Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam problem. Budynek z 1997 r . Chcę zrobić gruntowny remont z wymianą wszystkich instalacji i i dobudować garaż . Chcę elektrykę w budynku wymienić . Skrzynka z licznikiem jest w ścianie budynku . Do skrzynki jest przyłącze biegnie pod ziemią od słupa( który jest na mojej działce). Przy okazji remontu wolał bym wymienić też przewód od słupa do skrzynki ( ma on już 20 lat , a planuję kostkę , więc w razie późniejszej awarii trzeba by podjazd ryć...) Tego przewodu z 12 m by było. Jak to wszystko od strony formalnej zrobić ? Na dobudowę garażu będę musiał pozwolenie na budowę załatwiać. Jak to najlepiej przy okazji zrobić ?

To , że kabel ma 20 lat nie znaczy , że jest zły. Sprawdzić trzeba przekrój itd.

Możesz wystąpić o wszelkie zmiany do ZE i oni Ci wyznaczą co i jak trzeba zrobić.

Nie zapomnij o uziemieniach jeśli już będziesz się brał za remont instalacji wewnątrz bo to przeważnie bardzo zaniedbana sprawa.

Jeśli przyłącz jest ok to zgłosić do ZE i wymienić wszystko od licznika do tablicy w domu.

Zależy od wielkości garażu czasem można to podpiąć pod budynek gospodarczy , ale ogranicza cię niewielka powierzchnia.

Słup jest na mojej działce. Z tego słupa kabel wpuszczony w ziemię idzie do budynku do skrzynki z licznikiem. Rozdzielnicę mam w środku . Z protokołu wynika ,że moc przyłączeniowa to 32,2 KW, zabezpieczenie główne 3faz , 50A. . Chcę wymienić kabel do budynku i całą instalację w budynku no i w garażu prąd też oczywiście . Jaki kabel to nie wiem , Nie ja budowałem .

Kolega dalej nie rozumie.

To, co jest od granicy własności/eksploatacji w kierunku zasilania - robi ZE. To, co jest za nią w kierunku Odbiorcy - robi Odbiorca we własnym zakresie. Oczywiście, jeżeli tego wymaga sytuacja (zdjęcie plomb, wyłączenie zasilania) - należy zgłosić do rejonu Energetycznego.

Jeżeli kolega chce wymienić przyłącze będące własnością i na eksploatacji ZE - trzeba za to zapłacić.

Przyłącze elektryczne jest to urządzenie lub zespół urządzeń łączących sieć energetyczną niskiego napięcia z instalacją odbiorczą. W przyłączu znajduje się zabezpieczenie główne obiektu budowlanego oraz układ pomiarowy służący do rozliczeń z Zakładem Energetycznym za dostawę energii elektrycznej. Wartość zabezpieczenia głównego (przedlicznikowego) określona jest w "Warunkach Technicznych Przyłączenia" i uzależniona jest od wysokości mocy przyłączeniowej. Wysokość mocy przyłączeniowej określa wnioskodawca (właściciel obiektu). Na wysokość mocy zamówionej ma wpływ ilość i rodzaj urządzeń (odbiorników) zainstalowanych w obiekcie. Przed określeniem mocy zamówionej warto skonsultować się ze specjalistą od instalacji elektrycznych (projektant, przedstawiciel Zakładu Energetycznego).

Rodzaje przyłączy

Istnieją dwa podstawowe rodzaje przyłączy:

kablowe - nasza instalacja połączona jest z siecią energetyczną kablem podziemnym. Miejscem połączenia instalacji do sieci jest najczęściej złącze kablowo-pomiarowe lub kablowe. Samo złącze (estetyczna skrzynka) usytuowane jest w granicy działki. W takim złączu znajduje się licznik energii elektrycznej oraz zabezpieczenia główne (do których użytkownik nie ma dostępu - są one własnością Zakładu Energetycznego). Złącze może też być umieszczone w murze budynku, jednak większość Zakładów Energetycznych odchodzi od tego rozwiązania.

