Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Weź se młotek..zapewne Ty wyłączasz lodówkę na noc tak jak wentylację i jesteś bezrobotny i w tygodniu od rana siedzisz w domu i nic tylko pierzesz i gotujesz a w soboty masz już dość tego siedzenia od rana w domu w tygodniu to idziesz z kumplami na piwo...

Bytowy czyli lodówka i inne urządzenia na prąd:

121kWh w taniej łącznie z weekendami czyli od pon do piątku 13-15 I 22-6 I od piątku 22 do poniedziałku 6.

170kWh w drogiej tylko w tygodniu od pon do piątku od 6-13 I od 15-22.

Teraz masz dane w Tauron Gliwice,podstaw to sobie.

A to zużycie to za miesiąc czy dwa??

Gość Arturo72
Dużo prądu łykasz

Może to jest mentalność "blokowca" ;)

Zużycie prądu w bloku czyli te 220zl co drugi miesiąc to było pikus w porównaniu do 600zl miesięcznie czynszu za mieszkanie i nigdy nie szczypalem się i nie oszczedzalem i nie swirowalem np z żarówkami energo ;)

Dla mnie to porostu norma.

Dlatego też ogrzewanie prądem i 3000zl za to i za cwu rocznie nie zrobiłby na mnie wrażenia.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Mi wychodzi 82/154. Średnia od marca do grudnia w tym są pompy CO/CWU i braki CWU latem(grzałka).

To bardzo mało...

Mam wynajęte mieszkanie 52m2 3os i na mieszkaniu chłopaki za 2 miesiące mają zużycie ok.280kWh gdzie to tylko prąd w gniazdkach i światło bo cwu i gotowanie to gaz a ogrzewanie miejskie.

Dla mnie to dużo w bloku miałem prawie połowę tego. No ale doszły metry i różne dziwne urządzenia. Liczę na to że w tym roku mój Offgrid trochę to zbije. CWU latem czego nie załatwi kolektor to grzała ale to ok 100kwh w taniej rocznie. Żarcia ie liczę bo narazie mam butlę LPG starcza na ok 2mc

Gość Arturo72
Tyle gadasz o możliwości wybuchu pieca gazowego a gotujesz na gazie z butli :D :D :D

Mity z tym wybuchem ;)

Przez 40 lat mieszkałem z "junkersem" w bloku i kuchenką na gaz,ani się nie zaczadziłem ani nie wybuchłem.

Zwyczajnie gaz ziemny jest drogim medium i nawet mając go przed działką zdecydowałem się na ogrzewanie prądem a gaz został dalej przed działką...

Mity z tym wybuchem ;)

Przez 40 lat mieszkałem z "junkersem" w bloku i kuchenką na gaz,ani się nie zaczadziłem ani nie wybuchłem.

Zwyczajnie gaz ziemny jest drogim medium i nawet mając go przed działką zdecydowałem się na ogrzewanie prądem a gaz został dalej przed działką...

Nie ogrzewasz prądem tylko pompą , a to różnica. Żyjesz w nocy i weekendy to też różnica. :bye: do jutra

Gość Arturo72
Nie ogrzewasz prądem tylko pompą , a to różnica. Żyjesz w nocy i weekendy to też różnica. :bye: do jutra

Masz rację ale teraz rozumiem Twoją frustrację...

Poniżej faktura z mieszkania gdzie jest taryfa G11...

tauron1.jpg

Mity z tym wybuchem ;)

Taaa... a to że pompkami handlowales (czy tez nadal handlujesz) napewno nie mialo z tym nic wspólnego :D

Gość Arturo72
Taaa... a to że pompkami handlowales (czy tez nadal handlujesz) napewno nie mialo z tym nic wspólnego :D

Mając gaz ziemny przed działką:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Mnie matematyki dobrze uczono w szkole...w przeciwieństwie do analfabetów matematycznych ze wsi i małych miasteczek czyli tzw "suwerena" :D

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Czy na podstawie tej faktury jesteś w stanie określić ile kosztuje 1 kWh energii łącznie ze wszystkimi opłatami dodatkowymi ?

Masakra..Jak nie potrafisz dodawać to zgłoś to do Ziobry czy tam Kaczyńskiego.

Oni wyczuja spisek przeciw Narodowi i "suwerenowi" i zwykły kibol Ci pomoże to opanować,matematykę...

A poważnie mówiąc,zaufaj rodzicom,oni na pewno to widzą.

Daj im się zapisać do szkoły specjalnej....

Edytowane przez Arturo72