Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System ogrzewania - ważny wybór

przemty

Recommended Posts

A miało być tak pięknie i prosto... ;)

Czyli jeżeli regulator dam na poddaszu to ewentualnie na dole dowolny termostat?

Jeśli w instalacji mają być zarówno regulator i termostat to ich posadowienie gdzie który jest już obojętne, a regulator na poddaszu jest tylko w przypadku gdy w instalacji nie istnieje żaden inny czujnik pokojowy typu termostat.

O ile kwestię zbyt wysokiej temperatury na piętrze w przypadku opisanym przez Kol. montixe można swobodnie wyregulować za pomocą rotametrów i przez to zrównać ją z poddaszem to przy ograniczonej wydajności pompy i umieszczeniu regulatora na parterze zwiększenie przepływów na poddaszu jest już ograniczone lub nawet nie możliwe.

Kwestia dodatkowego modułu do sterowania zaworami poprzez zamykanie całych obiegów poddasza lub piętra które mają odpowiednią temperaturę jest jakimś wyjściem z tej sytuacji ale jednak losowo zdarzają się sytuację w której spadła temperatura na parterze oraz na poddaszu więc oba obiegi nadal pozostają otwarte.

W kwestii " A miało być tak pięknie i prosto" to Twój pierwszy post był zapytaniem dotyczącym tylko i wyłącznie sterowania instalacji grzewczej oraz typu kotła.

Obie te rzeczy jak mniemam zostały rozwiązane a całość instalacji została zaproponowana tak aby przewidzieć wszelkie możliwości związane z typem i rozwiązań w instalacji grzewczej.

Rozumiem ze Apetyt rośnie w miarę jedzenia ale z racji bardzo ubogiejj wiedzy dotyczącej Twojego domu ograniczającej się do jednego rzutu parteru oraz metrażu żaden z fachowców nie będzie w stanie rozwikłać zagadki i podać złoty środek dotyczący rozwiązań w instalacji grzewczej.

Edytowane przez Mareks77

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli zdecydowałbyś się na kocioł IMMERGAS Victrix i chciałbyś, aby system był napędzany wyłącznie pompą kotła (pod warunkiem, że jej wydatek wystarczy dla twojej instalacji),

to: do kotła dokupujesz dedykowaną płytkę przekaźnikową >> http://grzanieplus.pl/immergas-plytka-przekaznikowa-3-015350.html , do tego przy każdym rozdzielaczu stosujesz zawór kulowy z napedem (zamiast zwykłego ręcznego)>> http://allegro.pl/elektrozawor-kulowy-1-cal-z-silownikiem-napedem-i7130047215.html , ( ja używam wersję 4-przewodową) .

Prz takim układzie jak powyżej Sterownik Car 2 spinam kablem z kotłem tak jak już wcześniej pokazałem. Ale zastanawia mnie do czego mam podpiąć termostat na piętrze oraz z czym spiąć elektryczne zawory kulowe?

No i druga sprawa jakbym dodatkowo dokładał pompkę to gdzie to wsadzić i skąd brać sygnał sterujący?

Powiedz co potrzeba to podam każdą informację..

A czego Ty tak naprawdę oczekujesz ?

Że ktoś zrobi Ci projekt instalacji centralnego ogrzewania zaczynając od przeliczenia zapotrzebowania na ciepło po wszystkich zmianach jeśli takowe jest zawarte w projekcie Biura ARCHON.

Czy tylko i wyłącznie wypowie się że potrzebne będą dwa rozdzielacze z których jeden będzie zawierał prawdopodobnie 7 pętli a drugi może z 5 ale nie ma rzutu poddasza.

Oprócz podłogówki pewnie przydały by się także dwa grzejniki łazienkowe do suszenia ręczników.

Poza tym te dwie sprawy są ze sobą ściśle powiązane gdyż długość i ilość pętli zależy od wyliczonego zapotrzebowania na ciepło budynku.

Oczekuję po prostu przekazu informacji abym bogatszy w przekazaną wiedzę mógł dyskutować ze specjalistami o tym co chcę mieć. Nie oczekuję, że ktoś mi zrobi projekt.

Po prostu chcę się trochę poduczyć w temacie ogrzewania aby być "równorzędnym" w dyskusji z osobami, które pracują przy ogrzewaniach na codzień.

Oczekuję po prostu przekazu informacji abym bogatszy w przekazaną wiedzę mógł dyskutować ze specjalistami o tym co chcę mieć. Nie oczekuję, że ktoś mi zrobi projekt.

Po prostu chcę się trochę poduczyć w temacie ogrzewania aby być "równorzędnym" w dyskusji z osobami, które pracują przy ogrzewaniach na codzień.

Nie ma szans abys był równorzednym dyskutantem z dobrym fachowcem, z marnym mozesz dyskutowac ale nic z tego nie wyniknie. Tak jak niewiele wyniknie z dyskusji na temat automatyki grzewczo sterującej.

Jezeli juz chcesz dyskutowac to na początek zazadaj od instalatora obliczen ozc i projektu podłogówki. Jezeli bedzie wiedział o co go prosisz to bedzie dobrze, a nawet bardzo dobrze i mozesz dalej dyskutowac.

