_Adam_ 28.02.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam wszystkich,mam pytanie odosnie ogrzewanego garażu. żona chce aby samochód zimą nie był taki zmarznięty jak sie wsiada i aby róznica tęperatur nie była duż wchodząc z garażu do domu. tylko czytałem trochę i niektórzy twierdzą, że ogrzewany garaż nie jest najlepszy dla samochodu. jak jest u was ? macie ocieplony garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.02.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam wszystkich, mam pytanie odosnie ogrzewanego garażu. żona chce aby samochód zimą nie był taki zmarznięty jak sie wsiada i aby róznica tęperatur nie była duż wchodząc z garażu do domu. tylko czytałem trochę i niektórzy twierdzą, że ogrzewany garaż nie jest najlepszy dla samochodu. jak jest u was ? macie ocieplony garaż? Mam garaż w bryle domu więc i ocieplony. Ogrzewany nie jest. Dziś rano na zewnątrz -14 a w garażu +8. Brama grubości 6 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 28.02.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dla auta ogrzewany garaż to mały problem ale dla twojego portfela to już bedzie cios. Wiesz ile ciepła ci ucieknie po otwarciu bramy podczss wjeżdzania i wyjeżdzania? Garaż powinien być odizolowany od domu, min 5cm styro. Nawet jak troche ciepla z domu ucieknie to tragiedii nie ma. Ja podobnie jak kolega wyżej przy minus -14 C na zewnątrz mam +9 albo +10 w garażu i uważam że to najlepsza temepratura do parkowania auta i nic wiecej mi nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.02.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dokładnie tak cactus. W garażu nie musi być 20 stopni, ważne by było powyżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam_ 28.02.2018 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 o +9/+10 to już dobrze, myślałem, że w garażu będzie ok +2 przy mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam_ 28.02.2018 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 wcześneij myslałem o tym grzejniku własnie zeby w garażu bylo tak na oko +10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarek28 28.02.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 mi proponują zrobić podłogówke w garażu, jest sens? Garaż w bryle budynku dwustanowiskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 28.02.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jak zrobisz podłogówkę w garażu to twoje auto będzie płakać i gnić. Wjedź autem z lodem w nadkolach a potem spada na podłogę i będzie parowało w podwozie a w dodatku jeszcze sól na podwoziu Chyba że dość często zmieniasz auta to nie zauważysz. Mój teściu dwa razy progi w jednym aucie robił w dodatku garaż tylko podgrzewany rurami doprowadzającymi wodę do grzejników które idą po garażu ale temp. to jakieś 10 stopni. Ma teraz kolejne bo w tamtym pojawiły się dziury w podłodze i już widać w tym nowym że też zaczyna go brać ruda. Tylko że mój teść jak przyjeżdża tak wjeżdża do garażu i potem jest jeziorko pod autem. Mój passat stoi na zewnątrz i nie ma żadnego parcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 01.03.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nie ogrzewać garażu. Mam grzejnik i ... nie wiem po co ... nigdy jego nie włączałem. A podłogówka w garażu to byłby już zupełny absurd. W garażu doklejonym do budynku temperatury nie spadają nigdy ... przy mrozach rzędu -15 C w nocy, w garażu zawsze jest 9-10 C. Natomiast argumenty o gniciu aut to jakieś absurdalne relikty z minionej epoki, kiedy to autem jeździło się dożywotnio. Komfort wchodzenia do auta garażowanego o temp 10 C, brak konieczności skrobania szyb - to jest niesamowity komfort ! Niesamowity.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam_ 01.03.2018 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 moja żona cały czas jeczy ze jak wsiada do samochodu w takie mrozy to nie da rady kierownicy dotykać bo taka zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Dla auta ogrzewany garaż to mały problem ale dla twojego portfela to już bedzie cios. Wiesz ile ciepła ci ucieknie po otwarciu bramy podczss wjeżdzania i wyjeżdzania? Garaż powinien być odizolowany od domu, min 5cm styro. Nawet jak troche ciepla z domu ucieknie to tragiedii nie ma. Ja podobnie jak kolega wyżej przy minus -14 C na zewnątrz mam +9 albo +10 w garażu i uważam że to najlepsza temepratura do parkowania auta i nic wiecej mi nie potrzeba. Nie rozśmieszaj kolego. Jak się zrobi dobrze i z głową to nie zrujnuje kieszeni. Ps. a te +9 C to skąd masz ( przecież nie z gruntu tylko stratami z domu grzejesz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Jak zrobisz podłogówkę w garażu to twoje auto będzie płakać i gnić. Wjedź autem z lodem w nadkolach a potem spada na podłogę i będzie parowało w podwozie a w dodatku jeszcze sól na podwoziu Chyba że dość często zmieniasz auta to nie zauważysz. Mój teściu dwa razy progi w jednym aucie robił w dodatku garaż tylko podgrzewany rurami doprowadzającymi wodę do grzejników które idą po garażu ale temp. to jakieś 10 stopni. Ma teraz kolejne bo w tamtym pojawiły się dziury w podłodze i już widać w tym nowym że też zaczyna go brać ruda. Tylko że mój teść jak przyjeżdża tak wjeżdża do garażu i potem jest jeziorko pod autem. Mój passat stoi na zewnątrz i nie ma żadnego parcha. Większych głupot dawno nie czytałem. Mamy kilka aut i podłogówkę w garażu ( w dwu dwustanowiskowych garażach ). )statnio sprzedawałem 14 letnie stilo i jakoś rudej nie było ( kontrola w OSKP ) - ok,10 lat w nieogrzewanych garażach - ostanie 4 w ogrzewanych. W myśl twojej teorii powinien być durszlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.03.