Przemolend 27.02.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam kolegów, Jestem tu nowy, także wybaczcie jak coś będzie nie tak. Od 2 lat bardzo mocno samodzielnie budujemy swój wymarzony domek. Niedługo bierzemy się za instalacje c.o i c.w.u. Bardzo proszę po podpowiedź na temat grubości ocieplenia pod wylewki. Na innych forach znalazłem info o grubościach styro, jednakże nikt nie podaje wartości lambda . a jak wiadomo można styro położyć 20 cm, ktorego włściwości cieplne są zblizone do styro 10 cm (lambda 30). Mam niewieli miejsca nad posadzką tj ok.8-10cm i nie wiem czy kłaść dobry styro (lambda 30), czy inwestować w płyty pir np. Termano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Szklana kula radzi, żeby przeliczyć OZC dla obydwu wersji i sprawdzić, kiedy $ wydane na PIR będą mniej liczne, niż oszczędności na paliwie do nieznanego jej rodzaju kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 17.03.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 OK - a jak mam na gotowo 18cm:- styropian 10cm(2x5cm),- 6cm wylewki z podłogówką- 2cm gres/drewnoW tym przypadku chyba zostaje tylko jedno rozwiązanie: EPS100 o lambdzie bliskiej 030? Jakiś Austrotherm/Swisspor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts