dervi3 27.02.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam. Mam problem ponieważ mam w domu ogrzewanie gazowe (grzejniki +podłogówka) i jak ustawie na sterowniku na noc temperature stałą 20stopni i nagrzeje się do tej temperatury piec sie wyłącza jednak pompka podłogowa cały czas działa i słychać ją przez co szybciej ochładza się ...Czy orientuje sie ktos jak zrobic zeby po wylaczeniu sie pieca i osiagnieciu temperatury pompka poprostu sie wyłączala .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Która pompa? Nie masz sterowania temperaturą zasilania i powrotu, więc potrzebna stałą praca pompy, żeby dostarczać informacji o aktualnych temperaturach? Dlaczego pompa miałaby szybciej się ochładzać? Pracując grzeje się i jest cieplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 27.02.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 To nie wyłącza się sama jak piec przestanie pracować po pewnym czasie?.Ja mam tak że po wyłączeniu się pieca pompka osobna pracuje przez pewien czas - osobny mechaniczny sterownik. I tak mam problem z podłogówką gdyż nie jest ciepła wg mnie tzn teraz jest w miarę bo piec pracuje przy tych temperaturach ok 11h. Taką mam aktualnie temperaturę a podłoga ma tylko 27 st:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 28.02.2018 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Automatyka kotła powinna ją wyłączyć po jakimś czasie i włączyć tuż przed odpaleniem palnika - albo kocioł ma coś żle ustawione, albo pompa jest podłączona 'na pałę' i działa 24/7/365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 28.02.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jeżeli chodzi cały czas to może ktoś ją włączył na "krótko" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.02.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Brak sterowania pompą od ogrzewania podłogowego.Może to być realizowane przez kocioł ( jeśli posiada taką funkcję) lub dodatkowy moduł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 28.02.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) U mnie w kotle Vaillanta można ustawić tryb "korekta" i wtedy jest tak jak opisujesz. Może masz coś w tym stylu porobione u siebie (nie pisałeś jaki kocioł). Gdybym chciał żeby się wyłączała niedługo po zgaszeniu palnika to tryb "termostat".Da się to osobno ustawiać dla każdego obwodu grzewczego. korekta ma swoje plusy bo są minimalne wahania temperatury podłogi wtedy, ale kosztem tych 10-20 zł za prąd miesięcznie na pompkę. Edytowane 28 Lutego 2018 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts