Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
u mnie z szacunkowego zużycia wychodzi 0,35zl/kWh:lol2::lol2:

Masz na rachunku podane stawki w PLN za kWh "tanią" i "drogą",masz podane i wyszczególnione "dodatki",Tauron Gliwice,taryfa G12W,nie SZACUNKOWE a oficjalne stawki za prąd obowiazujace po dziś dzień.

Czy Wy naprawdę robicie z siebie analfabetów matematycznych ???

Chcesz wiedzieć ile Ty zapłacisz za prąd majac również Tauron Gliwice i G12W to przelicz sobie swoje zużycie energii wg tych stawek.

Proste ???

A tak przy okazji wytłumacz mi jak w G11 wychodzi Ci 0,35zl/kWh wg szacunkowego zużycia energii bo tego nie kumam...Możesz rzucić rachunek jako przykład ? :D

Screenshot_20180302-231644.jpg

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
pompa ciepła to tańsze rozwiązanie niż gaz ziemny. tam tylko potrzeba prąd do sprężarki. (i nic więcej z tego co kojarzę, oczywiście jak nie ma mega mrozów)

Co więcej potrzeba do sprężarki oprócz prądu jak jest mega mróz ? :D

Gość Arturo72
Kominek.

Wychodzi drożej jeśli chodzi o grzanie.

Przy -20st.C zużycie energii przez pompę to 3,5kWh przy pracy 10h daje to 35kWh a to daje ok.10zl na dobę.

Koszt 1m3 dobrego i suchego drewna to ok.270zl także jedynie dla klimatu bo badziewia do nowego domu i kominka to chyba nikt nie wpakuje...no może oprócz mialowcow,weglarzy i pelletowcow ale to nie grzanie a stan umysłu :D

http://silesiadrew.pl/cennik/

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Widzę że co niektórzy nadal próbują udowadniać że pompa jest dobra na wszystko. Jest genialnym rozwiązaniem na instalacje niskotemperaturowe i tylko w takich ma sens i opłacalność. Masz już jakieś rzeczywiste rachunki za prąd z tego roku?

Od 5 lat mam jedynie szacunkowe :D

A ogólny stan licznikowy jak i zużycie wg taryf od listopada 2014 do dzisiaj to jedynie wirtual tak samo jak kwota do zapłaty jest wirtualna :D

Kocham Tauron Gliwice...

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.

Jednak to stan umysłu :D

A w nowych domach grzejniki ścienne świadczą o takim właśnie stanie ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No nie żartuj że masz szacunkowe od kilku lat, a to nie powinno być tak że pod koniec jakiegoś tam okresu jest wyrównanie na plus albo minus? Dziwne to.

Sam sobie odpowiedziales na zarzut,że to "tylko" szacunkowe :D

To nie zarzut, tylko dziwne że od 5 lat przychodzą rachunki bez wyrównania. Kilka lat temu taka Pani Anna z Warszawy też przez 5 lat nie miała kontrolerów, po 5 latach przyszło jej wyrównanie na chyba 34tyś złotych. Jeśli przez tyle lat nie miałeś spisywanego licznika, to jakiekolwiek wstawianie faktur mija się tu z celem, bo faktycznie i realnie nic nie udowadnia.

Gość Arturo72
To nie zarzut, tylko dziwne że od 5 lat przychodzą rachunki bez wyrównania. Kilka lat temu taka Pani Anna z Warszawy też przez 5 lat nie miała kontrolerów, po 5 latach przyszło jej wyrównanie na chyba 34tyś złotych. Jeśli przez tyle lat nie miałeś spisywanego licznika, to jakiekolwiek wstawianie faktur mija się tu z celem, bo faktycznie i realnie nic nie udowadnia.

Nie sądzisz chyba,że Tauron czy jakikolwiek sprzedawca przez 4 lata dopuścilby do szacowanych prognoz bez weryfikacji ?

Nie mam potrzeby i celu przedstawiania faktur,nie spuszczam się już od dawna nad tym,ważne,że ja wiem,że jest tanio.

A że inni mają problem z matematyką i działaniami matematycznymi z podstawówki ?

No cóż,jaki "suweren" takie i rządzenie :D

Gość Arturo72
Są znane przypadki które opisałem Ci powyżej, miejmy nadzieję że Ciebie to nie spotka, czego z okazji zbliżających się Świąt Tobie życzę :yes:

Mogę Cię zapewnić,że będę miał nadpłatę na przyszłej fakturze ;)

Masz na rachunku podane stawki w PLN za kWh "tanią" i "drogą",masz podane i wyszczególnione "dodatki",Tauron Gliwice,taryfa G12W,nie SZACUNKOWE a oficjalne stawki za prąd obowiazujace po dziś dzień.

Czy Wy naprawdę robicie z siebie analfabetów matematycznych ???

Chcesz wiedzieć ile Ty zapłacisz za prąd majac również Tauron Gliwice i G12W to przelicz sobie swoje zużycie energii wg tych stawek.

Proste ???

A tak przy okazji wytłumacz mi jak w G11 wychodzi Ci 0,35zl/kWh wg szacunkowego zużycia energii bo tego nie kumam...Możesz rzucić rachunek jako przykład ? :D

[ATTACH=CONFIG]410148[/ATTACH]

Matematyku ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz? Oczywiste przecież jest że ostateczna cena zł/kWh bedzie sie zmieniala w zależności od zużycia, możesz mieć i 0,2zl/kWh, g... mnie to obchodzi tylko nie rób z ludzi debili czestujac ich zdj z szacunkowymi odczytami

Widzę że co niektórzy nadal próbują udowadniać że pompa jest dobra na wszystko. Jest genialnym rozwiązaniem na instalacje niskotemperaturowe i tylko w takich ma sens i opłacalność. Masz już jakieś rzeczywiste rachunki za prąd z tego roku?

Pogadaj z kolegą z forum "Värmepumpsägare" on ma same grzejniki i do tego "dziurawy" dom. Rozjaśni Ci sprawę grzejników.

Edytowane przez plusfoto

Gość Arturo72
Matematyku ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz? Oczywiste przecież jest że ostateczna cena zł/kWh bedzie sie zmieniala w zależności od zużycia, możesz mieć i 0,2zl/kWh, g... mnie to obchodzi tylko nie rób z ludzi debili czestujac ich zdj z szacunkowymi odczytami

Ty wiesz jakie masz zużycie także policz sobie.

Nie potrafisz ?

Ja nie muszę liczyć bo wiem.

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.

A ile to daje w PLN pomnóż,masz stawki powyżej.

Edytowane przez Arturo72

Ty wiesz jakie masz zużycie także policz sobie.

Nie potrafisz ?

Ja nie muszę liczyć bo wiem.

A ile to daje w PLN pomnóż,masz stawki powyżej.

hehe, zapewniam cie wiem jakie mam zużycie i umiem liczyć, to jest bez znaczenia... nie karm ludzi różnymi teorami, przykładami

itd pokazując szacunkowe zużycie...