Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu z papą

tinjap

Recommended Posts

Hej

Jako że noszę z zamiarem zadeskować więźbę i pokryć ja papą chciałbym poradzić sie jak przygotować ten etap aby później podczas docieplenia pianką nie było problemów.

Czytałem, że membrana powinna iśc pod deski ale czy to dotyczy każdej pianki?

Czy lepiej membrane dać bezpośrednio na krokwie, na to łaty i deskowanie czy dopiero później membranę od środka poddasza?

Czy lepsza pianka otwarto czy zamknięto komórkowa? (izolacja akustyczna i termiczna)

Dziękuję

Jaką rolę miałaby spełniać ta membrana?

Piana OK - lambda podobna do wełny, przepuszcza parę wodną. Tym się izoluje połacie.

ZK niby fajna lambda. Ale to też hydroizolacja więc jej położenie na drewnie nie służy mu. To można dać na fundament czy na chudziaka. Na połaci to tylko problemy - klik. No i cena "trochę" zaporowa. Zresztą, przeliczając na U przgrody, to i OK niewiele taniej wychodzi.

Jaką rolę miałaby spełniać ta membrana?

Przy pianie OK przepuszczanie wilgoci w szczelinę -"komin" pod deskowaniem

lambda podobna do wełny

tak, ale sporo szczelniejsza, niestety droższa

ZK niby fajna lambda. Ale to też hydroizolacja więc jej położenie na drewnie nie służy mu

Myśałem że w przypadku wentylacji mechanicznej jest bez znaczenia jej zamknięta struktura.

Przy pianie OK przepuszczanie wilgoci w szczelinę -"komin" pod deskowaniem

A po co, skoro OK przepuszcza parę?

Myśałem że w przypadku wentylacji mechanicznej jest bez znaczenia jej zamknięta struktura.

Dla oddychania ludzi - nie ma znaczenia. Ale z drewnem (więźba i deskowanie) będzie kłopot. O ile zrobić przestrzeń pod deskowaniem da się, to krokwiom jak umożliwisz wentylację?