Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

cześć,

Rozważam ogrzewanie domu gazem ziemnym (mam gaz na działce), nowy dom, dobrze ocieplony, podłogówka po całości. Instalator sugeruje zrobienie powietrznej pompy ciepłej, koszt niby podobny, odpada przyłącze gazu i stałe koszty na rzecz PGNiG. Czy możecie powiedzieć co o tym myślicie. Jakoś do tej pory brałem pod uwagę tylko zasilanie gazem (kocioł jednofunkcyjny 24KW, zasobnik 120L, cyrkulacja). i pytanie co z CWU?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie twierdzę że instalowanie powietrznej PC wyjdzie taniej. Do tej pory spotkałem się z podejściem, że taką pompę montuje się jako drugie tj. uzupełniające źródło ciepła. Przyznam, że gaz jest dla mnie pewniejszym system ogrzewania niż samodzielnie działająca powietrzna PC. W szczególności w taki dniach jak teraz, gdy za oknem mamy -13 lub lepiej. Ale w sytuacji gdy ma się kocioł kondensacyjny współpracujący z podłogówką, to montaż powietrznej PC nie wydaje mi się uzasadniony ekonomicznie.

Gość Arturo72
cześć,

Rozważam ogrzewanie domu gazem ziemnym (mam gaz na działce), nowy dom, dobrze ocieplony, podłogówka po całości. Instalator sugeruje zrobienie powietrznej pompy ciepłej, koszt niby podobny, odpada przyłącze gazu i stałe koszty na rzecz PGNiG. Czy możecie powiedzieć co o tym myślicie. Jakoś do tej pory brałem pod uwagę tylko zasilanie gazem (kocioł jednofunkcyjny 24KW, zasobnik 120L, cyrkulacja). i pytanie co z CWU?

Pozdrawiam

Instalator ma rację.

Fajne porównanie:

Wracając do pierwszego postu - czytając fora, to człowiek niczego by nie kupił, bo zawsze ktoś będzie z czegoś niezadowolony, komuś się psuje to a innemu tamto :D

Teraz koszty w moim przypadku, bo jestem w temacie na bieżąco

Gaz-

przyłącze +skrzynka - 2550

od przyłącza do PG - 1000 (jak sam wykopię rów to tylko koszt materiału by był)

projekt - ZERO, robi to tandem KB/architekt w ramach umowy

piec dwufunkcyjny kondensat ,samodzielny montaż - 8000

komin (rura dwuścienna,specjalna dachówka przelotowa, daszek) samodzielny montaż - 500

12 050pln

PC p-w. Trzy zapytania o oferty w moim rejonie (południe lubuskiego)

20 - 22 000 za kompletny montaż. Tańsze LG droższy Panasonic. Dochodzą do tego obowiązkowe u wszystkich przeglądy coroczne przez okres 5 lat trwania gwarancji, ale tego nie liczmy.

Zatrzymując się w tym punkcie, niecałe 10k różnicy, mniej mojej pracy - pompa OK.

Dodam do tego,że rachunki za ogrzewanie i cwu przy gazie będą o ok.100% wyższe niż przy pompie (1kWh 0,10:0,20),zależnie ile Wasz dom potrzebuje tych kWh robi to konkretną sumę.

Przeglądy nie są obowiązkowe.

Reszta to kalkulator.

A i dodam do tego,że ogrzewanie prądem będzie tańsze niż gazem biorąc pod uwagę koszt inwestycji/koszt eksploatacji.

Także jeszcze raz,kalkulator w rękę i do dzieła :)

Gość Arturo72
Piec ok 4 tys + 2,3 tys przyłącze + 1-2 tys instalacja wewnętrzna. Pompca ciepła powietrze woda za 8 -10 tys? Wyślij linka.

Srata tata...

Wyżej masz realne koszty systemu grzewczego na gaz a nie wydumane...

Ja napiszę mój koszt. Mam własny zbiornik na propan.

Zbiornik + przyłącze + projekt + kierbud + UDT 10tyś

Kocioł 3700zł Victrix 12kw

Komin 350zł sam podłączyłem

Hydraulik 500zł

Pierwsze uruchomienie 350zł

Zbiornik mogę odsprzedać aktualnie czekam na przyłącze gazu ziemnego, ale widzę że nie opłacać się będzie przyłączyć.

Pompa ciepła wycena zaczynała się od 27tyś. Ogrzewam na parterze 130m2 + 40m2 poddasze. 100% podłogówki.

Sam mam gaz na działce, za to w projekcie domu brak projektu gazu.