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Mam podłogówkę w garażu - nie odpalona ani razu. Brak izolacji pomiędzy garażem a domem sprawia ze przy ciągłych mrozach (nocami -18*C) mimo wszystko nie jest chłodniej niż 5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.03.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Nie rozśmieszaj kolego. Jak się zrobi dobrze i z głową to nie zrujnuje kieszeni. Ps. a te +9 C to skąd masz ( przecież nie z gruntu tylko stratami z domu grzejesz ). Oczywiście, że grzeje "stratami" z domu. I co z tego? Jak będzie ogrzewał dodatkowo garaż, to przecież koszty tego grzania znacznie przekroczą obecne "straty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 05.03.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Wystarczy w silniku zamontować grzałkę elektryczną - każdy elektryk samochodowy powinien to zrobić a kosztuje niewiele. Do tego gniazdko z programatorem i każdego ranka samochód ciepły z nagrzanym silnikiem czeka na odpalenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 05.03.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 surgi22 Sam napisałeś że miałeś10 lat autko pod chmurką a ostatnie 4 w garażu. Ja nie daję przykładu tylko na swoim teściu bo wielu ludzi to powtarza i jest to prawdą. Natomiast ile jest ludzi takich jak ty. Trudno powiedzieć. Ale zapewne dbasz o swoje auto jak ja czy nieliczni i np. wjeżdżając do garażu oklepywałeś auto z nagromadzonego lodu czy śniegu w nadkolach albo tzw. lodowych chlapaczy. Moje auto stoi pod chmurką a i tak nigdy nie wisi na nim żaden chlapacz lodowy natomiast mój teść jak przyjedzie tak wjedzie do garażu i potem jest jezioro pod autem. a teraz sobie wyobraź takie jezioro i ogrzewanie podłogowe w garażu. Idealne środowisko dla rudej. Popatrz się teraz na nowe auta. Wyjeżdżają z salonu i nawet nie ma na podwoziu konserwacji. Värmepumpsägare Zamiast takiego czegoś bo inaczej tego nie mogę nazwać. To już lepiej wydać 300-500 na używane webasto i cieszyć się ciepłą kabiną i rozgrzanym silnikiem do 80 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.03.2018 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 moja żona cały czas jeczy ze jak wsiada do samochodu w takie mrozy to nie da rady kierownicy dotykać bo taka zimna. Zmień auto na takie z ogrzewanym fotelem i kierownicą np. H-CRV (wariant tańszy) lub.... zmień żonę (wariant droższy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Mam podłogówkę w garażu - nie odpalona ani razu. Brak izolacji pomiędzy garażem a domem sprawia ze przy ciągłych mrozach (nocami -18*C) mimo wszystko nie jest chłodniej niż 5*C. Otwierając bramę garażową przy braku izolacji pomiędzy garażem a domem wychładzasz pośrednio cały dom. U mnie może wychłodzić się tynk i pytki. Grzeję garaż w zimie do 14-15C i nie ma dramatu w kosztach ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 surgi22 Sam napisałeś że miałeś10 lat autko pod chmurką a ostatnie 4 w garażu. Ja nie daję przykładu tylko na swoim teściu bo wielu ludzi to powtarza i jest to prawdą. Natomiast ile jest ludzi takich jak ty. Trudno powiedzieć. Ale zapewne dbasz o swoje auto jak ja czy nieliczni i np. wjeżdżając do garażu oklepywałeś auto z nagromadzonego lodu czy śniegu w nadkolach albo tzw. lodowych chlapaczy. Moje auto stoi pod chmurką a i tak nigdy nie wisi na nim żaden chlapacz lodowy natomiast mój teść jak przyjedzie tak wjedzie do garażu i potem jest jezioro pod autem. a teraz sobie wyobraź takie jezioro i ogrzewanie podłogowe w garażu. Idealne środowisko dla rudej. Popatrz się teraz na nowe auta. Wyjeżdżają z salonu i nawet nie ma na podwoziu konserwacji. Värmepumpsägare Zamiast takiego czegoś bo inaczej tego nie mogę nazwać. To już lepiej wydać 300-500 na używane webasto i cieszyć się ciepłą kabiną i rozgrzanym silnikiem do 80 stopni. 10 lat auto było w nieogrzewanym garażu ( sporadycznie pod chmurką) ,od 4 w ogrzewanym. I zdecydowanie więcej wody ze śniegiem było w nieogrzewanym. Przy OP i kratce kanalizacyjnej zimą przy wyjeżdżaniu rano samochód i podłoga suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodor88 05.04.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Pomijając temat samego ogrzewania (którego u mnie nie będzie), czy warto kłaść styropian pod wylewkę? Czy w przypadku jego braku temperatura może znacznie spaść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts