tinjap 28.02.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 HejJako że noszę z zamiarem zadeskować więźbę i pokryć ja papą chciałbym poradzić sie jak przygotować ten etap aby później podczas docieplenia pianką nie było problemów.Czytałem, że membrana powinna iśc pod deski ale czy to dotyczy każdej pianki? Czy lepiej membrane dać bezpośrednio na krokwie, na to łaty i deskowanie czy dopiero później membranę od środka poddasza?Czy lepsza pianka otwarto czy zamknięto komórkowa? (izolacja akustyczna i termiczna) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jaką rolę miałaby spełniać ta membrana? Piana OK - lambda podobna do wełny, przepuszcza parę wodną. Tym się izoluje połacie.ZK niby fajna lambda. Ale to też hydroizolacja więc jej położenie na drewnie nie służy mu. To można dać na fundament czy na chudziaka. Na połaci to tylko problemy - klik. No i cena "trochę" zaporowa. Zresztą, przeliczając na U przgrody, to i OK niewiele taniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 28.02.2018 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jaką rolę miałaby spełniać ta membrana? Przy pianie OK przepuszczanie wilgoci w szczelinę -"komin" pod deskowaniem lambda podobna do wełny tak, ale sporo szczelniejsza, niestety droższa ZK niby fajna lambda. Ale to też hydroizolacja więc jej położenie na drewnie nie służy mu Myśałem że w przypadku wentylacji mechanicznej jest bez znaczenia jej zamknięta struktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Przy pianie OK przepuszczanie wilgoci w szczelinę -"komin" pod deskowaniem A po co, skoro OK przepuszcza parę? Myśałem że w przypadku wentylacji mechanicznej jest bez znaczenia jej zamknięta struktura. Dla oddychania ludzi - nie ma znaczenia. Ale z drewnem (więźba i deskowanie) będzie kłopot. O ile zrobić przestrzeń pod deskowaniem da się, to krokwiom jak umożliwisz wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 28.02.2018 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 A po co, skoro OK przepuszcza parę? tak, ale nad nią są deski i szczelna papa więc gdzie wilgoć by uchodziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Tam, gdzie ma otwartą drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 28.02.2018 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 ciekawa teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2018 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Skoro przemieszcza się przez piankę w kierunku papy, to czemu nie miałaby się przemieszczać w niej tak samo, jak w tej pustce, co chcesz ją robić nad membraną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 01.03.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 przemieści się ale w końcu cała pianka nasiąknie tą wilgocią a mokry material to kiepski izolator. To tak według mojej logiki , może sie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.03.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Na deski pianka ZK. Bez żadnej szczeliny. Pianka nie przepuszcza pary więc nie będzie wilgoci na deskach. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts