Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Rozumiem już dlaczego nie potrafiłeś odpowiedzieć na pytania odnośnie G12W.

W G12W w Tauron Gliwice obowiązujące stawki na dzisiaj to(na czerwono):

tauron.jpg

W szkole specjalnej pomogą Ci i być może nauczą dodawać równania 2+2...

Zaufaj rodzicom...

Gość Arturo72
Rozumiem już dlaczego nie potrafiłeś odpowiedzieć na pytania odnośnie G12W.

Jeśli przedstawisz się z imienia i nazwiska i przyznasz się,ze jesteś opóźniony w rozwoju nie potrafiąc wykonać działania typu 2+2 to obiecuję,że w ramach rehabilitacji wykonam za Ciebie to działanie.

Dla dobra Twoich rodziców...

Edytowane przez Arturo72

Mnie matematyki dobrze uczono w szkole...w przeciwieństwie do analfabetów matematycznych ze wsi i małych miasteczek czyli tzw "suwerena" :D

oooo lepszy sort się odezwał :lol2: , a nie zapomniałeś o analfabetach językowych ?

Troche szkoda ze dalismy sie wkrecic w jego pajacowanie.

Jak nie radzi sobie z (+) (-) a ma wszystko podane...

Albo jak sam nie umie sobie cen energii znalesc.

Wydaje mi sie ze przedstawil pelen obraz swojego "umyslu"

przyganiał kocioł garnkowi ,zanim coś palniesz pomyśl jaki jest stan twojego umysłu

Jeśli przedstawisz się z imienia i nazwiska i przyznasz się,ze jesteś opóźniony w rozwoju nie potrafiąc wykonać działania typu 2+2 to obiecuję,że w ramach rehabilitacji wykonam za Ciebie to działanie.

Dla dobra Twoich rodziców...

Nic to nie zmieni Arturo ,ponieważ tłuczemy ten temat całe popołudnie a Ty nadal wklejasz to samo zdjęcie = brak odpowiedzi na moje pytanie. Czasami odnoszę wrażenie że piszę z jakimś botem który losowo wkleja zapisane odpowiedzi.

Rozumiem że zaczynasz żyć (czyli nie jesteś botem) bo jest po 22.00 a energia teraz jest tańsza. Ja niestety muszę iść spać. Zastanów się jakby to policzyć i napisz mi odpowiedź na moje pytanie.

dobranoc

Gość Arturo72
Nic to nie zmieni Arturo ,ponieważ tłuczemy ten temat całe popołudnie a Ty nadal wklejasz to samo zdjęcie = brak odpowiedzi na moje pytanie. Czasami odnoszę wrażenie że piszę z jakimś botem który losowo wkleja zapisane odpowiedzi.

Rozumiem że zaczynasz żyć (czyli nie jesteś botem) bo jest po 22.00 a energia teraz jest tańsza. Ja niestety muszę iść spać. Zastanów się jakby to policzyć i napisz mi odpowiedź na moje pytanie.

dobranoc

Znajdź para forum budowlane bo tu o raczej sprawni na umyśle występują,którzy potrafią wykonać działanie 2+2...

Tam Ci może odpowiedzą jaki jest wynik tego działania.

Chciales lolkowi pomoc co nie umie ani walut ani kWh liczyc...

Chciales zablysnac a przypajacowales?

Widzisz... nie konczylem szkol w kraju... i bledy ortograficzne mi sie zdazaja.

Ale zdania zaczynam przynajmniej z duzej litery, Polonisto...

chyba ty przypajacowałeś , ponieważ po cytacie w języku polskim zaczynamy z małej litery

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/przytoczenia-a-interpunkcja;11222.html , nader często zdarzają ci się błędy , może

Znajdź para forum
językowe .

Żegnam. I już tu nie wracam .

Szkoda, że zamiast rozmawiać rzeczowo na temat gaz vs PC temat przemienił się w zwykłą podwórkową pyskówkę ......

Jako inwestor stoję właśnie przed tym wyborem choć gdzieś tam wybór już się dokonał i padło na PC.

Oczywiście siedziałem długo z kalkulatorem i analizowałem "za" i "przeciw". Gaz mam przed działką więc nie żadne kilometrowe przyłącza.

Wg OZC wychodzi mi zapotrzebowanie 5200 KW i przeliczyłem to sobie dla gazu i dla prądu (PC).

Zmontowanie "kotłowni" z gazem jest tańsze i nie piszcie mi tutaj, że kocioł gazowy to koszt 15 tys bo są znacznie tańsze i zdecydowanie taniej wychodzi niż najtańsza PC. Gaz ma jednak jedną, olbrzymią wadę, jak dla mnie oczywiście i nie każdy musi się z tym zgodzić ale o tym trochę dalej. Nie chodzi mi tutaj o zaczadzenia i wybuchy bo tych to nawet nie biorę pod uwagę.

Dla gazu przyjąłem przelicznik 10,8 (taki znalazłem gdzieś w necie a jak się nie zgadza to mnie poprawcie) a dla PC COP 3.

Gaz

5200:10,8= 481,48 m3 x 2pln = 962 pln

PC

5200: cop 3 = 1733,33 kW x 0,58 = 1005,33

Do obliczeń przyjąłem koszt kW 0,58 w taryfie G11 różnica na koszt gazu wychodzi 43 pln i jak dla mnie to koszt na rok jest raczej pomijalny. Wiadomym jest, ze mając PC przejdę na g12 lub g12w i wtedy koszty wyjdą na korzyść PC i tym większe im większe zużycie w 2 taryfie..

Wspomniałem na początku o wadzie gazu i teraz chce do tego wrócić ponieważ dla mnie jest to bardzo istotne. Wchodząc w gaz, praktycznie nie mamy już żadnego pola manewru aby te koszty obniżyć. Dla PC mogę tak poustawiać, że będzie większe lub prawie całe zużycie w 2 taryfie a z gazem mamy już związane ręce. Mając PC można z czasem założyć panele fotowoltaiczne i produkować własną energię i nawet przy haraczu 20% jestem w stanie jeszcze znacząco obniżyć koszty, przy gazie niestety będzie to stała kwota 962 pln.

Pozdrawiam i zachęcam do rzeczowej dyskusji. Co do stawek to też się nie czepiajcie bo jakieś musiałem przyjąć.

Dyskusja tylko o koszcie kWh mija się z celem przy PC. Bo największym minusem PC jest koszt urządzenia. Trzeba policzyć ładne kilkanaście tysięcy co ok. 15 lat vs jakieś 3-4K co 8lat. I to powoduje, że różnice w kosztach robią się niewielkie - a przy gazie można oszczędzić na akumulacyjności budując dom.

PV należy rozpatrywać osobno - bo montaż przyniesie oszczędności na prądzie bytowym, a nie na ogrzewaniu w taniej strefie G12(w). Montować PV żeby zastępować prądem z niej prąd po 33 czy 35 gr to kompletnie nieopłacalny interes.

gaz 5200x0,22=1144

PCg11 5200x 0,19=988

PCg12 x0,11=572

tak po mojemu wyszło. gaz to niebezpieczny dinozaur i tyle

Bardzo mało realnie podchodzisz do swoich wyliczeń.

Gaz,nie dość,, że ze wszystkimi opłatami bo metr za 2,20 to jeszcze współczynnik 10 a z kolei cenę prądu zaniżyłeś totalnie i chyba tylko wartość netto.

Gdzie g11 z przesyłem i dodatkami kosztuje 0,19 ? jeżeli liczysz to spróbuj być obiektywny jak ceny brutto to i przy gazie i przy prądzie.

Jestem raczej za PC ale staram się nie popadać w skrajności

Gość Arturo72
Szkoda, że zamiast rozmawiać rzeczowo na temat gaz vs PC temat przemienił się w zwykłą podwórkową pyskówkę ......

Jako inwestor stoję właśnie przed tym wyborem choć gdzieś tam wybór już się dokonał i padło na PC.

Oczywiście siedziałem długo z kalkulatorem i analizowałem "za" i "przeciw". Gaz mam przed działką więc nie żadne kilometrowe przyłącza.

Wg OZC wychodzi mi zapotrzebowanie 5200 KW i przeliczyłem to sobie dla gazu i dla prądu (PC).

Zmontowanie "kotłowni" z gazem jest tańsze i nie piszcie mi tutaj, że kocioł gazowy to koszt 15 tys bo są znacznie tańsze i zdecydowanie taniej wychodzi niż najtańsza PC. Gaz ma jednak jedną, olbrzymią wadę, jak dla mnie oczywiście i nie każdy musi się z tym zgodzić ale o tym trochę dalej. Nie chodzi mi tutaj o zaczadzenia i wybuchy bo tych to nawet nie biorę pod uwagę.

Dla gazu przyjąłem przelicznik 10,8 (taki znalazłem gdzieś w necie a jak się nie zgadza to mnie poprawcie) a dla PC COP 3.

Gaz

5200:10,8= 481,48 m3 x 2pln = 962 pln

PC

5200: cop 3 = 1733,33 kW x 0,58 = 1005,33

Do obliczeń przyjąłem koszt kW 0,58 w taryfie G11 różnica na koszt gazu wychodzi 43 pln i jak dla mnie to koszt na rok jest raczej pomijalny. Wiadomym jest, ze mając PC przejdę na g12 lub g12w i wtedy koszty wyjdą na korzyść PC i tym większe im większe zużycie w 2 taryfie..

Wspomniałem na początku o wadzie gazu i teraz chce do tego wrócić ponieważ dla mnie jest to bardzo istotne. Wchodząc w gaz, praktycznie nie mamy już żadnego pola manewru aby te koszty obniżyć. Dla PC mogę tak poustawiać, że będzie większe lub prawie całe zużycie w 2 taryfie a z gazem mamy już związane ręce. Mając PC można z czasem założyć panele fotowoltaiczne i produkować własną energię i nawet przy haraczu 20% jestem w stanie jeszcze znacząco obniżyć koszty, przy gazie niestety będzie to stała kwota 962 pln.

Pozdrawiam i zachęcam do rzeczowej dyskusji. Co do stawek to też się nie czepiajcie bo jakieś musiałem przyjąć.

Błędem jest porównywanie jedynie kosztów eksploatacji,dużym błędem jest tak nie rzetelne porównanie kosztów eksploatacji,zastosowanie do tego taryfy G11 nie jest zasadne ekonomicznie nawet przy grzaniu ciągłym.

Powinno porównywać się współczynnik koszt inwestycji/koszt eksploatacj gdzie zwykły prąd wyjdzie taniej niż gaz ziemny. Tak było u mnie.

Z tym,że ja porownywalem przed budową i dom mogłem dostosować do grzania w II taryfie.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Gaz,nie dość,, że ze wszystkimi opłatami bo metr za 2,20 to jeszcze współczynnik 10 a z kolei cenę prądu zaniżyłeś totalnie i chyba tylko wartość netto.

Gdzie g11 z przesyłem i dodatkami kosztuje 0,19 ? jeżeli liczysz to spróbuj być obiektywny jak ceny brutto to i przy gazie i przy prądzie.

To masz już koszty kWh po COP.

Prąd jest po zCOPowaniu /3 oczywiście nieco to możne się różnic kwestia dostawcy i promocji.

Ciekawy wynik. (rachunek/m3)/10 czy coś bardziej kreatywnego?

U mnie z faktury wychodzi m3/2,10zl a kwh/0.19zl z tym,ze ktos tu juz liczyl, ze 11,1kwh z m3 gazu jest raczej nierealne ale 10kwh/m3 mozna juz przyjac.

Dyskusja tylko o koszcie kWh mija się z celem przy PC. Bo największym minusem PC jest koszt urządzenia. Trzeba policzyć ładne kilkanaście tysięcy co ok. 15 lat vs jakieś 3-4K co 8lat. I to powoduje, że różnice w kosztach robią się niewielkie - a przy gazie można oszczędzić na akumulacyjności budując dom...

Tani kwh to chyba jedyny plus PC. Urzadzenie to ma wiecej minusow. Byl tu gdzies na forum temat rzeka o tym... ale co chwile pojawiaja sie nowe i jak zwykle trzeba prostować 'opinie' pseudo użytkowników...(sprzedawcow/instalatorow...ala Artek) :yes:

Dyskusja tylko o koszcie kWh mija się z celem przy PC. Bo największym minusem PC jest koszt urządzenia. Trzeba policzyć ładne kilkanaście tysięcy co ok. 15 lat vs jakieś 3-4K co 8lat. I to powoduje, że różnice w kosztach robią się niewielkie - a przy gazie można oszczędzić na akumulacyjności budując dom.

PV należy rozpatrywać osobno - bo montaż przyniesie oszczędności na prądzie bytowym, a nie na ogrzewaniu w taniej strefie G12(w). Montować PV żeby zastępować prądem z niej prąd po 33 czy 35 gr to kompletnie nieopłacalny interes.

Rozumiem Ciebie i jak najbardziej się zgadzam. Nie mniej jednak ze względu na specyfikę pracy jaką wykonuję bardzo ważne i najistotniejsze dla mnie to koszt eksploatacyjny. O inwestycji też pisałem, że gaz tańszy.