Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No więc widzisz. Mnie wraz ze wszystkimi opłatami wyszło za ubiegły rok 0,46

A stawki za ubiegły rok to I taryfa 0,676 i druga taryfa 0,337. Opłaty stałe 20,6/mc brutto

W tym roku po zmianie sprzedawcy mam odpowiednio 0,678/0,296

Edytowane przez plusfoto

Nie o to pytałem, pytałem o sumę opłat. Podziel kwotę do zapłaty z faktury przez ilość kWh i napisz ile wynosi w drogiej a ile w taniej.

Co chcesz dzielić? Nie dostajesz osobno faktury za tanią i drogą, tylko za całość. Opłaty stałe płacisz czy zużyjesz 1, czy 1000kWh i w każdym przypadku dadzą Ci inną cenę za kWh nawet w G11

Zmieniłem sprzedawcę i tanią mam poniżej 30 gr. droga jest o grosz droższa a abonament o 5 zet tańszy. Przy moim zużyciu 4:1 jestem gdzieś 2 stówki do przodu.

A ja podałem cenę PGE :) Poza tym w Łodzi macie tańszą tanią w G12W.

No więc widzisz. Mnie wraz ze wszystkimi opłatami wyszło za ubiegły rok 0,46

A stawki za ubiegły rok to I taryfa 0,676 i druga taryfa 0,337. Opłaty stałe 20,6/mc brutto

W tym roku po zmianie sprzedawcy mam odpowiednio 0,678/0,296

Czy te stawki brutto które tu napisałeś , zawierają opłaty stałe 20,6/mc brutto ?

Czy te stawki brutto które tu napisałeś , zawierają opłaty stałe 20,6/mc brutto ?

Nie wiem - czy ja nie wyraźnie się wysławiam? Po za tym komu i do czego to jest potrzebne. Podałem Ci średnią za cały rok z wliczonymi wszystkimi opłatami. Jest taniej o 15 groszy niż ty masz w G11.

Nie wiem - czy ja nie wyraźnie się wysławiam? Po za tym komu i do czego to jest potrzebne. Podałem Ci średnią za cały rok z wliczonymi wszystkimi opłatami. Jest taniej o 15 groszy niż ty masz w G11.

Abym mógł oszacować ile będę płacił posiadając G12W muszę znać stawki. Aby zrobić porównanie. Poprosiłem kolege agb , który ma w PGE tak jak ja żeby podał mi stawki w G12W. Nie podał.

Weszłeś do rozmowy Ty. Więc poprosiłem Ciebie. Podałeś ale nie do końca.

Nic nie wniesie do rozmowy że napiszesz mi ile zapłaciłeś za energię albo ile wychodzi Ci średnia.(jeśli np żyjesz w nocy a w dzień śpisz)

Na podstawie mojego rachunku podaję Ci stawkę 61 groszy ze wszystkimi opłatami za 1kWh przy zużyciu rocznym powyżej 1200kWh .

Jeśli jesteś w stanie , to napisz ile wynosi stawka (droga i tania) u Ciebie, zawierająca wszystkie opłaty.Przecież te wszystkie dodatkowe opłaty składają się na rachunek za energię.

Podałem Ci tylko Ty nie potrafisz czytać. Dostałeś stawkę/kWh bez opłat stałych. Pomnóż sobie przez 1000, dodaj opłaty stałe i podziel przez co tam jeszcze chcesz. Ja takich obliczeń nie robiłem, bo mnie nie interesują.

Edit: Podając stawkę 0.61 bez podania dokładnego zużycia mieszasz, bo ta stawka nie jest stała!

Edytowane przez agb

Caly 2017r Faktury/kWh = 0.487:- / kWh ( Teraz Marzec 0,482:- )

Kwota z wszystkim wliczonym... faktury/kWh

Nic nie jest pilnowane a PC chodzi kiedy "musi"

Kwota ta bedzie co dla niektorych nizsza placac w EUR... alternatywnie wyzsza placac w SEK

:wave:

...i super alternatywnie nie wiadomo jaka, płacąc w ukraińskich chrywnach. Póki co, jesteśmy w Polsce i płacimy w PLN.

Podałem Ci tylko Ty nie potrafisz czytać. Dostałeś stawkę/kWh bez opłat stałych. Pomnóż sobie przez 1000, dodaj opłaty stałe i podziel przez co tam jeszcze chcesz. Ja takich obliczeń nie robiłem, bo mnie nie interesują.

No widzisz, skoro miałbym przejść na G12W to interesuje mnie ile zapłacę.

Edit: Podając stawkę 0.61 bez podania dokładnego zużycia mieszasz, bo ta stawka nie jest stała!

Masz rację , ale jeśli będę znał Twoje stawki będę mógł coś oszacować. Jeśli jednak nie interesuje Cię to , nie odpowiadaj.

Chcesz znać dokładne stawki w PGE to wystarczy najpierw wejść w PGE Dystrybucja potem w PGE Obrót, ściągnąć cenniki dla swojego terenu i wszystko będziesz miał jasne. Twoje 61 groszy jest jedynie aktualne dla twojego zużycia a moje 46 groszy tylko dla mojego. Wystarczy że ty zużyjesz 200 kWh/r więcej lub mniej i ta stawka będzie już nieaktualna. Tak samo jak i u mnie 300 kWh/r mniej lub więcej w II taryfie lub 100 mniej lub więcej w pierwszej i całą tą wyliczankę będzie można o kant d...y potłuc.

No widzisz, skoro miałbym przejść na G12W to interesuje mnie ile zapłacę.

To policz, a nie czekaj na gotowe.

Masz rację , ale jeśli będę znał Twoje stawki będę mógł coś oszacować. Jeśli jednak nie interesuje Cię to , nie odpowiadaj.

Podałem Ci już...:rolleyes: