Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

U mnie gmina zwraca koszt przyłącza gazu i dokłada do kotłowni w sumie 5200 zł wiec długo się nie zastanawiałem co wybrać.

Jeśli ktoś ma gaz blisko działki i koszt przyłączenia nie jest wysoki to wybór jest prosty.

Budujecie domy za 400-500 tys zł a dla oszczędności 500 zł w skali roku niektórzy latają z węglem/drewnem/brykietem lub kombinują żeby grzać tylko w taniej taryfie.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

23,2 parter

22 góra sypialnie

Ja siedzę w t-shirt i krótkich porach i jak ktoś mówi że 21 to komfort :) może tak ale trzeba się ubrać. Tz w największe mrozy nie przekroczyło 30*C piętro 38*C praca na termostatach histereza 0,1*C.

Przy 21,5 (tak ustawione na sterowniku) chodzę bez koszulki. Każdy indywidualnie odczuwa temperaturę otoczenia.

Z mazowieckiego znam jedną osobę z dofinansowaną PC. Z tego co mi sama przyznała, dofinansowanie za papierologię w większości wzięła firma, a cena końcowa wyszła prawie jak bez dofinansowania.

Jestem z mazowieckiego i otrzymałem dofinansowanie, koszt mojej instalacji po odliczeniu dotacji to 17438,49 zł z PC Panasonic SDC 7KW Split 1F zasobnikiem 250 litrów wraz z robocizną i całym potrzebnym osprzętem. Dofinansowanie w moim przypadku wyniosło 25% - 5812,83 zł.

Wcześniej walnąłem grubego babola w policzeniu ceny gazu, źle przyjąłem wartość opałową.

Przeliczyłem teraz wg aktualnego cennika PGNIG i dystrybucji PSG, Ceny uśrednione ze wszystkich regionów w kraju dla taryfy W2.1:

opłaty stałe 17,88 zł/miesiąc brutto

opłaty zmienne 0,1586 zł/kWh brutto

Przy rocznym zapotrzebowaniu 10000 kWh cena za kWh wynosi 0,18zł/kWh brutto, przy założeniu 100% średniej sprawności kotła.

Podobną kalkulację zrobiłem dla prądu, wg aktualnej taryfy PGE (energia i dystrybucja), średnia cena dla kraju ze wszystkich regionów.

G11

opłaty stałe 16,88 zł/mc brutto

opłaty zmienne 0,586 zł/kWh brutto

G12

opłaty stałe 19,86 zł/mc brutto

taryfa dzienna 0,688 zł/kWh brutto

taryfa nocna 0,315 zł/kWh brutto

G12w

opłaty stałe 20,42 zł/mc brutto

taryfa dzienna 0,770 zł/kWh brutto

taryfa nocna 0,322 zł/kWh brutto

Dla porównania ciepłownia w moim mieście przy mocy przyłączeniowej 10kW to koszt:

abonament 83,94 zł/mc brutto

energia 0,169 zł/kWh brutto

co przy rocznym zużyciu 10000 kWh daje cenę 0,269 zł/kWh.

Wracając do powietrznej PC, żeby cokolwiek policzyć trzeba założyć jakieś proporcje zużycia pomiędzy taryfami. Tanie godziny w taryfie G12 to około 40% czasu w tygodniu, w G12w około 60% czasu. Nie bawiąc się w akumulację i grzejąc "online" proporcje i tak będą korzystniejsze, bo w nocy zwykle jest zimniej, coś tam można na sterowniku poustawiać, itp, więc w taryfie G12w spokojnie można z 70% zapotrzebowania pokryć w taniej taryfie. W G12 trzeba by już akumulację lepiej przemyśleć - nie będę tego liczył, policzę tylko dla G12w.

Ale trzeba jeszcze założyć jakieś zużycie na inne cele. Ja mieszkając w bloku (4 osoby) zużywam średnio około 200 kWh/mc, do tego jeszcze 80 kWh/mc na gotowanie (w postaci gazu), mieszkając w domu z PC gotowałbym na prądzie i jeszcze ze 70kWh (100 W) doszło by na obsługę (pomp/wentylatorów) w różnych instalacjach. Razem ze 350 kWh/mc i zakładam, że ze 70% tego w droższej taryfie, bo największe zużycie chyba wieczorami (a na pewno po godz. 15, kiedy wszyscy wracają z pracy czy szkoły).

Bez PC w G11 zapłaciłbym 2663,76 zł/rok, w G12w wyszłoby 2914,56 zł/rok (70/30%). Tą różnicę 250,80 zł/rok (w sumie niewiele) trzeba wliczyć jako koszt używania PC.

Zostaje do policzenia tylko energia zużyta przez PC, tylko jeszcze kwestia COP-u.

Tu wiadomo, że sprawa jest bardzo indywidualna, w każdym budynku wyjdzie inaczej i w każdym sezonie inaczej, ale porównywanie instalacji działających w rzeczywistych warunkach (różne budynki, sezonowe zapotrzebowania, urządzenia, instalacje, temperatury zewnętrzne) nie pozwala wyciągnąć sensownych wniosków. Trzeba mieć na uwadze, że im cieplejszy budynek i niższe zapotrzebowanie na energię tym niższy będzie średnioroczny COP pompy powietrznej. Jest tak dlatego, że skraca się sezon grzewczy i pompa mało pracuje w sezonie przejściowym, kiedy na zewnątrz jest jeszcze stosunkowo ciepło i COP wychodzi wtedy niezły. Ponadto maleje udział grzania do 35 st.C a ilość energii na potrzeby CWU (55-60 st.C) nie zmienia się, a więc jej udział rośnie - zaniża to COP, ale koszty ogrzewania i tak są niższe niż w budynku zimniejszym o wyższym COP. Przerzucenie grzania na noc i akumulacja też obniża COP, bo na zewnątrz zimniej a wewnątrz cieplej. Ponadto na wzrost COP ma wpływ przewymiarowanie mocy PC (grzałki załączają się w niższych temperaturach). Więc ten wysoki osiągany COP nie koniecznie jest powodem do zadowolenia, bo może znaczyć, że inwestor za bardzo zaoszczędził na izolacji budynku, albo przesadził z mocą urządzenia, więc nie wiem czy można tu mówić o rozwiązaniu optymalnym. Albo ma się termos, niższy COP ale niższe koszty grzania, albo wyższy COP i wyższe koszty ogrzewania (roczne), bo większe SZE. W drugim przypadku lepiej wygląda tylko przeliczenie ceny za kWh, ale optymalizować trzeba całkowity koszt roczny a nie jednostkową cenę energii.

Jak robiłem symulacje dla różnych budynków (ale w miarę ciepłych) na danych godzinowych statystycznego roku meteorologicznego, to średni COP wyszedł na poziomie nieco powyżej 3. Z kolei w badaniach rzeczywistych instalacji mówi się, o średnich wartościach ok. 2,9. Więc przyjmijmy wartość 3,0 jako w miarę sensowną.

Przy SZE = 10000 kWh potrzebujemy 3333,3 kWh energii elektrycznej dla PC, to daje:

w taryfie dziennej 1000 kWh x 0,770 zł/kWh = 770 zł

w taryfie nocnej 2333,3 kWh x 0,322 zł/kWh = 751,32 zł.

Razem z kosztem przebywania w innej taryfie niż G11 wychodzi 1772,12 zł / 10000 kWh = 0,177 zł/kWh.

Gaz jest po 0,18 zł/kWh. W perspektywie 20 lat to daje jakieś 400zł oszczędności.

Natomiast gdyby w 100% mieścić się z PC w taniej taryfie (i nie obniżyłoby to COP-u) wyszłoby 0,132 zł/kWh, ale to mało realne (i jakieś niecałe 10 tys. oszczędności w ciągu 20 lat). Jedynie przy dużych i zimnych budynkach, o dużych potrzebach energii do ogrzewania i stosunkowo niskim zapotrzebowaniu na CWU można by myśleć o niższych wartościach, tyle że chyba taniej jest je ocieplić.

