mm0123 16.03.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Robić komin i kominek koniecznie. W razie awarii cieplelko a wieczorami do piwka dogrzac mozna do 24-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 16.03.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Witam, właśnie jestem na etapie wznoszenia ścian parteru. Od dłuższego czasu myślę o ogrzewaniu Powietrzną pompą ciepła. Inwestycja znajduje się w II strefie klimatycznej. Chciałbym żeby pompa ciepła była jedynym źródłem ogrzewania CO + CWU. Dom będzie dobrze ocieplony, 100% ogrzewanie podłogowe i wentylacja mechaniczna. Murować komin czy nie? CIACH Zrobisz jak uważasz , jeden komin spalinowy to nie "grzech" ... Tylko nie muruj , postaw systemowy, ocieplony jak chcesz/musisz. Przy murowanym będziesz płakał jak podłączysz do niego coś nowego (V klasa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.03.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 A teraz ciekawostka - wiecie ile powietrznych pomp ciepła zostało sprzedanych w ubiegłym roku? Ilość sprzedanych urządzeń w 2017 r. szacuje się na ok. 8100 sztuk. Rynek w porównaniu do 2016 roku wzrósł o ok. 55%. Wszystko wskazuje na to, że ten trend utrzyma się również w kolejnych latach. PORTPC szacuje, że w ramach wariantu optymistycznego liczba sprzedanych pomp ciepła tego typu może sięgnąć nawet 20.000-23.000 szt. w 2020 r. Zaskoczenie, czy rozczarowanie? Macie informacje ile sprzedaje się kotłów gazowych rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 16.03.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Jak patrze na mój Rzeszów - to porażająca większość nowych inwestycji to mieszkania i szeregówki...a tam raczej jest gaz. Wystarczy sięgnąć do statystyk i mniej więcej określić ilość sprzedanych kotłów. Dziwi mnie również, ze konsultant Viessmann takimi danymi nie dysponuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 16.03.2018 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Macie informacje ile sprzedaje się kotłów gazowych rocznie? Czy Pan Konsultant Viessmann naprawdę nie posiada takich danych, tylko pyta się na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
major1984 16.03.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Na razie pod komin nie był by podpięty żaden kocioł, ale w razie czego zawsze by można coś podłączyć . Kominka na pewno nie będę robił, u rodziców jest rozpalany może z 3 razy w roku, a u siostry mieszkają 5 lat i jeszcze nie rozpalali. Komin jakby miałby być to systemowy. Tylko czy jest sens wydawać pieniądze na komin systemowy, zapłacić za postawienie tego komina, później dopłacić przy obróbce dachu i jeszcze obrobić komin klinkierem żeby to ładnie wyglądało. Jak to się wszystko podliczy to wychodzi ładna kwota.Same ciężkie decyzje. Zaufać nowym technologią czy zostawić sobie furtkę w postaci komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 16.03.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Na razie pod komin nie był by podpięty żaden kocioł, ale w razie czego zawsze by można coś podłączyć . Kominka na pewno nie będę robił, u rodziców jest rozpalany może z 3 razy w roku, a u siostry mieszkają 5 lat i jeszcze nie rozpalali. Komin jakby miałby być to systemowy. Tylko czy jest sens wydawać pieniądze na komin systemowy, zapłacić za postawienie tego komina, później dopłacić przy obróbce dachu i jeszcze obrobić komin klinkierem żeby to ładnie wyglądało. Jak to się wszystko podliczy to wychodzi ładna kwota. Same ciężkie decyzje. Zaufać nowym technologią czy zostawić sobie furtkę w postaci komina. Za te pieniądze kup bufor z grzałką i w razie awarii PC kilka dni grzałką zagrzejesz (zasobnik CWU i tak musisz kupić, będziesz miał bufor i zasobnik w jednym). A jak prąd padnie to i tak nic oprócz kominka bez DGP by nie działało, równie dobrze nagrzewnicę gazową można pożyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Na razie pod komin nie był by podpięty żaden kocioł, ale w razie czego zawsze by można coś podłączyć . . To co, pompa padnie, jej naprawa zajmie kilka dni, a Ty w tym czasie kocioł na wegiel podepniesz ? Bez sensu. Za pieniadze przdznwczone na komin i kocioł polecisz dwa sezony na SAMYCH grzalkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksell 16.03.