Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Ciągnę teoretyczne wywody, bo tego nie da się rozstrzygnąć na podstawie doświadczeń. Żeby cokolwiek sensownie porównać w praktyce, musiałbyś mieć 2 identyczne domy stojące obok siebie różniące się tylko źródłem ciepła i użytkowników o dokładnie takich samych zwyczajach, a i tak nie byłoby to miarodajne bo musiałaby przyjść zima z sezonem grzewczym zbliżonym do statystycznego. W dodatku te wyniki o niczym by nie mówiły w stosunku do budynków o innym SZE. Tylko przy ujednoliceniu bardzo wielu parametrów równocześnie porównanie ma jakakolwiek wartość, a to można tylko teoretycznie zrobić (założyć jakieś wartości zbliżone do budynku, który mamy lub chcemy mieć, zasymulować pracę konkretnego modelu pompy na danych statystycznych, oszacować realny do osiągnięcia COP).

Pisałem przecież, że niższą jednostkową cenę energii da się uzyskać w przypadku budynków o dużym zapotrzebowaniu na ciepło (tylko kto dziś takie buduje?).

Piszesz o fakturze na ponad 5000 kWh, za jaki okres? Czy to było za 2 miesiące i czy to jest dom jednorodzinny czy hala produkcyjna? Bo przy PC to oznacza, że dostarczyłeś ponad 10000 kWh ciepła w ciągu 2 miesięcy - w wielu "normalnych" domach wystarcza to na sezon, więc Twój wynik nie jest ani trochę miarodajną informacją praktycznie dla nikogo.

Nie widzę problemu, żeby np. w lato dogrzewać PC wodę w odkrytym basenie, a potem chwalić się kosmicznym COPem i ceną rzędu kilka groszy za kWh, tylko czy to znaczy, że Kowalski tyle zapłaci za energię w sezonie zimowym w domu 100m2 z grzejnikami konwektorowymi?

No i właśnie wychodzi szydło z worka. Czytaj wszystko ze zrozumieniem - padałem że dotyczy to ostatniego okresu zimowego od 05.10.2017 do 08.03.2018 więc uważam te dane za bardzo miarodajne, a nawet zawyżone - wszak dotyczą całego minionego okresu zimowego. Celowo unikam podawania kosztów ogrzewania na dom bo każdy ma inaczej - ale jeszcze raz podkreślam koszt kWh ciepła przy pompie PW może kosztować ok 0,10-0,12 PLN. Twoje zarzuty podbijania COP są :wyssane z palca". Podałem Ci w wyliczeniach COP=3 co jest wartością średnią dla okresu zimowego. Oczywiści żaden problem wliczyć okresy przejściowe np. kwiecień czy CWU za okres letni i wtedy pewnie by wyszło spokojnie bliżej 4. Tylko po co skoro mówimy o grzaniu. Wszak równie dobrze możesz policzyć COP w okolicy 5 jak podają niektórzy producenci dla parametrów A7 W35 - tylko kto rozsądny weźmie je na poważnie w kalkulacji kosztów ogrzewania domu. Racz też zwrócić uwagę że nie mam domu budowanego od zera a tylko przebudowany stary dom - a to zawsze będa gorsze paramatry niż robiąc od początku. Osobiście uważam że podane zużycie ok. 5000 kWh za 5 miesięcy zimowych i to wraz ze żużyciem na cele bytowe dla 5 osobowej rodziny to całkiem przyzwoity wynik (patrz stopka której Ty oczywiście nie masz). Niech więc zainteresowany przeliczy sobie a podany koszt do swojego zapotrzebowania na ciepło i tyle. Przy nowym domu można oczywiście uzyskac jeszcze lepsze wyniki. A Ty oczywiście musisz podyskutować z faktami że tak powiem z realnego świata. Jeżeli Twoje obliczenia dotyczace gazu są równie miarodajne to już tylko bajki opowiadasz zamiast twardych danych.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i właśnie wychodzi szydło z worka ...

:)

Ale co Ty chcesz udowodnić, że można niższą cenę jednostkową za kWh uzyskać? Pewnie, że można (tylko czy jest sens?). Zaraz ktoś się tu pojawi i powie, że bredzisz i koszt znacznie zawyżyłeś, bo on przy powietrznej PC nie płaci 10-12gr tylko średnio 5gr za kWh. Co prawda zapomni wspomnieć, że pod ziemią 10 cystern zakopał i ładuje je latem, a później doładowuje tylko w super taniej 10 strefowej taryfie i tylko jak na zewnątrz jest cieplej niż +5st.C, no chyba że przez miesiąc cieplej nie jest to czasem z bólem serca puszcza pompę przy 0. Zapomni też dodać, że te cysterny 2-krotnie podniosły mu SZE, dzięki czemu przy ilości energii jaką teraz potrzebuje, koszt samej pompy to mały pikuś jest. Oczywiście można mu tłumaczyć, że chyba nie jest mądry, ale nie wiem czy uwierzy.