Krótko mówiąc nie rozstrzygniemy czy gaz czy powietrzna PC jest bardziej opłacalna, każdy musi sobie własny przypadek policzyć, decydujące będą nakłady inwestycyjne i koszty serwisu, ale i tak różnice będą mało istotne w dłuższej perspektywie i zapewne przeważą względy inne niż ekonomiczne (dostępność mediów, hałas, itp).

Ja będę się budował w zabudowie szeregowej i wykluczam powietrzną PC ze względu na hałas, mogę się podłączyć do ciepłowni ale wychodzi drogo, sensowny wydaje się gaz (jest w ulicy).

Rozważam jeszcze zrobienie instalacji płaszczyznowej pod PC, ale na początku grzanie prądem z buforem (wyjdzie nieznacznie drożej od ciepłowni ale bez kosztów węzła i przyłącza - ok. 20 tys.), a po kilku latach jak konto się zapełni zrobić gruntową PC z odwiertami, wiem - nie opłaca się przy dzisiejszych kalkulacjach, ale jak energia zdrożeje to kto wie. A przecież za te 20-30 lat to emeryturę będę miał (ale tylko teoretycznie). Zamiast tych 20 tys. w węzeł cieplny wrzucić, miałbym już odwierty pionowe, a kilka lat po wybudowaniu domu te 30 tys. na gruntową PC może i bym wyskrobał. Za prąd płaciłbym w tym czasie tylko kilka stów rocznie więcej niż za ciepłownię, a duży bufor przydałby się również dla gruntowej PC.

A może nie filozofować, podłączyć gaz i mieć wszystko w d..., kto wie czy człowiek emerytury dożyje. Ładowanie ponad 30k zł w "ubezpieczenie" od wzrostu cen energii może nie mieć sensu.

Edytowane przez SzymonKc

Nie znam nikogo kto miałby płytę z 15cm betonu. U mnie jest 25cm betonu B25 ...

15cm to jest styropianu pod płytą i 10cm na płycie.

Piszę o dodatkowych inwestycjach bo ciągle dom na płycie fundamentowej z 30cm ociepleniem pod płytą , z 25cm grubości płytą grzewczą , wybudowany z silikatów , z bardzo dobrym ociepleniem (z 30cm styropianu wszędzie lub wełny) ciagle nie jest STANDARDEM wśród budowanych domów ..

Nowe domy jakie widziałem mają głównie zwykłe fundamenty z 10-15cm max styropianu , na ścianach max 20cm ,w stropie max 30cm. Budowane głównie z gazobetonu lub porothermu na grube spoiny , z montażem okien na zwykłą pianę a WM to zbyteczny wydatek i bezsens dla wielu ..

I takie domy nie są dostosowane do grzania tylko w II taryfie , czyli WIĘKSZOŚĆ budowanych domów ...

Tych co są w 100% przystosowane do grzania tylko w II taryfie i gwarantują IDEALNIE taką sama temperaturę powietrza i podłogi przez całe 24 godziny jest mały odsetek.

Wielu tych co grzeje tylko w II taryfie przyznaje się że "akceptują" spadki temperatury powietrza nawert do 1 stopnia ..

Jak komuś to odpowiada to ok ..

Obserwuje tematy o pc i chyba to jest kluczowe..Sam ,nie posiadajac wuedzy buduje z porothermu plus 15cm styro.W podlodze 12cm styro plus wylewka,podłogowka po calisci.Mam gaz przy działce.Wg mnie nie mam za duzego wyboru.Pompa ciepla zje za dużo pradu do takiego normalnego donu.I ciekawa jest tez rozbieznosc pomiedzy forum,a rzeczywistoscia.Moj magik od wykonczeniowki ma gruntowa i twierdzie,ze ponad 5tys na rok za prad.Inny znajomy wlasnue demontuhe pompe pw,poniewaz nie dawala rady przy mrozach.Wiec przy normalnych domach co wybrac?

