Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Tak się zastanawiam kto normalny zakłada teraz gaz. Już lepiej zwykłą trójfazową grzałkę do jakiegoś 100l bojlera wpakować i tym grzać dom w taniej taryfie do tego 1 dwa splity. Poza tym ceny pomp ciepła zwłaszcza Chinek są przystępne.

Nooo, te dwa splity to komfort jak cholera. Mam splita w salonie i służy tylko do chłodzenia. Kilka razy grzałem i niech to diabli takie grzanie. Wyłączysz i za chwilę zimno. No i to jest zarąbisty argument przeciw grzaniu gazem. Dwa splity i bojler, dobre. Szczególnie przy np mojej ponad 200 metrowej chałupie. O zimnych podłogach w większości domu nawet nie wspomnę. Brawo Ty!

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Interesuje mnie jak pompa pw działając jako jedyne źródło grzewcze będzie się sprawdzać w praktyce przy większych mrozach. Przyznam, że możliwość uniezależnienia się od pgnig jest kusząca.

Przy -26st.C 2 lata temu grzala normalnie tak jak przy +10st.C ale oczywiscie dłużej.

Nooo, te dwa splity to komfort jak cholera. Mam splita w salonie i służy tylko do chłodzenia. Kilka razy grzałem i niech to diabli takie grzanie. Wyłączysz i za chwilę zimno. No i to jest zarąbisty argument przeciw grzaniu gazem. Dwa splity i bojler, dobre. Szczególnie przy np mojej ponad 200 metrowej chałupie. O zimnych podłogach w większości domu nawet nie wspomnę. Brawo Ty!

100l bojler z grzałka 3faz do podłogówki :) taki kociołek DIY:)

CWU to inny bojler

Wnioski z dotychczasowej dyskusji:

1. PC pw może być jedynym źródłem grzewczym

2. Może zasilać CWU & CO (warunek: 100% podłogówka)

3. Działa przy minusowych temp (wspomaga się grzałką przy dużych mrozach)

4. Koszt instalacji wyższy niż kotłowni gazowej - o ile - jeszcze nie wiem - zbieram oferty to powiem.

5. 1KWh energii wychodzi taniej niż gdyby był uzyskany za pośrednictwem gazu ziemnego.

Jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić/uzupełnić.

Gość Arturo72
Przyznajesz racje komus, kto ogrzewa dom groszkiem ?

:lol:

Uwazasz, ze gaz jest gorszy, od groszku ?

Jakiego sasiada wolalbys miec za plotem ?

Gdzie ja i "chwalenie" grzania węglem...

fotohobby,opanuj się ;)

Każdy sposób na ogrzewanie domu bez paliwa stałego zasługuje na pochwałę :)

Gość Arturo72
Wnioski z dotychczasowej dyskusji:

1. PC pw może być jedynym źródłem grzewczym

2. Może zasilać CWU & CO (warunek: 100% podłogówka)

3. Działa przy minusowych temp (wspomaga się grzałką przy dużych mrozach)

4. Koszt instalacji wyższy niż kotłowni gazowej - o ile - jeszcze nie wiem - zbieram oferty to powiem.

5. 1KWh energii wychodzi taniej niż gdyby był uzyskany za pośrednictwem gazu ziemnego.

Jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić/uzupełnić.

3.przy -26st.C nie wspomagala się grzałką.Po prostu moc grzewcza jaką dom potrzebował gwarantowala pompa ciepła bez grzałki. Dlatego tak ważny jest prawidłowy dobór mocy grzewczej pompy do potrzeb domu przy określonych temperaturach.

5.W taryfie G12W i grzaniu akumulacyjnym 1kWh z pompy to 0,10zl a przy gazie ok.0,2zl.

Nie dyskutując o reszcie wyliczeń, dla mnie dziwnych, proszę o namiary, gdzie i kto oferuje takie ceny? Gdybym "wyrwał" PC z kotłownią za 16k, to robię miejsce w garażu w bryle (wywalając z niego motocykle, stawiam im mały garaż wolnostojący) na kotłownię :)

można też kupić LG za 10 tyś i kotlownia na pompie wyjdzie kolo 16-18 tys.

3.przy -26st.C nie wspomagala się grzałką.Po prostu moc grzewcza jaką dom potrzebował gwarantowala pompa ciepła bez grzałki. Dlatego tak ważny jest prawidłowy dobór mocy grzewczej pompy do potrzeb domu przy określonych temperaturach.

5.W taryfie G12W i grzaniu akumulacyjnym 1kWh z pompy to 0,10zl a przy gazie ok.0,2zl.

Arturo72 Sprawdzałeś/obliczałeś może kiedyś czy ogrzewanie PC pw bez ograniczeń (nocna taryfa itd) będzie tańsze od gazu? Ja już stary jestem :D i szukam komfortu i jak najmniej komplikacji. Podłogówkę chcę mieć na anhydrycie , by w razie czego (na ogół kaprysu żony ) szybciej mieć odczuwalne cieplo.