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 A teraz ciekawostka - wiecie ile powietrznych pomp ciepła zostało sprzedanych w ubiegłym roku? A kiedy ceny pomp pójdą w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 (edytowane) Witam, właśnie jestem na etapie wznoszenia ścian parteru. Od dłuższego czasu myślę o ogrzewaniu Powietrzną pompą ciepła. Inwestycja znajduje się w II strefie klimatycznej. Chciałbym żeby pompa ciepła była jedynym źródłem ogrzewania CO + CWU. Dom będzie dobrze ocieplony, 100% ogrzewanie podłogowe i wentylacja mechaniczna. Murować komin czy nie? Nie mam obaw dotyczących braku prądu w przypadku jakiejś awarii, nie pamiętam żeby były w mojej okolicy awarie które trwały dłużej niż kilka godzin. Ale co w przypadku awarii pompy ciepła, podejrzewam że serwisanci raczej nie usuną jakiejś poważniejszej awarii zbyt szybko. Z drugiej strony piec gazowy też może się zepsuć i z tego co słyszałem to też można zostać bez ogrzewania przez kilka dni. Rezygnując na tym etapie z komina można zaoszczędzić trochę kasy, ale czy to nie będzie samobój i może jedna lepiej mieć komin na jakieś awaryjne sytuacje? Co myślicie o domu bez komina? Jeśli nie planujesz kominka to nie stawiaj komina. Nie ma najmniejszego sensu a te parę tys.zl przyda Ci się na budowie. Awaryjne sytuacje ? Nie ma takowych. A nawet jak coś Ci padnie to podłączysz farelke i dom zagrzejesz. Edytowane 17 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 17.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Popieram przedmowcow, jak nie planujesz kotla ani kominka nie rob kominow. Rure z ewentualnego kotla gazowego puscisz przez sciane, do kotla z zasobnikiem trzeba przemyslec kotlownie co gdzie bedzie stalo i jak bedziesz wsypywal pelet czy groszek.Komin to ok 2,5 tys do kotlowni a z 1 szachtem ok 1,5. Dalej obrobka, wylaz, komunikacja na dachu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
major1984 18.03.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Dobra, dziękuje za opinie. Komina nie robię, najwyżej będziemy dogrzewać farelką w razie awarii. Jeszcze muszę przekonać córkę (3,5roku), która twierdzi że komin musi być bo przecież gwiazdor z prezentami wchodzi przez komin :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 18.03.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Z innej beczki - czy jest ktoś na forum z Śląska z powietrzną pompą ciepła i byłby skłonny zaprosić mnie do domu aby pokazać instalację. Ja mam inny dylemat - chciałem gaz ziemny i płaszcz wodny. Okazuje się, że nie mogę zakończyć projektu bez warunków technicznych z gazowni a ta wyda je w 2020 roku bo wtedy gaz będzie w okolicy. Próbowałem z gazem płynnym ale że kotłownia będzie w piwnicy pojawia się problem prawny - kotłownia z lpg nie moze być w piwnycy. Mogę tworzyć jakieś hybrydy ale pojawia się temat PC PW. Moje obawy to rzeczywisty koszt użytkowania i tego, że będzie zimno w takim domu. Dlatego chciałbym poczuć to na własnej skórze PC byłaby uzupełniana pewnie weekendowo przez kominek, który powstanie w każdym przypadku bo lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.03.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Z innej beczki - czy jest ktoś na forum z Śląska z powietrzną pompą ciepła i byłby skłonny zaprosić mnie do domu aby pokazać instalację. Ja mam inny dylemat - chciałem gaz ziemny i płaszcz wodny. Okazuje się, że nie mogę zakończyć projektu bez warunków technicznych z gazowni a ta wyda je w 2020 roku bo wtedy gaz będzie w okolicy. Próbowałem z gazem płynnym ale że kotłownia będzie w piwnicy pojawia się problem prawny - kotłownia z lpg nie moze być w piwnycy. Mogę tworzyć jakieś hybrydy ale pojawia się temat PC PW. Moje obawy to rzeczywisty koszt użytkowania