Obserwuje tematy o pc i chyba to jest kluczowe..Sam ,nie posiadajac wuedzy buduje z porothermu plus 15cm styro.W podlodze 12cm styro plus wylewka,podłogowka po calisci.Mam gaz przy działce.Wg mnie nie mam za duzego wyboru.Pompa ciepla zje za dużo pradu do takiego normalnego donu.I ciekawa jest tez rozbieznosc pomiedzy forum,a rzeczywistoscia.Moj magik od wykonczeniowki ma gruntowa i twierdzie,ze ponad 5tys na rok za prad.Inny znajomy wlasnue demontuhe pompe pw,poniewaz nie dawala rady przy mrozach.Wiec przy normalnych domach co wybrac?

Twój magik od wykończeniówki pewnie wie co mówi , taki dom jak Twój , czyli pewnie z 350 m2 z tymi izolacjami może , może jak najbardziej ,,nastukać " 5K rachunków za energię w przypadku PC G-W

Nie mam PC

Ja mam normalny dom porotherm, 20 cm białego, podłoga 9 grafit+3biały, dach 28. Dupy nie urywa. Może WM+reku to jeszcze nie jest standard, ale to aż tak wiele nie daje.

Sterownik w tegoroczne największe mrozy pokazywał na CO i CWU średnią 3kW. Więc troch sobie nie wyobrażam jak PC mogłaby nie dać rady lub grzejąc nawet z cop-2 miałbym mieć jakieś kosmiczne rachunki.

Pompa ciepła właśnie jest do normalnego domu, Do dobrze ocieplonego jest grzałka.

Edytowane przez kulibob

Mam powietrzną PC od roku i powiem szczerze że teraz zrobiłbym już gaz. Ogrzewanie wprawdzie wychodzi jakieś 500zł rocznie mniej niż bym grzał gazem ale wolalbym tyle dopłacać. Pompa to jednak hałas i to wielkie pudło na działce, u mnie niedaleko tarasu bo inaczej się nie dało.

Sąsiad najbliższy, który dopiero sie wprowadza już sie dopytywał czy ta pompa to tak cały rok będzie szumiała... no będzie tyle że rzadziej. Także jest taniej ale nie lepiej.

Gruntowa jest cichsza ale koszt jest zabujczy cokolwiek by tutaj ludzie nie wymyslali w postach.

Tyle ode mnie.

Wcześniej walnąłem grubego babola w policzeniu ceny gazu, źle przyjąłem wartość opałową.

Przeliczyłem teraz wg aktualnego cennika PGNIG i dystrybucji PSG, Ceny uśrednione ze wszystkich regionów w kraju dla taryfy W2.1:

opłaty stałe 17,88 zł/miesiąc brutto

opłaty zmienne 0,1586 zł/kWh brutto

Przy rocznym zapotrzebowaniu 10000 kWh cena za kWh wynosi 0,18zł/kWh brutto, przy założeniu 100% średniej sprawności kotła.

Podobną kalkulację zrobiłem dla prądu, wg aktualnej taryfy PGE (energia i dystrybucja), średnia cena dla kraju ze wszystkich regionów.

G11

opłaty stałe 16,88 zł/mc brutto

opłaty zmienne 0,586 zł/kWh brutto

G12

opłaty stałe 19,86 zł/mc brutto

taryfa dzienna 0,688 zł/kWh brutto

taryfa nocna 0,315 zł/kWh brutto

G12w

opłaty stałe 20,42 zł/mc brutto

taryfa dzienna 0,770 zł/kWh brutto

taryfa nocna 0,322 zł/kWh brutto

Dla porównania ciepłownia w moim mieście przy mocy przyłączeniowej 10kW to koszt:

abonament 83,94 zł/mc brutto

energia 0,169 zł/kWh brutto

co przy rocznym zużyciu 10000 kWh daje cenę 0,269 zł/kWh.

