Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w istniejącym domu

TomeK712

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące ogrzewania podłogowego. Mieszkam w Anglii i posiadam tutaj dom wybudowany w nowoczesnej dla brytyjczyków technologii, czyli w najszybszej i najtańszej. Ostatnio wziąłem się za wymianę podwójnych kranów na pojedyczne i montaż zaworów na wężykach, gdyż w tym kraju to wciąż nowość. Ale do sedna.

Obecnie w dwóch łazienkach mam gumoleum ułożone na płycie MDF jak się nie mylę 18mm, przytwierdzonej do drewnianych belek 150x50 rozstawionych co 600mm - i to tyle.

Już od początku myślałem nad położeniem kafli podłogowych, gdyż mam możliwość spokojnie podniesienia posadzki o 6mm. Ostatnio natomiast dopadła mnie myśl o ogrzewaniu podłogowym. I teraz moje pytanie:

Myślałem, aby w płycie MDF, która służy jako posadzka, wyfrezować rowki o głębokości 8mm, prostopadle do belek stropowych, i ułożyć w nich dostępne tutaj w tym rozmiarze rurki i podłączyć pod złącze kaloryfera. Na to ułożyć wcześniej wspomniane płytki.

Jako, że na wyspach nie ma ujemnych temperatur, łazienki znajdują się na 1. i 2. piętrze, podłoga to MDF i wełna mineralna, czy taka przeróbka ma rację bytu?

Proszę o opinię.

Pozdrawiam!

18mm płyty MDF minus rowki 8mm to pozostaje 10mm płyty MDF służącej jako podłoga umieszczonej na legarach 150 x 50 .

Te 10 mm nie jest wystarczającą grubością dla podłogi która w takim przypadku będzie pracowała a więc ciągle się odkształcała itp.

Płytki ułożone na takiej podłodze prędzej czy później ulegną odspojeniom.

Poza tym to żadna rura do ogrzewania podłogowego wodnego nie ma 8mm średnicy a raczej 16mm.

Podwyższenie podłogi o 6mm to rozumiem grubość płytki czyli okładziny.

Jeśli koniecznie chcesz mieć takie rozwiązanie to pomysłem jest ogrzewanie podłogowe elektryczne którego maty grzejne zatopione są w kleju do płytek.

Tak czy inaczej przy rozstawie belek 600mm przed ułożeniem kafli należało by pogrubić płytę MDF układając na niej drugą warstwę płyty najlepiej OSB o grubości przynajmniej 10mm