Nie mam stopki bo mieszkam w bloku i może dlatego rzadko zwracam uwagę na stopki innych, teraz widzę.

Oczywiście, Ty nie musisz uwzględniać ceny swoich buforów w koszcie energii, bo pan Kaziu dopłacił, żebyś je z jego terenu zabrał bo mu przeszkadzały, a pan Heniu za flaszkę dospawał co trzeba, OK fajnie masz.

Ale to nie jest przeciętna instalacja.

Janek Kowalski nie czyta muratora, ale po usłyszeniu od kogoś, że będzie płacił 10gr/kwh zaciera ręce i idzie do instalatora, dostaje pompę + zasobnik CWU 150-200l, a i tak ma szczęście jak ma podłogówkę w całości, bo nie jednemu ożenili pompę do grzejników. A potem wychodzi mu 20gr w G11. Zaczyna sięgać po dodatkowe informacje i kombinować, zmienia taryfy, bawi się sterownikami próbując akumulować w murach i się okazuje, że 17-18gr/kwh to jest maks co udaje mu się wycisnąć. Nie zna pana Heńka co za flaszkę bufory spawa, patrzy na ofertę renomowanej firmy (żeby mieć do kompletu z pompą) i kopara mu opada. Przy takim ciepłym domu jak sobie wybudował zainwestowanie w markowy bufor może mu się nigdy nie zwrócić.

Gdyby zainwestował w tańszy kocioł gazowy, to te 18-20gr/kwh dostałby na dzień dobry i nic nie musiałby kombinować.

W PC da się zejść z kosztami poniżej gazu, ale trzeba dobrze instalację przemyśleć i "trochę" w nią zainwestować (w porównaniu do gazu). Może mieć to sens przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło, przy małym jest dyskusyjne. Nie jest ważna cena za kWh tylko koszt całkowity energii, inwestycji, serwisu w ciągu 10 czy 20 lat i wyliczanie ceny za kWh bez uwzględnienia innych kosztów nie zawiera w sobie żadnej użytecznej informacji. To jest tylko punkt wyjścia do dokładniejszej kalkulacji uwzględniającej inne koszty.

Edytowane przez SzymonKc

:)

Ale co Ty chcesz udowodnić,...

No i co tymi słowami udowadniasz. Jednynie że nic nie wiesz na pewno a wszystkiego sie domyślasz. Uwziąłeś się na PC a jakoś nie widzę w rzetelnych porównaniach teoretycznej sprawności pieców gazowych CO i teoretycznej kaloryczności gazu - to tak dla przykładu. Kto chce niech wierzy a że ty masz z tym problem to Twój problem i tyle. Ja zawsze mogę sie podeprzeć swoim doświadczeniem z moim źródłem ciepła i systemem CO a Ty finalnie możesz co najwyżej rzec sorry - pomyliłem się - tyle że co to komuś wtenczas da. Zrób coś, pokaż a potem podziel się doświadczeniem z innymi.

Edytowane przez artek

cześć,

Rozważam ogrzewanie domu gazem ziemnym (mam gaz na działce), nowy dom, dobrze ocieplony, podłogówka po całości. Instalator sugeruje zrobienie powietrznej pompy ciepłej, koszt niby podobny, odpada przyłącze gazu i stałe koszty na rzecz PGNiG. Czy możecie powiedzieć co o tym myślicie. Jakoś do tej pory brałem pod uwagę tylko zasilanie gazem (kocioł jednofunkcyjny 24KW, zasobnik 120L, cyrkulacja). i pytanie co z CWU?

Pozdrawiam

Witam,

Zastosowanie pompy ciepła może wiązać się z wyższymi kosztami inwestycyjnymi w porównaniu do powietrznej pompy ciepła, lecz różnica ta powinna szybko się zwrócić po kilku sezonach grzewczych ze względu na niższe koszty ogrzewania. Powietrzne pompy ciepła posiadają możliwość podłączania zasobnika CWU, czyli nie będzie problemu z przygotowaniem ciepłej wody. Dodatkową zaleta pompy ciepła jest możliwość chłodzenia budynku w sezonie letnim dzięki możliwości rewersyjnej pracy sprężarki.

W sprawie doboru, wyceny oraz montażu powietrznej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witaj, a czy pytałeś może o wycenę na komponentach firmy Viessmann? Mamy szeroką ofertę gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Vitodens. Zachęcam do zadania pytania ofertowego - tutaj formularz.

Gdybyś był zainteresowany konkretnym urządzeniem - pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam i czekam na pytania!

Dostałem propozycję Viessman 100 W o mocy 24 KW ze zbiornikiem 100l. Jeszcze nie podjąłem decyzji bo czekam na wyceny PC. Swoją drogą zbiornik 100l na rodzinę 2+2 wydaje mi sie za mały (na poddaszu oprócz kabiny będzie wanna, dwójka małych dzieci).