Wracając do powietrznej PC, żeby cokolwiek policzyć trzeba założyć jakieś proporcje zużycia pomiędzy taryfami. Tanie godziny w taryfie G12 to około 40% czasu w tygodniu, w G12w około 60% czasu. Nie bawiąc się w akumulację i grzejąc "online" proporcje i tak będą korzystniejsze, bo w nocy zwykle jest zimniej, coś tam można na sterowniku poustawiać, itp, więc w taryfie G12w spokojnie można z 70% zapotrzebowania pokryć w taniej taryfie. W G12 trzeba by już akumulację lepiej przemyśleć - nie będę tego liczył, policzę tylko dla G12w.

Ale trzeba jeszcze założyć jakieś zużycie na inne cele. Ja mieszkając w bloku (4 osoby) zużywam średnio około 200 kWh/mc, do tego jeszcze 80 kWh/mc na gotowanie (w postaci gazu), mieszkając w domu z PC gotowałbym na prądzie i jeszcze ze 70kWh (100 W) doszło by na obsługę (pomp/wentylatorów) w różnych instalacjach. Razem ze 350 kWh/mc i zakładam, że ze 70% tego w droższej taryfie, bo największe zużycie chyba wieczorami (a na pewno po godz. 15, kiedy wszyscy wracają z pracy czy szkoły).

Bez PC w G11 zapłaciłbym 2663,76 zł/rok, w G12w wyszłoby 2914,56 zł/rok (70/30%). Tą różnicę 250,80 zł/rok (w sumie niewiele) trzeba wliczyć jako koszt używania PC.

Zostaje do policzenia tylko energia zużyta przez PC, tylko jeszcze kwestia COP-u.

Tu wiadomo, że sprawa jest bardzo indywidualna, w każdym budynku wyjdzie inaczej i w każdym sezonie inaczej, ale porównywanie instalacji działających w rzeczywistych warunkach (różne budynki, sezonowe zapotrzebowania, urządzenia, instalacje, temperatury zewnętrzne) nie pozwala wyciągnąć sensownych wniosków. Trzeba mieć na uwadze, że im cieplejszy budynek i niższe zapotrzebowanie na energię tym niższy będzie średnioroczny COP pompy powietrznej. Jest tak dlatego, że skraca się sezon grzewczy i pompa mało pracuje w sezonie przejściowym, kiedy na zewnątrz jest jeszcze stosunkowo ciepło i COP wychodzi wtedy niezły. Ponadto maleje udział grzania do 35 st.C a ilość energii na potrzeby CWU (55-60 st.C) nie zmienia się, a więc jej udział rośnie - zaniża to COP, ale koszty ogrzewania i tak są niższe niż w budynku zimniejszym o wyższym COP. Przerzucenie grzania na noc i akumulacja też obniża COP, bo na zewnątrz zimniej a wewnątrz cieplej. Ponadto na wzrost COP ma wpływ przewymiarowanie mocy PC (grzałki załączają się w niższych temperaturach). Więc ten wysoki osiągany COP nie koniecznie jest powodem do zadowolenia, bo może znaczyć, że inwestor za bardzo zaoszczędził na izolacji budynku, albo przesadził z mocą urządzenia, więc nie wiem czy można tu mówić o rozwiązaniu optymalnym. Albo ma się termos, niższy COP ale niższe koszty grzania, albo wyższy COP i wyższe koszty ogrzewania (roczne), bo większe SZE. W drugim przypadku lepiej wygląda tylko przeliczenie ceny za kWh, ale optymalizować trzeba całkowity koszt roczny a nie jednostkową cenę energii.

Jak robiłem symulacje dla różnych budynków (ale w miarę ciepłych) na danych godzinowych statystycznego roku meteorologicznego, to średni COP wyszedł na poziomie nieco powyżej 3. Z kolei w badaniach rzeczywistych instalacji mówi się, o średnich wartościach ok. 2,9. Więc przyjmijmy wartość 3,0 jako w miarę sensowną.