Zakładając ,że decyduję cię na PC 'całodobowe" - będzie tańsze niż gaz czy nie bardzo?

Może ktoś to liczył?

Gość Arturo72
Arturo72 Sprawdzałeś/obliczałeś może kiedyś czy ogrzewanie PC pw bez ograniczeń (nocna taryfa itd) będzie tańsze od gazu? Ja już stary jestem :D i szukam komfortu i jak najmniej komplikacji. Podłogówkę chcę mieć na anhydrycie , by w razie czego (na ogół kaprysu żony ) szybciej mieć odczuwalne cieplo.

Zakładając ,że decyduję cię na PC 'całodobowe" - będzie tańsze niż gaz czy nie bardzo?

Może ktoś to liczył?

Pierwszy sezon grzewczy a właściwe rok kalendarzowy miałem taryfę G11 i grzalem całą dobę wg sterownika pokojowego i rok wyszedl mnie 1800zl c.o+cwu czyli potrzeby domu na energię 5500kWh i na cwu 4000kWh tyle mnie kosztowały czyli 1kWh wyszla 0,19zl.

Ale gdybym miał G12W i również grzal całą dobę 1kWh wyniosła by ok.0,15zl.

To są oczywiście teoretyczne wyliczenia ale bliskie prawdy po latach obserwacji.

Z drugiej strony cena 1kWh z prądu to 0,30zl w G12W czyli tylko o 10gr drożej niż z gazu ziemnego ale o conajmniej 10000zl taniej w inwestycji jest prąd.

Edytowane przez Arturo72

Pierwszy sezon grzewczy a właściwe rok kalendarzowy miałem taryfę G11 i grzalem całą dobę wg sterownika pokojowego i rok wyszedl mnie 1800zl c.o+cwu czyli potrzeby domu na energię 5500kWh i na cwu 4000kWh tyle mnie kosztowały czyli 1kWh wyszla 0,19zl.

Ale gdybym miał G12W i również grzal całą dobę 1kWh wyniosła by ok.0,15zl.

To są oczywiście teoretyczne wyliczenia ale bliskie prawdy po latach obserwacji.

Z drugiej strony cena 1kWh z prądu to 0,30zl w G12W czyli tylko o 10gr drożej niż z gazu ziemnego ale o conajmniej 10000zl taniej w inwestycji jest prąd.

OK, dzięki. Czyli mogę przyjąć w przybliżeniu, że budując domek mniejszy od Twojego, porównywalnie ocieplony itd, zapłacę z 1800pln za CO i CWU mając PC PW "całodobową". Teraz "tylko" kwestia miejsca i ceny ;)

w taki dniach jak teraz, gdy za oknem mamy -13 lub lepiej. Ale w sytuacji gdy ma się kocioł kondensacyjny współpracujący z podłogówką, to montaż powietrznej PC nie wydaje mi się uzasadniony ekonomicznie.

Masz rację , ale przez całą resztę roku ( lato też) PC jest super.

Opłata stała za gaz wystarczy na 2 miesiące ogrzewania PC ,a w lecie cwu jest prawie za darmo

Gość Arturo72
OK, dzięki. Czyli mogę przyjąć w przybliżeniu, że budując domek mniejszy od Twojego, porównywalnie ocieplony itd, zapłacę z 1800pln za CO i CWU mając PC PW "całodobową". Teraz "tylko" kwestia miejsca i ceny ;)

Miejsce gdziekolwiek,jak będziesz miał mniejszy dom od mojego podobnie izolowany i chcesz grzać calodobowo a nie akumulacyjnie to mój dom przy -20st.C potrzebuje pompy o mocy 3,5kW,do tego 1,5kW na cwu i tani pyrtek 6kW Ci styka czyli koszt do 20tys.zl czyli:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6998464277.html

lub

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-9kw-1f-gen-h-siedlce-ekosed-i7213078343.html

Ale proponuję jednak taryfę G12W nawet dla grzania calodobowego :)

Gość Arturo72
To kulibob raczej nie zasługuje...

No nie zasługuje ale w jego wypowiedziach widzę "posypanie głowy popiołem" ;)

Szkoda,że nie wcześnie ale dobrze późno niż wcale :D

A ja już 6 lat temu to samo mówiłem i nie słuchał ;)

Jestem wrogiem wszelkiego ekooszołomstwa i ogrzewania gazem.Wielokrotnie pisałem o wadach gazu

Jak dla mnie hierarchia jest taka PC, COP1+klima, Groch. Oczywiście kominek rekreacyjny. Reszta .....:bash:

a możesz wyjaśnić czemu jesteś wrogiem gazu? zwłaszcza ziemnego? zupełnie nie rozumiem czemu groch stawiasz przed gazem. To było pytanie - nie kąśliwa uwaga.