Wycena gazu do domu:

2000 zl podlaczenie gazowni pod ogrodzenie

2000 zl doprowadzenie z ogrodzenia do domu

1000 zl rozprowadzenie po domu

2000 zl projekt, kierownik budowy i inne papiery

Kociol Vaillant plus kotlownia 14 tyś

Rura do wypuszczenia spalin(nue musi być komin) 200 zl

Całość 21 200 zl

Koszt ogrzewania wg OZC 1800 zl

Pompa ciepła pw Samsung

Pompa z montażem 16 tyś

Kotlownia 4 tyś

Całość 20 tyś

Koszt ogrzewania wg OZC 850 zł

Plusy gazu:

-grzanie cały dzień bo cena taka sama

Minusy:

-cena gazu

-trzeba podpisywać umowę płacić abonament itp

Plusy pompy ciepła:

-tania eksploatacja

-brak formalności bo i tak prąd mamy

-brak przeglądów kominiarskich

Minusy:

-żeby było tanio grzanie w taniej taryfie

-żeby było tanio powinna być wszedzie podlogowka.

Patrząc na OZC koszt uzytkowania pompy to 50% ceny gazu,koszt przeglądów identyczny, awaryjność?Nie slyszalem zeby komuś się pompa zepsuła, a piece gazowe psują się bardzo czesto.(ale to pewnie dla tego że na 100 piecy gazowych pewnie 5 to pompy:-) )

Dodatkowym plusem w przyszlosci może być fotowoltaika, i dotacje które pozwolą kupić panele za grosze.

Dla mnie wybór prosty.

I są to koszt prawdziwe a nie naciagane w stronę co mi bliżej.

Oczywiście że mozna kupić tani piec ze zbiornikiem cwu za 6 tyś wtedy kotlownia wyjdzie koło 8-9 tyś, można też kupić LG za 10 tyś i kotlownia na pompie wyjdzie kolo 16-18 tys.

Kociol Vaillant plus kotlownia 14 tyś

.

.

.

I są to koszt prawdziwe a nie naciagane w stronę co mi bliżej.

.

:lol: :lol:

A co tak biednie? Dlaczego nie 24 kzł ??

:no:

Oczywiście że mozna kupić tani piec ze zbiornikiem cwu za 6 tyś wtedy kotlownia wyjdzie koło 8-9 tyś, można też kupić LG za 10 tyś i kotlownia na pompie wyjdzie kolo 16-18 tys.

Tylko, ze roznice miedzy kotlem za 4 a za 12tys sa znwczaco mniejsze, niz miedzy pompą samsunga a LG.

Koszt mojej kotlowni z kotlem to 6.5 tys zlotych...

Edytowane przez fotohobby

W zeszlym roku pytałem się 3 miejscowych hydraulikow o piec Immergas to patrzyli na mnie jak na wariata, wszyscy okoliczni.jadą na Vaillancie, Viesmannie i Wolfie, instalatora Immergasa trzeba by było ściągać z Krakowa.

Kolega do domu 150 m2 za piec Vaillanta zaplacil 12 tyś, o resztę nie pytalem bo stwierdziłem że oszalał.

Hydraulik co robił mi instalacje wycenil mi piec z kotłownia na 14 tyś, na dobrych materiałach ale bez zlotych rurek.

U mnie piec, zasobnik, komin przez sciane, sterownik 5850 zł + hydraulik 500 + 1200 zł części do hydrauliki pieca. Projekt + kierownik 600 , kominiarz 150 zł. Przyłącz 2300 +1100 od skrzynki do domu i trochę w domu (miałem zaraz za ścianą).

Rozumiem że w niektórych miejscach w Polsce fachowcy za wykop i położenie 10 m żółtego plastiku załączonego metalowymi rurami biorą po 3000 Ale to jest czyste zdzierstwo i tyle. Nie trzeba się zgadzać na pierwszą lepszą ofertę i wcale piec za 4 tys nie będzie gorszy od tego za 10. Ważne żeby serwis był na miejscu

Jak mówisz o syfie to nie masz pojęcia o czym gadasz.

Jeśli gaz zestawisz z każdym możliwym źródłem ogrzewania to wypada jako ostatni.Może poza śmieciuchem i peletem ale takie rzeczy to skreśliłbym na starcie.

Patrze pod kosztem inwestycji, eksploatacji i komfortu.

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
Jak mówisz o syfie to nie masz pojęcia o czym gadasz.

Jeśli gaz zestawisz z każdym możliwym źródłem ogrzewania to wypada jako ostatni.Może poza śmieciuchem i peletem ale takie rzeczy to skreśliłbym na starcie.

Patrze pod kosztem inwestycji, eksploatacji i komfortu.

Prawda :)

To jak juz sobie sam odpowiedziales to zrob jak uwazasz a bedziesz zadowolony.

Nikt za ciebie decyzji nie podejmie... a po co masz zyc w strachu przed mrozem :)

Interesuje mnie jak pompa pw działając jako jedyne źródło grzewcze będzie się sprawdzać w praktyce przy większych mrozach. Przyznam, że możliwość uniezależnienia się od pgnig jest kusząca.