Przy SZE = 10000 kWh potrzebujemy 3333,3 kWh energii elektrycznej dla PC, to daje:

w taryfie dziennej 1000 kWh x 0,770 zł/kWh = 770 zł

w taryfie nocnej 2333,3 kWh x 0,322 zł/kWh = 751,32 zł.

Razem z kosztem przebywania w innej taryfie niż G11 wychodzi 1772,12 zł / 10000 kWh = 0,177 zł/kWh.

Gaz jest po 0,18 zł/kWh. W perspektywie 20 lat to daje jakieś 400zł oszczędności.

Natomiast gdyby w 100% mieścić się z PC w taniej taryfie (i nie obniżyłoby to COP-u) wyszłoby 0,132 zł/kWh, ale to mało realne (i jakieś niecałe 10 tys. oszczędności w ciągu 20 lat). Jedynie przy dużych i zimnych budynkach, o dużych potrzebach energii do ogrzewania i stosunkowo niskim zapotrzebowaniu na CWU można by myśleć o niższych wartościach, tyle że chyba taniej jest je ocieplić.

Krótko mówiąc nie rozstrzygniemy czy gaz czy powietrzna PC jest bardziej opłacalna, każdy musi sobie własny przypadek policzyć, decydujące będą nakłady inwestycyjne i koszty serwisu, ale i tak różnice będą mało istotne w dłuższej perspektywie i zapewne przeważą względy inne niż ekonomiczne (dostępność mediów, hałas, itp).

Ja będę się budował w zabudowie szeregowej i wykluczam powietrzną PC ze względu na hałas, mogę się podłączyć do ciepłowni ale wychodzi drogo, sensowny wydaje się gaz (jest w ulicy).

Rozważam jeszcze zrobienie instalacji płaszczyznowej pod PC, ale na początku grzanie prądem z buforem (wyjdzie nieznacznie drożej od ciepłowni ale bez kosztów węzła i przyłącza - ok. 20 tys.), a po kilku latach jak konto się zapełni zrobić gruntową PC z odwiertami, wiem - nie opłaca się przy dzisiejszych kalkulacjach, ale jak energia zdrożeje to kto wie. A przecież za te 20-30 lat to emeryturę będę miał (ale tylko teoretycznie). Zamiast tych 20 tys. w węzeł cieplny wrzucić, miałbym już odwierty pionowe, a kilka lat po wybudowaniu domu te 30 tys. na gruntową PC może i bym wyskrobał. Za prąd płaciłbym w tym czasie tylko kilka stów rocznie więcej niż za ciepłownię, a duży bufor przydałby się również dla gruntowej PC.

A może nie filozofować, podłączyć gaz i mieć wszystko w d..., kto wie czy człowiek emerytury dożyje. Ładowanie ponad 30k zł w "ubezpieczenie" od wzrostu cen energii może nie mieć sensu.

Wszystko super tyle że grubego babola walnąłeś nie tylko w liczeniu kosztów gazu ale o kosztach uzytkowania PC i dalej ciągniesz teoretyczne wywody nt. pompy ciepła podając zawyżone koszty 0,177 / kWh (co go gazu się nie wypowiem bo nie używam) w porównaniu do 0,18 /kWh za gaz - wygląda to na przekonywanie na siłę że pompa się nie opłaca, a po co?

Trochę wcześniej miałeś podane dane z rzeczywistego zużycia gdzie koszt mieści się w granicach 0,10-0,12 / kWh przy pompie PW (i są to akurat moje koszty przy taryfie G13 przy zachowaniu bardzo wysokiego komfortu) - i niech to posłuży każdemu zainteresowanemu do wyciągnięcia sobie osobistych wniosków.

Powinno to raczej wyglądać tak:

0,10-0,12 - koszt kWh przy pomie ciepła

0,18 - koszt kWh przy gazie (Twoje wyliczenia)

Widziałeś gdzieś abym pisał że gaz się nie opłaca? To to tylko dane do rozważenia w odniesieniu do indywidualnych kosztów instalacji, okresu eksploatacji i całej masy innych zmiennych- jeden się zdecyduje na gaz a drugi będzie grzał PC - byle była satysfakcja z dokonanego wyboru.

