Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie dobrze docieplonego nowego domu 90m2

mariobrk

Recommended Posts

Witam,

Proszę o opinię na temat wyboru najlepszego i sensownego wariantu ogrzewania tzn.

1. CO - 100% podłogówka-KABLE i jakiś grzejnik akumulacyjny w lazience, CWU- zestaw solarowy z buforem lub zasobnikiem + w razie konieczności dogrzanie grzałką?

2. CO - kocioł elektryczny+zestaw solarowy z buforem+100% podłogówka - WODNA i jakiś grzejnik niskotemperaturowy w łazience?

Chciałbym dodać że wyleczyłem sie juz chyba z pompy ciepła

• 2 weeks później...

Witam,

Dlaczego nie chce Pan zastosować pompy ciepła? W przypadku powietrznej pompy ciepła koszty inwestycyjne nie będą na tak wysokim poziomie, jak przy zastosowaniu gruntowych pomp ciepła. W ofercie marki Buderus znajdują się powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm, które posiadają jeden z najwyższych współczynników COP na rynku wynoszący 5,1. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny regulator HMC 300 z możliwością zastosowania regulatora pokojowego oraz ma wbudowany moduł internetowy, pozwalający na sterowanie pompą za pomocą smartfona. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Proszę o opinię na temat wyboru najlepszego i sensownego wariantu ogrzewania tzn.

Kable + bojler elektryczny + G12 (ewentualnie z rozszerzeniem w albo as).

Chyba, że możesz dostać dopłaty. To zacznie się inna rozmowa. A jak dopłaty w przyszłości będą - to dołożysz PV (nie do ogrzewania, ale na potrzeby bytowe).

Grzejnik raczej zbędny, jak przemyślisz i dasz odpowiednio grubą wylewkę. Możesz za to dać kable jeszcze w warstwie kleju pod płytkami, dla efektu ciepłej podłogi czy na szybkie dogrzanie gdyby w czasie drogiej strefy było za zimno.

Solary mają tę wadę, że nie dostarczą Ci zimą potrzebnej ilości ciepła, a latem będziesz miał jego nadmiar i problem z przechowywaniem (chyba, że planujesz basen). Jak zamontujesz PV, to będziesz miał akumulator w postaci zakładu energetycznego o sprawności 80% i będziesz mógł odebrać to produkując ciepło zimą. A nawet jak to się zmieni, to nadmiar prądu łatwiej zagospodarować niż gorącą wodę w upały.

• 2 weeks później...
Witam,

Proponuję wyłącznie gęsto ułożoną klasyczną podłogówkę + dobrze wydajny kocioł. Jeśli jest gaz to on będzie najwygodniejszy, a i w małym domu koszty nie powinny zwalać z nóg. Jeśli nie ma gazu to proponuję wybrać dobry, mały i cichy kocioł na pellety. Pracy będzie mało, a koszty grzania całkiem przyjemne.

Jedyna modrość jaką tu widzę to gęsta podłogówka.

Jak dla mnie klasyczna podłogówka plus grzałka/kospel + klima.

Edytowane przez kulibob

A dlaczego gęsto?

Powinno być w pomieszczeniach z największym obciążeniem jak najgęściej, w pozostałych większy rozstaw żeby nie trzeba było tłumić przepływów, zwiększać nierównomierności ogrzania podłogi i żeby nie zwiększać oporów instalacji.

Witam,

1. CO - 100% podłogówka-KABLE i jakiś grzejnik akumulacyjny w lazience, CWU- zestaw solarowy z buforem lub zasobnikiem + w razie konieczności dogrzanie grzałką?

2. CO - kocioł elektryczny+zestaw solarowy z buforem+100% podłogówka - WODNA i jakiś grzejnik niskotemperaturowy w łazience?

Chciałbym dodać że wyleczyłem sie juz chyba z pompy ciepła

Zamiast solarow panele PV, mniej kłopotów a prąd masz do wody i grzania, przy bilansowaniu 1/2 rocznym rozwiązanie jest lepsze.

Jak dla mnie klasyczna podłogówka plus grzałka/kospel + klima.

Mam niewiele większy dom i podobny zestaw: Podłogówka + bufor z wężownicą CO + klima, jeszcze nie mieszkam, ale ten sezon dogrzewałem podczas wykańczania i już wiem że to był słuszny wybór (pomimo, że jeszcze mam G11, niedługo będę mógł zmienić na G12 i będzie jeszcze taniej)

Też z pompy ciepła wyleczyłem się licząc kiedy wyrównają mi się koszty w porównaniu z "czystym prądem" i czytając o problemach jakie nieraz dotykają użytkowników pomp. U mnie nie ma za dużo się co popsuć, a jak by się popsuło wszystko jestem w stanie sam zdiagnozować i naprawić niewielkim kosztem (poza klimą).