i tego, że będzie zimno w takim domu. Dlatego chciałbym poczuć to na własnej skórze PC byłaby uzupełniana pewnie weekendowo przez kominek, który powstanie w każdym przypadku bo lubię. Rzeczywisty koszt ogrzewania sam powinieneś sobie policzyć bo to Ty budujesz i powinieneś wiedzieć ile Twój dom potrzebuje energii na ogrzanie domu np.do 23st.C. Znając tą ilość energii dzielisz przez COP3,następnie mnożysz to przez cenę 1kWh i wychodzi Ci rachunek w PLN za ogrzewanie. Przykład na podstawie mojego domu: Dom potrzebuje ok.5900kWh dzielilem to przez 3 czyli wychodzi ok.2000kWh i mnoże to przez 0,30zl i od 4 lat wychodzi podobnie czyli ok.500-600zl za samo ogrzewanie za sezon grzewczy. A temp.22,5st.C jest uniwersalna i w każdym domu podobnie odczuwalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 18.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Rzeczywisty koszt ogrzewania sam powinieneś sobie policzyć bo to Ty budujesz i powinieneś wiedzieć ile Twój dom potrzebuje energii na ogrzanie domu np.do 23st.C. Znając tą ilość energii dzielisz przez COP3,następnie mnożysz to przez cenę 1kWh i wychodzi Ci rachunek w PLN za ogrzewanie. Przykład na podstawie mojego domu: Dom potrzebuje ok.5900kWh dzielilem to przez 3 czyli wychodzi ok.2000kWh i mnoże to przez 0,30zl i od 4 lat wychodzi podobnie czyli ok.500-600zl za samo ogrzewanie za sezon grzewczy. A temp.22,5st.C jest uniwersalna i w każdym domu podobnie odczuwalna ������ Tak dla przykładu teraz jaką masz temperaturę w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.03.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Tak dla przykładu teraz jaką masz temperaturę w domu ? Niezmienna od początku czyli 22-23st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.03.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Czy Pan Konsultant Viessmann naprawdę nie posiada takich danych, tylko pyta się na forum? Witam, Mamy analizy rynku, jest to rzecz oczywista. Ale z odpowiedzi pod moim skromnym zapytaniem pojawiają się kolejne zapytania ciekawe Otóż z oficjalnych informacji wynika, że w grupie gazowych kotłów kondensacyjnych odnotowano]kilkudziesięcioprocentową skale wzrostu. Rynek gazowych kotłów wiszących został praktycznie zdominowany przez te urządzenia. Skala wzrostu w II i III kwartale była na tyle duża, że podjęto procedury weryfikacyjne wyników, aby uniknąć błędów zgrubnych w analizie. - tak podaje SPIUG. Można założyć że w Polsce w 2017 roku dokonał się pewien przełom w świadomości społeczeństwa którzy zaczęli wybierać droższe, ale bardziej oszczędne i niskoemisyjne urządzenia. Oczywiście rynek został do tego nieco przymuszony rozporządzeniami do dyrektywy ErP, ale w efekcie użytkownicy przekonali się do tego typu urządzenia grzewczego. Po szczegóły odsyłam do całej analizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 25.03.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Również ciężko rozważam czy PC czy kocioł gazowy. Dom 160 m2 powierzchni grzewczej, ocieplony wg aktuanych standartów (20 cm na grunt, 20 cm ściany i 30 cm sufit). Jeśli wierzyć stronie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3srz wychodziłoby mi na podobny koszt ogrzewania czy to gaz czy PC (w obliczeniach strona przyjęła 22 gr za KWh gazu, gdzie cena faktyczna w moim rejonie to 12 gr, oraz przyjęła 30 gr za KWh prądu gdzie cena faktyczna to 50 gr) co by dawało ok 2000 zł za rok ogrzewania, gdzie różnica w inwestycji wynosi 10-15 tys zł. Jest to możliwe, czy coś kijowo policzyłem? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Nie masz w Katowicach gazu za 12gr/kWhCena 1kWh gazu, po wliczniu wszystkich oplat to 20-23gr za 1kWh... A taryfa nocna/weekendowa pradu to własnie nieco powyzej 30gr Edytowane 25 Marca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.03.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Pamiętaj by w obliczeniach nie zapomnieć o COP pompy (wtedy cena kwh wychodzi okolo 10gr.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts