Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Ok, załóżmy - przechodzę na g12 i stylu życia nie zmieniam tak jak Wy.. np. nie czekam z kawa dla gości do 13 az tanie okienko wskoczy...czy tez z gotowaniem do soboty...itd :D ile miesięcznie zaoszczędze przy obecnych kosztach 120-130/mc?

Chłopie ja jestem w enei i nie mam taniego okienka w dzień i oszczędzam na tym. Pier...jak potłuczony.

Policz sobie.

https://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...czajnik elektr.o mocy 2kW zużyje przy gotowaniu wody przez 7 minut 0,25kWh czyli w tygodniu przed 13 i po 15 w PLN 0,15zl a w przedziale 13-15 0,08zl...za to w soboty i niedziele cały czas 0,08zl czyli gości zaprasza się na weekendy...

Hehe... ja z tym czajnikiem tak dla jaj a tu takie kwiatki.... to juz chyba wszystko w temacie :D

Oszczednosc ca. 1400:- / rok bez pilnowania czegokolwiek

Są tacy co tyle dostają na rękę miesięcznie a dla nich to sporo:rolleyes:. Dla tych co mają 10K to tyle co splunąć ale może okazać się że to do czasu. Jak niektórzy mawiają miliony z groszy się składają.

Edytowane przez plusfoto

Są tacy co tyle dostają na rękę miesięcznie a dla nich to sporo:rolleyes:. Dla tych co mają 10K to tyle co splunąć ale może okazać się że to do czasu. Jak niektórzy mawiają miliony z groszy się składają.

No jak ktoś zarabia 1400 zł to chyba nie stać go na budowę domu. Poza tym kto w tych czasach zarabia tyle jak nawet w Biedronkach/Lidlach podstawa się zaczyna od ponad 2 k na ręke.

No jak ktoś zarabia 1400 zł to chyba nie stać go na budowę domu. Poza tym kto w tych czasach zarabia tyle jak nawet w Biedronkach/Lidlach podstawa się zaczyna od ponad 2 k na ręke.
Widać że odbiegłeś od rzeczywistości prawie tak jak nasi rządzący. Mógł byś się mocno zdziwić. Nie zapominaj też o emerytach.

ile miesięcznie zaoszczędze przy obecnych kosztach 120-130/mc?

Zaczynasz trolować? Czy wycofujesz się ze stwierdzenia, że G12 się nie opłaca i przechodzisz do wykazywania marnej skali tej opłacalności?

Policz sam

Edytowane przez Kaizen

Chłopie ja jestem w enei i nie mam taniego okienka w dzień

Czemu nie masz okienka? Tak to tylko Innogy jest.

Na stronie Enea napisali:

Strefa nocna (tańsza)

10 godzin w ciągu doby, w tym:

8 kolejnych godzin - spośród 9 godzin nocnej doliny obciążenia systemu elektroenergetycznego trwającego od godziny 22:00 do godziny 7:00*

2 kolejne godziny spośród 4 godzin pomiędzy godziną 13:00 a godziną 17:00*

Gość Arturo72
Przywyklem do manipulacji pompiarzy... próbuj dalej :D

Że niby co ? Że wybuchaja ? Że się psują ? Że zamarzaja ?

Bo reszta to jedynie matematyka i zdrowy rozum.

Jeśli tego brak to i zamach był w Smoleńsku..ale to się leczy ;)

U mnie jest inaczej:

Tani prąd: 13-15 oraz 22-6. Do tego weekendy.

Taryfa w PGE

Nie masz 13-15 przez cały rok, a jedynie 1/10-31/03. W pozostałym okresie 15-17.

Napisz jeśli możesz ile brutto (kwota z rachunku przez ilość zużytych kWh) wynosi u Ciebie 1kWh w tanich godzinach a ile w drogich ?

PGE o. Warszawa G12W

tania: 0.3559

droga: 0.6623

G11: 0.5718

kwoty z taryfy - nie rachunku. Opłat abonamentowych nie wliczam.

Edytowane przez agb

Nie masz 13-15 przez cały rok, a jedynie 1/10-31/03. W pozostałym okresie 15-17.

PGE o. Warszawa G12W

tania: 0.3559

droga: 0.6623

G11: 0.5718

kwoty z taryfy - nie rachunku. Opłat abonamentowych nie wliczam.

Zmieniłem sprzedawcę i tanią mam poniżej 30 gr. droga jest o grosz droższa a abonament o 5 zet tańszy. Przy moim zużyciu 4:1 jestem gdzieś 2 stówki do przodu.

Edytowane przez plusfoto

Coś mieszasz. Jeśli potrafisz to ty mi policz. FV za ubiegły rok od 1 stycznia do 31 grudnia - 2457,02 brutto , zużycie I taryfa 1221 , II taryfa 4108. To powiedz ile wynosi w drogiej a ile w taniej. Oczywiście wszystkie abonamenty i opłaty w tej kwocie są uwzględnione. Edytowane przez plusfoto