Edytowane przez sylwekr

Jak gęsto niższa Tz zawsze lepiej jakby przejść na pompkę. Wszędzie mam co 10cm i jest ok. Tylko minimalnie za długie pętle mam.

@fotohobby w błoto to jest gaz :lol2:

Wszedzie masz co 10, czyli w wiekszosci pomieszczen wywaliles niepotrzebnie pieniadze - bo to zagęszczenie nie ma najmniejszego wplywu na Tz.

A wystarczylo pomyslec, policzyc...

Gość Arturo72
Witam,

Proponuję wyłącznie gęsto ułożoną klasyczną podłogówkę + dobrze wydajny kocioł. Jeśli jest gaz to on będzie najwygodniejszy, a i w małym domu koszty nie powinny zwalać z nóg. Jeśli nie ma gazu to proponuję wybrać dobry, mały i cichy kocioł na pellety. Pracy będzie mało, a koszty grzania całkiem przyjemne.

jprd :D

Gość Arturo72
Też z pompy ciepła wyleczyłem się licząc kiedy wyrównają mi się koszty w porównaniu z "czystym prądem" i czytając o problemach jakie nieraz dotykają użytkowników pomp.

5 sezon grzewczy kończy się,w porównaniu do prądu i łącznie z cwu oszczędzam ok.6000kWh*5=30000kWh czyli już ok.9000zl.

Zostaly 2 lata ;)

5 sezon grzewczy kończy się,w porównaniu do prądu i łącznie z cwu oszczędzam ok.6000kWh*5=30000kWh czyli już ok.9000zl.

Zostaly 2 lata ;)

Wszystko zalezy od zużycia,(im większe tym szybszy zwrot) jak i różnicy w kosztach inwestycyjnych. U mnie wg obliczeń wychodziło prawie 20 lat....Ale jeszcze nie mieszkam więc się okaże, i jeśli się pomyliłem to zainwestuję kiedyś w pompę lub w panele fotowoltaiczne.

Edytowane przez sylwekr

Gość Arturo72
Wszystko zalezy od zużycia, im większe tym szybszy zwrot. U mnie wychodziło prawie 20 lat....

20 lat ? To chyba ta pompa była ze złota tym bardziej,że bufor jest drogim inwestycyjnie sposobem na ogrzewanie prądem...

Gość Arturo72
Nie polemizujmy, już nie raz czytałem Twoje wypowiedzi i nie staraj się też mnie przekonać że tylko Ty masz rację.

Mam jedynie zamiar poznać fakty bo ciekawi mnie ta złota pompa i 20 lat.

Zatem chwsl się ;)

Gość Arturo72
Dom 90 m2 dobrze ocieplony, można ogrzać za wartość 2 - 2,5 tony peletu na zimę. Wszystko zależy od wydajności urządzenia grzewczego. Ta bardzo dobra opcja.

Nie rób sobie jaj kolego.

Dom 90m2 dobrze ocieplony na ogrzewanie zużyje ok.3000kWh co daje ok.1000zl bez komina,bez kotłowni,bez syfu w domu i bez bawienia się w palacza.

Wystarczy ustrojstwo za 2,5tys.zl..

A w duże mrozy będzie potrzebował jedynie ok.3kW mocy grzewczej A nie parowozu 18kW...

Edytowane przez Arturo72

Wszedzie masz co 10, czyli w wiekszosci pomieszczen wywaliles niepotrzebnie pieniadze - bo to zagęszczenie nie ma najmniejszego wplywu na Tz.

A wystarczylo pomyslec, policzyc...

?? /od kiedy rozstaw niema wpływu na Tz?? Przy tym rozstawi wszystko jest ok dolna łazienka ma krótszą pętle i jest cieplejsza. Góra jest cieplejsza bo drugi obieg to panele a tylko ona jest w płytkach. Nigdzie nie duszę przepływów wszędzie idzie 1,5l dolna łazienka 1,5-2l. Łącznie 16 pętli. Co bymnie zrobił to najważniejsze że nie mam gazu:)

Dom 90 m2 dobrze ocieplony, można ogrzać za wartość 2 - 2,5 tony peletu na zimę. Wszystko zależy od wydajności urządzenia grzewczego. Ta bardzo dobra opcja.

Ja swój grzeję 2 tonami ekogrochu 24MJ przy raczej standardowym ociepleniu 28/20/12. Więc jak ktoś ma grzać 90m2 2-2,5tony to dom jest spier a nie dobrze ocieplony.