Nie mam PC

Ja mam normalny dom porotherm, 20 cm białego, podłoga 9 grafit+3biały, dach 28. Dupy nie urywa. Może WM+reku to jeszcze nie jest standard, ale to aż tak wiele nie daje. .

WM + rekuperator stosuje się po to aby mieć ciągłe świeże powietrze w domu i stałą wymianę powietrza i mozliwie najniższe straty ciepła wynikające z wentylacji.

Większość domów jakie znam w okresie jesień/zima nie mają ŻADNEJ wentylacji , bo nawiewników nie mają i jedynie "wietrzą" dom ale też nie za długo "bo zimno wieje" ...

Więc nie mają żadnej wentylacji ...

nawiewników nie używają , bo .. wieje i wychładza dom ..

Ci co nie mają wentylacji mogą mieć nawet mniejsze zużucie ciepła niż ci co mają nawet WM z rekuperaotrem ..

Obecnie pompa to nie jest jakiś kosmiczny wydatek. Można mieć pompe + kompletnie wyposażoną kotłownię za około 20tys.

Koszty w nowym domu , budowanym według obecnym norm też nie będą wysokie.

U mnie od 01.09 do końca lutego poszło na CWU + CO prąd za około 700zł . W domu około 22,4 stopnia ..

A jaki hałas generuje pompa ciepła niegruntowa?

Chodzi mi o wrażenia, np. w porównaniu do pralki, lodówki a może wiertarki...

Czy slychać ją w domu gdy jest ustawiona na zewnątrz przy ścianie domu?

Tez jestem ciekaw.Do czego mozna porownac taki halas i czy slychac go w domu.!

Bez przesady - w domu nie będzie słychać - pompa to nie traktor. Nie mam PC, ale z wypowiedzi ludzi, którzy ją mają, głośność można porównać do chodzącej zamrażarki.

1:54

Nie wiem czy to dobre porównanie - w bloku mam klimatyzację i jednostka zewnętrzna jest wg. mnie w cicha. Jak ktoś siedzi na balkonie to oczywiście się wsłucha bo coś tam szumi, ale nie jest upierdliwe (wiatr jak wieje to jest głośniejszy).

Wszystko super tyle że grubego babola walnąłeś nie tylko w liczeniu kosztów gazu ale o kosztach uzytkowania PC i dalej ciągniesz teoretyczne wywody nt. pompy ciepła podając zawyżone koszty 0,177 / kWh (co go gazu się nie wypowiem bo nie używam) w porównaniu do 0,18 /kWh za gaz - wygląda to na przekonywanie na siłę że pompa się nie opłaca, a po co?

Trochę wcześniej miałeś podane dane z rzeczywistego zużycia gdzie koszt mieści się w granicach 0,10-0,12 / kWh przy pompie PW (i są to akurat moje koszty przy taryfie G13 przy zachowaniu bardzo wysokiego komfortu) - i niech to posłuży każdemu zainteresowanemu do wyciągnięcia sobie osobistych wniosków.

Powinno to raczej wyglądać tak:

0,10-0,12 - koszt kWh przy pomie ciepła

0,18 - koszt kWh przy gazie (Twoje wyliczenia)

Widziałeś gdzieś abym pisał że gaz się nie opłaca? To to tylko dane do rozważenia w odniesieniu do indywidualnych kosztów instalacji, okresu eksploatacji i całej masy innych zmiennych- jeden się zdecyduje na gaz a drugi będzie grzał PC - byle była satysfakcja z dokonanego wyboru.