Prz takim układzie jak powyżej Sterownik Car 2 spinam kablem z kotłem tak jak już wcześniej pokazałem. Ale zastanawia mnie do czego mam podpiąć termostat na piętrze oraz z czym spiąć elektryczne zawory kulowe?

No i druga sprawa jakbym dodatkowo dokładał pompkę to gdzie to wsadzić i skąd brać sygnał sterujący?

Podałem ci gotowe rozwiązanie. To tylko jedno z kilku możliwych, ale proste i tanie tak jak chciałeś, i na dodatek z gotowych "klocków". Czy ty w ogóle zadałeś sobie trud kliknięcia w linki które podałem? Jak myślisz po co jest ta płytka? Informacje podstawowe masz podane na stronie sklepu do którego wstawiłem linka, wystarczyło przeczytać i już byś nie musiał się zastanawiać. Można to też zrobić bez dedykowanej płytki, ale widzę, że to nie jest twój "teren" i niepotrzebnie uruchomi ci się komplikator, więc lepiej jeśli zastosujesz gotowe elementy. Zamiast zaworów z napędem mogą być pompy,. Jak chcesz schemat podłączenia płytki i elementów do płytki, to podaj mi swojego maila na PW, bo plik jest za duży do wstawienia na forum.

Tak jak już ci napisali koledzy wcześniej, najpierw musisz mieć projekt ogrzewania, w sensie ilości, długości pętli i zakładane przepływy. Następnie, czy chcesz drabinki w łazience, jeśli chcesz, to czy mają być z rozdzielacza zasilane taką samą temp. jak podłogówka, czy jednak wyższą (co z kolei komplikuje i podraża układ), czy może zamiast tego dasz drabinki z grzałką elektryczną załączaną okresowo bez podłączania do układu hydraulicznego, a może zamiast drabinek dasz grzejnik elektryczny z nadmuchem typu farelka (z wyglądu przypomina klimatyzator) uruchamianym na krótko przed kąpielą? Zaletą takiego rozwiązania opartego na elektryce jest to, że możesz używać także w chłodne dni poza sezonem grzewczym. Jak już będziesz to wiedział, wtedy można dopiero zastanowić się jak finalnie rozwiązać sterowanie i napędzanie układu.

Edytowane przez montixe

Podałem ci gotowe rozwiązanie. To tylko jedno z kilku możliwych, ale proste i tanie tak jak chciałeś, i na dodatek z gotowych "klocków". Czy ty w ogóle zadałeś sobie trud kliknięcia w linki które podałem.................

Nie produkuj się bo to chyba nie ma sensu.

Podaliśmy gotowe rozwiązania ale to nie wystarcza.

Oczekuję po prostu przekazu informacji abym bogatszy w przekazaną wiedzę mógł dyskutować ze specjalistami o tym co chcę mieć.

Kol. przemyt@ Poduczać to się można czytając książki.

Dzisiaj po prostu zaproś do domu dwóch lub trzech instalatorów lub hydraulików niech zrobią Tobie oferty instalacji, jest to w zasadzie niezobowiązujące. Dopiero potem napisz na forum w celu oceny i ewentualnego ulepszenia lub dostosowania instalacji do twoich potrzeb.

Myślę ze to będzie optymalne rozwiązanie.

Edytowane przez Mareks77

Nie ma szans abys był równorzednym dyskutantem z dobrym fachowcem, z marnym mozesz dyskutowac ale nic z tego nie wyniknie. Tak jak niewiele wyniknie z dyskusji na temat automatyki grzewczo sterującej.

Jezeli juz chcesz dyskutowac to na początek zazadaj od instalatora obliczen ozc i projektu podłogówki. Jezeli bedzie wiedział o co go prosisz to bedzie dobrze, a nawet bardzo dobrze i mozesz dalej dyskutowac.

bardzo trafna uwaga. Dodam tylko od siebie, że nawet jak będzie mieć komplet obliczeń i projekt, to jak trafi na wygadanego instalatora, to ten i tak go zapędzi w kozi róg. A nie każdy czas, żeby cały czas szukac i przebierać w instalatorach...

Dzisiaj po prostu zaproś do domu dwóch lub trzech instalatorów lub hydraulików niech zrobią Tobie oferty instalacji, jest to w zasadzie niezobowiązujące. Dopiero potem napisz na forum w celu oceny i ewentualnego ulepszenia lub dostosowania instalacji do twoich potrzeb.

Myślę ze to będzie optymalne rozwiązanie.

to chyba najrozsądniejsza opcja

Gdybyś wcześniej przeczytał odpowiednie wątki, to od dawna byś to wiedział ;)

Dodatkowo tracisz tylko swój czas, zakładając różne wątki na róznych forach - i ludzi, którzy próbują ci pomóc

Słuchajcie, każdą waszą uwagę mam zapisaną, wszystkie linki przeglądałem i także na ich temat mam odnotowane różne rzeczy.

