w gatkach - luksus nieposiadania szaf kosztuje :rolleyes:

Edytowane przez biesmag

Mi się koncepcja bardzo niepodobna, pokoje o proporcjach 1:2 to nieustawne wagony. Długie wąskie korytarze potęgują wrażenie że to pociąg. Pokoje z uskokami moze i metry maja ale kształt kiepski. Co do wielkości pokoi w domku pisałem to wielokrotnie 10-11 m2 to standard w blokach za gierka. A co to jest ta klitka z wiatrołapu 1,47 m2?

4 metrowa garderoba też szału nie ma.

... bardzo podoba mi się sformułowanie :

" wrzucę jakieś szafki " oraz " luksus nieposiadania szaf kosztuje " ... no pewnie, że kosztuje :)

" Architekt wstępnie zaproponował płytę wkopaną w ziemię na głębokość (nie pamiętam ) potem piach i słupy i znowu płyta - brzmi drogo - czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem? "

- spotkałem się z takim rozwiązaniem dla mega trudnych warunków posadowienia obiektu i z wychodnią uskoku w tle. Dziwne natomiast wydaje mi się to, że Architekt proponuje takie rozwiązanie, a nie projektant konstrukcji po przeanalizowaniu Opinii Geotechnicznej, której ( jak piszesz ) nie masz !

Jednym słowem mamy wróżenie z fusów, ale ( podejrzewam ) że niektórzy mają jednak rentgen w oczach i potrafią dostrzec to, czego inni nie widzą ( lub nie chcą zobaczyć ) :)

Dzięki za wszystkie odp

Długie wąskie korytarze

W sumie nie są aż tak długie - czy sugerujesz inna bryłę - ewentualnie jak załatwić w parterówce 4 pokoje niegierkowskie (15m2) bo mi się wydaje, że budynek byłby gigantyczny jeśli chcę zachowac obecny salon - masz jakieś ko konkretne projekty na myśli które wciąż realizowały by koncepcję prostej bryły i nieskomplikowanego dachu?

Co do wielkości pokoi w domku pisałem to wielokrotnie 10-11 m2 to standard w blokach za gierka

No takie są w projektach, ja w sypialni przebywam minimalnie i więcej mi nie potrzeba, a dla dzieci jest troche więcej - w okresie gdy są małe współczynnik wielkości proporcjonalnie jest atrakcyjny a jak są większe to maleje ich przebywanie w domu więc stwierdziliśmy, że jak chcą długo zostać z nami to się musza liczyć z takim dyskomfortem powierzchniowym (albo zmianę w postaci przebudowy bo na strychu wtedy coś zaplanuję, ewentualnie drugi planowany budynek)

co to jest ta klitka z wiatrołapu 1,47 m2?

Tam miał być gaz + rekuperator ale chyba po prostu to zabuduję czymś lekkim i też będzie ok - ergo klitka zniknie

Nadal nie widzę funkcjonalności chodzenia w gaciach po ubrania do centralnej garderoby, zamiast porobić mniejsze garderoby przy pokojach, zapewniające minimum intymności.

Intymność vs agregacja ubrań w jednym miejscu - może to ma sens - muszę to przemyśleć. Miałem idealistyczną wizję rezygnacji z wszystkich wielkich szaf i zastąpienie ich master pomieszczeniem - może to błąd :confused:

Jednym słowem mamy wróżenie z fusów, ale ( podejrzewam ) że niektórzy mają jednak rentgen w oczach i potrafią dostrzec to, czego inni nie widzą ( lub nie chcą zobaczyć )

Trochę tak było - :stirthepot: - ale jako laik w temacie myślałem, że będzie gadka w stylu nie wiadomo co w gruncie ale standardowo pierdzielniemy po ewentualnym przygotowaniu ziemi, posypek etc, styro i płytę i zazwyczaj to działa na szkodach. Czekam na papiery i będę dopytywał. Znasz jakieś fajne źródła o płytach na szkodach?

Wiesz co kto lubi, ale naprawdę pokój 10 m2 w domu to klita. Wychowałem się w bloku , potem też blok, potem dom i miałem sypialnie 16 m2 wydawała mi sie spora, ale tak wyszło że odm rozbudowałem i mam sypialnie +20 i ta mi sie podoba :). Ogólnie z zoną lubimy otwarte przestrzenie , zero wiatrołapów, dziupli po 1,5m2 :)

Garderoba master to tak z 10 m2 by musiała mieć. Mam 6m2 i nie mieszczą się tam wszystkie ubrania 4 osobowej rodziny.

Gość Arturo72

P1-zależy jaka cena gotowca,zmiany przy adaptacji powinny Cię kosztować ok.3tys.zl a i tak musisz ją robić.

P2- bardzo dobra koncepcja

P3-zmień architekta,ja mam 3 kat. szkód

P4-silikat ale nie koniecznie od Xelli

P5-mogą być zwykle płyty osb,ale ja nic nie mam bo to tylko strych na graty.

P7-8-izolujesz/ocieplasz tylko strop nad parterem,dach zostaw surowy bo myszkom zimno nie przeszkadza.

Strop drewniany,tańszy niż lany.

Gość Arturo72
Nadal nie widzę funkcjonalności chodzenia w gaciach po ubrania do centralnej garderoby, zamiast porobić mniejsze garderoby przy pokojach, zapewniające minimum intymności.

Oj tam Elfir...i nie będę rozwijał ;)

Gość Arturo72

P10-polecam plisy,rolet nie chciałem a żaluzje nie weszły na ramę.

P12-kanaliza

P13-zależy jak leży ale przedział 120-150tys.zl

Płyta nie powinna podrazac bo oszczedzasz na na chudziaku,sciance fundamentowej itp,oczywiście w przypadku więźby taniej będzie tradycyjna ze stropem drewnianym niż wiązary.

Znasz jakieś fajne źródła o płytach na szkodach?

jeśli piszesz o "szkodach" , czy też " czynnikach geologiczno - górniczych " ( idąc za OUG ) - to podstawowym źródłem o płytach jest wiedza i doświadczenie projektanta konstrukcji obiektu ( nie tylko samych fundamentów, ale całego obiektu).

Wiedzę ogólną, podstawową - jasne, powinien mieć każdy, ale nie kto inny jak konstruktor będzie odpowiadał za statykę budynku na takiej, a nie innej działce.

Arturo - pal licho dwojga dorosłych, ale nastolatki mijające się z mamą w bieliźnie to dramatyczne doświadczenie dla obojga stron.

A ja odpowiem jako ojciec 2 córek ale napisz o starszej -14 lat - nastąpiła rewolucja seksualna , dla niej chodzenie w bieliźnie po domu to nie jest problem. Mało tego przy koledze również.