Witam,

Zastosowanie pompy ciepła może wiązać się z wyższymi kosztami inwestycyjnymi w porównaniu do powietrznej pompy ciepła, lecz różnica ta powinna szybko się zwrócić po kilku sezonach grzewczych ze względu na niższe koszty ogrzewania. Powietrzne pompy ciepła posiadają możliwość podłączania zasobnika CWU, czyli nie będzie problemu z przygotowaniem ciepłej wody. Dodatkową zaleta pompy ciepła jest możliwość chłodzenia budynku w sezonie letnim dzięki możliwości rewersyjnej pracy sprężarki.

W sprawie doboru, wyceny oraz montażu powietrznej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Ameryki Pan nie odkrył - wszystko o tym już było nawet w tym wątku. Co do zwrotu kosztów "po kilku sezonach grzewczych" to jest Pan nadmiernym optymistą, chyba że różnica w kosztach instalacji byłaby maks kilka a nie kilkanaście tysięcy.

1. Ryzyko bum

2. CO

3. Obowiązują kominiarskie przeglądy:) Chociażby dla ubezpieczyciela

4. Zależność od dwóch nośników energii. Jednocześnie brak możliwości w większości przypadków możliwości magazynowania, produkcji lub pozyskiwania paliwa.

5. Koszt instalacji zbliżony do węgla przy jednocześnie droższej kwh

6. Dużo droższa instalacja od COP-1

7. Dużo droższa kwh w stosunku do PC

8. Przeglądy kotła i instalacji gazowej chociażby dla własnego bezpieczeństwa.

9.I jak ja to lubię :) Ciepło gazowe jest inne lepsze. Wystarczy 21*C :) a w kominku dla sportu 2-3mp idą :)

Głównie chodzi o bezpieczeństwo energetyczne i drogą kwh oraz poza ogrzewaniem bezużyteczne przyłącze.

W wyliczeniach ekogroszek vs gaz brakuje mi jednego - kosztu kotłowni. Moja, w projekcie gazowa, mieści się w szafce :D

Co do cen - gdyby PC PW była w cenie piecyka gazowego z górnej choćby półki, a koszt eksploatacji bez rygoru czasowego był podobny do gazowego, to ich instalatorzy by tutaj nie zaglądali z braku czasu.

1. Ryzyko bum

2. CO

3. Obowiązują kominiarskie przeglądy:) Chociażby dla ubezpieczyciela

4. Zależność od dwóch nośników energii. Jednocześnie brak możliwości w większości przypadków możliwości magazynowania, produkcji lub pozyskiwania paliwa.

5. Koszt instalacji zbliżony do węgla przy jednocześnie droższej kwh

6. Dużo droższa instalacja od COP-1

7. Dużo droższa kwh w stosunku do PC

8. Przeglądy kotła i instalacji gazowej chociażby dla własnego bezpieczeństwa.

9.I jak ja to lubię :) Ciepło gazowe jest inne lepsze. Wystarczy 21*C :) a w kominku dla sportu 2-3mp idą :)

Głównie chodzi o bezpieczeństwo energetyczne i drogą kwh oraz poza ogrzewaniem bezużyteczne przyłącze.

Acha, porównujesz się do węgla, gdzie ryzyka CO nie ma :)

ha, ha

Obowiązkowe przeglądy komina przez ścianę ??

Jak ktoś ma kominek/kozę to i tak musi zapłacić...

Chłopie - napiszę Ci jedno.

To jest wątek tyczący tego, czy wybrać gaz, czy PC.

Ty nie masz i nie bedzie miał ani jednego, ani drugiego. Ani COP1.

Bo Twoje skąpstwo ocierające się o chorobę nie pozwoli Ci wydać ~20tys na PC, ani płacić więcej kWh niż to się ma w przypadku węgla i gazu.

Co rozumiesz przez koszt kotłowni?? Nie ma czegoś takiego jak koszt m2 pod CO. To są metry których gaziarz nie ma. Na dachu kotłowni jest magazyn. W akumulatornia, Sterowanie PV zmiękczacz do wody i zlew. Po likwidacji kotła pozostaną mi dodatkowe metry.

Nie mam kotłowni - mam czyste pomieszczenie techniczne w którym np wywołuję zdjęcia, suszę pranie.

Przy węglu bym tego nie zrobił, tylko musiałbym wybudować kolejne pomieszczenie. Gdybym bezmyślnie wstawił tam kocioł na węgiel

A te pomieszczenie już nie da Ci dodatkowych metrów, bo kotła nie zlikwidujesz...

TY to tak udowadniasz, jak posiadacz Poloneza z instalacją LPG w sporze, czy wybrać Corollę w hybrydzie, czy Megane w dieslu

:lol:

Niedawno wróciłęm z kraju, którego duża część mieszkańców wozi taczkami do domów wodę w 25l litrowych baniakach.

Po 50 eurocentów za sztukę.

Chętnie zapłacili by więcej, by miec wodę bieżącą, ale niestety, nie ma infrastruktury.

Ty masz infrastrukturę, ale już przy taczce pozostaniesz....