Przyłącze kablowe można wykonać zarówno z linii kablowej jak i napowietrzanej.

napowietrzne - możliwe do wykonania tylko wtedy, gdy w pobliżu budynku przebiega napowietrzna linia energetyczna. Ze względu na walory estetyczne tego typu przyłącza wykonuje się już bardzo rzadko.

Najdogodniejszym rozwiązaniem jest usytuowane w granicy działki złącze kablowo-pomiarowe, czyli takie, w którym zamontowany jest licznik energii elektrycznej i zabezpieczenia główne. Ma ono tę zaletę, że postawione już na początku budowy zastępuje skrzynkę budowlaną. Dodatkowo umożliwia dokonywanie odczytu stanu licznika podczas nieobecności użytkownika.

Edytowane przez thomyk

Dobra, czyli według definicji u mnie złącze jest w ścianie budynku ( skrzynka z licznikiem i zabezpieczenie główne , nawiasem mówiąc tę skrzynkę bym z chęcią wywalił za ogrodzenie lub wymienił - bo już pordzewiała i nieestetyczna . Do złącza od słupa który jest także na mojej działce idzie przewód w ziemi ( ok 10 m przyłącze . Czyli rozumiem ,że tak jak słup , także i ten kabel jest własnością zakładu energetycznego i nie mogę go wymienić profilaktycznie ??? Jak położę kostkę i za 5 lat prądu zbraknie to kto ponosi koszt za wymianę kabla i naprawę zniszczonego w trakcie wymiany podjazdu ? Rozumiem ,że to co za przyłączem w "moją stronę" mogę sam wymieniać ? Edytowane przez Jamróz

Jak wystąpisz o nowe warunki zasilania to pewnie dostaniesz szafkę na granicy działki. W szafce ZK (złącze kablowe) będzie zabezpieczenie przedlicznikowe, obok w SL (szafka licznikowa) będzie licznik. Dalej czyli od szafek, to jest WLZ (wewnętrzna linia zasilajaca) do budynku czyli już twoja broszka. Cokolwiek oznacza ten wyraz. Słup zostanie, ze słupa ZE położy kabelek do ZK, resztę dostaniesz w warunkach lub wyjaśni ci elektryk wykonujące twoje WLZ i pozostałe instalacje. Edytowane przez Bertha

Tak czy inaczej będzie trochę to kosztowało. U nas nie chcą zakładać zk w granicy działki jak schodzi ze słupa kabel do zk. Wszyscy mają mieć wtedy na słupie zk i amen. Ile się ochodziłem , żeby mi w ogrodzeniu zrobili. Dopiero zgode dostalem jak się zorientowali , że sąsiad będzie się budował za jakiś czas i z mojego złącza będzie również jego zasilanie. Idiotyzm ! Nie interesowało ich nawet , że chciałem sam za to zapłacić.

Rozumiem ,że to co za przyłączem w "moją stronę" mogę sam wymieniać ?
Proszę zajrzeć do umowy przyłączeniowej, umowy o dostarczanie energii elektrycznej lub do warunków technicznych przyłączenia Odbiorcy do sieci energetycznej.

Tam jasno pisze, że gdzie jest ta granica. Inaczej to sobie możemy gdybać itd.

Oczywiście niezależnie od tego, jak masz taką potrzebę, może zostać wymienione wszystko, ale na podstawie nowych warunków technicznych i na koszt Odbiorcy.

Bez zgody ZE nie wolno grzebać "na ich własności"

Na instalacje zawsze patrzy się od strony z której dopływa medium. Przy elektryce to sieć ZE, ZK, SL=licznik, WLZ, tablica rozdzielcza w budynku. Tylko przy kanalizacji jest to odwrotnie (kolektor, przykanalik, granica działki (dalej to twoje przyłącze fi 160), studzienka przed budynkiem, odcinek fi 160 i piony w budynku.