Ciągnę teoretyczne wywody, bo tego nie da się rozstrzygnąć na podstawie doświadczeń. Żeby cokolwiek sensownie porównać w praktyce, musiałbyś mieć 2 identyczne domy stojące obok siebie różniące się tylko źródłem ciepła i użytkowników o dokładnie takich samych zwyczajach, a i tak nie byłoby to miarodajne bo musiałaby przyjść zima z sezonem grzewczym zbliżonym do statystycznego. W dodatku te wyniki o niczym by nie mówiły w stosunku do budynków o innym SZE. Tylko przy ujednoliceniu bardzo wielu parametrów równocześnie porównanie ma jakakolwiek wartość, a to można tylko teoretycznie zrobić (założyć jakieś wartości zbliżone do budynku, który mamy lub chcemy mieć, zasymulować pracę konkretnego modelu pompy na danych statystycznych, oszacować realny do osiągnięcia COP).

Pisałem przecież, że niższą jednostkową cenę energii da się uzyskać w przypadku budynków o dużym zapotrzebowaniu na ciepło (tylko kto dziś takie buduje?).

Piszesz o fakturze na ponad 5000 kWh, za jaki okres? Czy to było za 2 miesiące i czy to jest dom jednorodzinny czy hala produkcyjna? Bo przy PC to oznacza, że dostarczyłeś ponad 10000 kWh ciepła w ciągu 2 miesięcy - w wielu "normalnych" domach wystarcza to na sezon, więc Twój wynik nie jest ani trochę miarodajną informacją praktycznie dla nikogo.

Nie widzę problemu, żeby np. w lato dogrzewać PC wodę w odkrytym basenie, a potem chwalić się kosmicznym COPem i ceną rzędu kilka groszy za kWh, tylko czy to znaczy, że Kowalski tyle zapłaci za energię w sezonie zimowym w domu 100m2 z grzejnikami konwektorowymi?

Edytowane przez SzymonKc

Pompa ciepła niegruntowa - zapewne mowa o powietrznych pompach ciepła. Wśród nich możemy wyróżnić pompy ciepła typu split - dwie jednostki i monoblok - jedna, zewnętrzna jednostka.

SPLIT i MONOBLOK to tak naprawdę dwa takie same urządzenia. Różnica polega na tym, że pompy ciepła typu SPLIT są pod względem produkcji łatwiejsze do wykonania. W pompach typu MONOBLOK dba się o akustykę. To urządzenia duże, estetyczne, zaizolowane akustycznie, więc ciche podczas pracy, oraz zaizolowane termicznie. Przez to są droższe w produkcji i droższe w zakupie dla inwestora.

Wydawać by się mogło, że Split są głośne - otóż niezupełnie! Jak wygląda emisja hałasu z urządzeń typu split? Przepisy ustawowe wymagają od właściciela posesji, by podczas pracy pomp ciepła do granicy działki docierały jedynie 40dB(A) (zabudowa jednorodzinna, okres pracy nocnej 22:00 – 6:00). Nowe pompy ciepła powietrze/woda, konstrukcji split oraz monoblok Vitocal 200-S, 222-S i 200-A są bezkonkurencyjnie najcichszymi urządzeniami tego rodzaju. Warunek ten spełniają już w odległości 2,2 metra. Dzięki zabiegom konstrukcyjnym Advanced Acoustic Design, generowane dźwięki są idealnie tłumione przez przegrody budowlane co dodatkowo poprawia efekt, tym samym można je bez problemu użytkować także w gęsto zabudowanych osiedlach domków szeregowych.

A jaki hałas generuje pompa ciepła niegruntowa?

Chodzi mi o wrażenia, np. w porównaniu do pralki, lodówki a może wiertarki...

Czy slychać ją w domu gdy jest ustawiona na zewnątrz przy ścianie domu?

Najlepiej posłuchaj u kogoś na żywo. Opis na forum niewiele ci da. Na pewno jest głośniej niż lodówka, nawet bardzo stara lodówka. Do odgłosów burczącej spreżarki dochodzi szum wentylatora który na zewnątrz słychać wyraźnie, po tej stronie ogrodu gdzie stoi pompa. W domu nie slychac wentylatora a tylko sprężarkę (w nocy). Można z tym żyć ale mnie tkaie rzeczy denerwują.