Jeżęli źle odczytywaliście moje wpisy - bo takie odnoszę wrażenia- to przepraszam. Ilość tematów nazwijmy to życiowo-budowlano-służbowych a do tego choroba jakaś się przywlekła sprawiły, że może pewne tematy opisywałem po łepkach a chciałem to jakoś wszystko w jednym czasie ogarnąć.

Dzięki Waszym wpisom naprawdę douczyłem się wielu rzeczy albo jak coś było zbyt ogólnie w moim odczuciu opisane to wiedziałem czego szukać więcej w sieci.

Tak pisałem także na innych forach bo chciałem mieć opinię jak najszerszego grona specjalistów i nie uważam to ani za powód do wstydu, ani że nie było to w porządku do Was. Po to jest internet aby z niego korzystać - wy udzielacie się tutaj ja udzielam się gdzie indziej i jak tylko potrafię to pomagam w dziedzinie w której uważam, że jestem dobry.

Tak więc każdy Wasz pomysł i opinia nie przeszły bez zauważenia po prostu dopytuję także o inne sprawy aby mieć szerszy pogląd na temat i niezapatrywać się tylko na jedno rozwiązanie.

Słuchajcie, każdą waszą uwagę mam zapisaną, wszystkie linki przeglądałem i także na ich temat mam odnotowane różne rzeczy..

Dzięki Waszym wpisom naprawdę douczyłem się wielu rzeczy albo jak coś było zbyt ogólnie w moim odczuciu opisane to wiedziałem czego szukać więcej w sieci.

Zapraszając a następnie zatrudniając w domu instalatora nie dyskutuj z nim o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą ani w kwestii CO nad jednego rozwiązania nad drugim, nie stój także nad nim pilnując aby Ci czegoś czasem nie sknocił, bo jak będzie chciał to i tak to zrobi a wyjdzie to dopiero podczas użytkowania gdy odkręcając kran na parterze zabraknie wody na poddaszu lub jej ciśnienie będzie nie nadające się do użytku.

Zasada jest taka że nie możesz wiedzieć tyle samo ile fachowiec którego wezwałeś bo gdyby tak było to byś go nie wzywał tylko sam to zrobił, więc dyskutując z nim dajesz poznać że naczytałeś się w WUJKU GOOGLU i tyle.

Liczy się prosta rozmowa z której jednoznacznie wyniknie jakie są Twoje wymagania odnośnie instalacji i sterowania.

Narzucanie typu kotła np. Immergas 12 kW jeśli instalator zaproponował Ci Buderusa 24kW itp. mija się z celem gdyż każde swoje potknięcie nawet to nie związane z mocą będzie zwalał właśnie na winę kotła.....BO MÓWIŁEM PANU ŻE BĘDZIE ZA MAŁY

Dowiesz się przy tym różnych dziwnych niewytłumaczalnych historii w które uwierzysz bo DOBRY BAJER NIE JEST ZŁY a jego weryfikacja nie będzie dla Ciebie osiągalna bo to np. nie Ty jesteś 20 lat w branży i widziałeś wiele.

Na dobrą sprawę to przypomnij sobie bo jeżeli budowa szła systemem gospodarczym to przerabiałeś te tematy niejednokrotnie :)

Po przesłaniu przez instalatorów ofert na wykonanie instalacji zamieść na forum nowe zapytanie w którym zamieścisz wymiarowane rzuty z projektu budowlanego i oferty które otrzymałeś a także swoje wymagania zgodne z tymi które przedstawiłeś instalatorom.

Edytowane przez Mareks77

Narzucanie typu kotła np. Immergas 12 kW jeśli instalator zaproponował Ci Buderusa 24kW itp. mija się z celem gdyż każde swoje potknięcie nawet to nie związane z mocą będzie zwalał właśnie na winę kotła.....BO MÓWIŁEM PANU ŻE BĘDZIE ZA MAŁY

Dowiesz się przy tym różnych dziwnych niewytłumaczalnych historii w które uwierzysz bo DOBRY BAJER NIE JEST ZŁY a jego weryfikacja nie będzie dla Ciebie osiągalna bo to np. nie Ty jesteś 20 lat w branży i widziałeś wiele.

Na pewno masz rację ale jeżeli nie będę przekonany do wyboru jaki poleca instalator to na pewno mu narzucę swój produkt.

W końcu instalator z róznych powodów może polecać dany kocioł, niekoniecznie z powodu zadowolenia klienta.

I też nie zawsze to co poleca musi być dobre...

Tak jak piszesz, w czasie budowy nie jedno się słyszało, zaczynając od samych fundamentów - Panie kto Panu takie ławy duże zaprojektował - poszerzone po badaniu geologicznym podłoża, Czyś Pan zgłupiał 10 cm styropianu na fundamenty dawać, 5 cm wystarczy... A do budowy mam firmę - powiedzmy kilku osobową.

Witam i tu Ci "asolt" powiedział prawdę .Jak będziesz grał wszystkowiedzącego to wysłucha Cie albo oleje bo cie skapnie o wujku G....

A jak powiesz o co ci chodzi i co chcesz to ci to wyceni i przedstawi jakie obiegi jakie długie pętle i któe kotły proponuje itd.

Pozdrawiam

Edytowane przez kaju
poprawienie błędu